Londonból igazolt séfet a Spíler Shanghai

Meghraj szerint egy konyhafőnöknek jó szakácsnak kell lennie, de legalább ennyire fontos, hogy jó szervező és vezető is legyen. Célja, hogy a Spílert még energikusabb és frissebb hellyé tegye mind a vendégek, mind a munkatársak részére. Meghraj Indiában, Mumbai mellett született 32 éve, és ott tanult vendéglátói menedzsmentet. Nem szakácsnak készült, de miközben mesterfokozatú nemzetközi

Pierre körbenéz – minden csütörtökön új teszt!

A szerkesztőségben a magunk részéről bevallottan vegyes érzésekkel várjuk Pierre újabb és újabb tesztjeit, el is mondjuk, miért. Egyrészt kendőzetlenül őszinte szövegeket kapunk, amelyek olvasása során egyvalamiben biztosak vagyunk: tudja és érti, amit eszik. Az persze már legyen a mi bajunk, hogy néha túl hamar mondja meg, hogy mi is fog történni egy hellyel, mi

Egész évben San Sabastian – 10 téma, amiről a séfek beszélnek

Márciusban rendezték meg tízedik alkalommal a Diálogos de Cocina (Beszélgetések a konyhában) elnevezésű szimpóziumot San Sebastianban. A kétévente megtartott rendezvény során séfek, írók, filozófusok és vállalkozók osztják meg a gondolataikat a különböző gasztronómiai kérdésekkel kapcsolatban, barátságos hangulatú beszélgetések keretében. A San Sebastian-i Mugaritz étterem és a Baszk Kulináris Centrum együttműködésével létrejött esemény idén a technológiák

Így neveld a bártendered! – Titkok és tippek a pult túloldaláról a legjobbaktól

Ne, kérlek, ne fütyülj a pultosnak, nem egy kutyától akarsz rendelni – tisztázzuk az elején! A főváros legjobb bárjainak mestereit kérdeztünk arról, melyik vendéget szeretik, és mivel lehet őket az őrületbe kergetni. Nincs könnyű dolga annak, akinek estéről estére végi kell nézni, ahogy emberek összeverekednek, mások meg egymásba szeretnek; akinek első randikhoz és szakításokhoz is

A Globalista Konyha nagy dobása: Michelin-csillagos francia séf Budapesten

Azt, hogy mi is a Globalista Konyha, már a legtöbben tudjuk: egy szenzációs gasztrokezdeményezés, nem mellékesen két szupertehetséges csaj fejéből pattant ki, aminek köszönhetően a világ minden pontjáról séfek érkeznek 2-3 napra Budapestre, hogy az itteni közönség is megismerhesse kreativitásukat. Eddig főleg Nagy-Britanniából érkeztek nem csak angol vendégséfek, hiszen a Globalista Konyha egyik létrehozója, Laufer

Az ember, aki szigetet talált a Városligeti-tóban – Egy étteremalapító vallomásai

„Sok éttermet álmodtam és valósítottam meg, de egyszer se a pénz motivált” – állítja László Árpád, aki nemrég úgy adott bele apait-anyait a Vendetta megnyitásába, hogy nem tudja, hány hónapig vagy évig áll még az olasz vendéglőnek helyet adó Váci utcai épület. Aki egy világvárosi titulusra áhítozó fővárosban olyan korszakos helyeket nyit, mint a Lizsé,

Sebastian Holmes, a londoni thai street food új lovagja

Sebastian Holmes, vagy még inkább Sebby Holmes, fenséges fogásait tavaly nyáron Budapesten is kóstolhattuk a Globalista Konyha jóvoltából, ikonikus padlizsánsalátája azóta is mámoros emlék. De mitől van oda érte London a 27 éves srácért? Alighogy megnyitotta saját street food vállalkozását Farang néven a Borough Market mellett, és máris 5 helyen árult London‐szerte, amikor leültünk beszélgetni vele egy újdonságokra

