Csokival az élet – Hogyan legyünk tudatos csokoládéfogyasztók?

Mi, itt a kontinensen ezt is Kolumbusz Kristófnak köszönhetjük. A legtöbb nyelven ugyanúgy nevezik. Készül gyárban, kisüzemben, apátságban, kézműves termékként, van belőle tömegáru és drágább egyedi is. Szeretjük azt hinni, hogy igenis egészséges, jót tesz az agyműködésnek és nem hizlal (annyira). Akadnak, akik szerint a szerelemhez hasonlítható érzés megenni. Bár nem gondolnánk, Magyarországon is készül belőle

Egyszer az életben: Füstölj halat Dániában! – Utazás mindenkinek

Így volt ezzel Tóth Zsófi is, és eljutott egészen a dán tengerpartra, Hvide Sande nevű kis városkába, hogy megkóstolja a legtutibb hideg és meleg füstölési eljárással készült halakat. Helyben, a tengerparton, dán rugbrød (rozs) kenyérrel és sörrel. A halászok tényleg korán kelnek Miért kelnek korán a halászok? Nem jöttünk rá Hvide Sandéba vezető utunk során,

Ezt mind ki lehet hozni belőle? – A turmix ezer arca

Benne vagyunk a tavaszban és ahogy haladunk előre, egyre több friss gyümölcsöt ehetünk, vagy turmixolhatunk! De mi legyen a maradékkal? A gyümölcs egészséges, a turmix finom A turmixokkal rengeteg gyümölcsöt vihetünk be szervezetünkbe, leginkább igaz ez a friss gyümölcsökre! A turmixok hűsítenek, egyszerű és örömteli elkészíteni őket. Az egyetlen probléma a mennyiséggel van, hiszen sosem tudjuk

Az ötödik íz: utazás az umami körül

Mindannyian felismerjük az édes, a sós, a keserű és a savanyú ízt, de az umami még mindig olyan újdonságnak számít, amit nem könnyű megemészteni. Pedig hosszabb ideje velünk van, mint azt gondolnánk. A tudósok csak a kétezres években fedezték fel a szánkban található umami-receptorokat: olyan sejteket, amelyek érzékenyek a glutamátra. De nem egyszerű megérteni ezek

Húsvéti tojáskalauz – A hagyománytól a maradékig

A húsvéti piros tojás Jézus feltámadását szimbolizálja, ugyanakkor a magzati létnek is jelképe. Ahogyan a tojásból új élet kel, Krisztus is úgy támadt föl az emberek megváltására. A festett tojás piros színe Jézus vérére utal, míg a tojás fehérje az ő verejtékét jelképezi. Számtalan néphit és néphagyomány kötődik a tojáshoz, talán nincs is más olyan

Vágod? – 100 apró trükk, amitől picit jobb lesz a konyhában

Vannak ezek a terhelt hetek, időszakok, nagy ünnepek, szünetek, amikor a vasárnapi sofőrökhöz hasonlóan kell beszabadulni a konyhába olyanoknak is, akik amúgy nem pörögnek ott túl sokat. Rájuk is gondoltunk, meg persze akár a rutinosaknak is mondhat újat összeállításunk. Kis lépések, nagy boldogság a konyhában. Kenhető, puha vaj Vajas kenyérre vágysz, de nincs időd, vagy

Gyere cipó, hamm, bekaplak, avagy a 300 ezer dolláros hamburger

A tudósok abban régen egyetértenek, hogy az állattenyésztésben alkalmazott táplálási módszerek nem elég hatékonyak, nem lehet a folyamatosan növekvő húsigényeket kielégíteni, szóval fenntarthatatlan. Előbb vagy utóbb nem lesz elég hús, és az állattenyésztésből fakadó környezetrombolás miatt is célszerű lenne más megoldást találni. Mondják, hogy az egyik megoldás az lehetne, hogy együnk kevesebb húst, de a bátrabbak

