Pirog-Da – A Falánk nő naplója

A hely elnevezése elgondolkoztat. A pirog szó ismerősen cseng, töltött tésztaféleség, sós és édes változatban is készül. A név pedig akár szójáték is lehetne: Pirog-Da: hely, ahol pirogot sütnek, vagy Pirog-Da: Pirogot? Igen, kérek.   Kicsi, színes, önkiszolgáló büfé az érdi üzletsoron-két másik hasonló nevű üzlettel Budapesten-mely itt szépen belesimul a környezetébe. Néhány műanyag asztal

Felturbózott hot dog, amitől tátva marad a szád – Blue Monkey

A pizza és a hamburger, majd a kézműves burgerek megjelenése méltatlanul kiszorította az egyik legklasszabb ételt a street foodok népszerűségi versenyéből és kínálatából. Noha nálunk leginkább a benzinkúton gyorsan betolt, faék egyszerű változata él a köztudatban, a Blue Monkey megmutatja, mennyi elképesztő variációja van a kiflibe pakolt virslinek, és hogyan lehet csodát varázsolni belőle –

9 bakancslistás burgerező amit ki kell próbálni!

Legyen kétkezes vagy egykezes, egy jó hamburgerért hajlandóak vagyunk a város másik oldalára is elmenni. Most hoztunk 9 olyan burgerezőt, amit érdemes tesztelni, mert egytől egyig szaftos, ízletes és igazán vendégmarasztaló bucikat készítenek.   I55 AMERICAN RESTAURANT „A hús legyen veletek!” Lehetne ez is mottója az amerikai stílust képviselő étteremnek, ahol burgerektől a steakeken át

Csésze lesz a tölcsérből a Conte Caféban

Egy falat kávét? Egy korty édességet? Nem őrültünk meg, de őrületesen jó a Conte Café újdonsága, a saját készítésű kézműves, házi belga étcsokoládés, vagy fehér csokoládés Waffel tölcsérben szervírozott kávé. És innen csak fokozni lehet… Elsőre fagyinak tűnik, de ha belekukkantasz a roppanós tölcsérbe, azonnal csészévé változik, és feltárul benne a Dél-Amerikából származó és Budapesten

A mediterrán konyha legjava egyesül az V. kerületi DiVin Porcellóban

A 11. szülinapját ünneplő belvárosi sonkabár régóta biztos pont, ha melegebb éghajlatra vágynánk repjegy nélkül. Megújult étlapjuknak hála pedig ősszel sem kell lemondanunk a kirobbanóan színes tányérokról és izgalmas ízekről! Ha rátok férne egy kis gasztronómiai kikapcsolódás a város szívében, akkor ne keressetek tovább. A budapesti DiVin Porcello étterem az a hely, ahová mindenképpen el

A Cukorborsó pizzája hódító útjára indult

Amikor hat évvel ezelőtt Balázs Attila és Rákóczi Feri fejében megszületett a Cukorborsó ötlete, elsőként azt határozták el, hogy legyen egy fatüzelésű pizzakemence, hiszen a környéken még nem volt ilyen, ahogyan igazán jó nápolyi pizza sem. Szerették volna megmutatni a pátyiaknak és a törzsvendégeiknek ezt a csodát, amely azonban már szélesebb körben is elvarázsolta a

Ázsia közelebb van mint gondolod – Costes Izakaya

A Costes és a Costes Downtown eddig elsősorban fine dining-ra éhes közönséghez szólt, most azonban egy sokkal lazább étteremmel robbant be az Október 6. utcába. A Costes csoportra jellemző a csúcsminőség, ez a koncepció azonban merőben eltér a tőlük megszokottól. A hiánypótló fúziós bisztróban egyszerre élvezheted a thai, a japán, a vietnámi, a magyar és mediterrán

Harminc éves lesz a Harapó Mókus

Manapság elég ritka, hogy egy étterem megérjen ilyen szép kort, hiszen az élet villámsebesen változik. Épp ezért is tér be az ember jó szívvel olyan helyre, ahol kicsit megáll az idő, és a biztonságos, megszokott otthon nyugalma árad a falakból. A Harapó Mókus egy melegséget sugárzó, kicsit pubos, bisztrós hatású, hamisítatlan családi vendéglő, amely azonban

Egy különleges kézműves burger: a Stelázsi Burger

Felejtsd el az édes, kalácsszerű bucit, a puffancsot, az ehetetlenül magas burgert! A Stelázsiban egy 100%-ig helyben készült, különleges finomsággal ünneplik hamarosan az étterem kilencedik szülinapját.   A napi menüben már nagy sikert aratott Stelázsi Burger egyedisége a házi kenyérlepényben rejlik, melyet a séf maga gyúr és minden alkalommal frissen süt. Több ételhez is kínálják,

Az országban először a Villa Bagatelle-ben kóstolhatod meg ezt a divatos reggelit

Papdi László Londonban járt, ahol inspirációt gyűjtött az új, tavaszi étlaphoz. Mindenképpen szeretett volna valami egyedi, mondhatni signature reggelit megálmodni rá, hiszen ez minden alkalommal nagyon hangsúlyos szerepet kap nála és a Villa Bagatelle életében egyaránt – valami üdítőt, frisset, különlegeset és egészen újdonság számba menő ételt kínálni a vendégeknek. Ezúttal is sikerült, elhozták ugyanis

Ázsiai vadulás a Nagymező utcában – megnyitott a NÁM

Aki egy kicsit is követi a budapesti gasztronómia szcénát, annak aligha kell bemutatni Varga Dánielt. Az ázsiai konyha egyik hazai nagykövete 5 évet élt Thaiföldön, majd megnyitotta a hatalmas sajtó visszahangnak örvendő, és izgalmas tálalásáról híres, budai Aum–ot. Pesti kistestvére, az Aum Natural sajnos a Covid előtt nem sokkal érkezett, majd mindkettő lehúzta a rolót,

Harmonikus egyensúly és ízutazás Szarvasról Ázsiába

A szarvasi Újváros Bisztró egy még komplexebb, de annál ismerősebb tavaszi étlappal rukkolt elő, melyet harmonikus egyensúly mentén épített fel a séfcsapat Várvízi Péter és Piltz Zoltán vezetésével. A precíz megkomponáltság a menü egészén és az egyes ételek szintjén is visszaköszön, illetve frissítő és ujjongva üdvözölt újításként megérkezett a degusztációs menü is. A koncepció gerincét

Mihályi László cukrászmester szakmai vezetésével újult meg az Avalon Ristorante desszertkínálata

A Michelin ajánlást frissen bezsebelt miskolctapolcai autentikus olasz étterem, az Avalon Ristorantefebruártól megújult desszertkínálattal vár. A Mihályi László szakmai vezetésével megalkotott új desszertválaszték nem szimplán kiváló gasztronómiai, hanem intellektuális és emocionális élményt is kíván nyújtani.                                        

Flava Kitchen & More

Könnyen kedvenc helyünkké vált a Flava, ahol az ételek mellett a lokáció is több, mint rendben van. A Szabadság téren, az Október 6. utca sarkán nem nehéz „belebotlani” a belvárosi dzsungel hangulatba, amit az étterem fő koncepciójának tűzött ki. Ha egy társaságban nem tudjátok, hogy melyik konyhát válasszátok, a Flava legyen az első, ami közös

Beszéljünk a kávékról – Az Újváros Bisztró kávés sorozata

Beszéljünk a kávékról! A GastroGuide és az Újváros Bisztró újonnan induló, havonta jelentkező közös sorozatában különleges kávékat mutatunk be a világ minden tájáról. Olvasóink bepillanthatnak ebbe az egzotikus és titkos világba, annak az italnak a világába, melyet mindenki ismer, és mindenkit fűz hozzá valamilyen viszony. Érdekességekkel, ínyencségekkel és mesékkel készülünk a fekete aranyról, olyan fajtákat

