Mesés menük (nem csak) vegánoknak Kristóf konyhája

Kristóf konyhája

Nem vagy vegán? Nem baj, lapozd végig a könyvet, és meglátod: megjön hozzá a kedved! Mert ez egy hús és tejmentes mesemű. Hadd kezdjem egy személyes történettel. Magam, nagy húsimádó lévén, sokáig idegenkedtem a tisztán növényi alapú ételektől. Aztán eljött az az idő, amikor egyre kevésbé vágytam szaftos-csontos nagy húsokra, ipari felvágottakra, túlsózott, ízfokozókkal telenyomott szalámifélékre. Kezdtem kacsingatni a növényi ételek felé. Igen ám, de vegetáriánusnak lenni itthon nem volt egyszerű. Külföldön, például Angliában annál inkább.

 

 

Első igazán kedvcsináló tisztán zöldségvacsora élményemet Yotam Ottolenghinek köszönhetem. A minden összetevőjében ízletes, sok fogásos vacsorát a séf londoni Nopi éttermében ettem végig. Gyönyörű színkavalkádban feltálalt ízletes zöldségek, pirított magok, rengeteg friss zöldfűszer, illatos dippek és gyümölcsök mellett egyáltalán nem hiányzott a hús, sőt, még csak eszünkbe sem jutott. Innen indult nálam a zöldségek önmagukért való szeretete. Beszerezve néhány angolul megjelent szakácskönyvét, szorgalmasan tanulmányozni kezdtem Ottolenghi receptjeit és megpróbáltam elkészíteni őket, de mint kiderült: nem olyan egyszerű. Rengeteg előkészítést igényel az egyes alkotóelemek külön-külön történő párolása, sütése, grillezése, mire a végén összeáll a könyvből kinézett recept, egy valóban sokszínű és sokízű étel, ami végül valahogy sosem sikerült olyanra, mint a fotón. Nyilván egy sokszereplős éttermi konyhán, ahol minden részfeladatnak megvan a gazdája, egyszerűbben kivitelezhető a dolog. Nem adtam fel, nézelődtem tovább, inspirációkat, ötleteket keresve a húsmentes fogásokhoz.

 

 

És megtaláltam! Steiner Kristóf szakácskönyve új irányt és lendületet adott a zöldségek iránti egyre erősödő rajongásomnak. Nemcsak kedves és szép könyvet találtam, hanem egy nagyon részletes, alapos, inspiráló igazi vegán alapművet. Ahogy a szerző mondja: „ez mindenki személyes szakácskönyve”. Így lett az enyém is. Szépen módszeresen vettem végig benne a recepteket, ismerkedtem a vegán életfilozófiával, olvasgattam hírességek mondásait, kik, hogyan és miért hagyták el a húsevést. Végig jártam Kristóf útját a teljesen vegán étkezés és életszemlélet elsajátítása felé. Neki sem egyik napról a másikra sikerült életmódot váltania, viszont amikor megtörtént, visszavonhatatlanná vált. Könyvéből árad a jókedv, az élet és az ételek szeretete, egyfajta laza könnyedség, amellyel Kristóf az életet is szemléli. Sok humorral, szimpatikusan viszonyul a vegánok kontra húsevők ellentétéhez. Nem erőszakos, hanem meggyőző. Az biztos, hogy nekem továbbra sem kedvencem a „húsmentes bacon” vagy a szejtán fasírt, esetleg az algából készülő „halbarát tonhalkrém” vagy a tojásmentes rántotta. Ellenben áhítattal eszem a padlizsánt Bollywood módra, vagy a tisztán zöldséges kaliforniai klubszendvicset, amely akkora ízbomba, hogy berobbantotta még a posh reggeliző helyek, sőt az amerikai dinerek ajtaját is. Olyannyira népszerű lett, hogy ma már a klasszikus pulykahúsos-baconos változat mellett nem hiányozhat az étlapokról. Én a zöldségalapú konyhában a sokszínűséget, a változatos húsmentes ételeket, a zöldségek új felhasználását, a kreativitást keresem, és ebben a könyvben meg is találtam. Ez a könyv nem kizárólag vegánoknak készült (mint ahogy én sem vagyok az, viszont imádom a zöldgeket), és profi konyhatündérnek sem kell lenni ahhoz, hogy el tudjuk készíteni az ételeit. Telis-teli van inspiráló ötletekkel, kreativitással, az élet és az élőlények iránti szeretettel. Ebből a könyvből nemcsak könnyű főzni, hanem egyszerűen csak olvasgatni is érdemes, mert jóérzéssel tölti el az embert. A vegánság nem csak egy konyhai műfaj, hanem egy boldog életérzés is. Ezt a receptek címei is tükrözik, mint például a „Közel-keleti karfiol világbéke módra, vagy a”Lélekmelengető lencsefőzelék Mi ez, ha nem nyitás egy boldogabb, szelídebb, erőszakmentesebb világra, az ételek által. De hogy semmiről ne maradjanak le az intenzív, mély ízek szerelmesei és a világhíres ételek elkötelezett rajongói (akik esetleg közben lemondtak a húsevésről), még Julia Child híres burgundi raguja is megtalálható a könyvben, vegán változatban. Elkészíteni legalább annyira bonyolult, mint az eredetit.

 

 

 

A receptek címe alatt szinte tudományos alapossággal szerepel az elkészítés ideje, hogy rostban és/vagy fehérjében gazdag-e, vagy például hogy ez egy energiaszegény fogás. Aki fogyni szeretne, vagy egy bizonyos diétát követ, ezek alapján az apró jelzések alapján szintén hasznosítani tudja a könyvet. Alapmű, mely a világ különböző tájairól begyűjtött izgalmas receptjeivel, egyfajta egészségkalauz is. Ami még nagyban hozzájárul, hogy kedvünk legyen nekikezdeni az ételekelkészítésének, az a könyv végén található online vegán piac, ahol megtaláljuk az összes hozzávaló fellelhetőségét. Sőt, QR kódok és a telefonunk segítségével egy kattintással meg is rendelhetők, az adott alapanyag neve alatt szereplő web oldalon. Nincs kifogás, hogy a szumák vagy a szejtán beszerezhetetlen. Tessék kipróbálni, menni fog! Ha pedig egy-egy finom étel elfogyasztása után nemcsak a jóllakottság érzése járja át az embert, hanem egyfajta pozitív életszemlélet is, akkor máris egy apró lépést tettünk egy szebb világ felé Kristóf ételei által. Köszönjük Kristóf!

 

szerző: Falánk Nő

fotók: Kristóf konyhája Facebook 

Facebook: Kristóf Konyhája 

web: Kristóf Konyhája 

Írjon véleményt