Eszelős hamburger Jamie Olivertől

Ha meg akarod közelíteni a hamburgeri tökéletességet, tartanod kell magad a szinte rituális előírásokhoz.
Azt a szenzációs ötletet valósítom meg, hogy a húspogácsát megkenem mustárral és egy löketnyi Tabasco Chipotle-szósszal, mert ettől sütés közben a fűszerek és az ízesítők hihetetlen, rücskös réteggé sülnek össze rajta.

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók 4 személyre

  • 800 g darált marhanyak
  • olívaolaj
  • 1 nagy lila hagyma
  • 1 löket fehérborecet
  • 2 nagyméretű ecetes uborka
  • 4 szezámmagos hamburgerzsemle
  • 4-8 szelet húsos füstölt bacon
  • 1 kávéskanál amerikai mustár
  • Tabasco Chipotle-szósz
  • 4 vékony szelet vörös Leicester sajt
  • 4 kávéskanál ketchup

Hamburgerszósz

  • ¼ fej jégsaláta
  • 2 púpozott evőkanál majonéz
  • 1 púpozott evőkanál ketchup
  • 1 kávéskanál Tabasco Chipotle-szósz
  • 1 kávéskanál Worcestershire-szósz
  • 1 kávéskanál brandy vagy whisky ráadásként

Elkészítés:

1 A darált marhanyakban részében tökéletes a színhús és a zsír aránya. A húst oszd négyfelé, és nedves kézzel gyúrd golyóvá mindegyiket, majd ütögesd laposra, hogy a húspogácsák kb. 12 cm átmérőjűek és 2 cm-rel nagyobbak legyenek, mint a zsemlék. Helyezd őket egy beolajozott tányérra, és tedd a hűtőszekrénybe.

2 Szeleteld finomra a lila hagymát, és tedd egy tálkába a borecettel és egy csipetnyi tengeri sóval. Szeleteld fel az uborkát, vágd ketté a zsemléket. Aprítsd finomra a salátát, majd a szósz többi alkotórészével együtt keverd össze egy tálban, és sózd ízlésed szerint.

3 Én a tökéletesség érdekében csak 2 hamburgert sütök egyszerre, tehát felteszek két nagy, tapadásmentes serpenyőt, az egyiket erős lángra a hamburgereknek, a másikat közepesre a baconnek. Kenegesd meg a húspogácsát olajjal, szórd meg sóval és borssal.

4 Tegyél kettőt az első serpenyőbe, nyomd le egy pecsenyelapáttal, majd a bacon felét tedd a másik serpenyőbe. Egy perc múlva fordítsd meg a hamburgereket, és kend meg a megsült oldalukat fél kávéskanálnyi mustárral és egy löketnyi tabascóval.

5 Egy újabb perc után fordítsd őket a mustáros felükre, és kend meg a másik oldalukat is fél kávéskanál mustárral meg a tabascóval. Süsd még további 1 percig, ekkor tegyél rájuk 1 darab ropogós bacont és 1 szelet sajtot.

6 Önts egy egészen kevéske vizet a serpenyőbe, és borítsd le egy tűzálló tállal, hogy a sajt ráolvadjon a húsra – erre elég 30 másodperc. Közben a másik serpenyőben a bacon kisült zsírján piríts meg 2 félbevágott zsemlét világos aranybarnára. Ismételd meg a műveletet a maradék 2 húspogácsával is.

7 A hamburger összeállításához tedd a szósz negyedrészét a zsemle alsó felére, erre jön a sajtos, baconos húspogácsa, majd a hagyma és az uborka egynegyede. A felső félzsemle sült lapjára kenj 1 kávéskanál ketchupot, majd óvatosan nyomd le.

8 Ha pihenni hagyod, a nedvek átitatják a zsemlét, ezért tálald azonnal, de kipróbálhatsz egy züllöttebb megoldást is: csomagold mindegyiket zsírpapírba, és várj 1 percet, hogy istenien lucskossá váljanak.

Adagonként 694 kcal, 38,2 g zsír (14,5 g telített), 50,1 g fehérje, 37,3 g szénhidrát, 37,3 g cukor

jamiemag

 

 

 

  1. […] a darált húsban. Közben kiderült, hogy a legnemesebb és legdrágább húsok is szolgálhatnak hamburger alapul, sőt. Igaz, hogy már nem csak szarvasmarha eredetű lehet a húspogácsa, hanem készülhet […]

Írjon véleményt