Húsvéti tojáskalauz – A hagyománytól a maradékig

A húsvéti piros tojás Jézus feltámadását szimbolizálja, ugyanakkor a magzati létnek is jelképe. Ahogyan a tojásból új élet kel, Krisztus is úgy támadt föl az emberek megváltására. A festett tojás piros színe Jézus vérére utal, míg a tojás fehérje az ő verejtékét jelképezi. Számtalan néphit és néphagyomány kötődik a tojáshoz, talán nincs is más olyan

Most edd! – Tavaszi erdőkerülés kucsmagombás receptekkel

Bár a többség elfelejtette a szezonális alapanyagok értelmét és létezését, tavasszal mindenki ki van éhezve a friss, igazi és zöld hozzávalókra, amelyek ilyenkor bőséggel teremnek. A szabadföldi szezon első terményei a hónapos retek, a spenót, a fejes saláta, a turbolya, a medvehagyma és a kucsmagomba. Utóbbi három annyira szabadföldi, hogy vadon teremnek, legutóbbi pedig nem

Tejfölös, kolbászos krumplileves – másképp

Krémlevesekre annyiféle variáció létezik, hogy ebben a műfajban igazán kiélhetjük a kreativitásunkat. Nálam viszonylag gyakran készül a szuper egyszerű fokhagymakrémleves, de a nagy kedvencek között megtalálható például az almás csicsóka, vagy a citrusos, gyömbéres édesburgonya. Íme, az egyik kedvenc, a tejfölös burgonyakrém, ami kétféle feltéttel: kolbász chipsszel vagy aszalt paradicsommal került az asztalra. Hozzávalók: –

Le a tabukkal! – Van jó húsgolyó-recept!

Az etióp-származású Marcus Samuelsson Svédországban nőtt fel, majd New York-ban vált elismert séffé. Ételeiben Afrika, Európa és Amerika gasztronómiáját ötvözi. Ez a recept, amelyet még a nagymamájától tanult, felkerült londoni étterme étlapjára is. Hozzávalók 4-6 fő részére: A lekvárhoz (kb. 650g lesz) 100 g vörösáfonya 450 g cukor 950 ml víz A savanyú uborkához 1 db

Egy falat boldogság – Bundáskenyér deluxe

A bundáskenyér a világ legegyszerűbb reggelije, de hogy mennyire nem unalmas, azt most megmutatjuk. Lutz Lajos, a Zsidai Csoport kreatív séfje, apró, ám igencsak lényeges változtatásokkal teszi különlegessé ezt az hétköznapi, egyszerű fogást.  Ugorjunk neki, készítsük el a családnak! Ha pedig éppen lustaséfek vagyunk irány a Vár, térjünk be reggelire a Baltazár vagy a Pest-Buda

Desszert nekünk – édes utazás 3 kontinens körül

Utazz velünk, nézzünk szét együtt a nemzetközi édességpiacon! Ahány ház, annyi szokás. Ahány ország, annyi különböző desszert a legegyszerűbbektől, a nagyon összetett és bonyolult receptekig. Utazd velünk körbe a bolygót, nézzük meg együtt, melyek a legtipikusabb harapnivalók egy ebéd vagy vacsora után. Tipp: a cikk olvasásához egy jó nagy adag édesség társaságában fogj hozzá! Mit

Pompás napindítások – Három menő reggeli, ami egészséges is!

Anyukánk milyen sokszor elmondta, és mi is ezt mantrázzuk a gyerekeinknek: a reggeli a legfontosabb étkezés! Akkor itt az ideje, hogy ezt magunkra is érvényesnek tekintsük: figyeljünk oda, mit is eszünk ébredés után, és munkába menet előtt. Tankoljunk fel, hogy legyen erőnk és energiánk a télen kissé kimerült tartalékainkat újramozgósítva! Használjunk bátran olyan újdonságnak számító superfoodokat,

Van, amit érdemes egyszerűen – Csirkepaprikás galuskával

Arra gondoltunk, hogy kivételesen nem gondolunk újra. Megkértük Lutz Lajost, a Zsidai Csoport kreatív séfjét, hogy hétvégi iránymutatás céljából csirkepaprikás dolgában tartson eligazítást. A Pest-Budában vagy a Baltazárban is kóstolhatjuk, de ha a csirketesztünk nyomán friss élményekkel magunk szereznénk be a kétlábúakat, legalábbis a combjukat mindenképp, akkor íme, az őszintén egyszerű kalauz: Hozzávalók (4 személyre):