Az egyik legbájosabb séf tökéletes napja – Elena Arzak kedvencei a világ körül

Elena Arzak, Spanyolország egyik legsikeresebb séfje, San Sebastiánban él és dolgozik. Nehezen tudnánk eldönteni, hogy az ő vagy Anne-Sophie Pic karaktere rokonszenvesebb, mindenesetre elég menő összhatás, amikor a tehetség, a báj és a kiváló tehetség így összeáll. Elena az 1843-nak elmesélte, milyen fogásokból állnának az étkezései egy tökéletes napon. Reggeli A napot kávéval és az

Indul a gombaforradalom – de nézd csak, ki áll az élén?

Évek óta meghatározó figurája a hazai gasztronómiának, csak jól kell figyelni, hogy szabad szemmel követni lehessen a mozgását. Intuitív természete nem engedi, hogy sokáig üljön egy helyben és olyat csináljon, amit nem élvez. Bár ő ezt kritikusabban látja: szerinte az egy mentális betegség volt, hogy rendszeresen otthagyta a felépített várait. Amikor a blogja az általa

Mikor adják vissza a hipszterek a bárjainkat?- Amerikai éjszakák, szakállal vagy anélkül

A tengerentúlon már leáldozóban van, nálunk meg még talán gyökeret sem eresztett ez a szubkulturális közeg. Két intézményben azonban szinte kötelező lett a hipszter stílus. Az egyik ilyen az úgynevezett „barber shop”, vagyis borbély üzlet, a másik a bár. És ez utóbbi sorsa most minket sokkal jobban érdekel. Aki a trendeket diktálja Mind átéltük már,

A sztárséf keményen beszól – Anthony Bourdain közéleti értékelője

„Az étel politika” – mondja Anthony Bourdain a kritikákra reagálva, amelyek szerint túl sokat politizál Nem séfnek való vidék című sorozatában – „Pontosabban, médiapolitika, és ebbe beletartozik a kulináris média is. Nem mondom meg senkinek, hogy kire szavazzon, de vannak meglátásaim és van saját véleményem.” Egy friss interjúban, ami az Eater.com-on jelent meg a séf

Az ember, aki rocksztárokat csinál a séfekből

Ha valaki úgy dönt, zenész, színész vagy séf lesz, jó esély van rá, hogy ezt a karrierálmot Shep Gordonnak köszönheti. A sztármenedzser ugyanis rengeteg hírességgel dolgozott együtt: Alice Cooperrel, Janis Joplinnal, Jimi Hendrixszel, csak hogy néhányat említsünk. De a főzés világában is óriási hullámokat kavart: neki köszönhetjük, hogy néhány séfet ma már olyan figyelem övez,

Fél lábbal Lyonban – Végső visszaszámlálás a Bocuse d’Or döntője előtt

Nincs olyan, hogy egy csapat azt mondja, mindennel elkészültek a versenyre. A magyarok sem tartottak túl sok pihenőt, éppen csak egy sajtótájékoztató erejéig álltak meg a döntő előtt. Tegnap hivatalosan is megkezdődött a visszaszámlálás az idén 30. születésnapját ünneplő Bocuse d’Or verseny lyoni világdöntőjére. A budapesti sajtótájékoztatón szemtanúi voltunk, amint a magyar csapat befordul a célegyenesbe.

Futással készül a lyoni Bocuse d’Or magyar műsorvezetője

Jókuti András, a Világevő, a tavalyi budapesti Bocuse d’Or verseny műsorvezetője nemrég kapott felkérést a világbajnokság helyszíni konferálására. Először fordul elő, hogy a lyoni döntőnek nem francia lesz a házigazdája! A GastroGuide útja Lyon-ig számos interjúval, beszámolóval van kikövezve, lássuk. Hogy zajlott ez a nem mindennapi felkérés? Éppen egy régi barátommal vacsoráztunk egy elég jó