Bécsi Kávéház – 1986

A Bécsi Kávéház 1986 augusztusában, a belváros szívében nyitotta meg kapuit vendégei előtt és a mai napig Győr elsőszámú kávézója. A kávéház az Arany János utca és a Baross Gábor utca találkozásánál „Bécsi Udvarban” várja szeretettel vendégeit. A kávéházhoz egy fagyizó is tartozik, ahol saját készítésű, főzött fagylaltok széles választékával várnak.    A kávéház jelenlegi

Trendi és kozmopolita új étlap a Next Bistróban

A debreceni Next Bistro teljesen új étlappal és koncepcióval plusz egy új séffel kinek kilétét titok őrzi, zárja a 2022-es évet. A feladat összetettebb volt, mint az előző étlapírásnál, de mivel az egész csapat hozzáállása nagyon pozitív, ezért könnyű dolga volt a séfnek, mint mondta. Modern, trendi, kozmopolita, más gondolkodást tükröző étlapot szerettek volna összerakni,

Merészebb ízek, extrém sok odafigyelés a Christie’sben

Az utóbbi években a Christie’s Urban Bistro mindig felkerült valamelyik listánkra (nem csak a kiváló pastramijuk miatt, de azért az is sokat nyomott a latba), elsősorban annak okán, hogy amit csak lehet, helyben készítenek el: szószokat, dresszingeket kutyulnak, fermentálnak, csírákat termesztenek, savanyítanak. Talán az ördög a részletekben rejlik jeligére? Kiderül. 🙂   Extravagancia és türelem

Beérett és szintet lépett a Leo Bistro téli étlapja

A Leo Bistro alapvető koncepciója a kezdetektől fogva egy közérthető, nemzetközi bisztrókonyha. Az első időszakban sok megpróbáltatáson kellett keresztülküzdenie magát az új csapatnak, hiszen bár régi étteremről van szó, köztudott, hogy teljesen új kezekbe került. A pandémiai is megtépázta a kezdeti lendületet, amit pedig egy hídfelújítás is megfejelt. Annak ellenére azonban, hogy nem tudtak teljes

Kipróbáltuk, és teljesen felzaklattak minket- BlackMail Bistro

Október 10-én nyitott a Palotanegyed legújabb nemzetközi bisztróétterme a Krúdy utcában. A Blackmail Bistro atmoszférája nem mindennapi, hiszen a hely neve („zaklatás”)is sugall egy izgalmas, impulzív légkört. Nem egy dolce vita,meg napfényes életérzés, de az alagsori helyiséghez adta magát egy kissé komorabb koncepció. Mindenképp olyan nevet szerettek volna, aminek van háttértartalma, és nemcsak a magyar

Amerika egy “harapásnyi távolságra”?

Hónapok óta beszéljük a szerkesztőséggel — mivel a vásárlói vélemények is azt mondják — ideje volna meglátogatni Durst Attila és felesége, Andi éttermét a Reményi Ede utcában, Óbudán.  2017-ben nyitották meg éttermüket, előtte Attila 23 évig Amerikában, még hozzá Las Vegasban volt vállalkozó, ahol bőven volt ideje magába szippantani az amcsi életérzést. Bár a mondás

Olasz reggelikkel erősít a Felicita

Jó hír az olaszos lazaság szerelmeseinek: immár reggel 8-tól hódolhatunk a dolce vitának a két hete újranyitott Felicitában, egész héten. Természetesen az első étkezést is az itáliai életérzés jegyében közvetítik, így kezdhetjük a napot egy csodás frittatával, melyet magunk rakhatunk össze, kiválaszthatjuk az „alkatrészeket”. Az eggs benedictek is kaptak egy kis mediterrán felhangot, de szicíliai

Parádés rumkóstoló az Újváros Bisztróban

A kalózlegendákat most felejtsük el, de azért maradjunk az egzotikus országoknál! Ezen a novemberi péntek estén a Plantation magyarországi márkamenedzsere, Szalmás Márton vezetésével Barbados-tól Guyana-n át Jamaikáig; Guatemalatól Fidzsin át egészen Ausztráliáig utazunk hat selymes, fűszeres és érzéki signature párlat bűvöletében, melyek között limitált tételek is lesznek.       A 6 féle Plantation signature

A hétköznapi lét könnyed egyszerűsége – Babutzi

A Városmajor utca pezsgése egy újabb hellyel bővült,  4-én nyílt a Babutzi, akinek nővére, Marischka már jól ismert cimbora a szomszédságban. A tulajdonosok nem titkolják a „családi kapcsolatot”, ismerik és imádják a környéket, és boldogan vágtak bele az új projektbe, mellyel régi álom vált valóra, de csak áprilisban lett realitása.   Nem véletlenül a cimbora,

Parádés Márton-nap az Újváros Bisztróban

Az Újváros Bisztróban az év bármely szakában hódolhatunk kulináris hedonizmusunknak. Ám libából újborral most érdemes igazán töltekezni, ugyanis Márton-nap alkalmából 5 fogásos libamenüt álmodtunk meg, melyet 2022-es újborokkal is kérhetünk.   Újvárosi libamenü: ?Előételek: libamáj terrine 5490 Ft I libaleves 2890 Ft ?Főfogások: ludaskása 4990 Ft I konfitált libacomb 5490 Ft ?Desszert: lúdlábtorta 2890 Ft

Könnyed kifinomultság káprázatos környezetben

Káprázatos történelmi környezetben hódolhatunk a gasztronómiai élvezeteknek, ha úgy döntünk, hogy a Pesti Vigadóban működő VígVarjúban kóstoljuk meg Molnár Gyula séf mesteri fogásait. A Duna-korzó legpatinásabb ékköve 1865-ben, Feszl Frigyes tervei alapján épült, ahol 1867-ben, a király megkoronázásának tiszteletére rendezett banketten részt vett maga Ferenc József is. Az osztrák császár és magyar király ma bizonyosan

Fűszeres, titokzatos egzotikum a Belgrád-rakparton

Egy csipet fűszer, egy kicsi titokzatosság, némi egzotikum. Elengedhetetlen, egyben jellegzetes összetevői egy hamisítatlan közel-keleti étteremnek. A Baalbek ezt hozza, és tradicionális libanoni fogásokkal csábít, izgalmas ízvilágában észrevétlenül ölelkezik össze a mediterrán hatás, a török és francia uralomból származó ízek, illetve a távol-keleti konyha jellegzetességei. Nemcsak az ételek, hanem a tálalás, és a sokféle külföldi

A revü újjáéled a Matild Café & Cabaret falai között

A Matild Café & Cabaret színpadán október végétől újjáéled a revü fantasztikus, csillogó világa. Heti három este – csütörtök, péntek és szombat éjszaka – újra felelevenedik a huszadik század eleji pesti vigalmi élet: magyar és nemzetközi előadóművészeket felvonultató élő koncertekkel, sosem látott éjszakai show-műsorokkal és háromfogásos vacsorával készülnek.   „Már a palota felújításakor és a

Új évszak, új étlap, új Papdi-ötletek a Villa Bagatelle-ben

Az új étlap összeállítása nem volt egy fáklyás menet, árulta el Papdi László, a Villa Bagatelle executive séfje, aki formabontó ötleteivel teszi még magasabbra a lécet a reggeliző-bisztró komplexumban. Az őszi frissítésnél igyekeztek stabilitásra, mégis újításra törekedni, arra, hogy a régi, jól bevált, szinte mentőövként használt ételek megmaradjanak, egyúttal kreatív és szokatlan fogásokkal kényeztessék a

Igényes és unikális francia elegancia – a debreceni Paris Garden Restaurant

Dr. Kelemen György, mint ingatlanfejlesztéssel is foglalkozó ügyvéd  több mint 14 évvel ezelőtt álmondta meg a budapesti ihletettségű  Párizsi Udvar komplexum öt épületből álló ingatlan csoportját, amely Debrecen legexponáltabb lokációjában  a Fórum és Pláza bevásárlóközpontok között mostanra megvalósult. Az épületcsoport utolsóként elkészült egységében egy négycsillagos wellness részleggel is rendelkező hotel és ehhez integráltan  egy lenyűgöző,  tematikus, 

