Hova menekülj a húsvéti locsolkodás elől? – Guestelli tippjei a tavaszi szünetre

Vic Guestelli húsvét

Ahogy a közkeletű olasz mondás is tartja „Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi”, nagyjából annyit jelent, hogy töltsd a karácsonyt a családoddal, a húsvétot pedig azokkal, akikkel te szeretnéd. Ezt a tanácsot a magyarok nagy többsége is megfogadja, és jelentős számban töltik a húsvéti ünnepeket, – ami egyben a gyermekes családok számára a tavaszi szünet kezdetét is jelenti – utazással, pihenéssel. Kétségkívül a karácsony után a legnagyobb ünnep, hazánkbanis a húsvét, és ugyan nálunk régi néphagyomány a húsvéti locsolkodás, amit manapság egyre kevesebben tartanak, – főleg a fővárosban kopott ki ez a szokás – azért még mindig akadnak lelkes locsolók, akik elől jelentem, idén is van hová menekülni!

Két olyan vidéki desztinációval kezdeném, ahova nem tudunk bármikor utazni, mert egyik sincs nyitva az egyéni vendégek számára egész évben, csak időszakosan, amilyen most a húsvét is.

 

#1 Hertelendy kastély

 

 

Somogy öt csillagos, titkos ékköve, melyet nemigen hirdetnek; kialakult vendégköre van és többségében a visszajáró látogatóik alkotják a hotel törzsvendégkörét, mely a hotel jellegéből és méretéből is adódik. Korábbi műemléképületből alakult luxus szállodává a svájci magántulajdonban lévő Hertelendy kastély, mely párok és családok számára egyaránt kivételes kikapcsolódást nyújt, távol mindentől és mindenkitől. A több hektáros, végeláthatatlan platánfákkal határolt terület közepén áll a kastély, és a régi arisztokratikus időket idéző, csobogóval és kerti tóval díszített kastélykert. Idilli környezet, kevés vendégszobával. A főépületet elsősorban a páros romantikázáshoz ajánlom, míg a vadászház apartmanjait inkább a családdal érkezők számára. Ez a hely elsősorban azoknak ajánlott, akik az igazán elvonulós helyeket és a zavartalan feltöltődést keresik luxus kivitelben. Persze ez nem azt jelenti, hogy itt napokig „semmit tesz” az ember, hiszen van bőven lehetőség az aktív időtöltésre is. A svájci tulajdonos maga is érdekelt a lótartásban és a lovaglásban, így az egyik legkedveltebb időtöltés itt a lovaglás, de van a kastélynak saját cross country golf pályája is, mely épp húsvétkor szokott nyitni és egészen novemberig használható. A térség gazdag vadállománya lehetővé teszi a vadászatokat, sőt az „épp test és az épp lélek” fenntartására is van itt számtalan lehetőség. Személyes kedvencem a kültéri kelo szauna és merülő dézsa, a sportlehetőségek közül pedig a kastély teniszpályája. Azt gondolom, kevés olyan hotel van, ahol a szállóvendég kihívhatja egy játékra a hotel igazgatóját. A hotel méretéből adódóan itt minden nagyon személyre szabott és exkluzív. Nem nagyon tudok olyan szabadidős elfoglaltságot, ami a Hertelendy kastély palettájáról hiányozna. Itt megtalálják a számításukat, akik főúri kényeztetésre vágynak egy történelmi kastély falai között, ahol minden a minőségi vendéglátásról és az egyénre szabott szolgáltatásokról szól. Húsvéti ajánlatukban az egyébként is adott gourmet, fine dining gasztronómia, mesés romantika és aktív pihenés mellett megtalálható, a gyerekek számára szervezett tojásfestés, tojáskeresés és egy igazán nem mindennapi program: randi a húsvéti nyúllal!

