A fine dining és a bisztró között félúton, olasz eleganciával

L. R. Italian 2021

Egy igazán exkluzív, a jelenlegi trendeket követő olasz étterem nyílt Budapesten a szépen felújított József Nádor tér vonzásában a nyár végén. A fine bistro konyhát kínáló LR Italian olyannyira autentikus, hogy az Executive (Luca Mottarlini) és a Sous séfek (Dario Candido és Valerio D’Alessandro) is olaszok. A fő koncepció az elegancia. Rusztikus tégla, indusztriális és elegáns jegyek, eklektikus dizájn, magas minőséggel, amihez minden áron ragaszkodnak, mind az ételek, mind a kiszolgálás tekintetében.

 

Az LR Italian tulajdonosa nem a semmiből nyitotta meg legújabb helyét, ugyanis fiatal kora ellenére korábban már több olasz éttermet is üzemeltetett, és amennyiben a mostani járványokkal tűzdelt bizonytalan jövő is úgy engedi szeretné még bővíteni éttermei listáját. Ezúttal szeretett volna egy modern, elegáns, a mostani trendekhez igazodó, de nem túlzó vagy riasztóan „fehérterítős” helyet. Füzi Balázs étterem vezetővel közösen irányították a Vendetta Pasta e Basta-t, így a bizalmi szálat megtartva, új rendszert kiépítve sikerült a várakozásokon felül teljesíteniük. Alig több mint két hónapja nyitottak, szeptembertől vannak jelen a közösségi médiában és fektetnek energiát a marketingbe, de már most újabb felszolgálókat kellett alkalmazniuk, hogy bírják az egyre növekvő vendégek számát az elvárt minőségben kiszolgálni.

 

 

Kicsi, de erős

A gyors és nem várt siker egyik oka az lehet, hogy a magát high end étteremként pozícionáló LR Italian azt a társadalmi réteget szeretné bevonzani, akik akár egy kiszolgáltatott helyzetben is ragaszkodnak ahhoz, hogy eljárjanak étterembe. Emellett szeretnék elérni, hogy az emberek lássanak a Vörösmarty téren túl, egy kicsit jobban megismerjék annak a másik oldalát és a festőien, egy Herendi és egy Zsolnay kúttal újonnan felvértezett József Nádor teret is megtöltse akár élettel. Az étterem fő koncepciója az elegancia. Rusztikus tégla, indusztriális és elegáns jegyek, eklektikus dizájn, magas minőséggel, amihez minden áron ragaszkodnak, mind az ételek, mind a kiszolgálás tekintetében. A kínálatuk több, mint egy bisztróé, mégsem fine dining, valahol a kettő között mozognak. Nem akarják magukat más helyekkel egy kalap alá venni vagy összehasonlítani, szeretnék megmutatni, hogy ők mások.

 

Pizza nem is volt

Már most van több olyan ételük, amit signature ételként lehet emlegetni. Ilyen az előételek közül a Szent Jakab kagyló, héjában, vajjal, morzsával megszórva, némi zöldfűszerrel és brandyvel egybesütve. Vagy a Vitello Tonnato, de ami igazán különleges, az a Tartare di manzo azaz a marhatatárjuk. Náluk ugyanis a kevesebb több elvét követve kevéssé fűszeres és a hús nincs ledarálva, hanem apró csíkokra, szeletekre vágják, majd szarvasgombával, piemonti mogyoróval, illetve szarvasgombaolajjal ízesítik. A főételeknél a Tagliatelle con ragú d’anatra-val aratnak, amit úgy kell elképzelni, mint egy bolognai ragus tésztát, csak éppenséggel kacsamellel, illetve a végén nem sajtot reszelnek rá, hanem főtt tojást. Zseniális választás azoknak, akik szeretik a kissé édesebb, de harmonikus ízvilágot. Volt egyébként olyan influenszer, aki csak emiatt tért vissza. Hatalmas népszerűségnek örvend ezen kívül a Scialatiello Frutti di mare, ami egy tenger gyümölcseivel készült házi tészta, vagy a Capellaci neri al salmone, egy Lazaccal töltött fekete capellacci, ahol a tészta a tintahal tintájától lesz fekete és hozzá cukkinis rákmártást kínálnak.

