10 hely a belvárosban, ahonnan nem távozhatsz csalódottan

Belvárosi ettermek

A nemrégiben megjelent listánk elképesztő sikerét látva úgy döntöttünk, hogy bőven van még olyan hely a városban, ahol tutira mehettek, úgyhogy itt egy újabb adag zseniális étterem, ahol nem csak az ételekre, de minden másra is nagy hangsúlyt fektetnek. Lesz itt békebeli, fine bistro, ázsiai, meg sok-sok füst és szaft, szóval senkit nem hagyunk magára!

 

Japanika

A város egyik – ha nem a legjobb – sushi lelőhelyéről már többször is értekeztünk. A hét évvel ezelőtt nyílt étterem mindig is bombabiztos választás volt, ha igazán jó sushira vágyott az ember, hiszen egy rendkívül sokoldalú étterem, mely folyamatosan tartani tudja a konstans minőséget. Most ráadásul teljesen megújult étlappal várják a vendégeiket, amin csupa olyan parádés fogást találtok, amivel biztos, hogy sehol máshol nem találkoztok. Ilyenek például a sült makik, amikből egyszerűen muszáj kipróbálnotok a Tropical Tuna-t, főleg, ha szeretitek a csípőset. Ez egy panko morzsában sült roll avokádóval és répával, a tetejére pedig fűszeres tonhal kerül, melyet mangóval tesznek még izgalmasabbá. Találtok még többféle szarvasgombával készült finomságot is, ezekből nekem azonnali kedvencem lett Salmon Truffle Nigiri, melynek viszonylag beszédes a neve, vagyis egy flambírozott lazac nigirit kell elképzelni, amit szarvasgombával koronáznak meg és egész egyszerűen mennyei! A hideg időre való tekintettel, pedig teljes mellszéleséggel ajánlom a kókusztejes Tom Ka levesüket, mely azonnal átmelegít és a rengeteg répának, gombának, bambuszrügynek és pak chio-nak hála nem csak egészséges választás, de biztos, hogy kellemesen eltelít. Ezt a helyet azért is szeretem nagyon, mert hatalmas hangsúlyt fektetnek rá, hogy bármilyen intoleranciával rendelkező vagy étrendet követő vendégnek bőven legyen választása és az új étlappal sincs ez másként, sőt! Szilveszterkor egy különleges 4-fogásos vacsorával várnak, amiből szintén lesz vega, vegán és húsos verzió is, utána pedig egészen hajnalig szól majd az élőzene. Akkor is érdemes őket felkeresni, ha még nem tudjátok hol legyen a céges karácsony, mert TÉNYLEG mindenki talál olyan ételt, amit utána még sokáig emlegetni fog!

Cím: 1051 Budapest, Szent István tér 1.

 

 

Petrol Beer & Barbeque

 

Tavaly hozta tűzbe a húsimádókat a Smoke Riders-ből már ismert Kelemen Áron és csapata, a BBQ iránt érdeklődő közönség körében pedig azonnal fix törzshellyé váltak. Nem is csoda, hiszen inspirációért egészen Texas-ig utaztak, onnan pedig magukkal hozták a new wave barbeque legizgalmasabb elemeit. Merész alapanyagok pimasz csavarokkal, meglepő nemzetközi fúziókkal bolondítva. Mi sem jobb példa erre, mint a jelenleg futó koreai rántott csirkés szendvics, mely ropogós, füstös csirkecombbal készül, azonban a szokásos majonézes káposzta helyett kimchi slaw-al és koreai bbq szósszal érkezik, melyek egy briós jellegű buciban térnek nyugovóra. Vagyis, ha kíváncsiak vagytok, hogy fest Amerika és Korea vadházasságának szerelemgyereke, akkor ide kell jönni. Szintén óriási népszerűségnek örvend a tépett malacból készült krumpli, amit nem kevés bbq szósszal, jalapenóval, baconnel és pofátlan mennyiségű sajtszósszal megpakolva raknak elétek. Aki ennél is merészebb, annak pedig bátran ajánlom a szarvasgombás mac&cheese falatokat. Ezeket aztán persze nem árt leöblíteni valamivel, amit szintén nem vesznek félvállról, ugyanis 14-féle csapolt, és további 20 üveges vagy doboz sör vár behűtve. Aki azon aggódna, hogy hamar az étlap végére ér, az nyugodtan foglaljon csak tovább asztalt, mert a srácok két-három hetente más-más amerikai állam ikonikus bbq fogásait tűzik a séfajánlatra, ezek pedig nem ritkán utcai sütögetés keretein belül készülnek. A Petrolazonban nem csak egy étterem, hanem közösségi tér is egyben, ahol volt már fotókiállítás, kortárs táncbemutató, koncert és sörvacsora is, érdemes tehát felfedezni a Facebook-oldaluk ‘event’ fülét, mert decemberben is mindenféle klassz programmal készülnek. Nyugi, nem lesz nagyobb a füstje, mint lángja! ????