 

#2 Babérliget  

 

 

A polányi Babérliget régen vendégházként működött, elsősorban a teljes házat lehetett bérbevenni privát eseményekre, esküvőkre. Most azonban lehetőség nyílik akár egyéni szobafoglalásra is. A Babérliget felnőttbarát szálláshely, összesen 10 különböző méretű és berendezésű szobával. A bájos kis provance-i stílusú kúria szintén a vidéki élet nyugalmát kereső párok számára nyújt ideális kikapcsolódást, stílusos, de mégsem luxus környezetben. A kúria földszintjén találhatók a tágas közösségi terek, a nappaliban egy felújított zongorával, melyhez akár a vendégek is leülhetnek játszani, ha kedvet éreznek hozzá – és persze, hatudnak rajta játszani.  A földszinten található tágas közösségi látványkonyha és étkező különösen akkor tölt be központi szerepet a házban, ha egy társaság lakja, de egymást nem ismerő párok számára is jó ismerkedési tér lehet. Az épület földszinti részéhez kapcsolódik egy fürdőház, benne egy kényelmes látványszaunával, mely kilátást nyújt a liget szőlőtőkéire és gyümölcsfáira. Jó idő esetén megmártózhatunk a kültéri medencében is, – mivel sajnos nem fűtött, nekem ez még sosem sikerült – bár az idei húsvéti hétvége kecsegtet minket a fürdőzéshez már majdnem ideális meleggel.

A kúria földszintjén meghúzódik egy csendes kis olvasószoba fatüzelésű kandallóval, melynek ropogó tüze mellett igazán szívet melengető érzés olvasgatni. Az emeleti közös tér kártyázásra, sakkozásra kiváló, és egy percre sem jut eszedbe itt, hogy hiányold a TV-t, vagy a Netflix filmeket. Az emeleti, nagyobb méretű szoba a kedvencem, ami mostanra a „romantikus” elnevezést kapta. Tiszta időben a legromantikusabb elfoglaltság itt egy üveg borral a teraszon az éjszakai égbolt alatt csillagokat nézni és belefeledkezni a csöndbe és a lenyűgöző látványba. Ha a Babérligetet választjuk úticélul, vigyünk bringát magunkkal. Bár Polány egy parányi falucska, de innen akár két keréken is eljuthatunk gyönyörű helyekre, mint például a Deseda tó körüli kerékpárút és arborétum.  Igaz, hogy legutóbbi ottjártamkor még csak reggelit szervíroztak, a jelenlegi húsvéti ajánlatukban a hagyományos termelői sonka- és sajtkülönlegességek mellett az ajánlat tartalmaz minden estére egy-egy fix négy fogásból álló vacsorát is. Régebben kaphatóak voltak a kúria saját címkés gyümölcspárlatai. Ha valaki igazán jó – nem karcos – gyümölcsös pálinkát akar kóstolni, kérdezzen rá, hogy készítenek-e még, a húsvéti sonka jobban csúszik tőle.

Érdemes megragadni a most kínálkozó húsvéti és tavaszi szünetre szóló ajánlatukat és kipróbálni a csöndes, elvonulós kikapcsolódást ebben a háborítatlan környezetben.

 

#3 Botanica Hotel

 

 

 

Ez a dánszentmiklósi butikhotel szintén a természetközeli, madárcsicsergős, nyugodt vidéki atmoszférájával teszi emlékezetessé az itt eltöltött napokat. Ez a hely is csak pár szobával rendelkezik, ami biztosítja a meghitt kikapcsolódás exkluzivitását. Bár ide nemcsak párokat, hanem családokat is várnak, ettől függetlenül biztosak lehetünk, a zavartalan pihenésben. Itt a Cédrus névre keresztelt szoba a személyes kedvencem, mely világos és tágas, illetve kellően magányos, akár egy cédrus. A hotel teljes miliőjére jellemző a letisztult, egyszerű elegancia, mely nem akar hivalkodni, ellenben megadja a minőségi kényelem érzetét. Fürdőligetnek hívják az itteni fürdő és spa szekciót, mely valóban az ősfák árnyékában kapott helyet. Egy kültéri medencéből, tágas szaunából, fűthető jacuzzikból és masszázshelyiségből áll. Ennél a hotelnél a gasztronómiát emelném ki, ugyanis tavaly az étterem bekerült a 2023-as Michelin kalauz, ajánlott vidéki éttermei közé. Fine dining ételeket kínál az étterem, melyek elkészítéséhez saját fűszerkertjükből származó fűszernövényeket használnak és a többi alapanyagot is környékbeli farmokról, helyi termelőktől vásárolják. Itt is van lehetőség húsvéti csomagot választani, bár az ajánlat inkább a felnőtt közönséget célozza meg, mint a gyerekeseket.