Péter Anna gombás pacalt főz

Bár már nagyon várjuk a tavaszt, még azért erősen nulla fok körül kering a reggeli levegő, szükség is van a laktató, téli fogásokra. A pacal pont ilyen, gombával meg még ütősebb. Apropó gomba! Azt nemrég megtudtuk, hogy elkezdődött a gombaforradalom itthon is. A lázadás vezetője, a korábban Malackarajos Péter Anna, epicentruma pedig a pesti Vásárcsarnok.

Tepertős pogácsát sütne? Csak óvatosan! – Receptekkel évszázadokon át

A tepertős pogácsa minden évszakban igen ízletes bor- és sörkorcsolya vagy uzsonnasütemény, amit egész nap csipegethetünk. Persze csak óvatosan, mert hamar eltelít és megüli a kényes gyomrot. Pogácsatörvény Aztán egy szmogos napon arra ébredtünk, hogy eddig tartott a pogácsa fanok kánaánja! A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje megelégelte, hogy a magyar polgár békés otthonát elárasztották a

Együnk halat egész évben! – Jó, de hogy és mit?

Karácsony után mintha elfeledkeznénk arról, hogy a hal nem csupán a szépen feldíszített ünnepi asztal, hanem a hétköznapok eledele is lehet. Habár a tízmilliós Magyarországon négyszázezren horgásznak, több mint évszázados receptek bizonyítják, hogy klasszikus magyar ételek alapanyaga, egészséges étel, sokkal kevesebb halat fogyasztunk mint kellene és lehetne. Több, mint halászlé Bár a magyar gasztronómiai hagyományok

Indul a fánkőrület!

A FÁNK, így csupa nagybetűvel sokunknak az, amit nagymamánk sütött nekünk gyerekként! A kézzel tépett lyukacsos könnyű tésztát a sárgabarack lekvárba mártogatva egyszerűen másik dimenzióba léptünk. A fánknak pedig most van itt az ideje, hiszen megkezdődött a farsangi szezon, vele a mulatságok és a nagy lakomák. A fánk mindenkié! Bizony a fánknak sok “úrinép” is rajongója volt.

Éjszaka a konyhában – Töltött káposzta cuvée

Amikor egyértelművé vált, hogy legalább 15 embert fogok vendégül látni az ünnepek alatt, akkor az is világossá vált, hogy töltött káposztát fogok főzni, azt az ételt, amit még soha nem főztem. Ezt nyilvánvalóan nem árultam el a kísérletben részt vevő tesztcsoportnak, hisz mindenki örült. Az igazi kérdés így az lett, hogy a klasszikus “karácsonyi” és

Örök túlélők, kreatív remixek – A megmaradt ételek játszótere

Minden karácsony után eljön a pillanat, hogy rájössz: ismét túlbiztosítottad magad az ünnepi bevásárlás(ok) alkalmával, és már megint megmaradt egy csomó bejgli, sült hús, kenyér és mézeskalács. Kidobni nincs szíved, hiszen sok pénzt adtál érte, illetve sok munkát öltél az elkészítésükbe, de evési céllal már rájuk nézni sem bírsz, hiszen anyósodnál is, a barátnődnél is

Mámoros és varázslatos alkoholmentes koktélok – 5 szuper tipp

Számos kutatás és piaci elemzés beszél arról, hogy decemberben megugrik az alkoholfogyasztási hajlandóság, amiben természetesen a média is megtámogat bennünket. Céges bulik, karácsony a barátoknál, az ünnepi, családi reggeli-ebéd-vacsora, a vegyél még egyet és a kérsz-e még egy pohárral szinte elhomályosítja december második felét. A szemléletformáló száraz novembert követő december önkéntelenül is a kihagyott novemberi pohárkák

Miért ne adnál ehető ajándékot? Na, ugye!

