Ahol minden nap Márton-nap

Tigris étterem 2019

Ki ne vágyna arra, hogy legalább egyszer egy évben az ízlelőbimbóit libamájjal kényeztesse? Keresve sem találhatnánk jobb alkalmat erre, mint a közelgő Márton-nap, amikor a magyar éttermekben minden a libamáj körül forog. De nem szabad elkeseredni akkor sem, ha valami miatt lecsúszunk eme jeles gasztronómiai eseményről, a Tigris étteremben ugyanis egész évben a prémium minőségű libamáj van fókuszban.

A Tigris története több mint egy évtizedre nyúlik vissza, amikor az étterem tulajdonosai egy olyan helyszínt kerestek, mely barátságos, ugyanakkor prémium vendéglátásra is alkalmas, és ahol a kiváló borok nagy választéka sem maradhat el. Mindezt az 1840-ben Hild József tervei alapján épült volt Tigris Szálloda épületében találták meg, és itt tárta ki kaput 2008-ban – hűen az eredeti névhez – a Tigris Étterem. A hangulatos belvárosi épületben most mi is kipróbálhattuk a legkülönlegesebb libamáj-kreációkat, és elmondhatjuk, hogy egy igazán különleges gasztronómiai élményben volt részünk.

Négy évszak, egy tányér – hideg libamájas ízelítők

A négyféle variációnak már a látványa is beindítja az ízlelőbimbókat, a libamájas előételek olyan elegánsan vannak feldíszítve, mintha most kerültek volna ki egy belga csokoládémester bonbonos dobozából.  Érdemes a nyári kompozícióval kezdeni a kóstolást, a natúr libamáj lágy kamillazselével és sárgabarack gyönggyel igazán kellemes összhatást nyújt a bemelegítéshez. Az őszi hangulatú, mangalica-sonkával körbetekert libamáj jól harmonizál a paprikával, és az epergyöngyökkel. A téli ízek szerelmeseinek a szarvasgombás libamáj lesz a kedvence, melyet aszalt szilvával és étcsokoládé kalappal tálalnak, akik pedig inkább az édesebb ízeket kedvelik, imádni fogják a kívül ropogós, belül lágy libamáj bruléet. A tál mellé érdemes egy 2013-as Szepsy bort választani, mert a magas cukortartalmú, koncentrált bor tökéletesen kihozza a sós és az édes libamájas előételek ízét.

Roston libamáj sütőtökre fektetve, dióval és füge chutneyval tálalva

A sütőtök az ősz egyik legnagyobb slágere, és jól passzol a roston sült libamájjal. A meleg előétel tetejére ropogós sült diót tesznek, ami a sűrű diókrémmel, és az édes füge chutneyval teszi igazán teljessé ezt a fogást. A Tigris sommelier-je az ételhez Gál Tibor Pinot Noirját ajánlja.

Bélszín Budapest

Aki látta a L’ecsót az tudja, hogy milyen jól lehet játszani a klasszikus ízekkel a fine diningban. Ehhez a fogáshoz a libamájat négy napig kakukkfüves tejben érlelik, a bélszín mellé pedig borsópürét, és libazsírban konfitált burgonyát kínálnak. Amikor belekóstoltunk a főételbe, elkapott minket a nosztalgia, ugyanakkor azt is éreztük, hogy ez az étel több mint egy hagyományos lecsós bélszín, hiszen a libamáj itt egészen új funkciót kap, fűszerként használják a fogáshoz, a borsó pedig püré formájában jelenik meg a tányéron. Ehhez a fogáshoz érdemes egy pohár testesebb Gere bort választani, ami mediterrán ízvilágával és csokoládés illatával nagyszerű élményt nyújt a főételhez.

Gesztenyés, forralt boros, szarvasgombás desszert

A „gesztenyekocka” szegfűborsos tejszínhabbal, mézeskalács ropogóssal, forralt bor sorbettel és egy leheletnyi friss szarvasgombával tálalva igazán forradalmi karácsonyi desszert, ami mellé érdemes megkóstolni az édes, konyakos, amarettós Perfect Match koktélt.

Aki tehát prémium minőségű libamájra vágyik, egy kis fantáziával fűszerezve, az bátran látogasson el a Tigrisbe! Jámbor László mesterszakács kreációi biztosan nem okoznak csalódást az ínyencségek szerelmeseinek.

 

Írjon véleményt