Így kell rántott húst és gulyáslevest tenni egy ázsiai étlapra

Az időzítés tökéletes volt, mert a belvárosi tigris – amely akkorát akart ugrani, mint a dél-kelet ázsiai kistigrisek a gazdasági boom idején – éppen leszállt a földkörüli pályájáról és visszatért a Földre. A keményvonalas ázsiainak indult konyha autentikusságát tapasztalt ázsiai utazók is dicsérték, mégis elmaradt az átütő siker, Berényi András nagy műgonddal összerakott étlapja nem találta meg célközönségét a Kecskeméti utcában.

Fiatalos hévvel

Ezt egy olyan cégcsoport nem engedheti meg magának, aminek a flottájában ott hajózik a TG Italiano, a Tokio vagy a Bestia. Mindegyik jól behatárolható tematikájú hely, amelyek között a legfiatalabb még könnyedén manőverezik. Újdonsült kapitánya pedig egy éles kormánymozdulattal a dél-kelet ázsiai vizekről Európa felé irányította az árbocvitorlát. Merész irányváltás ez még egy képzeletbeli tengeren is, főleg annak fényében, hogy a kapitány egy mindössze 26 éves titán, aki korához képest meglepően magabiztos. A pedigréjét tekintve nem is alaptalanul: Krizmanics Norbert az iskola után Pécsről egyenesen a Costesbe igazolt, ahonnan szabadsága alatt a ma már 3 Michelin-csillagos norvég Maaemóban sztázsolt, de bizonyított a ZONA-ban is.  Az Urban Tiger fedélzetére lépve rendbe szedte a legénységet és ésszerűsítette a rakományt. Nem méregdrága csúcsalapanyagokat kér a beszállítóktól, hanem stabil minőséget: a legjobb bőrvastagságú kacsát Franciaországban találta meg, a halakat a Budaörsi Halpiacon keresztül fogja ki, és amikor eltűnik egy órácskára, mindenki tudja, hogy a Vásárcsarnokban válogatja a fűszereket, zöldségeket.

Krizmanics Norbert (bal oldalon)

Útban Európa felé

Az aktuális (ám még mindig csak átmeneti) étlapon már vannak magyar és európai fogások, igaz a fűszerezésben még maradt egy cseppnyi ázsiai finesz. A rántott húshoz thai uborkasaláta jár, a gulyásleves pedig rizstésztával és savanyú gyömbérrel érkezik, de a lényeg, hogy érthetőek az ételek, bátran rendelik a vacsorázó fiatalok és az ebédelő üzletemberek is. Az új hullám (New wave kitchen az étterem önmeghatározása) egy francia-magyar fúziós bisztró irányába mutat.

Ebédidő lévén, ezt mi most ne próbáljuk ki, fókuszáljunk inkább azokra az ételekre, amelyek nem szezonálisak, hanem állandó szereplői a kínálatnak. Kezdjük a ház egyik signiture fogásának számító ázsiai marhahúslevessel! Egy testes alaplevessel van dolgunk, amely halszósszal, korianderrel és chilivel gazdagodik a második főzésnél. Utóbbi kettőből csak mértékkel kerül bele, viszont a kísérő tányérokon van belőle bőven. Jó gondolat a topping adagolását a vendégre bízni, így az egész főzetet nem viszi el a szakács egy bizonyos irányba, hanem mindenki maga hangolja fogyasztás előtt. 

Az előételek közül a vietnámi tavaszitekercs ígéri a legtöbb izgalmat, hála a parmezánnak, amely igazi fúziós csemegévé teszi. A szépen tálalt tekercs hozza az előételtől elvárható kötelezőket: nem megterhelő (mert nem csöpög az olajtól), könnyedén fogyasztható (mert finomra vágták a zöldségeket), és (a mellé kínált citromos szójaszósznak és lime gerezdeknek köszönhetően) kellően savas az étvágycsináláshoz.

Mivel a korianderrel nem lehet betelni, jöhet a garnéla curry mellé egy adag korianderes pestóval szaftosabbá varázsolt rizs, amely így, a vörös curry szószban úszó rákoktól külön tálalva sem akad a torkunkon. Az Urban Tigerben cél, hogy az allergiával küzdők is sok étel közül választhassanak, így ez az étel is glutén- és laktózmentes, tekintve, hogy kókusz tejjel készül.

Kár, hogy a süteményekhez csak a szószok készülnek helyben, de annál jobb, hogy a desszertek a Chouchou francia cukrászdából, Szász Kinga kezei közül kerülnek ki. Ahogy a séf fogalmaz a maracujás csokoládétorta kapcsán: „Érezni, hogy nagy lélekkel készítik”.

Örök panoráma

A kétszintes konyha felszerelésén és a 45 férőhelyes bisztró belső dizájnján jól látszik, hogy költségvetés és tehetség tekintetében is volt miből gazdálkodni. A cégcsoport állandó tervezője, a Londonban és Los Angelesben is foglalkoztatott Bara Ákos nemcsak az étterem barátságos dizájnjáért felelt, de az épület többi részét elfoglaló Hotel Rum és a tavasszal a tetőn nyíló, bámulatos panorámát kínáló roof top bár kialakításáért is.

 

Írjon véleményt