Most edd! – Tavaszi erdőkerülés kucsmagombás receptekkel

Bár a többség elfelejtette a szezonális alapanyagok értelmét és létezését, tavasszal mindenki ki van éhezve a friss, igazi és zöld hozzávalókra, amelyek ilyenkor bőséggel teremnek. A szabadföldi szezon első terményei a hónapos retek, a spenót, a fejes saláta, a turbolya, a medvehagyma és a kucsmagomba. Utóbbi három annyira szabadföldi, hogy vadon teremnek, legutóbbi pedig nem

4 friss és ropogós tavaszi kedvenc

Elnézve a piaci standok kínálatát, nem nehéz rájönni, hogy megérkezett a tavasz, vele pedig a primőrök sora. Nézzük, mit ropogtatunk a következő hetekben! Retek Szégyen vagy nem, városi lány lévén én csak nemrég tudtam meg, hogy a hónapos retket miért hívják hónapos reteknek. Nos, azért, mert a tenyészideje nagyon rövid, azaz egy hónapos. A tavasz

Tejfölös, kolbászos krumplileves – másképp

Krémlevesekre annyiféle variáció létezik, hogy ebben a műfajban igazán kiélhetjük a kreativitásunkat. Nálam viszonylag gyakran készül a szuper egyszerű fokhagymakrémleves, de a nagy kedvencek között megtalálható például az almás csicsóka, vagy a citrusos, gyömbéres édesburgonya. Íme, az egyik kedvenc, a tejfölös burgonyakrém, ami kétféle feltéttel: kolbász chipsszel vagy aszalt paradicsommal került az asztalra. Hozzávalók: –

10 tipp, hogy a zöldség valóban egészséges legyen

A szupermarket polcain lévő zöldségek ugyan fényesek, feszesek és jól mutatnak, de kevés tápanyagot tartalmaznak. A vadon növő pitypang levele például nyolcszor több antioxidánst tartalmaz, mint a spenót és negyvenszer többet, mint a jégsaláta. A megvásárolt zöldségek pedig ezt a kevés tápanyagtartalmukat is könnyen elveszíthetik a helytelen tárolás, felhasználás vagy főzés következtében. Íme, a tíz

Royal breakfast, avagy a tökéletes kolbászos szendvics nyomában

Ha kolbászról van szó, valószínűleg mindenki az itthon elterjedt erőteljesen fűszeres fajtára gondol először. Igazi „nehéz” étel, amiből nem raknánk néhány vékony karikánál többet a szendvicsünkbe. Ettől most vonatkoztassunk el egy kicsit, és a tipikus magyaros kolbász helyett, forduljunk inkább a különböző sütnivaló- és grillkolbászok felé, amelyek ideális alapanyagként szolgálnak egy igazi angol reggeli fogáshoz,

Kell-e a pizza az olaszoknak?

Jellemző, hogy a gasztronómiai mitológiában mindig van egy legendás eset, amelynek feladata az, hogy egy-egy ételt utólagosan legitimáljon, történelmi és gyakran politikai távlatba helyezzen. A pizza az olasz azonosságtudat szimbóluma, ahogy a magyaré a gulyás, bár mind kettő totális leegyszerűsítése a tényleges hagyományoknak. Ha egy olasznak azt tanácsolnánk manapság, hogy az olasz kulináris gazdagság helyett

Március 20-án újra Macaron Nap – egy csomó újdonsággal!

Új koncepcióval jön a Macaron Nap március 20-án – a szervezők még fontosabbnak tartják a jótékonysági vonalat és ezúttal közvetlenül a cukrászdákba mehetünk a zsákmányért. Hatodik alkalommal rendezik meg Macaron Napot Magyarországon, a nemzetközi macaron napon, marcius 20-án. Az új koncepció lényege, hogy a nap eredeti, francia és New York-i megoldásaihoz hasonlóan: délelőtt 11 órától