Hatalmas ambíciók és gondolatolvasás – Piltz Zoltán séf

Piltz Zoltán, a szarvasi Újváros Bisztró séfje elképesztő tervekkel költözött a békés megyei városba: Várvizi Péterrel karöltve szeretnék a legjobb vidéki éttermet létrehozni. És nagyszerű úton haladnak ehhez.   Nyelvvizsga helyett séfképzés Zoltán szociálpedagógusnak tanult, de a diplomájához nyelvvizsgára volt szükség, így Angliába ment, hogy csiszolja a nyelvtudását. Szerencsére nem csak azt sikerült magas szintre

Letisztult bisztróételek, jóízűen, jó szívvel – a Gianpiero’s Étterem

A Balaton nem csak nyáron vonzó, az év bármely részében találunk látnivalót. Ha pedig egy jó éttermet keresünk, nem kell a lehúzott redőnyök forgatagában tévelyegnünk, irány Balatonboglár, és az egész évben nyitva tartó Gianpiero’s Étterem.   A boglári étterem története 15 évvel ezelőtt kezdődött, eredetileg koktélbárnak indult, egy kis konyhával, sokak meglepetésére már a kezdetektől

Klasszikusok mindenkinek, új köntösben a Párisi Udvar éttermében

Az ötcsillagos  hotel éttermének újdonságairól Lutz Lajos executive chef mesélt nekünk. A megújult Á la carte étlapon nem csak az ételek változtak meg, hanem az egész koncepció átalakult. Az elsődleges cél, hogy minél több helyi vendégnek is érdekessé váljon  a Párisi Udvar Hotel Budapest éttermének, a Párisi Passage-nak a kínálata, ezért nagyobb hangsúlyt fektettek a

Ilyen itthon nincs, és mégis van – a szarvasi Újváros Bisztró

Mi a titka annak, hogy egy békés megyei kisvárosban egy világszínvonalú luxusétterem csillanjon fel? Először is vegyünk egy világlátott, de lokálpatrióta, nemzetközi üzletemberként tevékenykedő testvérpárt, akik utazásaik során beleszerettek a gasztronómiába.   Engedjük szabadjára merész álmaikat, és építsünk a Hármas-Körös holtágának partján, a védett mocsárciprusok által övezett festői szépségű telken egy impozáns high-techépületet. Kutassuk fel

Közösségi élmény, Miami Vice hangulatban – High Five

A vibráló, fiatalos, örömteli bisztró pub a Király utcában várja a fiatalokat és az örökifjakat. A High Five koncepciója egyenesen lehengerlő, ugyanis a látvány a ’80-as és ’90-évek MTV és Miami Vice hangulatát idézi, a falakon villódzó neonfigurákkal pedig tényleg egyenesen filmbe illő a dizájn. Nem kenyerük a minimalista stílus, de teljes mértékben kielégítik a

Egyik legjobb terasz – Monkey Bistro

Decemberben bemutattuk a laza, frappáns, üde tetőteraszt, a Monkey Bistrót, amely színes, vibráló és eklektikus dzsungelmiliőt varázsolt a Várkert Bazárba. Az elérhetően fancy kategóriába tartozó hely most azonban az eddiginél is jobban kivirult: itt a nyár, a teraszok ideje, úgyhogy a budapesti látványra rácsodálkozó Monkey még egy kicsit csavart és újított a teraszon – a

A borospohárban: Camembert – Kovács Anti sommelier

Marie Harel 1791-ben készítette el az eredeti Camembert sajtot nyerstejből, Normandiában. Ma már azonban a termelők csak nagyon kis százaléka használ nyerstejet Camembert készítéshez. Az eljárás természetesen minden tekintetben maradt a tradicionális verzió, de a tej – legalábbis ebben az összefüggésben – már nem ugyanaz. Azok a termelők, akik Marie Harel módszerével készítik a sajtot,

Ízes, házias vonal egy, vagy kettő csavarral – Stelázsi

Racsek Iván nevéhez nem csak a hagyományos, abszolút klasszikus ételeket kínáló, barátságos hangulatú Harapó Mókus fűződik. Hasonló vonalat képvisel a Stelázsi is, melyet a budai családi vendéglő mellé, portfólió bővítés céljából nyitottak meg 2014 márciusában, és sikere azóta is szárnyal.   A koncepció továbbra is az volt, hogy maradjanak meg a hagyományos házias ízek, egy

Vacsora váratlan fordulatokkal

Az esztergomi 42 Restaurant & Bar két évvel ezelőtti nyitása óta többször változtatott már gasztrokoncepcióján. Fine dining stílusban készülő ételeiket a tálalás és a szerviz szempontjából is emeltebb módon prezentálják, nyár közepe óta kizárólag vacsoraidőben. A séf, Barna Ádám szerint most érett össze igazán a gondolat és a tartalom, mit tud igazán nyújtani a hely

Egy(b)esült miskolci finomságok: A Leves és a Borsod Burger fúziója

Néhány hétig tűkön ülve várták a miskolciak, hogy a Déryné utca imádott, apró étterme új köntösben, új és nagyobb helyszínen újranyisson a Széchenyi utca 89. szám alatt. Aztán nem várt, de észszerű fordulatról adtak számot a közösségi médiában: összeállnak a város másik ikonikus street food brandjével, a Borsod Burgerrel. Talán annyira nem is meglepő, hiszen Bárczi

Világhírű legendák a Porkyban

Az első szülinapját ünneplő prémium street food étterem mindkét egységében mostantól minden hónapban olyan világszerte ismert és rajongásig imádott szendvicseket készítenek az ínyenceknek, amelyekért érdemes lesz megrohamozni Kistarcsát, no meg a budapesti Dob utcát.   Múlt hónapban az 1930 óta töretlenül hódító PhillyCheesesteak szendvicset próbálhattuk ki, júliusban a Séf című filmből ismert Cubanot, amelyért kígyóztak

Elismerésben részesült az Avalon Ristorante

A borszakma legfontosabb magazinja, az amerikai Wine Spectator díjazta a miskolctapolcai éttermet.       Elismerésben részesült az Avalon Ristorante a Wine Spectator 2022 Restaurant Awards díján, amely világszerte jutalmazza a kiváló és érdekes borválasztékkal, konyhájukhoz illő kínálattal és szakértő szolgáltató személyzettel rendelkező éttermeket.         A Wine Spectator három kategóriában díjazza az éttermeket, amelyek közül az Avalon

Felfutó, trendi színfolt a debreceni Nagyerdő mellett – Next Bistro

Ízek, illatok, pillanatok – ez a szlogen, aminek maradéktalanul meg is felel a Next Bistro. A tulajdonosai régi motorosnak számítanak a vendéglátásban, ugyanis több mint 20 év tapasztalattal a hátuk mögött nyitották meg 2020 augusztus 18-án a bisztrót. Igényes, bisztrójellegű vendéglátóhelyet képzeltek el, ahol magas minőséget kínálnak baráti áron.   A kényszerpihenő után tavaly májusban nyitottak

Mindent a füstre, avagy bbq úttörők a József körúton

Ha azt hitted, hogy a barbecue csak a húsevők kiváltsága, akkor a Petrol Beer & Barbeque most majd megmutatja, mekkorát tévedtél! Szokatlan alapanyagok, úttörő eljárások, vegetáriánus fogások és töméntelen íz, füsttel bolondítva.   Az egész egy barbecue tanfolyammal kezdődött és hatalmas szerelem lett… A tulajdonos szabadidejében, baráti összejöveteleken kezdte hasznosítani tudását, majd nagyobb rendezvényeken is mutatta

Kovászos kenyér, pacsni és egyenlőség a Bake My Dayben

Ezúttal egy nem mindennapi pékséget mutatunk be. A Bake My Dayben nemcsak a gondos odafigyeléssel készített kovászos kenyerek és minőségi, egészséges pékáruk miatt érdemes itt elfogyasztani a reggelinket. Hanem azért is, mert a társadalmi felelősségvállalás és értékteremtés képezi működésük alapját: az itt dolgozók megváltozott munkaképességű emberek.   Szabó Péter egy korábbi munkahelyén találkozott a megváltozott

