Jön a Rév! És hozza a halakat is – Budapesten a halászlélegenda

Szeptember 3-án, vasárnap különleges gasztronómiai esemény helyszíne lesz a Dunapest Kortárs művészeti és urbanisztikai fesztivál, melynek minden helyszíne és eseménye valamilyen formában kötődik a Dunához. És ha Duna és gasztronómia a hívószavak, akkor nem kerülhet más a tányérokba, mint halászlé. Ráadásul nem is akármilyen, hiszen egyedülálló esemény részesei lehetnek, akik regisztrálnak a 120 kóstolóadag egyikére. A vasárnapi halászlé Érsekcsanádról érkezik az aqb udvarára, ugyanis a Rév Csárda csapata fogja magát és az étterem történetében először települ ki olyan rendezvényre, ahol a nagyközönség is kóstolhatja a legendás lét. 

De mitől más ez a halászlé?

Nagyon egyszerűnek tűnik a recept, de mégsem sikerül utánuk csinálni. Minden egyszerre kerül a bográcsba, víz, hal, és az apróra vágott hagyma, só, és amikor felforrt, akkor kerül bele a jó minőségű pirospaprika. És a titok abban van, hogy itt a bográcsban nem 100 fokon, hanem még ennél is magasabb hőfokon fő a lé, és ettől lesz sűrű és bársonyos a lé. Ezért nem is lehet igazi halászlét gáztűzhelyen, indukciós lapon, gáz zsámolyon főzni, csakis szabadtűzön, és az sem midegy persze, hogy milyen fával gyújtunk alá. Kemény fán nem lehet ugyanis jó halat főzni, csak száraz puha fán, és nem a szűkűlő szájú bajai, hanem a klasszikus nyitott bográcsban. Amikor a halfőző mester azt mondja, hogy kész, akkor tányérba kerül először a tészta, majd rá a lé, és a helyiek csak utána eszik a halat, de természetesen ha valaki a lével együtt enné, akkor megteheti, de a dunaparton Érsekcsanádon ez a sorrend, és kenyér sem kerül mellé, hisz ott a jól harapható, ruganyos gyufatészta.

Hogyan kóstolható?

Szeptember 3-án a szervezők háromszor terítik meg az asztalokat, és aki szeretné megkóstolni a tányérba mért autentikus dunai halászlevet, az regisztráljon a 3 időpont egyikére: 13, 15 vagy 17 órára. Minden információ megtalálható az esemény oldalán: 
https://www.facebook.com/events/300028967133550/

Írjon véleményt