Megőrülnek érte az ínyencek – Az ecuadori csoki csodája

A csokoládé-rajongók számára Ecuador az, ami Bordeaux a jó borok szerelmeseinek. Az átlagos tejcsokoládéba leginkább Elefántcsontpartról és Ghánából származó kakaó kerül, de a Csendes-óceán partjától az Andok hegycsúcsaiig elterülő országban termelt cacao de arriba ennél magasabb színvonalat képvisel. Íze testesebb, és gyakran kiegészül különböző trópusi gyümölcsök, magvak, fűszerek vagy virágok aromájával. Latin-Amerika, mi más? Guayaquil

Tavaszodj velünk! – Medvehagyma mindenhol

Nevéhez egy különös legenda kötődik, miszerint a középkori Teuton lovagok megfigyelték, hogy a hosszú téli álom után ébredő medve ezt a növényt falta először, hogy szervezete erőre kapjon. Az azonban már nem csupán népi fabula, hogy a medvehagyma egészséges, finom és az utóbbi években egyre divatosabb Magyarországon. Nem védett, de óvjuk Az egyszikűek osztályán belül

A tökéletes előjáték: pástétom ropogós pirítóssal

  A pástétom manapság nem vált ki túl nagy lelkesedést az emberekből, úgy gondolunk rá, mint egy retró slágerre. Pedig rengeteg kiaknázatlan lehetőség rejlik benne. Sokan azt hiszik, a pástétom olcsó, maradék húsból készül, de ennél sokkal szofisztikáltabb ételről van szó, az elkészítése olyan bonyolult feladat, amit legjobb a profikra hagyni. De nézzük most azt,

Pompás napindítások – Három menő reggeli, ami egészséges is!

Anyukánk milyen sokszor elmondta, és mi is ezt mantrázzuk a gyerekeinknek: a reggeli a legfontosabb étkezés! Akkor itt az ideje, hogy ezt magunkra is érvényesnek tekintsük: figyeljünk oda, mit is eszünk ébredés után, és munkába menet előtt. Tankoljunk fel, hogy legyen erőnk és energiánk a télen kissé kimerült tartalékainkat újramozgósítva! Használjunk bátran olyan újdonságnak számító superfoodokat,

Péter Anna gombás pacalt főz

Bár már nagyon várjuk a tavaszt, még azért erősen nulla fok körül kering a reggeli levegő, szükség is van a laktató, téli fogásokra. A pacal pont ilyen, gombával meg még ütősebb. Apropó gomba! Azt nemrég megtudtuk, hogy elkezdődött a gombaforradalom itthon is. A lázadás vezetője, a korábban Malackarajos Péter Anna, epicentruma pedig a pesti Vásárcsarnok.

Indul a gombaforradalom – de nézd csak, ki áll az élén?

Évek óta meghatározó figurája a hazai gasztronómiának, csak jól kell figyelni, hogy szabad szemmel követni lehessen a mozgását. Intuitív természete nem engedi, hogy sokáig üljön egy helyben és olyat csináljon, amit nem élvez. Bár ő ezt kritikusabban látja: szerinte az egy mentális betegség volt, hogy rendszeresen otthagyta a felépített várait. Amikor a blogja az általa

Tepertős pogácsát sütne? Csak óvatosan! – Receptekkel évszázadokon át

A tepertős pogácsa minden évszakban igen ízletes bor- és sörkorcsolya vagy uzsonnasütemény, amit egész nap csipegethetünk. Persze csak óvatosan, mert hamar eltelít és megüli a kényes gyomrot. Pogácsatörvény Aztán egy szmogos napon arra ébredtünk, hogy eddig tartott a pogácsa fanok kánaánja! A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje megelégelte, hogy a magyar polgár békés otthonát elárasztották a

Együnk halat egész évben! – Jó, de hogy és mit?

Karácsony után mintha elfeledkeznénk arról, hogy a hal nem csupán a szépen feldíszített ünnepi asztal, hanem a hétköznapok eledele is lehet. Habár a tízmilliós Magyarországon négyszázezren horgásznak, több mint évszázados receptek bizonyítják, hogy klasszikus magyar ételek alapanyaga, egészséges étel, sokkal kevesebb halat fogyasztunk mint kellene és lehetne. Több, mint halászlé Bár a magyar gasztronómiai hagyományok

Mitől jobb ízű a saláta az étteremben?