Marx Rumpolttól Krúdyig – Vinkó konyhamalaca

Nem az a kérdés, hogy tud-e Vinkó írni, mert tud ízesen, szépen, máskor tudományosan, aztán meg beleélősen, stílusok között szlalomozva, hanem, hogy mit akar sugallni nekünk, akik, részben az ő általa felkeltett hazafias szomjunkat szeretnénk csillapítani írásaival, és ezáltal igazolva látni a magyar gasztronómia dicsőséges múltját. Mert igenis kell nekünk ez az érzés, bár, ha

Bocuse, a pápa – A név az utazó cirkusz mögött

Fényképe, akárcsak a jóságos atyáé, Lyonban számos nyilvános helyen ott lóg a falon: legyen szó hentesüzletről, kávézóról vagy a sarki fűszeresről. Kultusza megkérdőjelezhetetlen, de ki is ez a szakács, akitől egészen más lett a világ gasztronómiája? Három hét múlva a világ gasztronómiája a 30. Bocuse d’Orra szegezi tekintetét, mi, magyarok pedig különösen az európai selejtezőt

Így főz egy punk séf otthon – Anthony Bourdain sokszínű élete

Anthony Bourdain már budapesti látogatása előtt is eléggé népszerű volt az itthoni gasztrománok körében, hiszen népszerű szakácskönyvszerző, aki izgalmas televíziós filmsorozatokat is készít (Nem séfnek való vidék, Fenntartások nélkül).  A konyhafőnök vallomásaiból kezdett el derengeni, hogy milyen is az élet a konyhán, kendőzetlenül bemutatva a stresszt, a megcsúszást, és az öröm pillanatait is. Bourdain egy igazi

Ízutazás századokon át – 5 szuper tipp Auguszt Ibolyától

Ha bejgli, akkor Auguszt – ebben mindenki egyetért, aki egy picit is ért ehhez a hagyományos karácsonyi süteményhez. És ezt igazolják a vevői igények is, mert még sosem sikerült annyi bejglit megtekerni a szorgos kezeknek, amennyire igény lett volna.   A jól megérdemelt fekete Augusztéknál a karácsony a főszezon. Ennek a húzós időszaknak minden napját

Bárkiből lehet szakács? – Bernáth József elárulja

A Konyhafőnök séfjeként ismerte meg az egész ország, azóta pedig három szakácskönyve is megjelent, legutóbb a Legyél te is a konyhád mestere című kötet. Ki is a szező valójában, mik a tervei, hová tart? Bernáth József séffel beszélgettünk. Óriási a különbség az első és a mostani könyvborítód között. Most akkor könyörtelen vagy laza vagy a

Fördős Zé, a mosolygós gasztrocápa

Szépen, szinte a semmiből bekúszott és a mindennapjaink része lett Fördős Zé. Először csak a gasztronómia iránt érdeklődők hallottak róla, majd egyre többen rákattantak főzős videóira a Szárnyas Ízvadász blog-on. És lőn immáron Street Kitchen. Tévéműsor, könyv, magazin. A szárnyakat és a siklóernyőzést ideiglenesen félretéve most csak a gasztromelóra koncentrál Zé. Mit jelent a név:

Vacsora August Escoffier-vel – Legendák nyomában

Az új, francia konyha megálmodója, a szószok atyja, és egy kis barackos édesség – hangozhatna röviden az összefoglalás. Escoffier népszerűsítette a tradicionális francia konyhát, és annak eljárásait. Neve összenőtt a Ritz Hotellel, de a legtöbben a barackos Melba desszertről ismerik. Kis élettörténet, tanulságokkal a Fine Dining Lovers-től. Étteremből frontra Szerény családba született. Tizenhárom évesen otthagyta

A kicsi, francia séf 3 csillagos élete – Pascal Barbot válaszol

Az 1972-ben született a három Michelin-csillagos Pascal Barbot, az új francia konyha egyik úttörője. A párizsi l’Astrance étterem séfje annak ellenére, hogy kitüntették a Best cook of France-díjjal, és hogy étterme a világ ötven legjobbja között van, magát továbbra is “petit cuisiner français”, vagyis kis, francia séfnek tartja. Barbot konyhaművészete az ízek esszenciájára koncentrál. A szakácsok