Egy falat New York a Bazilika lábánál – Best Bagel Basilica

A Nagy Almában oly divatossá vált bagelezők nálunk is hódítanak. Ismerjétek meg az egyik legváltozatosabb, vegán kínálattal és kétségkívül a legszebb kilátással rendelkező üzletet, a Best Bagel Basilicát.     Egy nyugis reggelen, amikor nincs rohanás, tiéd az egész délelőtt, kicsit megállhatsz a folytonos pörgésben és rácsodálkozhatsz a körülöttünk lévő szépségekre, egy kiadós, komótosan elfogyasztott

Kreatívan, fenntarthatóan főzni small plate stílusban

A Lokal47 egy olyan hely, amelyet mindenki a szívébe fog zárni, akinek fontos a zöld szemlélet. A szó legszorosabb értelmében vett szezonális kínálatot oszthatjuk meg egymással egy jó beszélgetés mellett, csipegetve, megismerve a Balaton déli csücskét!   A Lokal47 nevű small plate étterem és borbárral ismerkedve egy kissé fájdalmas szóvicc jutott eszembe: „Miért is nem

Végre újra Gourmet Fesztivál

Túl azon, hogy végigkóstolhatjuk Magyarországot, ráadásul mindenből a legjobbat, az OTP Bank Gourmet fesztiválon a gasztronómia ismert alakjaitól is elleshetünk titkokat a Gourmet Akadémián, ahol a gyereknapon az apróságok is összekenhetik a kötényeiket. Mindezt május 27-29-ig, a Millenárison.   A tanulni és szórakozni vágyó gasztrokalandorokat a Gourmet Akadémia várja a hétvégén. Képezhetjük magunkat Steiner Kristóf

A borospohárban: Wiener Schnitzel – Kovács Antal sommelier sorozata

A Wiener Schnitzel (magyarul; bécsiszelet) legalább annyira emblematikus Ausztria számára, mint a bécsi barokk paloták, vagy klasszikus zeneszerzőik. A zsemlemorzsában, bő zsiradékban kisütött borjúszelet – s a hozzá kínált édes-savanykás íz tengelyű krumplisaláta -, az ország ikonikus ételévé vált. Olyannyira, hogy Ausztriában szeptember 9. a Wiener Schnitzel Napja, amit országszerte ünnepelnek. De tényleg osztrák találmány

Megnyitotta kapuit az ÉTOILE, Budapest egyetlen exkluzív champagne bárja

“Gyertek gyorsan, ez a csillagok íze!” – állítólag ezt kiáltotta Dom Pierre Perignon, amikor feltalálta a champagne-t. Bár a mondat eredete megkérdőjelezhető, a buborékos ital népszerűsége nem: a francia champagne mindenkit elvarázsol eleganciájával, könnyedségével, játékosságával. Az ÉTOILE Champagne Bar is ebben a szellemben várja vendégeit az ikonikus Párisi Udvarban több mint 50 féle tétellel, valamint

The Acai Spot Budapest

Gyönyörű, napsütötte terasz, késői ébredés, egy halom könnyű, friss, és színes finomság: saláták, gyümölcsök, egy pohár narancslé az asztalon. Tökéletes reggeli kép, nem igaz? Magunknak a legritkább esetben készülünk ilyen káprázatos kínálattal, csak bedobunk egy kávét, harapunk valamit és rohanunk is a dolgunkra. Ebédre a laptop előtt kanalazunk valami gyorsat és nem feltétlenül egészségeset a

Vegán borvacsora a Garzon Caféban

Egyedülálló Vegán borvacsora a Garzonban   Időpont : 2022.05.05. 18:30 kapunyitási pánik  / 19:00 pedig Vacsora, éljen a ramazuri Helyszín: Garzon Café 1075 Budapest, Wesselényi u. 24.     Budapesten üttőrőként rendezi meg  a Garzon Cafe az első, teljesen Vegán borvacsorát!  Kiváncsi vagy egy nem mindennapi eseményre? Eddig még nem kóstoltál vegán ételeket, és nem

Heti borajánló Kovács Antal sommelier-vel

Kancellár Birtok Somlói Olaszrizling 2016   A 2000-es évek derekán értettem meg, hogy milyen az igazi somlói bor – korábban kérdőjelekkel teli tételeket kóstoltam a Hegyről -, ha a megfelelő ember nyúl hozzá. Azóta Somló, az egyik “szívem csücske” borvidék. Annak pedig különösen örülök, ha egy új, nagy tehetségű pincét sodor elém az élet a

A változások útján-Zeya Restaurant

A belvárosi Zeya Restaurant teljesen megújult, ennek kapcsán beszélgettünk az üzletvezetőkkel Király Noémivel és Paragi Róberttel, illetve az étterem Séfjével, Csik Gáborral. Izgalmas degusztációs menükkel készülnek, amiket érdemes kipróbálni.   Miben újuljatok meg? Mit érdemes tudni a Zeya-ról? Június elsejével nyitottunk újra, majdnem mindenben megújultunk, de leginkább személyzetben, étel- és ital felhozatalban történt változás. Teszteltük az

CIAO NONNA, CIAO LIGET, CIAO PIZZA

Idén tavasszal nyitotta meg kapuit a Ciao Nonna Pizzeria a Pavilon Kertben. Arról beszélgetünk a cégcsoport tulajdonosával, Fekszi Gyöngyivel és Pietro Barsacchivel, aki szakmai vezetőjeként segíti a csapat munkáját hogy mi a közös Kató Néni Finomságaiban és a Ciao Nonna Pizzériában, hogyan működik az újabb olasz-magyar kombó!   Ki ne találkozott volna „Kató Néni Finomságaival” a

4 éves a Meatology

A Pataky Péter, Pataky Tibor és Berza Balázs által megálmodott MEATOLOGY 2016 novemberében öltött testet a Bazilika árnyékában baráti segítséggel. A kemény munka, a gondosan választott, kiváló minőségű alapanyagokat előállító tenyésztők, termelők, a legújabb technológiák és az úttörő üzleti modell a vendéglátásban hamar népszerűvé tette első egységüket. A magasfokú előkészítésnek és az alkalmazott technológiáknak köszönhetően

A MészárSteak a húsimádók törzshelye Budapesten

Ez a fiatalos és laza bisztró jellegű étterem egy üde színfolt a városban. Most az egyik tulajdonossal Szekula Lászlóval és az üzletvezetővel Ambrus Márkkal beszélgettünk.   A mostani megváltozott helyzettel hogyan készültök a vendégekkel a hétköznapokban és a hétvégén?   Ambrus Márk: Per pillanat az a legfontosabb, hogy vírushelyzet ide vagy oda, nálunk semmi probléma

Új hely Szentendrén: Ristorante LaPasta

Az olasz tészta a kulinaritás egyik legnagyszerűbb találmánya, köszönhetően az összetevők egyszerűségének és az ízek utánozhatatlan változatosságának. Az Ristorantee La  Pasta egy nagyon különleges étterem: szuper enteriőrrel és látvány konyhával várja az ide érkezőket. Mindenképp érdemes kipróbálni, utána garantáltan vissza fogsz térni. Végh Attilával, az  egyik  tulajdonossal beszélgettünk.   Hogyan vágtatok bele ebbe? Már volt

Olasz klasszikusok a zöldövezetben

A rózsadombi Porcellino Grasso étterem kitartó törzsvendégi körrel büszkélkedhet, nem véletlenül: törekvésük, hogy a vendégek ne csak a különleges alkalmakkor, hanem a hétköznapokon is kedvet kapjanak ide ellátogatni. Az autentikus olasz konyha, a család- és gyerekbarát, laza szellemiséget képviselik, ezt tudatosan szolgálja a tágas terasz és a játszósarok is. A Porcellino 2007-ben nyitott, azóta is

Ahol Bonnie és Clyde is mind a tíz ujját megnyalná!

A Ferenciek terénél, a Bonnie Restró az a  hely ahová ha betérsz olyan, mintha egy képregénybe léptél volna be! Ebben az „Archer-hangulatú” étteremben egész nap finom ételeket és italokat kóstolhatsz. Legyen szó egy kiadós reggeliről, jó kávéról, burgerről, ebédmenüről, vagy frissensültekről, a Bonnie Restróban garantáltan nem fogsz csalódni! –Jenei Viktória üzletvezetővel beszélgettünk.   Hogyan indult a Bonnie

Van élet a klasszikus halas recepteken túl!