Salátát még azok is rendelnek az étteremben, akik otthon nem  kérnek. Mit csinálnak az éttermi konyhákban az unalmas zöldekkel, amitől jobb ízük lesz? Friss saláta rukolával, radicchióval, ropogós, vékonyra vágott hagymakarikákkal és hajszálvékony sajtszeletekkel. Így fest egy valamirevaló saláta az étteremben. Vannak ételek, melyeket, ha eleget gyakoroljuk, ugyanúgy el tudunk készíteni, mint a legszuperebb étterem. De

Elolvasod, okosabb leszel – 11 tény a szakéről

A japánok nagyon szeretnék, ha a szaké végre levetné magáról misztikus köntösét, és a tradicionális nemzeti italból nemzetközi kedvenccé válna. Rajtunk ne múljon, 11 pontban elmondjuk, mit érdemes tudni róla.  1. A legöregebb ital a Földön Kétezer éves történelmével a szaké az egyik legrégebbi ismert ital a történelemben. Történészek 6800 évesre becsülik, de azért a

Csak jól jársz, ha eszed – Mézes élet

Már a kőkorszakban is része volt az ember táplálkozásának, egészséges és finom, ám jóval kevesebbet fogyasztunk belőle, mint tehetnénk. Talán a gasztronómiai hagyományok hiánya, talán az ár-érték arány átgondolatlansága miatt a méz még mindig nem foglalta el méltó helyét a magyar étkezőasztaloknál. Már régen is tudták A méz ősi táplálék, egy tizenhatezer éves, Spanyolországban fellelt,

10 szuperegeszséges alapanyag – Adj neki!

A gyógyszerek elterjedése előtt az emberek sokkal jobban ismerték a különböző gyógynövényeket és azok jótékony hatásait. Persze örülünk neki, hogy könnyen hozzájuthatunk a különböző gyógyszerekhez, de bizonyos esetekben, amíg nem feltétlenül szükséges, ne rohanjunk rögtön a patikába. A gyógyhatású növények használhatók az immunrendszer erősítésére és a betegségek megelőzésére, sokszor pedig a leküzdésükben is a segítségünkre lehetnek.

12 konyhai alapfogás – Expressz bevezetés a csodálatos praktikák világába

Konyhai alapműveletek mindenkinek. Ha túlságosan alapnak tűnik is, azért csak fusd át! A jól bevett konyhai mozdulatoknak is jót tesz a frissítés! Idén már mindent tudni fogsz, tarts velünk a mini-suliba! Hogyan gyúrjunk tésztát? Vásárolhatsz finom kenyeret a pékségből is, de amíg nem vetted ki a sajátodat a sütőből, még forrón kesztyűvel, nem tudod mit

Felség, még egy kis kaviárt? – Kalauz a földi jóhoz

Mi a közös az iráni sahban, minden oroszok cárjában és az osztrák császárban? Nem kell izgulni, nem találtuk meg a hatalom birtoklásával járó genetikai kódot, de egy apróság, szó szerint apróság, mind hármójukra jellemző volt: a kecsege kaviár feltétlen szeretete. Véget nem érő lakomák rogyadozó asztalain, kihunyt gyertyák, viasztól csöpögő gyertyatartók tövében üres kaviáros edények,

Örök túlélők, kreatív remixek – A megmaradt ételek játszótere

Minden karácsony után eljön a pillanat, hogy rájössz: ismét túlbiztosítottad magad az ünnepi bevásárlás(ok) alkalmával, és már megint megmaradt egy csomó bejgli, sült hús, kenyér és mézeskalács. Kidobni nincs szíved, hiszen sok pénzt adtál érte, illetve sok munkát öltél az elkészítésükbe, de evési céllal már rájuk nézni sem bírsz, hiszen anyósodnál is, a barátnődnél is