Miért főz ilyen jól?- Gennaro Contaldo a Jamie’s Italian Budapestben

Gennaro és Budapest: szerelem volt első látásra. Mikor a Jamie’s Italianbe beléptünk, az olyan volt, mint egy felbolydult méhkas: a séfek, a felszolgálók, a marketingesek és persze a vendégek is totális lázban égtek: Gennaro a konyhán show-t adott. Főzött, kóstoltatott, vezényelt, bohóckodott és persze elhangzott a már védjegyévé lett felkiáltás is: “Why I’m cooking so

Séf a csúcsról – 20 éve Paul Bocuse mellett

Húsz évet lehúzni a mester mellett nem egyszerű, nem könnyű és nem nyugodt időtöltés, Gilles Reinhard viszont maga sem hétköznapi figura. A Bocuse márkanévért gyakorlatilag ő teszi naponta a legtöbbet: viszi a boltot és közben elképesztő hallgatni, ahogy a szakmáról mesél. GastroGuide: Van egy 5 éves lányom aki odavan a cukrászatért és cukrász szeretne lenni.

Lányok színes fülbevalóval – Budai Zsanett és Tonté Barbara a roma konyha megújítói

Zsani és Bara. Várjunk csak, fussunk neki még egyszer. Két szép, cserfes, gondoskodó nő, akik odavannak a főzésért. Ma Magyarországon nem egyszerű romának lenni, tán sose volt az, ne legyünk álszentek, ők viszont nemcsak hogy vállalják származásukat, de büszkék is hagyományaikra. Tudják, hogy értékes tudás birtokában vannak: így a cigány konyhát mások számára is elérhetővé

Gennaro Contaldo, az olasz kapcsolat

Gennaro Contaldo már nyolcévesen, 1957-ben ismerkedett a konyhai munkával, kizárólag az ifjonti hév vitte a különböző helyi éttermek konyháira, ahol értékelve őszinte érdeklődését komolyan vették igyekezetét. Az első nem erdei és konyhai emlékei közül talán a Szent Trofimena maradványait őrző alabástrom urna maradt meg legerősebben, és a templom díszes barokkba hajló kifényesedett márvány könyöklője. Nem volt

A Nutellától a padlizsánig – Fausto di Vora 5+1 tételben

Sorozatunkban a Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) alapítóit kérdezzük 5+1-szer. Kíváncsiak voltunk arra, hogy miként látják nemcsak a szervezet feladatait, hanem személyes motivációikat, szerepüket is.  Fausto 1994-ben nyitotta meg Dohány utcai éttermét, ami azóta megduplázódott: a bisztrósabb Osteria és az elegáns Ristorante közös konyhával, közös borválasztékkal, de különböző hangulattal várja az olasz konyha rajongóit. Fausto di Vora

A séf, aki a tűzzel játszik

A nyílt tűzön való sütés a legősibb ételkészítési technika, amit egyre több neves séf fedez fel, és igyekszik újragondolni a saját ízlése szerint. Az egyikük a svéd gasztronómia nagy újítója, Niklas Ekstedt. A paleontológusok szerint a homo erectus használta először a tüzet főzéshez. Ez lehetővé tette a kemény húsok és zöldségek elfogyasztását is, valamint ez

A szezonon túl – Csapody Balázs 5+1 tételben

Sorozatunkban a Pannon Gasztronómiai Akadémia alapítóit kérdezzük 5+1-szer. Kíváncsiak voltunk arra, hogy miként látják nemcsak a szervezet feladatait, hanem személyes motivációikat, szerepüket is.  A Balaton szerelmese, itt él, amióta csak az eszét tudja. Szívügye a környékbeli őstermelők, borászatok felkutatása, hogy helyzetbe hozza a kevésbé ismerteket is. A Pannon Gasztronómiai Akadémia alapítótagjaként ezt a kezdeményezést kiterjesztené az