Van egy hely a fővárosban, ahol kizárólag hazai alapanyagokból készítenek ínycsiklandó halas fogásokat, az újszerű ételek mellé pedig házi szörpöket, kézműves söröket és kis pincék remek borait kínálják. Céljuk, hogy a magyarok több halat egyenek, a külföldiek több hazai halat kóstoljanak, valamint az is, hogy bebizonyítsák, hogy halból is lehet izgalmas fogásokat készíteni – Lévai

Black Cab Burger –a hamburgerező, ahol a vendégek egy morzsát sem hagynak a tálcán.

Mindig is szerette a hamburgereket, és lenyűgözték az amerikai filmek ikonikus hamburgerezői. Évekig dolgozott a tengerentúlon, élete legjobb burgerét pedig egy amerikai őslakos séf készítette neki abban a washingtoni hotelben, ahol dolgozott. Akkor még nem tudta, hogy egyszer saját hamburgerezője lesz, ahol a vendégek az utolsó morzsát is felszedegetik a tálcáról. – Tóth Józseffel, a

Mit rejtenek a kapszulák? Itt a nagy kávé teszt!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei összesen 24 terméket vizsgáltak, ebből 16 koffeintartalmú, míg 8 koffeinmentes változat volt. Jelölési hibák miatt összesen hat esetben indult hatósági eljárás, amelyből háromnál megtévesztő jelölés miatt bírságot is kiszabtak a hivatal felügyelői. A komplex ellenőrzés alapján azonban elmondható, hogy a kapszulás kávék biztonsággal fogyaszthatók. Több mint 1400 laboratóriumi vizsgálatot

Mediterrán hangulat, akkor Riso

Kicsit mindig ünnep a Várnegyedbe felsétálni, különös méltósága és hangulata van, nem beszélve az évszázados fák árnyékos nyugalmáról. Még föl sem érünk a Bécsi kapuhoz és máris belebotlunk egy különleges atmoszférájú étterembe, amelyik ráadásul mediterrán hangulatot varázsol a Várhegy tövébe. Takács László a Riso Ristorante&Terrace tulajdonosa ugyanolyan élvezettel beszél az étteremről, mint amilyen öröm itt

Ahol minden nap Márton-nap

Ki ne vágyna arra, hogy legalább egyszer egy évben az ízlelőbimbóit libamájjal kényeztesse? Keresve sem találhatnánk jobb alkalmat erre, mint a közelgő Márton-nap, amikor a magyar éttermekben minden a libamáj körül forog. De nem szabad elkeseredni akkor sem, ha valami miatt lecsúszunk eme jeles gasztronómiai eseményről, a Tigris étteremben ugyanis egész évben a prémium minőségű

SixLetter Coffe Co., hat betű, ami mögött világszínvonal áll

Kicsit túlzásnak érezheti az olvasó a címadást, de nem mondtam nagyot vele. A SixLetter Coffee Co. az Alkotmány utcában, mind kávé szempontjából, mind pedig az enteriőr szempontjából kiváló, és megkockáztatom, tényleg nagyon magas szintű. Ami nyomban szemet szúr, amikor belépünk a kávézóba, az a belső tér különleges kialakítása. Igazából csak azzal eltölt az ember szeme és

Érezd magad jól és egyél egy jót! avagy az Input sztori

Már amikor beléptem az ajtón, elfogott egy nagyon különleges érzés, ami egyszerre volt nyugodt, laza és felszabadult. Mindenki mosolygott, kedvesen köszöntött, érdeklődött. Nagyon jó volt az első benyomásom, ami valljuk be őszintén nemcsak a szerelemben nagyon fontos. A hely egyik tulajdonosával, Ritával és a chéffel, Bacsa Gáborral beszélgettem.     Hogyan is indult az Input Kitchen &

Márkát építeni, divatot teremteni! Crudo

A Nádor utca és környéke irodai dolgozóinak igazi áldás, a népszerű belvárosi nevezetességeket bejáró turistáknak pedig ajándék a Crudo bakery&cafe, ahol pompás levesek, tartalmas szendvicsek és mosolygó pékárú várja a betérőket. A már jól ismert Zing hamburgerezők tulajdonosai gondoltak egy merészet és előbb az Allee–nál, majd nemrég a Nádor utcában nyitottak Crudo névre elkeresztelt pékséget

Fióka Étterem és Borbár, avagy gondoskodás a fészekben

A Városmajorban sétálva egyszer csak megpillantja az ember a magával ragadó, régi posta épületet, ahol hívogató táblák jelzik, hogy be kell térni a Fióka Étterem és Borbárba. Először gondolkodhatunk azon, vajon miért is Fióka, hiszen mégsem egy szokványos étterem név?! Talán, mert az éhező madárkákat szolgálják ki? Vagy mert a tulajdonosok szeretik a madarakat? Ahogy belépünk,

Winestone Korona

Megnyílt az új Winestone Korona Étterem a Kálvin téren, aminek a kistesója már működik a Váci utcában. A megnyitásának apropójából ültem le beszélgetni az étterem igazgatójával, Erdei Dániellel, akivel a Winestone étteremről és a koncepcióról beszélgettünk! Hogy indult el a Winestone éttermi láncolat? • A Winestone konepció 2013-ban indult el Lengyelországban, Pável Anders indította, aki

Brunchra fel, helyszín a Felix Kitchen & Bar

Késő reggeli, korai ebéd, vagyis brunch! Bár Magyarországon csak az utóbbi években kezdett elterjedni, a hétvégi pihenés szerelmeseinek biztosan ez a kedvenc étkezése, ráadásul mostantól Budapest legújabb éttermében élő DJ szettel és dunai panorámával élvezhetjük a nyári brunch hamisíthatatlan hangulatát. A Felix Kitchen&Bar Summer Brunchrendezvénysorozata minden héten szombaton és vasárnap várja a kikapcsolódásra vágyó vendégeket.

Görög ételekért ne ülj repülôre, Blue Agori

A Madách téren található a Blue Agori, ami egy teljesen egyedi, letisztult vendéglátóhely, lazán elegáns dizájnnal. Már a látvány is olyan, hogy az erre elhaladó emberek minden bizonnyal késztetést éreznek, hogy beüljenek és belekóstolhassanak az igazi görög ízekbe. Stavros Koranisnak hívják az egyik tulajdonost, aki a gasztróból érkező tulajdonostársaival együtt álmodta meg és tette izgalmassá

Tuning Burger

Biztosan sokan hallottatok már a Tuning burgerrôl, de hogy hogyan kezdték, és miért pont burgerekkel foglalkoznak az most kiedrül!  Hogyan vette kezdetét a Tuning Burger? Éttermünk alapgondolata 2014 tavaszán merült fel. Megtalálva a jelenlegi üzlethelyiséget és alaposan felmérve az akkori piacot, gourmet-fronton láttam meg azt a piaci rést, amit a Tuning a mai napig képvisel.

Ez a tuti találkahely, ha éhes vagy! Burgerpoint!

Ha valaki igazán jó klasszikus burget szeretne elfogyasztani, akkor érdemes felkeresnie a Hambika-Burgerpoint-ot a Szentendrei út 15. szám alatt! Menetelésüket 2014-ben kezdték el, és azóta nem csak a környékről, de még Budapest határain túlról is érkeznek hozzájuk a vendégek.   Az ő történetük ott kezdődött, mikor az akkoriban élelmiszerboltként működő egységet átvették, és a piacon

STIKA a hely! Ahová nem kell stikába menni!

Immáron harmadik éve élvezhető a Stika vendégszeretete, és sokak kedvencévé váltak azóta. Jól sikerült a nyitás, mivel az alapot a bisztróhoz a kávé adta és adja a mai napig. A nagy kávéforradalom által Magyarországon is hódítani kezdett akkoriban a speciality vonal, ezért teljesen magától értetődő volt az a tematika, amire felépítették álmaikat. Tamáska Mihály és Kiss

A legvidámabb madár, a Vígvarjú !