Csokit bele! Édes kényeztetés az ünnepek alatt is

Minden év novemberében vásárolok egy kiló belga csokoládé pasztillát. Sajnos az általam favorizált márkának elég feltűnő színű a csomagolása, ezért kénytelen vagyok évről évre új helyet találni a spájzban, ahová családom azon tagjai elől dughatom el a kilós csomagot, akik nem érzik át kellő mélységben és felelősséggel a csokoládé karácsonykor betöltött szerepét. Legalábbis nem abban

7 étel a stressz és a szorongás ellen

Bizonyos ételek stresszoldó hatása segíthet a szélsőségek csökkentésében, és megnyugtathatja a szervezetet. Az étrendünk megváltoztatása természetesen nem elegendő a bipoláris zavar, vagy egyéb lelki probléma, mentális zavar megoldásához, és nem helyettesíti az orvosi kezelést, de azt kiegészítve segíthet, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Ezek az ételek pedig nem csak bipoláris zavar esetén éreztethetik pozitív

Mit egyél, ha 30-as vagy? – Gasztronómiai túlélő kalauz

Jó hírünk van: nincs minden veszve, megfelelő táplálkozással vissza lehet tekerni a biológiai órát. Anyagcserénk a húszas éveinkben még képes a zsíros ételek lebontására is, azonban az eleddig tökéletesen működő rendszer a harmadik x után már nem a régi (4 évente 1 százalékkal lassul az anyagcsere). Lehetséges, hogy a mérleg még nem riogat kövérséggel, de valószínű,

Szedd magad az Északi-tenger partján – Osztriga sajátkezűleg

Friss osztrigához jutni Európa különböző részein eltérő nehézségű feladat. Tengerrel rendelkező országok előnyben, és ha már épp Dániában vagyunk, akkor osztrigakeresésre indultunk a jeges Északi-tengerben. Ha az ember jó fogást akar, korán kell kelnie. Mi a napot megelőzve, négykor indultunk útnak, hogy a napfelkelte már a célhoz közel érjen bennünket. Komppal érkeztünk, majd továbbautóztunk egy sáros földúton, ami egyenesen

Kincsek a föld alól – Együnk gyökérzöldséget 2. rész

Paszternák A paszternák Eurázsiában őshonos. Fás, kemény gyökerű vad változata a Földközi-tenger partjaitól Szibériáig napjainkban is előfordul. Hazánkban méltatlanul mellőzött gyökérzöldség, pedig a XVI. századra már Európa-szerte ismerték és használták egyrészt az ételek édesítésére, másrészt a burgonya Európába érkezése előtt főzve és sütve is fontos élelmezési szerepe volt. Használata akkor esett vissza jelentősen, amikor megjelentek

Mit fogunk enni? Trendek a világ körül

Trendek, érdekességek és alapanyagok, amelyek odaadást igényelnek, legyen szó akár egy elegáns éttermi fogás megalkotásáról, akár otthon is könnyen alkalmazható módszerekről, az erőfeszítések minden esetben kifizetődőek. A szárazföld és a tenger találkozása Kevés fogás esetében fordítanak akkora figyelmet a részletekre, mint ahogy a Single Thread nevű kaliforniai étteremben teszik kaviár-, burgonya- és tengerisün- kreációjukkal. A

Miért éppen liba? – Márton és barátai

Eleink idejében könnyű dolog volt bevonulni a népszokások és babonák világába, elégnek bizonyult, ha egy szerzetes odaadta köpenyét egy fázó koldusnak, aminek jutalmául püspökké akarták szentelni. Ám Márton – hisz ki más is lenne a szerzetes? – alázata jeléül az elismerés elől egy libaólba bújt, de a hangosan gágogó ostoba libák elárulták rejtekhelyét. Így esett,

Gyömbért bele!