Cím: 1085 Budapest, József krt. 35.  

 

Tom George Osteria

 

1051 Budapest, Október 6. utca 8.

 

Jouri

Listánk legújabb versenyzője, a már bejáratott Byblos tulajdonosának, Osama Kutaini második étterme. Míg előbbi főleg a libanoni különlegességekre fókuszál, utóbbi a marokkói konyhára helyezi a hangsúlyt. Ugyan alig egy hónappal ezelőtt nyitottak, a helyiek máris birtokba vették. Hogy mi a titkuk? Először is ők Budapest első és egyetlen tradicionális marokkói étterme, másodszor pedig az enteriőr is annyira szép, hogy sose akarsz hazamenni. A berendezés nagyrésze Marokkóból és Törökországból került szállításra, így belépve rögtön egy másik világban érezheted magad.

Na, de visszatérve a fogásokra. Rengeteg alapanyag, fűszer és olaj is Marokkóból, vagy a közel-keletről érkezik, hogy minden ételük pontosan olyan legyen, mintha csak az óvárosi piacon készültek volna. Éppen ezért a konyhán marokkói headchef és sous chef dolgozik, így az autentikus ízek garantáltak. Sok az olyan fogás, mely sharing koncepció alapján direkt úgy lett megalkotva, hogy többféle ételt megosztva tudjatok falatozni, így minél többen érkeztek, annál jobb! Amik mellett nem lehet elmenni azok a hagyományos tagine-ban készült ételek. Ezek közül a bárány az, ami kötelező, ugyanis közel 3 órán át készítik a tökéletesen omlós végeredményért. Nekem nagy kedvencem volt a fűszeres padlizsán és a sült kápiapaprikasaláta is, de bőven volt még olyan tétel, amiért biztosan visszatérek majd. Ha pedig egy testet-lelket felmelegítő levesre vágytok, a hagyományos, lencsés-csicseriborsós Harira leves a legjobb, amit magatokkal tehettek, mert nem csak szupertartalmas, de kirobbanóan finom íze azonnal felélénkít. További jó hír, hogy 2-3-fogásos ebédmenü is kapható náluk hétköznaponként, melyeket kedved szerint válogathatsz össze a 4-féle előétel, 3-féle főétel és 2-féle desszert közül.

Italfronton is nagyon erősek, így a koktéllapra is érdemes vetni egy pillantást. Én hatalmas negroni fan vagyok, az itteni signature pedig az egyik legjobb, amit mostanában ittam. A Jouri-t azoknak ajánlom elsősorban, akik szeretik az intenzív, bátor fűszerezésű ételeket és az ételek és italok terén szeretnek kísérletezni, mert itt aztán van mit felfedezni!

Cím: 1052 Budapest, Semmelweis utca 4.

 