A DiningCity-nek köszönhető kíváncsiságunk – melyet az új belépők ihlettek meg – újabb állomásához ért a VígVarjú Étterem kapcsán. Az évről évre újabb egységet nyitó VakVarjú étteremlánc legifjabb fiókájáról van szó, amely 2017 novemberében egy patinás helyre, a Pesti Vigadó épületébe fészkelte be magát. Mint a neve is mutatja, a VakVarjú egy bohém, kedélyes hangulatú

Padron

A Padron (@padrontapas) tapasztalatunk szerint Budapest egyik meghatározó tapasbárja. Hogy miért működik és miért is érnek el sikereket? Roppant egyszerű: a szerelemgyerekként induló vállalkozás komoly alapozással indult, ami nem is annyira üzleti alapon, mint inkább az utazás és a gasztronómia szeretetéből táplálkozott. A Padron első 4 évének ez volt a mozgatórugója, és az ötödik szülinap

Irány a szabad, Zöld Küllô

A Zöld Küllő a Városliget gyönyörű, zöld ősfás környezetében, megannyi érdekességgel várja a vendégeket. Egy hely, ami magában hordozza a liget tradicionális hangulatát, és hozza azt az életérzést, ami a lelkünkben él a liget szó hallatán. A fák ölelésében helyezhetjük kényelembe magunkat, és hagyhatjuk, hogy a kolbásszal és sörrel fűzerezett hangulat átjárjon minket – teljesen

OneCup újratöltve

A speciality kávézás úttörője, a OneCup Budára költözött – úgy gondolták, hogy a sikeres koncepciót  átviszik a budai oldalra. A VIII. kerületi üzletüket szép lassan elengedik, és teret adnak másoknak is abban a régióban. A Bartók Boulevardimmáron velük kibővülve még inkább megerősíti azokat a törekvéseket, melyek az utcát a város egyik kiemelt gasztronómiával megáldott részévé teszi.

Gossip a Görög kávéház

Görögországról mindenkinek a nyár, a meleg, és a tengerpart jut eszébe. Ha a kávét is hozzáképzeljük,valószínűsíthető, hogy a tengerpartokon közismert, jó kis jeges kávé képe párosul hozzá. Ezen a helyen a tengerpart kivételével mindent megkapunk, ami hozza ezt az érzést. Az enteriőrt nagyon eltalálták, ezért vigyázni kell, mert könnyen hozzá lehet szokni. A színek,a bútorok

Ha éjszaka megéheznél, akkor csak Pizza & Beer

A név alapján mindenkinek ugyanaz ugrik be, igen a pizza és a sör, pedig itt nem teljesen csak errôl van szó! Ez a trendi abszolút mai hely, nem a kimondott pizzázó, kategória, hanem inkább egy esti találka hely, és pihenô! A szórakozóhelyek közé zárva, mint egy sziget várja a töltôdni vágyókat a Pizza & Beer.

Mi is kipróbáltuk a Jamie’s pizzeriát!

A Jamie’s igazi, utánozhatatlan gasztronómiát hozott hazánk pezsgő vendéglátásába. A világhírű séf, Jamie Oliver fantasztikus ételeivel már meghódította a világot, és most hazánkban is megkóstolhatjuk évtizedekre visszanyúló tapasztalata által életre keltett ételeket. Az étterem – mint a Gozsdu udvar gyöngyszeme – azt a hangulatot prezentálja, mely megállná a helyét bármelyik nagyvárosban. Megnyerően színes és felettébb

Budapest Burger Company! Új street food étel a láthatáron

Beer & Burger néven ugrottak neki a vendéglátásnak, és a Wesselényi utca jól ismert street food bisztrójaként szereztek hírnevet. Ez nem is véletlen, hiszen a külföldi tapasztalatok alappillérén a város egyik legjobb burgerezőjévé nőtték ki magukat. Utánozhatatlan USA feeling, laza sörhangulat és minőség jellemzi őket. Ami kiemelkedő és talán a sikerük titka is egyben, az

Egy igazi ínyenc burgert találtunk

Kíváncsiak voltunk arra, mit is tud mutatni egy franchise rendszerben működő étterem  a maga zárt tematikájával, hogyan tud újat mutatni. A híres Buffalo csirkeszárnyat már ismertük, de vajon mivel rukkolnak elő? Meglepett minket az,ami várt ránk, és csakis pozitív élményekkel lettünk gazdagabbak. Annyit érdemes tudni róluk, hogy Dallasban van egy kulináris séf, aki kitalálja a receptúrákat,

Bazi nagy görög lagzi

A DiningCity okán – mint új belépő – látogattunk el az Ellinon Jefseis Görög Étterembe, és jól tettük. Igaz, hogy 2017 májusában nyitottak, és az opera vonzásának lokációja nyilvánvalóan eltalált hely, mégis pontosan annyira félreeső az Andrássy út nyüzsgésétől, hogy nyugodtan megpihenhetünk ott.   Jó belépni hozzájuk, mert a hely romantikus eleganciája annyira eltaláltan kivitelezett,

Egy kis Olaszország Budapest szívében

Különlegesség, hagyomány, és bájos hangulat, amivel pár szóban jellemezni lehet az éttermet. Az is érdekes, hogy immáron 20 éves vendéglátóhelyről beszélünk, mivel a Krizia nyitása 1997 decemberében történt. Az, hogy egy étterem ennyi ideje nyitva van már, magában ritkaságszámba megy, és biztosak lehetünk abban, hogy ez nem véletlen. A tulajdonos furcsamód nem is akart éttermet,

A KNRDY titkos fegyvere

Ha nemes és prémium húsokról van szó, akkor nagyjából az elsők között emlegetik a KNRDY-t, egyébként joggal. Ha pedig prémium vörösborokat szeretnénk látni legalább nyomtatásban, és elképzelni, hogy ezek itt vannak kézközelben, akkor szintén érdemes betérni. Ennyi vörös nagyágyú világnagyság egy helyen nincs máshol Magyarországon, az biztos, ami persze szoros összefüggésben van az itt felkínált

Sziget 2017 – Két evőbajnok beszámolója

A 25. Sziget igazi világsztárokkal, hatalmas bulikkal és elképesztő hangulattal várja a látogatókat egy teljes héten át. Azonban Pink két slágere közt az evés-ivásra is gondolnunk kell, hogy kellő energiával töltsük fel magunkat a hajnalig tartó bulizásra. Lássuk két szerzőnk, Laczó Lilla És Csapody Bence személyes kedvenceit! Lilla Ugyan a fesztiválok inkább a “junk foodok”

Egy letűnt kor ízei – Pierre a Náncsi néniben járt

És én még azt hittem, hogy a megalvadt kádári gasztronómiai struktúrák már csak egyesek lázálmában léteznek. Hát, szó sincs róla, élnek és virulnak, sőt pezsegnek, most csak igazán. Amit Kádár adhatott Ennek a korszaknak meg vannak az emblematikus ételei, az alumíniumtálcás önkiszolgálók vagy a napközi menzája, a kertvendéglők, sörözők, éttermek közel azonos kínálattal működtek. Nem

Random Balaton háromszor – Pierre nyaral

Két balatoni gasztró kalauzt is megnéztem, hogy el ne tévedjek. Az egyik egy kihajtogatós térkép, a szerencsétlenül boldog hatvanas éveket idéző stílusban. De hiába forgatjuk a térképet jobbról balra, a kis papírhalmazból nem fog kiderülni, miért pont az adott helyek kerület be. Hacsak nem a régi recept a megoldás: ha rajta akarsz lenni a térképen,

Tányérhús 7000-ért? Pierre megette a Centrál Kávéházban

Hát legalább egy szép fehér ropogós textil kendőt, akár szalvétát megérdemeltem volna a nyakamba, ha már Krúdy-idézetet tolnak a képembe, egy olyan túlkeményítettet, túlméretezettet, amiből az ember frissen borotvált álla alig kandikál ki, dörzsöli is, de cserébe a ruházat érintetlen marad, folt nem eshet se a mellényen, se a pantallón. Mert a két háború közötti

Az Egyetem tér lovagjai – 3 helyes beugró körkép

Az Egyetem tér egyike a főváros rejtett kincseinek, a forgalmas körutak között megbújó hangulatos és csendes kis sziget, éppen emiatt nem csak az ELTÉ-s joghallgatók kedvelt helye a környék. Az éttermi választék pedig nemcsak bőséges, hanem egyenesen zavarba ejtő. A megszokottabb ízek mellett találunk néhány igazi különlegességet is, íme, három izgalmas tipp, melyeket érdemes kipróbálni.