Ha a családban a konyhaművészetünkről vagyunk híresek, erről a jó szokásunkról az ünnepek előtt se mondjunk le, mikor az ajándékokon ötletelünk. Sőt, ha nem arról vagyunk híresek, akkor meg pláne. A felnőtt rokonok, barátok nagy bizonyossággal odalesznek a házi készítésű likőrünktől vagy a kekszvariációktól. Néhány ehető ajándéktipp, amivel örömet szerezhetünk szeretteinknek. Dulce de leche Karamellkrém,

Csokit bele! Édes kényeztetés az ünnepek alatt is

Minden év novemberében vásárolok egy kiló belga csokoládé pasztillát. Sajnos az általam favorizált márkának elég feltűnő színű a csomagolása, ezért kénytelen vagyok évről évre új helyet találni a spájzban, ahová családom azon tagjai elől dughatom el a kilós csomagot, akik nem érzik át kellő mélységben és felelősséggel a csokoládé karácsonykor betöltött szerepét. Legalábbis nem abban

Szegedi? Bajai? Marseille-i! – A halászlé, ha Franciaországban készül

Karácsony előtt, mindenki készül a nagy halászlé-versenyre. Kié lesz idén a nyerő? A nagybácsié, aki a pontyra esküszik, vagy a nagypapáé, aki a családi receptúrát követve, tésztát is főz bele? Legyünk bátrak, és újítsunk idén! Lépjünk túl a magyaros változatokon és készítsük el a francia hallevest, a bouillabaisse-t! Ahol a hallé születik   A helyszín Marseille,

A forralt bor, ahogy mi szeretjük

Nincs mese, megkezdődött az igazi karácsonyi őrület, minden helyen, ahol vásárolni lehet, hegyekben áll az embertömeg, és ez még csak fokozódni fog, hiszen épp három hét van hátra karácsonyig, addig bőven lehet fokozódni, határ a csillagos, csendes éj. A tökéletes forralt bor nyomában  Vannak dolgok, amik oly szorosan tartoznak ehhez az ünnephez, mint… Mint mi?

Kincsek a föld alól – Együnk gyökérzöldséget 2. rész

Paszternák A paszternák Eurázsiában őshonos. Fás, kemény gyökerű vad változata a Földközi-tenger partjaitól Szibériáig napjainkban is előfordul. Hazánkban méltatlanul mellőzött gyökérzöldség, pedig a XVI. századra már Európa-szerte ismerték és használták egyrészt az ételek édesítésére, másrészt a burgonya Európába érkezése előtt főzve és sütve is fontos élelmezési szerepe volt. Használata akkor esett vissza jelentősen, amikor megjelentek

Miért éppen liba? – Márton és barátai

Eleink idejében könnyű dolog volt bevonulni a népszokások és babonák világába, elégnek bizonyult, ha egy szerzetes odaadta köpenyét egy fázó koldusnak, aminek jutalmául püspökké akarták szentelni. Ám Márton – hisz ki más is lenne a szerzetes? – alázata jeléül az elismerés elől egy libaólba bújt, de a hangosan gágogó ostoba libák elárulták rejtekhelyét. Így esett,

4 rettentően finom recept és a Halloween

A Halloween-t a római időkig vezethetjük vissza, amikor is a rómaiak elfoglalták a brit szigetek nagy részét, melynek nyomán az integrálódott a Római Birodalomba, ünnepeivel együtt. Ezek egyike volt a samhain ünnep a kelta napisten tiszteletére. Ekkor köszöntötték az új évet, és adtak hálát a napistennek, hogy gazdag termést adott az embereknek. Azonkívül hitték, hogy

A rostélyos rejtélye

A Csáky féle magas hátszínből készült remek ételről számos legenda és téves információ kering. Semmi köze a Balatonhoz, a füredi Palace Szanatóriumhoz, pláne a Csáky gróf szalmájához. Tegyünk hát rendet a konyhában és a fejekben is! Ember a könyv mögött Escoffier, a szakácsművészet francia fejedelme mondta, hogy a szakácsművészetet nem lehet megtanulni, arra születni kell.