Te is csak a mézeskalácsba teszel belőle? Itt az ideje, hogy szorosabb kapcsolatot építs ki a gyömbérrel – üzente a Kitchn, és mi utána is néztünk. Mindegy, hogy csak egy egyszerű gyömbérsnapszra vagy egy citromos-whiskys puncsra vágyunk, a gyömbér az a fűszer, ami nem hiányozhat a karakteres italainkból! Főleg, ha megfázásról van szó, ám egy limonádéban kifejezetten hűsíteni

Vissza a gyökerekhez! – Együnk ősszel gyökérzöldséget

Anélkül, hogy komolyabb rendszertani okoskodásba bocsátkoznánk, a valódi gyökerek között vannak karógyökerek és gumósok is, melyeket zöldségként fogyasztunk. Nézzük a csoport tagjait, honnan jöttek, mit tudnak, miért szeretjük őket. Zeller Számos ételünk elengedhetetlen ízesítője a zeller, melyet sokan imádnak, mások pedig kizárólag szükséges rosszként tekintenek rá a főzés során, már a neve hallatán is elhúzzák

A nagy csirketeszt – Budai Zsani megsütötte

A KSH legfrissebb adatai szerint egy átlagos háztartásban havonta 5,2 kg húst vásárolunk, ebből legnagyobb arányban baromfi, átlagosan 1,6 kilónyi fogy, ezért néztük meg, miből is választhatunk.  Az áruházak polcain elérhető termékskála egyik végpontján a broiler, míg a másikon a szabadtartású csirkét találjuk, ezek között nemcsak a takarmányozásban és tartásban, de genotípusban is különbség van. Amit tudni

Zöld trendek, izgalmas levelek – újdonságok San Sebastianból

A mi részvételünkön kívül két igen izgalmas témát emelnék ki még ki, ami foglalkoztatta a szakmát a Gastronomikán: az egyik a fenntartható gasztronómia, ami a nyersanyagok tiszteletét jelenti. Csak akkor használjuk, amikor elérhetőek, amikor tényleges szezonjuk van, ez például a halak vonatkozásában azt jelenti, hogy pusztán csak azért, mert egy bizonyos hal slágerfogás egy étteremben, még nem

Szőlő mindenhol – de mi legyen vele?

Ha  elragadna a költői hév, azt mondanám, a szőlő az istenek gyümölcse. És lenne is ebben igazság, mert élettani hatása oly sokrétű, felhasználhatósága oly szerteágazó, története pedig oly régi, hogy csak szuperlatívuszokban érdemes róla beszélni. Igazából ez az írás lehetne egy végeláthatatlan felsorolás, amiben azt taglaljuk, mi mindenre hat pozitívan, ha szőlőt fogyasztunk. És hogy

Bekápiáztam – Pierre főz

Nem tudom, miért, de teljesen rákattantam a kápiára. Mindenhol, ahol járok, persze ezek többnyire piacok, a kápiával szemezgetek. Néhol a kofák is szemrevalóak, de engem csak a kápia érdekel. Ott vöröslik, bíborlik, teljesen megcáfolva az aktuálisan szomorújátékba forduló évszakot. A szürke égbolt borongása persze éppenhogy kedvez ennek az agresszív vörösnek, a porba hullott vörös csillagra

Este jó, este jó – Budapest Első Esti Piaca

A munka utáni gyors bevásárlások helyszíne – jobb híján – általában a szupermarket vagy a sarki kisbolt. Nem feltétlenül kell ennek így lennie, hiszen a belváros szívében akad egy feltörekvő alternatíva is. 2014 októberében nyitotta meg kapuit az Esti Piac a bulinegyed közepén, a Central Passage-on, ahova a Király utca forgatagáról befordulva tudunk eljutni. Aki

Szatmári Feri – a srác, aki visszaadta nekünk a főzeléket

Ferinek a kormányban lenne a helye. Vagy legalábbis egy olyan pozícióban, ahol a mintamenza menüjét állítják össze. Akárhogy is hívják azt, amit manapság (nagy általánosságban) az óvodák és iskolák menzáján adnak, köze nincs a követendő mintához. Nálunk az etalon jó ideje Feri, legalábbis, ami a zöldségeket és azon belül is a főzeléket illeti. Az általa

Te mekkora lábnyomot hagysz a konyhádban?