Elveszett legendák nyomában – Pierre az Elysée Bistro & Kávéházban

Az sosem baj, ha egy aránylag újnak mondható vendéglátó ipari egységről kiderül, hogy van előtörténete, legalább van mire hivatkozni. De csínján kell bánni a legendákkal, mert nem igazán könnyű azoknak megfelelni. Az Elysée Bistro & Kávéház nem lehetne jobb helyen, egyrészt a felújított Kossuth téren, a Parlament közelében, a polgári hagyományok kitaposott ösvényén helyezkedik el, másrészt

Amit Róma adni tud – Utazás mindenkinek

Böngészed a last-minute-jegyeket? Jól teszed! Lássuk, mi vár Rómában! Rómába éhesen menjünk. Kiéhezve az egyszerű ízekre, készüljünk fel az egész napos csábításra és ne próbáljunk meg ellenállni. Ha megvoltak a kötelező körök a város nevezetességeit illetően – Colosseum, Vatikán, Trevi-kút pipa -, mindenképpen hagyjunk legalább egy napot csak a kulináris lazulásnak, mikor nem kell múzeumi belépőért

“A leglelkesebb olasz konyha” – Pierre a debreceni Alt in Ristóban

Arra biztos nem mertem volna fogadást kötni, hogy pont Debrecenben fogok betévedni egy virtigli olasz étkezdébe, pedig így történt. Mit tehet az ember egy tavaszi zimankós napon, amikor már a szél mindent kifújt belőle? Betoppan egy sarki olaszba, ahol percekig homályos szemüveggel tapogatózik, hogy hol is van. Szó szerint ez történt velem. Zöldre festett, sántán

Huszáros bravúr – Budai Zsani a Fámában járt

Huszár Krisztián vitathatatlanul az ország egyik legizgalmasabb és legkreatívabb séfje, lassan bármit tesz, a fél város a lábai előtt hever, joggal. A tavalyi nagy dobása – ázsiai útját követően – a Beszálló volt, amely tökélyre fejlesztette a laza, fúziós bisztró fogalmát. Már akkor tudtuk, hogy az igazi nagy dobása várat magára. A Fáma a budai

“Reszketeg, olvadós velő” – Pierre a St. Andrea Borbárban

Van az, amikor látszólag minden összejön, de egy váratlan apróságon mégis elcsúszni látszik a dolog. Ez történt velem is a St. Andrea bisztróban járva. Szokták mondani, hogy egy egyszeri, véletlenszerű éttermi látogatás alapján nem lehet megbízható véleményt alkotni az adott étterem teljesítményéről. Egyetértek, bár az az egyszeri alkalom mégis megtörténtnek tekinthető, és amennyire efemernek minősül

“Erőtlen, lomha lé” – Pierre az Urbán Betyárban

Volna egy ötletem a városi betyároknak: mi lett volna, ha mondjuk a töméntelen pénzből, amit belsőépítészetre és parádés néprajzi gyűjteményre költöttek, az összeg töredékét, mondjuk 10%- át hozzáértő kulináris menedzsmentre fordították volna, teszem azt, egy betyáros, ámbátor szakmailag kifogástalan séfre. Megérné, mert mi végre egy látványos városiba öltöztetett csárda, ha az alagsori pompás néprajzi gyűjtemény

Üres a fészek! – Pierre étteremtesztje a Fiókában

Nem néztem utána, mi volt azelőtt az az épület, amelyben a Fióka étterem működik, lehetett volna a villamossínváltó épülete, ahol meghúzta magát, vagy a villamos végállomáshoz tartozó melegedő akár. Mindenesetre úgy áll ott a Városmajor utca és a Szilágyi Erzsébet fasor sarkán, mint egy mára feledésbe merült világ üde pavilonja, szinte körbetujázzák a villamosok. Az

“Vagy feladod, vagy végigeszed” – Pierre a Házi/Állatban

Az étkezdei nyomvonalon haladva újfent a Dohány utcába vitt a jó sorsom. Kulináris zsúfoltság jellemzi a környéket, mintha az etetés lenne az utolsó mentsvára ennek a depressziós ingoványba merülő környéknek. Ennivaló környék Nem hinném, hogy bárki is tudományos alapon tervezné a vendéglátóhelyek szaporodását, de ha valahol csak egy kis rés támad, oda rögtön benyomul egy

“Megérte.” – Pierre az Up & Down-ban

Azt gondolnám, hogy nehezen beárazható a Duna-parti panoráma, de itt az Up and Down bisztróban ez nem okoz problémát. Kéznyújtásnyira tőlem a Szabadság híd csillan meg a tavaszi napfényben, majd a pimasz sugár odatéved egy part menti frissen telepített facsemete és egy villanyoszlop között feszülő függőágyra, benne békésen ringatózó hajléktalannal. Olyan, mint egy látomás, ha

Pierre a Stand25-nél járt

Egy sima, egy fordított – na, nem kötünk, csak a GastroGuide.hu csapatából szép lassan mindenki megfordul a Stand25-ben, és ezúttal kollégáink mind meg is írhatják élményeiket. Több szem többet lát. Pierre következik. Ha már étkezdékről volt szó, vagyis a mai lehetséges reinkarnációiról, akkor ebből a sorból kihagyhatatlan a vadonatúj Stand25. A piaci jelenlét még inkább

Sebastian Holmes, a londoni thai street food új lovagja

Sebastian Holmes, vagy még inkább Sebby Holmes, fenséges fogásait tavaly nyáron Budapesten is kóstolhattuk a Globalista Konyha jóvoltából, ikonikus padlizsánsalátája azóta is mámoros emlék. De mitől van oda érte London a 27 éves srácért? Alighogy megnyitotta saját street food vállalkozását Farang néven a Borough Market mellett, és máris 5 helyen árult London‐szerte, amikor leültünk beszélgetni vele egy újdonságokra

Levantei katarzis Tel-Avivban – Zakaim

Tel-Aviv egyik legforgalmasabb főútjáról, az Allenbyről nyíló napfényes utcában, ami akár lehetne Lipótvárosban is, persze nem most, hanem mondjuk ötven évvel ezelőtt, bauxitbeton gyanús, hajdan volt elegáns épület kapujával szemben zöldség-gyümölcstől tarka kirakat mögött szedett-vedett asztalok, székek billegnek: ez a Zakaim. Minden újrahasznosított, ami eufemisztikus megfogalmazás a lomtalanításból származó bútorzatra. De nem ez a lényeg, ez

Vajon létezik-e zalai íz? A Bonne Chance-ban próbáltunk utána járni

Elég nehéz definiálni a vidéki étterem fogalmát, persze, ha csak földrajzi szempontokat veszünk figyelembe, akkor nem nehéz, de van itt más is. Adva van a vidéki étterem, jelen esetben Zala megyében, Bázakerettyén, a Bonne Chance. A korszerű gasztronómia meghatározása szerint sokféle elvárásnak kell megfelelnie: az adott régió hagyományainak korszerű étrenddel, elvárható a helyi nyersanyagok használata,

Történelem a konyhában – Megvan a három legizgalmasabb közel-keleti étterem Budapesten

A menekültek ügye az egyik legmegosztóbb és legnagyobb indulatokat kiváltó aktuálpolitikai téma. Telítődtem az egésszel, és úgy gondolom, nem vagyok egyedül ezzel. Az elmúlt években a szabadidőm tetemes részét egy olyan hobbinak szenteltem, aminek nem titkolt célja az, hogy minél több emberrel ismertessük és szerettessük meg a sajátosan átértelmezett cigány konyhát. Lehet, hogy klisének tűnik,

5 gasztrotipp Sopronból

Az Alpokalján nemcsak a friss levegőbe érdemes belekóstolni, máris mutatunk 5+1 gasztronómiai különlegességet Sopronból. Miközben a város nevezetességeit járjuk körbe, ebédeljünk, borozzunk, bisztrózzunk, fröccsözzünk vagy csak üljünk be egy szelet sütire. Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda Tágas, türkiz színű vendégtérben csodálhatjuk a városi panorámát, a legnagyobb gondunk, hogy a cukrászremek Lido-szeletet kóstoljuk-e, vagy Karl(i) elegáns bonbonjait,

5 izgalmas cukrászda Budapesten – A GastroGuide aktuális kedvencei

Jó, van az a helyzet és pillanat, amikor szinte a társaság is mindegy, mert ott van előttünk egy szelet boldogság. Nem túlzunk, hiszen a szervezetünkben a cukor találkozásával dopamin szabadul föl, amitől átmeneti boldogságérzetünk támadhat. Ezért futottunk neki első körben Budapest öt jó kis cukijának, és kóstolgatva, hümmögve, elüldögélve javasoljuk ezt a kedves olvasóknak is.

