Amit Róma adni tud – Utazás mindenkinek

Böngészed a last-minute-jegyeket? Jól teszed! Lássuk, mi vár Rómában! Rómába éhesen menjünk. Kiéhezve az egyszerű ízekre, készüljünk fel az egész napos csábításra és ne próbáljunk meg ellenállni. Ha megvoltak a kötelező körök a város nevezetességeit illetően – Colosseum, Vatikán, Trevi-kút pipa -, mindenképpen hagyjunk legalább egy napot csak a kulináris lazulásnak, mikor nem kell múzeumi belépőért

4 napos szülinapi buli az Élesztőházban

Akár esik, akár fúj, születésnapot tart az Élesztőház, mégpedig a negyediket, ez a mai rohanó gasztrovilágban mindenképpen ünneplésre okot adó alkalom. Főleg, hogy igazi kézműves közösségi találkozóhely lett, a sörválasztékáról elhíresült egység.  Az első hazai multitap bar, olyan kiegészítőkkel bővült az elműlt négy évben, mint a VinoPiano-Borbár/Wine Bar, a Butcher’s Kitchen – A Hentes konyhája, a Hopstel

4 friss és ropogós tavaszi kedvenc

Elnézve a piaci standok kínálatát, nem nehéz rájönni, hogy megérkezett a tavasz, vele pedig a primőrök sora. Nézzük, mit ropogtatunk a következő hetekben! Retek Szégyen vagy nem, városi lány lévén én csak nemrég tudtam meg, hogy a hónapos retket miért hívják hónapos reteknek. Nos, azért, mert a tenyészideje nagyon rövid, azaz egy hónapos. A tavasz

Gyere velünk Amszterdamba! Egy tökéletes nap krónikája

Amszterdam fiatalos, pörgős, tele vendéglátóipari egységekkel. Természetesen a turistacsali helyek itt is ugyanúgy jelen vannak, mint akárhol máshol, ezért nem jön rosszul egy minikalauz, hogy tudd, miket érdemes kipróbálni. Főleg ha igazi (hosszú)hétvégi látogatók vagyunk, akkor pláne nem a kísérletezgetésre, hanem a tuti tippekre megyünk rá szívesebben: íme, egy csokorra való! Reggeli – C T Coffee

Szimplára kattanva – piaci séta Budai Zsanival

A piacra járásnál kevés jobb programot tudok elképzelni, akár barátokkal, akár családdal, sőt, még egyedül is! Minden évszakban megvan a maga szépsége, azonban nyár végén, ősz elején van néhány hónap, amikor a legtöbb, és leggyakrabban fogyasztott zöldségek szezonja tetőzik. Hajlamos vagyok ilyenkor csak a piacról élni: és az ott beszerzett zöldségekből összeállítani a teljes menüt. Hangulattól

Greetings from England – ilyen a brit ünnepi láz

Az amúgy is egyfolytában nyüzsgő Londonban a karácsony közeledtével megtriplázódik a járókelők száma. Viszont ez véletlenül se vegye el senkinek a kedvét a látogatástól, ugyanis ahogyan azt már sokszor mondtam, London karácsonykor a leggyönyörűbb. Egyszerűen lélegzetelállító képet tárnak eléd a kisebb-nagyobb utcák díszeikkel és karácsonyi égőikkel. Amiben pedig szintén hemzseg a város a turistákon kívül,

Adventi vásárkörkép Európából

Most, hogy Budapest belvárosa ideiglenesen bódéváros lett, a magyar sajtót is bejáró kétes alapanyagokból készülő termékekkel, körbenéztünk Európában, hol andaloghatunk még körülbelül forralt bornak minősülő itallal a kézben. De azért, ha őszinték vagyunk, és elképzeljük, hogy turistaként a Vörösmarty térre sodródunk, nyilván van egy hangulat, ami ott akár a kellemes kategóriájába is sorolható, hangsúlyozzuk még

Csodaszigeten jártunk és megállt az idő

Szlovénia egyetlen,  Kostanjevica na Krk nevű kis szigetén virágzik az önellátás, a helyi érdekű gazdálkodás. A település kolostora ma már múzeumként üzemel, de több száz éven át töltötte be eredeti funkcióját: a közösség központja volt. Én kis kertet kerteltem Kostanjevicán a mai napig úgy élnek az emberek, mintha megállt volna az idő. Ma már az emberek

Mit fogunk enni? Trendek a világ körül

Trendek, érdekességek és alapanyagok, amelyek odaadást igényelnek, legyen szó akár egy elegáns éttermi fogás megalkotásáról, akár otthon is könnyen alkalmazható módszerekről, az erőfeszítések minden esetben kifizetődőek. A szárazföld és a tenger találkozása Kevés fogás esetében fordítanak akkora figyelmet a részletekre, mint ahogy a Single Thread nevű kaliforniai étteremben teszik kaviár-, burgonya- és tengerisün- kreációjukkal. A

Pancsolj te is az Élesztőházban!

Kinek ne hiányoznának a gyerekkorát megidéző zöldségek és gyümölcsök? De sokáig hiába kerestük a rég elfeledettnek hitt ízeket, illatokat a multik polcain. Persze én is tisztában vagyok azzal, hogy télen nem lehet elvárás a nap érlelte paradicsom, vagy tavasszal a zamatos szőlő, de a termelői piacok felfedezéséig sok ilyen ízt akkor sem találtam, amikor szezonja volt.