Textúra

Szinte hihetetlen, de a Textúra, mely az egyik első hazai Michelin-csillagos étterem kistestvére, már az 5. szülinapját ünnepli, pedig úgy emlékszem az ott elköltött első vacsorámra, mintha csak tegnap lett volna. Koncepciójában azóta nem sokat változott, vagyis hazai alapanyagokat és a nagyanyáink módszereit ötvözik a legmodernebb technikákkal, mindezt fesztelenül és játékosan. Hiába az exkluzív környezet és a mindenre kiterjedő kifogástalan szerviz, itt senkinek nem kell attól tartania, hogy feszengeni fog. A falakat a tulajdonos és egyben head chef, Sárközi Ákos feleségének, Sárközi Évinek a festményei borítják, melyek egyben az ételeket is inspirálták, vagyis az ott látott színek és a formák nem ritkán a tányérokon is visszaköszönnek. A felszolgálók közvetlenek és kedvesek, minden fogásról szívesen mesélnek, de azok önmagukban is könnyen értelmezhetőek. Azért, hogy minden vendég és alkalom az azt megillető ételeket kapja, lehet kérni 5 vagy 7-fogásos degusztációs menüt, azonban, ha egy lazább ebédre vagy vacsorára vágytok, úgy választhatunk az á la carte étlapról is. Mindkettőt évente legalább négyszer váltják a szezonalitás jegyében, emellett pedig vannak táblás ajánlatok is. A télre való tekintettel most több ételeben is helyet kapnak a gumósok, a cékla és persze a sütőtök. Ákos szívesen dolgozik belsőségekkel, így a pacal rajongói is örülhetnek, mert ilyen formában aligha találkozhatunk vele máshol. Az erdélyi, csomboros savanyúkáposzta-leves mangalicapofával az abszolút kihagyhatatlan kategória, de vörösboros kecsege és nyúlcomb is felejthetetlen élményt fog nyújtani. A vegetáriánus vendégek számára is akadnak fix ételek a menün, azonban, ha előre jelzitek a növényi étrendet, kifejezetten személyre szabott ételeket is készítenek. Egy ilyen hely magától értetődő módon nem létezhet bor és buborék nélkül, a választék pedig egészen elképesztő. Chilétől kezdve a francia champagne-okig minden megtalálható náluk, de a legnagyobb hangsúlyt a hazai borok ajánlásának szentelik, így nem véletlen, hogy a borkedvelők népszerű törzsehelyévé váltak. És még egy szuper hír a végére: amennyiben a karácsonyt nem a konyhában kívánjátok tölteni, előrendelésre olyan ünnepi klasszikusokkal készülnek, mint a halászlé, vagy a töltött káposzta, melyet 24-én 9 és 12 óra között tudtok személyesen átvenni – mindezt ráadásul a hely színvonalához mérten kifejezetten baráti áron!

Cím: 1051 Budapest, Sas utca 6. 

 

Bestia

Cím: 1051 Budapest, Szent István tér 9-11

 

 

Impasto

A Mester utcán található étterem kicsit talán kívül esik attól, amit belvárosnak neveznénk, de a villamosmegálló közelsége miatt se perc alatt megközelíthető. Azok számára, akik a környéken laknak az egyik legbiztosabb törzshely, ugyanis a mindig minőségi nápolyi pizza mellett a kerület legjobb fagyija is náluk készül. Nemrégiben pedig bővüléssel jutalmazták meg a vendégeket, így a pizza mellett mert eredeti olasz receptek alapján készülő bisztrófogásokat is ehetünk náluk. Ráadásul itt nem a megszokott carbonara – típusú ételekre fókuszálnak, hanem kevésbé ismert, ám annál inkább minden ízében olasz ételekre, amik biztos, hogy nem sok étteremben jönnek szembe. Ilyen például a Triglie alla Livornese, vagyis a livornói vörös márna, ami sült kápiával és salátával kerül tányérra. Szintén kihagyhatatlan a fehérboros osso bucco, tészták közül pedig a vadhúsos papardellét ajánljuk, ami egy hosszan, lassú tűzön készült vaddisznó-combból készült eszméletlenül telt ízű ragu, erdei vargányagombával bolondítva, természetesen házi tésztával. Ami a pizzákat illeti, ott aztán tényleg nincs hiba, a tulajdonos Renato Barilla Olaszországban, a legjobbaktól tanulta a fagylalt – és pizzakészítés minden csínját és azóta is folyamatosan képezi magát, tehát nyáron is megéri tenni egy kis kitérőt!

Cím: 1095 Budapest, Mester utca 35.

 

Korhely Faloda & Daloda

03663a07-6d95-458c-bfc2-88d46fa84b07_1_201_a.jpeg

Bár a Liszt Ferenc tér jellemzően a turistákat vonzza, ha egy valóban jó magyaros étterembe mennétek, ez az a hely! Ők is nagyon hisznek a hazai alapanyagokban, a családi receptekben és jó ízű, közös étkezésekben. Ha pedig ez a három egyesül, ott baj már nem lehet, főleg, ha olyan választék van, mint náluk. Mindezekhez pedig bakonyi szarvasgombát, etyeki sajtot, bátaszéki és békéscsabai kolbászt, mangalicát és szürke marhát használnak, így az otthon ízeben nem lesz hiány. Nehéz is lenne ennyi finomságból egy-egy ételt kiemelni, azt viszont imádom, hogy a különböző lecsóknak külön szekciót szentelnek, hiszen pontosan tudjuk, milyen ölre menő vitákat tud generálni a „tojással, vagy nélküle?” – kérdéskör (szerintem mellesleg tökre nélküle). A béke kedvéért itt négyféleképpen is kérhető, de van még jó öreg velőscsont pirítóssal, marhapörkölt sztrapacskával vagy lángossal, óriás bécsi, egészben sült bajor sertéscsülök káposztával és persze túrógombóc is. Szóval, aki már most a következő nyári beachbody-ra gyúr, az messziről kerülje őket, aki viszont mindenféle szégyenérzet nélkül enne valami nagyon jót, az máris foglaljon asztalt!