Itt megjegyzendő, hogy a tészták javát helyben készítik. Mivel mindent igyekeznek frissen készíteni, a konyhának van bőven dolga, úgyhogy aki beugrana gyorsan harapni valamit, az csalódni fog, mert a minőség az idővel arányosan jár. Ugyanúgy, ahogyan az is, aki olasz címszó alatt pizzára vágyik. Itt ugyanis hiányzik az étlapról, inkább a tészták, a könnyed, mediterrán, tengeri ételek és a húsok dominálnak.

A desszertek közül megkerülhetetlen a Tiramisu. Itt is az egész finomság Olaszországból hozott alapanyagokból készül. A babapiskótát épp csak megmártják egy pillanatra a forró olasz fekete kávéban, amitől roppanós, nem szivacsos vagy ragacsos lesz. Erre frissen teszik rá a se nem lágy, se nem kemény, ellenben ránézésre kissé sárgás mascarponés krémet. Ez annak köszönhető, hogy több tojássárgáját tesznek bele, mint amit az alaprecept megkövetel, emiatt lesz egy kissé sárgásabb színe, de nem lesz tojásos íze az egésznek, épp csak annyira, hogy érdekessé és emlékezetessé váljon tőle. Ezt megfejelve hozták létre az 50/50 Tiramusit, aminek a kulcsa, hogy az egyik felét kakaó míg a másik felét erdeigyümölcs mártás fedi. Egy másik közkedvelt édesség Fehércsokoládés sajttorta erdei gyümölcsökkel. Ez nem sült desszert, hanem szintén egy mascarponés-csokoládés tömör ízbomba, mintha édes és selymes vajat szopogatna az ember.

 

 

Inkább vacsora

Nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg, az élménnyel karöltve, hogy nyugodtan, hangulatosan elkölthessünk egy romantikus vacsorát vagy akár egy üzleti ebédet.

A legtöbben vacsorára érkeznek, hiszen a hely atmoszférája inkább ezt sugallja, de a nap bármely szakában várják a vendégeket, akik között nem mellesleg vannak visszatérő olaszok is. A közeljövőben szeretnének egy jól átgondolt és magas színvonalú időszakosan változó Chef ajánlatot is készíteni a megszokott a la carte étlap mellé, hogy ebédre is tudjanak mindig egy kis extrát nyújtani a betérőknek.

Az olasz konyha egyszerű, mint a faék, s bár azt is el lehet rontani, a különbség a minőségi alapanyagokban, a nüanszokban, az elkészítés apró mozzanataiban, az apró variációkban rejlik, amelyek megkülönböztetik a fine diningot mondjuk egy trattoria jellegű olasz étteremtől. Az LR Italian is ezekkel a finomságokkal játszik.

 

Bor, kávé

Italok tekintetében mondhatni ez egy boros hely. Az alaposan és nagy odafigyeléssel válogatott színes borlap gerince olasz, de kifejezetten odafigyeltek arra, hogy ne kizárólag itáliai italokkal szolgáljanak. A világ minden tájáról tűzdeltek borokat a kínálatba, van Rizling Németországból, Sauvignon Blanc Új-Zélandról, Champagne Franciaroszágból, de ugyanúgy választhatunk Argentin és Magyar borokat is, leginkább az országra jellemző szőlőkből készülteket. Akik pedig a naturális borokat kedvelik azok is találnak a borlapon maguknak tételeket.

A kávé kardinális kérdés minden étteremben, egy olasz helyen pedig kiváltképp. Értelemszerűen itt olasz kávék kaphatók, a Mauro Premiummal és a kávégépek egy kiváló márkájával a Famea-val dolgoznak.

 

L. R. Italian címe: 1051 Budapest, Wekerle Sándor utca 5. 

Facebook: L R Italian 

 

 

Írjon véleményt