 

#4 Balatonfüred top hotelei: kettesben: Lua; családdal, kutyával: Vinifera

 

 

Balatonfüred már két luxushotellel is büszkélkedhet. A Lua a Balaton partján helyezkedik el, míg a Vinifera a parttól valamivel távolabb, kilátással a tóra. Nyáron egyértelműen a Lua hotel fekvése kedvezőbb a part közelsége, és a saját strand és stég miatt. A Vinifera később nyitott, azonban a szolgáltatások körében és színvonalában szinte fej-fej mellett haladnak. A szignifikáns különbség a két hotel között, hogy a Lua csak felnőtt vendégeket fogad, míg a Vinfera a gyerekeket is szívesen látja. Mindkettő fantasztikus wellness részleggel rendelkezik és mindkét hotel nagy hangsúlyt fektet a gasztronómiára és a borválasztékra. A boros vonal talán a Vinifera esetében erősebb, ahol külön rész alakult a balatoni és nemzetközi borok bemutatására és kóstolására a lobbyban, illetve itt rendszeresen tartanak borkóstolókat is.  A Vinifera belső designkialakítása egy fokkal különlegesebb és a spa része is hangulatosabb, grandiózusabb számomra – de lehet, hogy ez csak az újdonság ereje. A Lua szobáiban kiemelném a kényelmes ágyakat. Az ágy az egyik vesszőparipám a szállodák tekintetében; fontos számomra, hogy jó méretű és kényelmes legyen, megfelelő keménységű matraccal. A Lua szobáiban kialakított ágyak egészséges és minőségi alvást biztosítanak. A Lua étterme, a Noon is kiemelkedő. Az étterem bekerült a 2023-as Michelin Guide által ajánlott éttermek közé, mely nem csoda, hiszen a két Michelin-csillaggal büszkélkedő Pesti István segíti tanácsadóként az étterem munkáját. A Vinifra és a Lua is egyaránt előnyben részesíti a helyi alapanyagokat és mindkettőre jellemző a francia bisztrókonyha-stílus, habár a Vinifera konyhája még nem részesült semmilyen elismerésben… de ami késik, nem múlik.

Bármelyik hotelt is választjuk a kettő közül tavaszi szünetre, mindegyik kifogástalan és inspiráló. A két hotel húsvéti programajánlata is hasonló; a kulináris élvezeteken túl mindkét helyen esténként zenei programokkal, fellépőkkel szórakoztatják a vendégeket, a Vinifera a gyerekek részére tojáskereséssel is készül, míg a Lua a felnőttek kikapcsolódására koncentrál és masszázsolaj készítő workshopot és barista masterclass-t szervez.