Most vagyok a helyemen – Havas Dóra konyhája

Kicsit olyan, mintha már régóta ismernénk, hiszen láttuk képernyőn főzni, volt már a kezünkben a könyve is: egy belevaló, pörgős csaj tele új ötletekkel. Az első szakácskönyve nagyon kikívánozott belőle: a Lila füge blog már megérett a nyomtatásra, aztán egy hiánypótló kötet következett a “Születéstől a születésnapig” formájában, ami sok kismama első 12 hónapját mentette

Éjszakák és nappalok – Kocsis Lilla és a pult mögötti világ

Ha azt gondolnánk, hogy bártendernek lenni tipikusan férfi elfoglaltság, akkor erre Kocsis Lilla most alaposan rácáfol. Hiszen Budapest egyik legjobb, a világ 50 legjobb bárjába is beválasztott Boutiq’Bar egyik alapítója, sokáig Londonban kevert italokat a pult mögött. Legnagyobb küldetésüknek a kulturált italfogyasztás meghonosítását tekintik Magyarországon, ennek érdekében tanfolyamokat is indítanak mixereknek, baristáknak, a külföldön szerzett

Ferrán Adriá, a legelfoglaltabb munkanélküli séf

Ha valaki, hát Ferran Adrià igazi gasztronómiai úttörőnek számít. A molekuláris gasztronómia apostola 2011-ig éttermében, az El Bulliban kápráztatta el a vendégeket különleges ételcsodáival, de azóta sem ül a babérjain: egyik projektje követi a másikat. Séfkabát helyett rajzpapír Az étterem egyáltalán nem hiányzik a sztárséfnek. Azért zárta be az El Bulli-t, mert nem találta már kihívásnak

Bíró Lajos, te csodás! – Magyarok San Sebastianban

Holnap a magyaroké lesz az Auditorium a világ legjelentősebb gasztromnómiai csúcstalálkozóján, de a magyar stand természetesen már dübörög. Az előadások előtt ezúttal Bíró Lajoson tűnödtünk egy sort. Bíró is bemutatkozik San Sebastianban a Gastronomikán, jó lenne, ha az alábbiakban következő, és nem titkolt elfogultságom diktálta érzéseket a baszk közönség is megtapasztalhatná a napokban. Mit jelent a

Kik ezek a csodálatos férfiak? – A világ legmenőbb séfjei Baszkföldről

A Baszk Kulináris Központ a világ egyik úttörő akadémiai intézménye. Hét baszk csúcsséf alapította együttműködve a Mondragon Egyetemmel, és további tizenegy nagy befolyású séffel a világból. Célja a magas, egyetemi szintű oktatás, a kutatás, az innováció, a gasztronómia és a táplálkozástudomány támogatása. Alapítása 2011 óta azon dolgozik, hogy nemzetközileg meghatározó érvényű gasztronómiai mérceként lehessen vele

Boldog kávé világnapot!

A kávé világnapja alkalmából kérdeztük Nezvál Mátét, a 42 Coffee kávépörkölő mesterét specialty coffee-król, trendekről és hogy miért is olyan nehéz egy csésze jó kávét elkészíteni. Mátét hallgati mindig öröm, órákig tud mesélni, sztorizgatni, ezért ígérjük hallani fogtok még róla és a kávéiról. Az interjú első részét olvashatjátok most.   GastroGuide: Sok emberben zavar van még itthon

A legfiatalabb magyar Michelin-csillagos – Rácz Jenő, Taian Table

Erre aztán nem számítottunk: szeptember 21-én a Michelin kalauz kihirdette Sanghaji díjazottjainak névsorát, köztük a Taian Table-t, melynek magyar konyhafőnökével, Rácz Jenővel beszélgettünk. Csillagokról, ázsiai kultúráról, tervekről. A fiatal séf csupán 7 hónapja érkezett Kínába, és Stefan Stiller séffel közösen máris a Michelin-csillagig juttatták az éttermet.  Fél évvel ezelőtt, mikor az étterem megnyitott, cél volt a

