Csodaszigeten jártunk és megállt az idő

Szlovénia egyetlen,  Kostanjevica na Krk nevű kis szigetén virágzik az önellátás, a helyi érdekű gazdálkodás. A település kolostora ma már múzeumként üzemel, de több száz éven át töltötte be eredeti funkcióját: a közösség központja volt.

Én kis kertet kerteltem

Kostanjevicán a mai napig úgy élnek az emberek, mintha megállt volna az idő. Ma már az emberek döntő többségének persze van civil foglalkozása, emellett gazdálkodnak. Minden kis házhoz tartozik egy, a családot pont ellátó kert, gazdaság. Ha a ház mellett nincs hely, bérelnek egy területet a közelben. Nem földművesekről van szó, hanem a faluba, a városból visszatelepült fiatalokról, akik úgy döntöttek, közelebb szeretnének kerülni a természethez, az ételhez, amit megesznek. Könyvekből, és az internetről tájékozódnak, hogyan is kell vetni, ültetni, aratni. Többségük, nem a hagyományos, hanem a méltán divatos, és egyre inkább elterjedt permakultúra, a természetes ökológiai folyamatokat figyelembe vevő gazdálkodás, híve. Ezzel a módszerrel kevesebb növényvédőszer és műtrágya felhasználásával termesztenek egészséges zöldségeket és gyümölcsöket. Ráadásul jóval kevesebb munkavégzéssel jár ez a fajta környezettudatos gazdálkodás.

TZS_Szlovenia_01_piac2

Tudatosan, tisztán, természetesen

A faluba visszatelepült fiatalok egészségesebben élnek, tudják, hogy mit esznek. Több időt töltenek a friss levegőn, gyerekeiket, a következő generációt is arra nevelik, hogy ahelyett, hogy a munka utáni szabad időt a televízió vagy a számítógép előtt fecsérelnék el, hasznosan is eltölthetik. Nem is lepődtünk meg, hogy a faluban egy kis élelmiszerbolton kívül, ahol olyan termékeket kaphatnak a helyiek, amiket nem tudnak maguknak előállítani, nem él meg más üzlet. Összefogással, tudatossággal helyreállítható az ember és a természet viszonya. A már majdnem teljesen elnéptelenedett faluba a fiatalok visszahozták az életet, beindult a turizmus is, köszönhetően a várost körülölelő, nyáron meleg vizű folyónak. A faluban tisztaság van és szelektív hulladékgyűjtés. Amihez csak annyi kellett, hogy néhányan elhatározták, tudni szeretnék, mi az, amit esténként az asztalra tesznek.  

TZS_Szlovenia_kombo

A fotókat Tóth Zsófia Anna készítette.

Írjon véleményt