 

#5 Húsvéti hagyományőrzés a mezőtúri Hercegasszony birtokon

 

 

Ezt a helyet azért válogattam be húsvéti kedvenceim közé, mert ez a helyszín is egy régi arisztokrata család történetét és emlékeit hordozza falai között, és eleveníti meg a régi főúri életérzést egy modern, mai elvárásokat tükröző miliőben. Nekem valahogy a húsvét összefonódik a vidéki tavasz gyümölcsös, virágos hangulatával, ami ezen a helyen szó szerint átjárja az embert. Itt is nagy hangsúlyt kap a természet, és a festői környezet, mely a Körös közvetlen vízpartján álló birtokot körülöleli. Természetesen innen sem hiányozhat a wellness részleg medencével, jakuzzival és szaunákkal és a helyi alapanyagokkal operáló bisztrókonyha. Itt a húsvétra összeállított, valódi vidéki hagyományokra épülő színes program fogott meg, melyben van közös sonkafőzés, kemencés kalácssütés, lovaskocsizás, és a kicsiknek hímestojás-keresés a kastélyudvarban.

 

#6 A makói Grand Hotel Glorius

 

 

Makó azon a vidéki települések közé tartozik, ahol még mindig ápolják a húsvéthoz kapcsolódó néphagyományokat. Nemcsak a locsolkodás, de a dél-alföldi népviseletbe öltözött lányok és fiúk, a míves tojásfestés, és a térségre jellemző motívumok is megjelennek itt húsvét alkalmával, ami nemcsak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is érdekfeszítő és látványos, hiszen a szemünk előtt elevenednek meg a régi hagyományok és népi rituálék. A makói locsolkodást mindig is meg akartam nézni és átélni a régi népies, húsvéti szokásokat, de megfelelő szálláshely híján ezt sokáig halogattam. Most viszont a makói gyógyfürdő szomszédságában, a Grand Hotel Glorius négy csillaga alatt kényelmesen élvezhetjük a napközbeni makói programokat. A hotel idei húsvéti ajánlatában egy gasztroszínházi előadás is szerepel, Bata Éva és Bárnai Péter interpretációjában, „Keserű aszú címmel, valamint a napokban megnyílt, kibővített Hagymatikum Gyógyfürdő új részeit is az első látogatók között fedezhetjük fel. A hotelvendégek részére a fürdő látogatása ingyenes. Ez egy igazi családi felöltődést kínáló helyszín, sok közös élménylehetőséggel.

 

#7 Salföldi Major

 

 

Ezt a balaton-felvidéki helyszínt azoknak is bátran ajánlom, akik csak napközbeni programlehetőségeket keresnek és szeretnének kicsit kirándulni, bóklászni a természetben. A Salföld Majorban lehetőségünk nyílik találkozni magyar őshonos háziállatokkal, mint például a mangalicával, szürkemarhával, vagy a rackajuhhal. Ennek a helynek különleges atmoszférája van, és különösen a városi életet élők számára ad mesés élményeket a régmúltba visszarepítő major hangulata, ahogy elénk tárul a legelésző állatok képe, melyeket pásztorkutyák terelgetnek. Itt is gazdag húsvéti programmal készülnek az idelátogatók számára: lesz tojásfestés, nyuszisimogatás, patkódobálás, kézműveskedés, pónilovaglás és még sok egyéb program. Ami rám újdonságként és egyben üdítően hatott, hogy már Salföldön és a környékén is egyre több minőségi étterem és szálláshely nyílt. Az egyik, a Salföld Major közelében elhelyezkedő Káli Fecske Étterem és Kulturális Központ, ahol reggelizni, ebédelni és vacsorázni is lehet. Salföldtől kb. 10 perces autóútra található a szintén rendkívül lakályos Kővirág étterem és panzió. Ugyancsak 10 percnyire a majortól a mediterrán hangulatú Mandilla, mely szintén étteremként és szálláshelyként is funkcionál. Félórányi távolságba pedig a szigligeti Villa Kabala, melynek éttermét a Michelin Guide 2023-ban zöld csillaggal tüntette ki, melyet azok az éttermek vehetnek át, melyek a fenntartható gasztronómia irántmagas szintű elkötelezettséget mutatnak.

Bármerre is induljatok, jó pihenést, szép ünnepeket és boldog együtt töltött családi perceket kívánok mindenkinek!

 

 

Szerző: Vic Guestelli 

Írjon véleményt