Szatmári Feri – a srác, aki visszaadta nekünk a főzeléket

Ferinek a kormányban lenne a helye. Vagy legalábbis egy olyan pozícióban, ahol a mintamenza menüjét állítják össze. Akárhogy is hívják azt, amit manapság (nagy általánosságban) az óvodák és iskolák menzáján adnak, köze nincs a követendő mintához. Nálunk az etalon jó ideje Feri, legalábbis, ami a zöldségeket és azon belül is a főzeléket illeti. Az általa

Csillag előtt és után – Séfek új utakon

Írtam már – nem egyszer – a magyar Michelin-csillagosokról, általában méltató hangnemben, mert miért is másképpen, bár nem mindig értettem egyet a kiemeléssel, de hát nem én posztom, legfeljebb fanyaloghatok, annak meg semmi értelme. Óriási presztízse van a csillagnak, nem csak a nemzetközi kontextus miatt, hanem ténylegesen komoly értékmérője a konyhai teljesítménynek. Az a legenda

Virtuóz a Babel konyháján

Nem gyártunk ebből ideológiát, de megjegyezzük: lehetséges, hogy a határon túli magyar létben rejtőzik valami transzcendens, meg akarom hódítani a világot-akarat. Nem a hódítás militarista értelmében, hanem a szorongatott létből, mint egy nagynyomású tartályból, ha kinyitják, az elemi erővel kitörő tehetség, az, ami hódító útjára indulhat. Ilyen a citera- és hegedűvirtuóz Lajkó Félix a Vajdaságból,

Mit keres Litauszki Costa Ricán?

 Valamikor, évekkel ezelőtt lelkesedtem egy éppen akkor Ausztriából hazatért séfért, aki szinte az ismeretlenségből robbant be az akkor elég sivár magyar gasztronómiai életbe. Beköltözött az elátkozottnak mondott Maligán pincébe Óbudán. Emberfeletti erővel és hittel, de mindenekelőtt briliáns kulináris érzékkel, ízléssel szinte egyedül vitte a néhány asztalos éttermet. Főzött látástól vakulásig, de arra mindig volt ideje,

Három kontinens bajnoka – Marcus Samuelsson kalandos élete

Az egyik legizgalmasabb kortárs séfet, Marcus Samuelssont mindig inspirálja azoknak az országoknak a konyhája, ahová ellátogat. És egy dolog biztos vele kapcsolatban: rengeteg helyen megfordult már. Bár Etiópiában született, Svédországban nőtt fel, és a New York-i Harlemben tett szert világhírre. Főzött már az Obama-családnak is, jelenleg pedig éppen új, londoni étterme megnyitása köti le leginkább.

“Még mindig megvan a lehetőségem, hogy egy séf életét éljem” – interjú Jamie Oliverrel

Vajda Pierre kérdez, Jamie pedig válaszol… különleges interjú a társadalmi felelősségvállalásról, családról (pár napja született meg Jamie 5. gyermeke), otthoni főzésről és még popkarrierről is. GastroGuide: Társadalmilag nagyon elkötelezett vagy. Amennyiben nem a gasztronómiában dolgoznál, akkor lehet, hogy politikus lennél. Látva aktív jelenlétedet a cukoradó körül, tervezel ilyen szerepet betölteni a jövőben? Jamie Oliver: Nem,

Wales-ből, szeretettel – Elek Szabolcs és a nyers tej kalandja

Évekkel ezelőtt, amikor először találkoztam Elek Szabolccsal, az első pillanattól kezdve egyértelmű volt, hogy a közös témáink felkutatása nem igényel különösebb erőfeszítést, hiszen nagyon gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy mindketten szenvedélyesen keressük az új ízeket. Első találkozásunk ugyanis egy házibuliban történt, ahova jelentős mennyiségű házikészítésű thai kolbásszal érkezett. Ráadásul kiderült, hogy Wales-be készül épp, ahol sajtkészítést