Bekápiáztam – Pierre főz

Nem tudom, miért, de teljesen rákattantam a kápiára. Mindenhol, ahol járok, persze ezek többnyire piacok, a kápiával szemezgetek. Néhol a kofák is szemrevalóak, de engem csak a kápia érdekel. Ott vöröslik, bíborlik, teljesen megcáfolva az aktuálisan szomorújátékba forduló évszakot. A szürke égbolt borongása persze éppenhogy kedvez ennek az agresszív vörösnek, a porba hullott vörös csillagra

Bucatini all’ amatriciana – egy földrengés margójára

Legnagyobb sajnálatomra a tragikus olaszországi események adták az apropót, hogy foglalkozzak a legendás amatriciana néven ismert fogással. Olaszországban ugyanis nemrég ismét megremegett a föld. Nem is akárhogyan: romokat, áldozatokat és pusztulást hagyva maga után a Lazio tartománybeli Amatrice városkájában. Az olaszok azonban összefogásra szólították fel egymást: adjon vért, aki tud, illetve a városkából származó és

Éjszaka a konyhában – Gombászgatni, rizottózni

Gombászni menni lehet magányos kirándulás, ám lehet közös, baráti kaland is. Én mindig azokkal a barátaimmal megyek, akik kiválóan ismerik a terepet és a gombákat is. Jó levegőn lenni, és közben úgy ütni két legyet egy csapásra, hogy még rengeteget is tanulhatok a természet csodálatos alakzatairól (vagyis az ezernyi formájú, illatú és állagú gombákról), hát

A lángos a világ körül – JÁTÉK!

  Mautner Zsófi, Budapest Bites című könyvében így ír a lángosról: “Ha engem kérdeznek, hogy mondjak egy ikonikus magyar street-food-ot, rögtön a lángos jut eszembe. Hódító útja eredményeképpen a lángos ma már minden országban megtalálható, még New Yorkban is jelen van. Magyarországon két helyen a legnépszerűbb: a piacokon, ahol a lángos már része a hétvégi vásárlás rituáléjának és nyáron a Balaton parton,

Éjszaka a konyhában – Lecsó forever

  Nagyon sokáig nem szerettem a lecsót. Az a paradicsomos lében úszó paprika-hagyma-keverék, amit ezen a néven kaptam, vagy köszönt vissza más ételekből, egyszerűen taszító volt. Ilyen viszonyban voltam a paradicsomos káposztával vagy a karalábé főzelékkel is. Aztán persze kiderült, hogy mindent lehet akár jól is csinálni, még a legegyszerűbb krumplifőzeléket is vonzóvá lehet varázsolni.

Éjszaka a konyhában – A bolognai

Hosszú évek kitartó erőfeszítéseinek az a következtetése, hogy az éjszakai evésen kívül már csak egy dolog van, mi fontosabb: az éjszakai főzés. Az éjszakai evés, alapjáraton, a hűtő és kamra tudatos kifosztását, vagy gyengébb esetben a gyors falatozást jelenti. Az éjszakai főzés azonban már nagyobb vállalás, ami praktikusan a hűtők és kamrák állományaira alapozódhat, de ha már

New lecsó

Hozzávalók 2 személyre: 3 db paprika, egy hagyományos (sárga) zöld, egy kápia, és egy méregzöld 1 fej fehér hagyma, 1 fej lila 10 dk kolbász 4 db paradicsom 1 gerezd fokhagyma 1 dl fehér bor 5 dk toka szalonna 1 lime 1 ek olivaolaj só bors Elkészítés A paprikákat nagyon vékony karikákra vágjuk, és forró sós

Eszelős hamburger Jamie Olivertől

Ha meg akarod közelíteni a hamburgeri tökéletességet, tartanod kell magad a szinte rituális előírásokhoz. Azt a szenzációs ötletet valósítom meg, hogy a húspogácsát megkenem mustárral és egy löketnyi Tabasco Chipotle-szósszal, mert ettől sütés közben a fűszerek és az ízesítők hihetetlen, rücskös réteggé sülnek össze rajta.             Hozzávalók 4 személyre 800

Fűszerkert – Kultúrhistóriák receptekkel fűszerezve

  Bár szám szerint hatvan receptet is találunk benne, mégsem nevezhető klasszikus szakácskönyvnek a Fűszerkert című kötet. Első pillantásra világos, hogy erős, átgondolt koncepció mentén született meg a Fűszerkert ‒ 22 fűszer, 60 recept című kötet. Az alapot 22 fűszer ismertetése adja, ehhez illeszkednek a receptek, a receptekhez pedig a borok, így alkotva teljes gasztronómiai