Gyömbért bele!

Te is csak a mézeskalácsba teszel belőle? Itt az ideje, hogy szorosabb kapcsolatot építs ki a gyömbérrel – üzente a Kitchn, és mi utána is néztünk. Mindegy, hogy csak egy egyszerű gyömbérsnapszra vagy egy citromos-whiskys puncsra vágyunk, a gyömbér az a fűszer, ami nem hiányozhat a karakteres italainkból! Főleg, ha megfázásról van szó, ám egy limonádéban kifejezetten hűsíteni

Belvárosi csodaország – Budai Zsani a Hold utcában

Több mint hat éve élek a fővárosban, ebből ötöt töltöttem úgy, hogy nap, mint nap az ötödik kerületi hivatalnokdzsungelben csengettek be számomra munkavégzési céllal. Budapesti viszonylatban pedig ez azt jelenti, hogy a kapcsolatom a környékkel történelmi léptékű: össze sem tudnám számolni, hány reggelit és ebédet ettem már itt. Az itt található Belvárosi Piacra, avagy leánykori nevén

Őrületes street food show Angliában

Még egy olyan kis városkában is, mint Bath, indőnként felpörög az élet, például amikor izgalmas gasztro programokra látogathatunk el. Szeptember harmadik hétvégéjén egy szuper mini-street food fesztivál várta a helyieket és a turistákat egyaránt. Még az időjárás is, rendkívül szokatlan módon, nekünk kedvezett a gyönyörű, cider-kortyolgatásra tökéletes napos idővel. Felpörög a város Maga a rendezvény,

Este jó, este jó – Budapest Első Esti Piaca

A munka utáni gyors bevásárlások helyszíne – jobb híján – általában a szupermarket vagy a sarki kisbolt. Nem feltétlenül kell ennek így lennie, hiszen a belváros szívében akad egy feltörekvő alternatíva is. 2014 októberében nyitotta meg kapuit az Esti Piac a bulinegyed közepén, a Central Passage-on, ahova a Király utca forgatagáról befordulva tudunk eljutni. Aki

Nagycsarnok – a kulisszák mögött

Van, aki nap mint nap elsétál mellette, van, aki itt intézi a hétvégi bevásárlást, mások számára szinte kötelező látnivaló, ha Budapesten járnak. A Fővám téri Nagyvásárcsarnok a főváros egyik legnagyobb turistalátványosságává vált, ahol kapható minden, mi szem-szájnak ingere. Mi a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány által szervezett sétán oda is bejuthattunk, ahová a látogatók nem, ez pedig

A város ami több, mint amennyinek látszik – Zürichi barangolások

Úgy adódott, hogy idén többször is Zürich és környéke lett az úticél, így ráérősen és több cikkben dolgozzuk föl az ott tapasztaltakat. Vonatra szállunk, sarki kisboltban vásárolunk (majd látszani fog, hogy maga a kifejezés is mennyire mást takar), beugrunk kávézni, szendvicsezni, vacsorázni, ami éppen szembejön és kedv is van hozzá: valahol a turista és a

Piac és valami más – a Fény utcáról több szólamban

A tér már két éve viselte a Moszkva nevet, amikor 1953-ban a „szovjet kolhozpiacok tapasztalatai alapján” megépült a Fény utcai piac, a földalatti vasút munkálatai is akkor indultak, emiatt elbontották a tér szélén álló piaci bódékat, aki jót akart, bement az új piacra. Ahova nem csak az élelmiszerek miatt térünk be, nem csak a táplálkozáshoz

Egy csodálatos rum a világ tetejéről

A guatemalai Zacapa rumot a luxuskategóriába sorolják. Ennek egyik oka, hogy a magyarul „harmatvíz” elnevezésű ital a rumok azon 1%-ába tartozik, amelyeket nem a nádcukorgyártás melléktermékéból, a melaszból készítenek, hanem magából a nádcukor levéből erjesztik. A besorolás további okait személyesen mentünk el megkóstolni, a guatemalai márkanagykövet, Rebecca Quiñonez útmutatásait követve. Rum-sztori A rumtörténet eredetileg nem a

Otthon Máltán – újrakezdés egy kivándorló konyhán

Különböző okokból, de egyre többen döntenek úgy, hogy külföldön próbálnak szerencsét. A külföldön újrakezdett élet nehézségeiről ‒ legyen szó bürokratikus vagy érzelmi problémákról ‒ sokat olvashatunk. De mi a helyzet a konyhában? “Mama, hogy legyek túl ezen?” A Túró Rudi, édesanyánk húslevese, a vasárnapi rántott csirke és persze a tejföl. Talán ezek a külföldön leggyakrabban

Húsos ámokfutás Londonban

London nagyszerű terep a különlegességre vadászóknak, és nincs ez másként az ételekkel sem. Gyakorta hangoztatott vélemény az angol konyha kapcsán, hogy mindent belepréseltek, amit csak a gyarmati múlt lehetővé tett. Kétségtelen tény, hogy a volt gyarmatbirodalom régmúlt csillogása még mindig beragyogja az angol hétköznapokat, legyen szó akár az otthoni főzésről, akár az éttermek étlapjáról, ugyanakkor