Magyar sushi Londonból

Fúziós japán ételekkel ünnepelte tizedik vacsoraestjét a Globalista Konyha.  A két magyar séf, Kemény Róbert és Dlusztus Dénes, pedig Angliából és Norvégiából repült haza, hogy két estén át csak nekünk főzzenek. Megnéztük az előkészületeket, és kérdeztünk is. Globalizált konyhavilág Az egész két vagány magyar csajjal kezdődött, valahol London és Budapest között félúton.  A manapság nem

Olia Hercules, a kelet-európai Nigella

Az már rég nem kérdés, hogy a séf szakma egyáltalán nem csak a férfiaké – az öt budapesti csillagos étteremből kettőben dolgozik női séf – de tény, hogy ez a fajta munka hihetetlen önfeláldozással, és idő feláldozással jár. Nemrég egy interjúban Szulló Szabina (Onyx) és Palágyi Eszter (Costes), Magyarország két legmenőbb női konyhafőnöke is kifejtette,

Szusszanás a Bocuse d’Or után

Mi szivároghat le ebből a való életbe, a valódi konyhákba? Mi a tanulság? Most akkor rögtön érezhetően jobb lesz egy eldugott vidéki étterem teljesítménye? Természetesen nem: mert ahogy a Forma-1-es cirkuszi járgányokon alkalmazott technikai újdonságok, amelyeknek egy része nem is biztos, hogy szükséges a napi autózásban, nem kerülnek be a konfekcióautókba, ugyanúgy a Bocuse d’Oron

A kubaiak is megirigyelnék a fiatal magyar szépség rumkoktélját

  Az első magyarországi Bacardi Legacy mixerverseny döntőjének egyik legfigyelemreméltóbb itala, az akkor még kezdő bártender, Bednárik Nikoletta újragondolt daiquirije lett. Lássuk, miből áll a La Musa! A daiquiri egy klasszikus rum koktél, amely lime-mal és cukorral készül fehér rumból. Ezt keverte újra Nikoletta, aki a nyolcvanas évek koktéljainak népszerű összetevőjét, a banánt csempészte vissza az

Jamie a Várban

Egy dolgot nem lehet elvitatni tőle: ez a csávó komolyan gondolja és tesz is érte. Minden mozdulata – hiába a rutin, meg a tévé, producerek, stylistok, okosok, bárkik – mindig eredeti, őszinte, hiteles. Nem tud téveszteni. Beszélhetnek, írhatnak bármit, mert persze teszik, hiszen egy 200 millió fontos biznisz már nem jár gyalog, ott már van

Magyar bártender a világ legjobbjai között – Molnár Balázs pillanatai

A szakmabelieken kívül kevesen tudják, hogy az immáron 4. éve világ legjobb koktélbárjának minősített londoni Artesian oszlopos tagja volt egy magyar fiatalember is. A hazai gasztrokultúra fejlődéséhez pedig az is hozzátartozik, hogy a hozzá hasonló tehetségekre büszkék legyünk és nyomonkövessük pályafutásukat. Molnár Balázs meséli el, hogyan vezetett az útja a siófoki Pina Coladáktól a világ legjobb

Európa legjobb séfje félti a kecsegétől a Bocuse d’Or indulóit

A hazai pálya előnye Tommy Myllymäki, a 2014-es Európa bajnok azért járt hazánkban, mert mesterkurzust tartott a magyarországi döntő versenyzőinek. Miközben nekik a felkészülésben, nekünk abban segített, hogy elképzeljük, milyen lesz majd házigazdaként a verseny. „Az, hogy 2014-ben mi voltunk a házigazdák, személy szerint nekem kényelmet jelentett, mert nem kellett utazni: a gyakorló konyhám mindössze