Azt tudtad, hogy egy kiló marhahús előállítása 15 ezer liter ivóvízbe kerül? De hogyan is kerül “vízlábnyom” az ételeinkbe? Talán elsőre meglepőnek tűnik, mennyi vízbe is kerül az étel az asztalunkon. A “vízlábnyomunk” kétharmadát az ételeink teszik ki. A vízlábnyom az általunk felhasznált vízmennyiséget jelenti. Azon kívül ugyanis, amit megiszunk a csapból, vagy amit a

Önfenntartás szlovén módra

Álljunk meg egy pillanatra és olvassuk végig figyelmesen, mit is rejt egy-egy általunk jól ismertnek hitt termék csomagolása! Nem is gondolnánk, hogy mennyi felesleges adalék, összetevő és persze ablakon kidobott pénz lehet a zacskóba zárva. Szlovéniában jártunk egy, a helyi lakosok által szervezett, „önfenntartó” kurzuson: tartósítottunk, befőztünk, krémeket és olajokat készítettünk.   Add tovább a tudást!

Éjszaka a konyhában – Gombászgatni, rizottózni

Gombászni menni lehet magányos kirándulás, ám lehet közös, baráti kaland is. Én mindig azokkal a barátaimmal megyek, akik kiválóan ismerik a terepet és a gombákat is. Jó levegőn lenni, és közben úgy ütni két legyet egy csapásra, hogy még rengeteget is tanulhatok a természet csodálatos alakzatairól (vagyis az ezernyi formájú, illatú és állagú gombákról), hát

A kenyér jövője – top tíz trend a kemence mellől

A kenyérben rejlő lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen. Annyiféle forma, textúra és ízesítés létezik, erre pedig kezdenek rájönni a vendéglátósegységek is – legyen szó akár egy drága étteremről vagy egy egyszerű szendvicsezőről – és egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy minőségi kenyeret szolgáljanak fel, illetve, hogy bővítsék a választékukat, amiben különlegességek is helyet kapnak. A US

Mindennapi lisztünk – Kalauz a gabonákhoz

Kenyér alapvetően háromféle módon készülhet: közvetlenül, amikor az összes hozzávalót egyszerre összegyúrják. A kenyér íze alig lesz savanykás, eltarthatósága ennek a legrövidebb. Előtésztával, azaz félig közvetlen módszerrel. Az előző kenyér készítéséből származó tésztamaradványokat nevezzük előtésztának. A végtermék íze savanykás lesz, eltarthatósága pedig hosszabb. És készülhet közvetett módszerrel, amikor is  sűrű vagy híg kovászt használnak. Ekkor

Mondd szépen: kisüzemi!

Furi meg vicces nevek, meglepő címkék, izgalmas történetek. Vadiúj kortyérzet, karakteres ízélmény, ritka aroma. Trendi, mégis szubkulturális, fiatalos, mégis hagyományos. Nagyjából ezek jutnának eszünkbe, ha szavakban össze lehetne foglalni a kisüzemi vagy (korábbi népszerű nevén) kézműves sört. Már csak azért is, mert a most zajló craft beer-boom sem indulhatott volna el addig, amíg valaki elő nem vett egy sört, amelyre

Nagy-Britannia legjobb étterme és a terroir konyha

A francia terroir szóval leginkább a borászatban találkozhatunk. A talaj, az éghajlat és a táj jellegzetességeire utal, melyek közös erővel határozzák meg az adott bor ízét. A főzéssel kapcsolatban viszont ritkán használják, pedig a terroir-gasztronómiáról érdemes beszélni. Ezt bizonyítja, hogy a Restaurant Magazine 2016 legjobb brit éttermének egy olyan angliai pubot választott, ami nagy hangsúlyt fektet a

Piac és valami más – a Fény utcáról több szólamban

A tér már két éve viselte a Moszkva nevet, amikor 1953-ban a „szovjet kolhozpiacok tapasztalatai alapján” megépült a Fény utcai piac, a földalatti vasút munkálatai is akkor indultak, emiatt elbontották a tér szélén álló piaci bódékat, aki jót akart, bement az új piacra. Ahova nem csak az élelmiszerek miatt térünk be, nem csak a táplálkozáshoz