A film vacsorája – Párosított élmények a Larus-ban

Szuperhold volt, fényesebb s nagyobb a teliholdas állapotoknál, ám ez semmilyen módon nem befolyásolta a Larus Étteremben elkezdett „Filmvacsora” sorozatot. Azt a kezdeményt, amely „ízekre kelti a filmeket”, ahol „a filmeket kreatív módon és játékosan lefordítjuk az ízek nyelvére”, s ahol „arra is lehetőséged nyílik, hogy megértsd a filmkészítés titkos receptjét”. A meghívó szövegéből idézek,

Képeslapok Tel-Avivból – Messa

Ha jól érzékeltem, akkor a Messa Tel Aviv üzleti negyedében, egy modern toronyház földszintjén helyezkedik el. Lehetne az épületben bank, könyvvizsgáló cég, elnézve a vendégeket lehet, hogy van is, nem ellenőriztem. Az éttermet nagyvonalú, letisztult design jellemzi, amelyben az uralkodó szín a fehér, ami többnyire óriási lebernyegek, vitorlák formájában jelenik meg. Két egymással párhuzamos pult

Pierre cifrázza a Beszállóban

Nem fogom cifrázni, mert persze, hogy jó a kókuszos burgonyapüré, meg az angus tatár lazán odacsapva a tányérba, meg a zöld mangó, chili sóval. A mentás zöldborsófőzelék gombákkal, aztán már tényleg a csúcsokat közelíti, és ha már muszáj, akkor a rántott fledermaus zsemlében, ironikus retro fricskaként is helytáll. A békacomb a már említett kókuszos burgonyapürével,

Beleettünk Wolf András leveses tányérjába – Salon Étterem, New York Palota

Hogy mi volt a levesben? Hagyma, nyúl, fermentált fokhagyma és 30 éves balzsamecet. Wolf konyhája két okból is figyelemreméltó: a szemkápráztató aranyos-márványos múltat idéző környezetben, mintha annak ellenében, de azt teljes mértékben respektálva, a házias ízeket hangsúlyozza az ételeiben. Azonban ezek az alapvetően lázadó kompozíciók formailag, és a nyersanyagok minőségét, gazdagságát illetően mégis belesimulnak a

A hal, amelynek száz neve van – Dokk halbisztró, Budaörs

A halak hallgatagok, nem is igen hazudnak, de a készítőik annál inkább, amikor frissnek mondják a fagyasztottat, vagy szétsütik-főzik, mert még hallomásból sem ismerik a haladó bánásmódokat. Halvány fogalmuk sincs a halkészítés rejtelmeiről. De van remény, mert egy halk szavú, ámbátor igen határozott leány, Tischler Petra és Áman Attila séf, haldoktor megmutatta a budaörsi Dokkban,

Neki sikerült összehoznia a világot egy tányérra – Ádám Csaba az Alabárdosban

Ádám Csaba az Olimpia étterem tulajdonos séfje még nincs negyven, és már több, mint húsz éve van a szakmában. Ahogy elvégezte az iskolát hamar egy komoly étterem konyháján találta magát, konkrétan az Alabárdosban. Bicsár Attila keze alatt dolgozott. Most nem meséljük el az egész életét, legyen annyi elég, hogy majdnem húsz éve után újból az

Az Erzsébet körút farkasa – A Salonban jártunk

Wolf András, a Salon étterem séfje nem kezdő, és csak amióta ismerem – mintegy tíz éve -, rendíthetetlen kísérletező kedv és józan ízérzék jellemzi. Erre a séfre mondják szakmai zsargonban, hogy „jó a szája”. Hát, az biztos, nyelvcsettintős ízekkel operál, nála abszolút igaz, hogy a családi konyha hagyományai és korábbi bisztrókonyha tapasztalatai adják az alapot,

Vászolyi kitérő – Zománc

Most akkor nem fogjuk szidni a balatoni kulináris körülményeket, mert az bevallom, nagyon ellene menne az aktuális balatonigasztróeufóriának, fejet hajtok, nem szívesen szabadítanám magamra az igyekvők jogos haragját. Pengessünk szívhez szóló húrokat, ha már vannak. Vászoly nem volt, nem is lesz a gasztronómiai forradalom központja, és hál’ istennek nem is törekszik rá. Csak annyit tesz,

Vári séták – Új korszak a Pierrot-ban

Időről időre visszatérek a Pierrot-ba, ez az étterem azok közé a helyek közé tartozik, amely iránt tagadhatatlan nosztalgikus érzéseket táplálok. Talán azért is, mert a kora nyolcvanas években elég gyakori vendég voltam itt, nem egyszer távoztam innen kótyagos fejjel, éjnek idején régi mozikuplékat dúdolgatva. Manapság erről már szó sem lehet, bár a kertje, az ódon falak

Bonne Chance, az utolsó esély

Most a napokban voltam először a bázakerettyei Bonne Chance panzióban, étteremben, bár korábban már hallottam róla, de nem vitt arra az utam. A mostani látogatásnak az volt az apropója, hogy a szépséges zalai dombságokban megbúvó, erdőszéli étterem fűszerkertet avatott. Goethe kedvence Érdekes nyelvtörő, és ideológiatörő párosítás a Bázakerettye – Bonne Chance szópáros. Hogy kerül a

Taubenkobel – Michelin-csillagos parasztromantika Ausztriából

A Taubenkobel az irigylésre méltó megtestesülése a falusi turizmushoz fűzött reményeknek: falusi luxus, a Relais and Cheteau szállodalánc tagja, és egyben 2 Michelin-csillagos étterem. Tágas apartmanok, berendezésük, bútorzatuk kissé eltérőek egymástól, bár mindegyikre jellemző a látszólag ócskapiaci talált tárgy feeling, egy-egy giccsbe hajló emblematikus tárggyal, az összbenyomás excentrikus retro, népi motívumokkal, paraszt-polgár büszkeséggel, legjobb meghatározás a

Az oroszok már Pesten vannak – Matrjoska

Ha nem ismerném ezt a várost, és céltalanul bolyonganék benne, mint egy magára maradt turista és lődörgéseim közepette rátalálnék a Lőrinc-pap térre, azt hinném, hogy egy jótékony varázsló édesgetett ide. Szokták volt mondani, amikor valami nagyon tetszik, amikor valami nagyon a helyén van egy városban, hogy olyan, mintha Párizsban lenne. Innentől érdemes ezen változtatni és

Képeslapok Tel-Avivból – Raphael

A Raphael tradicionális étterem, egy többcsillagos szállodában Tel-Avivban. Barátságos atmoszférája többek között a világos fafelületeknek köszönhető, de mindenekelőtt totális tengerre nyíló panorámájának. Ételei is a hagyományos levantei konyha kínálatával egyeznek, az ételek nem mentek át semmilyen alakváltáson, viszont bőséges adagolásban, nagy szakértelemmel készülnek. 100 % Közel-kelet Van az a jó szokásuk, ami egy magamfajta mindent