Ha meg akarod közelíteni a hamburgeri tökéletességet, tartanod kell magad a szinte rituális előírásokhoz.
Azt a szenzációs ötletet valósítom meg, hogy a húspogácsát megkenem mustárral és egy löketnyi Tabasco Chipotle-szósszal, mert ettől sütés közben a fűszerek és az ízesítők hihetetlen, rücskös réteggé sülnek össze rajta.
Hozzávalók 4 személyre
- 800 g darált marhanyak
- olívaolaj
- 1 nagy lila hagyma
- 1 löket fehérborecet
- 2 nagyméretű ecetes uborka
- 4 szezámmagos hamburgerzsemle
- 4-8 szelet húsos füstölt bacon
- 1 kávéskanál amerikai mustár
- Tabasco Chipotle-szósz
- 4 vékony szelet vörös Leicester sajt
- 4 kávéskanál ketchup
Hamburgerszósz
- ¼ fej jégsaláta
- 2 púpozott evőkanál majonéz
- 1 púpozott evőkanál ketchup
- 1 kávéskanál Tabasco Chipotle-szósz
- 1 kávéskanál Worcestershire-szósz
- 1 kávéskanál brandy vagy whisky ráadásként
Elkészítés:
1 A darált marhanyakban részében tökéletes a színhús és a zsír aránya. A húst oszd négyfelé, és nedves kézzel gyúrd golyóvá mindegyiket, majd ütögesd laposra, hogy a húspogácsák kb. 12 cm átmérőjűek és 2 cm-rel nagyobbak legyenek, mint a zsemlék. Helyezd őket egy beolajozott tányérra, és tedd a hűtőszekrénybe.
2 Szeleteld finomra a lila hagymát, és tedd egy tálkába a borecettel és egy csipetnyi tengeri sóval. Szeleteld fel az uborkát, vágd ketté a zsemléket. Aprítsd finomra a salátát, majd a szósz többi alkotórészével együtt keverd össze egy tálban, és sózd ízlésed szerint.
3 Én a tökéletesség érdekében csak 2 hamburgert sütök egyszerre, tehát felteszek két nagy, tapadásmentes serpenyőt, az egyiket erős lángra a hamburgereknek, a másikat közepesre a baconnek. Kenegesd meg a húspogácsát olajjal, szórd meg sóval és borssal.
4 Tegyél kettőt az első serpenyőbe, nyomd le egy pecsenyelapáttal, majd a bacon felét tedd a másik serpenyőbe. Egy perc múlva fordítsd meg a hamburgereket, és kend meg a megsült oldalukat fél kávéskanálnyi mustárral és egy löketnyi tabascóval.
5 Egy újabb perc után fordítsd őket a mustáros felükre, és kend meg a másik oldalukat is fél kávéskanál mustárral meg a tabascóval. Süsd még további 1 percig, ekkor tegyél rájuk 1 darab ropogós bacont és 1 szelet sajtot.
6 Önts egy egészen kevéske vizet a serpenyőbe, és borítsd le egy tűzálló tállal, hogy a sajt ráolvadjon a húsra – erre elég 30 másodperc. Közben a másik serpenyőben a bacon kisült zsírján piríts meg 2 félbevágott zsemlét világos aranybarnára. Ismételd meg a műveletet a maradék 2 húspogácsával is.
7 A hamburger összeállításához tedd a szósz negyedrészét a zsemle alsó felére, erre jön a sajtos, baconos húspogácsa, majd a hagyma és az uborka egynegyede. A felső félzsemle sült lapjára kenj 1 kávéskanál ketchupot, majd óvatosan nyomd le.
8 Ha pihenni hagyod, a nedvek átitatják a zsemlét, ezért tálald azonnal, de kipróbálhatsz egy züllöttebb megoldást is: csomagold mindegyiket zsírpapírba, és várj 1 percet, hogy istenien lucskossá váljanak.
Adagonként 694 kcal, 38,2 g zsír (14,5 g telített), 50,1 g fehérje, 37,3 g szénhidrát, 37,3 g cukor
[…] a darált húsban. Közben kiderült, hogy a legnemesebb és legdrágább húsok is szolgálhatnak hamburger alapul, sőt. Igaz, hogy már nem csak szarvasmarha eredetű lehet a húspogácsa, hanem készülhet […]