Éjszaka a konyhában – Lecsó forever

  Nagyon sokáig nem szerettem a lecsót. Az a paradicsomos lében úszó paprika-hagyma-keverék, amit ezen a néven kaptam, vagy köszönt vissza más ételekből, egyszerűen taszító volt. Ilyen viszonyban voltam a paradicsomos káposztával vagy a karalábé főzelékkel is. Aztán persze kiderült, hogy mindent lehet akár jól is csinálni, még a legegyszerűbb krumplifőzeléket is vonzóvá lehet varázsolni.

Wales-ből, szeretettel – Elek Szabolcs és a nyers tej kalandja

Évekkel ezelőtt, amikor először találkoztam Elek Szabolccsal, az első pillanattól kezdve egyértelmű volt, hogy a közös témáink felkutatása nem igényel különösebb erőfeszítést, hiszen nagyon gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy mindketten szenvedélyesen keressük az új ízeket. Első találkozásunk ugyanis egy házibuliban történt, ahova jelentős mennyiségű házikészítésű thai kolbásszal érkezett. Ráadásul kiderült, hogy Wales-be készül épp, ahol sajtkészítést

A hamburgerforradalom nyertesei mi vagyunk

  Mert bár imádtuk a csalamádés utcai csodákat, azért mind éreztük, hogy az, aki csinálja nem annyira imád minket. Az igazi hamburgerek megjelenéséhez nemcsak húsból készült pogácsa, frissen sütött vajas buci és házilag készült szósz kellett, hanem szeretet is.  A hamburger eredete nem ismert, de valószínűleg német bevándorlóktól örökölte meg az amerikai gasztronómia. A neve

Miről beszélnek a női séfek?

Perszehogy a fenntartható konyhákról! A Kitchen Porch vezetője, Jan Buhrman a női séfek Los Angeles-i találkozóján a fenntartható konyhákról tartott előadást. Olyan szókimondó futamok is voltak a macerásabb ügyeket érintő kérdésekben, hogy “akkor most trendik legyünk, vagy megoldást akarunk keresni egy problémára“. Buhrman szerint ugyanis a konyhánkban érvényesített fenntartható elvek óriási hatással vannak környezetünkre. Ezekkel

Bor és étel – az igazság 10 pontban

Az étel-ital párosítás nagyon szubjektív és nem pontosan meghatározható folyamat. A régi szabályok, miszerint a vörös bor a vörös húsokhoz és fehér bor a fehér húsokhoz, szárnyasokhoz és halakhoz illene, nem veszi figyelembe a mai gasztronómia komplex –mondhatni – multietnikus mivoltát és az ízesítés, finomra részletekre is kiterjedő gyakorlatát. Az is változást hozott, hogy a

Húsos ámokfutás Londonban

London nagyszerű terep a különlegességre vadászóknak, és nincs ez másként az ételekkel sem. Gyakorta hangoztatott vélemény az angol konyha kapcsán, hogy mindent belepréseltek, amit csak a gyarmati múlt lehetővé tett. Kétségtelen tény, hogy a volt gyarmatbirodalom régmúlt csillogása még mindig beragyogja az angol hétköznapokat, legyen szó akár az otthoni főzésről, akár az éttermek étlapjáról, ugyanakkor

Fűszerkert – Kultúrhistóriák receptekkel fűszerezve

  Bár szám szerint hatvan receptet is találunk benne, mégsem nevezhető klasszikus szakácskönyvnek a Fűszerkert című kötet. Első pillantásra világos, hogy erős, átgondolt koncepció mentén született meg a Fűszerkert ‒ 22 fűszer, 60 recept című kötet. Az alapot 22 fűszer ismertetése adja, ehhez illeszkednek a receptek, a receptekhez pedig a borok, így alkotva teljes gasztronómiai