Cím: 1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 7.

 

ShowRum Cocktail Club

Ha azt hittétek, hogy majd szomjan hagyunk titeket, hát nagyon tévedtek! Aki nem feltétlenül szeretné étellel késleltetni az alkohol hatását, mert várja a budapesti éjszaka, vagy csak egy igazán nehéz kedd végére tenne pontot, az keresve sem találhat szexibb koktélbárt a hatodik kerületi ShowRumnál. Ez a koktélbár azzal a nem titkolt szándékkal jött létre, hogy a minőségi italfogyasztást a hazai gasztronómia szintér részévé tegye. Nem kevesebb, mint 26 oldalas itallapjuk elején találhatóak a signature italok, melyek mindegyike egy-egy ország, vagy kontinens jellemző ízjegyeit mutatja be cseppfolyós formában. A kishazánk inspirálta italnak mi más is lehetne az alapja, ha nem pálinka, kiegészítésnek pedig az egyik legismertebb süteményünk, a Dobos-torta ízeit használták fel. A Mexikót szimbolizáló koktélba tequila, az oroszokéba vodka, míg Jamaica italába rum kerül, tehát egy komplett világkörüli utazást tehetünk a Hajós utcában ülve, ami mindenképp olcsóbb, mint 8 repjegy, tehát már csak a spórolás miatt is érdemes ellátogatni. Ezenkívül szintén több oldalt szentelnek a reneszánszát élő gin tonicnak, az spiritek száma pedig szinte végtelen. Aki a jól beválthoz ragaszkodik, annak ott vannak a biztonságos klasszikusok, az örök felfedezőknek pedig a legnagyobb örömmel készítenek teljesen egyedi, személyre szabott italt pár kérdést követően. Hazavinnéd? Nem akadály! Ha otthonod lágy ölén italoznál, akkor ők lesznek a legjobb barátaid, ugyanis 3-féle koktél palackozott formában is kapható, melyek mindegyike 7 dl környékén mozog.

Cím: 1065 Budapest, Hajós utca 23.

 

TOKIO

271ce5a9-7f6e-4fe4-a086-993a603d7acd_1_201_a.jpeg

Ha már ázsiaival kezdtünk, zárjunk is azzal, mégpedig valószínűleg az egyik legjobb kilátással bíróval, a TOKIO ugyanis a Lánchídtól egy kőhajításra helyezkedik el. Éttermük a wabi-sabi szemlélettel működik, mely a japán világnézet szerint a tökéletlenség és a múlandóság elfogadása áll. A tökéletlenség elfogadása egyvalamire nem vonatkozik, azok pedig az ételek. Minden fogásuk hibátlanul megkomponált, a finger foodoktól a laktató, húsos ételekig minden van. Amit itt (szerintem) mindenképp érdemes kipróbálni azok a wokos ételek. Sajnos sokszor tapasztalom, hogy valamilyen oknál fogva ezek több helyen is szárazak, itt azonban erről szó sincs. A Pad Thaiban tutira van valami turpisság, ugyanis hiába kapni sok helyen, itt teljesen egyedi íze van, pedig hozzávalók tekintetében ugyanúgy korianderrel, répával mungóbabcsírával és mogyoróval készül, extraként pedig csirkét vagy rákot lehet hozzá választani. Ha felmelegítenétek magatokat a TAKE UDON-t ajánlom, a vörös currynek köszönhetően kicsit pikánsabb. Az alapja egyébként udon tészta, ezt pedig bazsalikommal, mogyoróval és tökéletesre sült bélszíncsíkokkal pakolják meg. Rengeteg egyébként a vega étel, a KARIFUVAWA például bánatomra (még) nem került a tányéromra, pedig nagyon izgatja a fantáziámat. A fő eleme karfiol, amit aztán kecskesajttal, jalapenoval és korianderszósszal bolondítanak meg. A húsimádóknak pedig van WAGYU TATARUM, amit marinált shimeji gombával, tápióka ropogóssal és misóval tálalnak. Az italok terén sem viccelnek, ugyanis bekerültek a város 10 legjobb koktélbárjába, így akkor is érdemes eljönni ide, ha csak a fáradt gőzt eresztenéd ki. Bármire is esik a választásod, biztos, hogy olyan élményben lesz részed, amiért újra és újra vissza akarsz majd térni.

Cím: 1051 Budapest, Széchenyi István tér 7-8.

 

Írjon véleményt