32. Mesterségek Ünnepe

Augusztus 17.- és 20. között a Budavári Palotában tartják a 32. Mesterségek Ünnepét, ahol a magyar népi mesterségek mellett nyolc meghívott ország mestereinek míves portékáit is megcsodálhatják az érdeklődők. A hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál az év várva várt családi rendezvénye, amely felejthetetlen élményt nyújt minden 

Augusztus 17. és 20-a között 32. alkalommal változik a Budavári Palota a kézművesek legnagyobb Kárpát-medencei ünnepévé. A Mesterségek Ünnepén idén is a hajdani vásárok utánozhatatlan hangulatával, közel 1000 kézműves mesterrel, több százfellépővel, egész napos színpadi programmal, mesterség bemutatókkal, a kézműves gasztronómia remekeivel, és népi játszóházakkal várják a látogatókat. A rendezvény főszereplői a magyar kézműves mesterek, akik a sok évszázados gyakorlati és szellemi tudást hordozó kézműves szakmák éltetői és továbbadói. A több, mint 800 hazai és határon túli mester mellett a fesztivál évek óta vendégül lát külföldi kézműveseket is, idén nyolc vendég ország képviselteti magát. A 150 külföldi mester látványműhelyeiben megismerkedhetnek a látogatók a szakmák rejtelmeivel, találkozhatnak sok különleges mesterség képviselőjével. A 32. Mesterségek Ünnepe vendégei Iránból, Kínából, Mongóliából, Üzbegisztánból, Kirgizisztánból, Tádzsikisztánból, Türkmenisztánból és Kazahsztánból érkeznek.

Bemutatkoznak a 6. századra visszanyúló kínai batikművészet legelismertebb alkotói, megismerkedhetnek a híres miao levélhímzéssel és ezüstművességgel, valamint a Ming-dinasztia idejéből származó, mára az egész világon elterjedt hagyományos kínai teaszertartással is. A szemet gyönyörködtető kazah ezüst ékszerek mellett, aprólékosan kidolgozott kirgiz nemez öltözékeket csodálhatnak meg a látogatók. Az iráni, UNESCO Világörökség díjjal kitüntetett Yazd-ból aranyszállal szövő perzsa mesterek érkeznek.

Üzbegisztán hagyományőrző kézművességét bemutató mesteremberek mind nagyszerű képviselői szakmájuknak. Minden résztvevő olyan családból származik, ahol már generációk óta művelik az adott mesterséget. Buharából hímző, kovács, ékszer- és viseletkészítő, Szamarkandból kilimszőnyeg készítő mester érkezik.

 

A mongolok büszkék nomád hagyományaikra és kultúrájukra, amely nemzeti identitásuk egyik alappillére. Mongóliából érkeznek hozzánk textilművészek, akik jellegzetes viseletük mellett bemutatják a modern stíluselemeket is felvonultató ruhadarabjaikat, ékszereiket, és megismerhetünk egy sajátos „fonási” eszközt, a dzoszon sirét is.

Fotók: Mesterségek Ünnepe 

 

Írjon véleményt