Újra jön a Mitiszol! Egy nap a természethűség jegyében

Novemberben pezseg a boros élet újbortól Márton-napig. Ebben a folyamban egy üdítő állomás a Mitiszol. Az egynapos sétáló kóstoló a termésuethűséget tűzte zászlajára, legyen szó borokról, gyümölcslevekről, kávékról – mindenben a az autentikus forrásokat keresik. November 18-án újra alá lehet merülni a remek kiállítókat fölvonultató kóstolón. Miért pont a Mitiszol? Ez a fesztivál állást foglal

Nemzetközi konyhaművészeti közösség épül

Az idén elsőként megrendezésre kerülő Terroir Budapest Forum a vendéglátás területén kiemelkedő innovatív trendalkotókat vonultat fel a résztvevői között: séfek, termelők, szállodatulajdonosok, borszakértők, gasztronómiai turizmussal foglalkozó szakemberek, újságírók, médiaszereplők és nemzetközi üzleti vezetők százai érkeznek a rendezvényre. A nemzetközileg elismert fórum 2017. október 30-án hétfőn kerül megrendezésre a Brody Studiosban Budapesten. Főszerepben a  magyar gasztronómia

Instagram-barát étterem

A közösségi oldalakat az utóbbi években teljesen ellepték az ételfotók, mindenki tudatni szeretné a világgal, hogy éppen milyen látványos fogást készül elfogyasztani. A londoni Dirty Bones nevű étterem teljes mértékben fel van készülve arra, hogy a vendégek evés közben folyamatosan a telefonjukat nyomkodják és minden fogásról képeket posztoljanak Instagramra. Sőt, kifejezetten ennek ösztönzésére egy egész

Megújult címkével hódítanak a Bujdosó-borok

A dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Matróz sorozatának címkecsaládja megújult idén ősszel. A téma maradt a Balaton és a vitorlázás, a letisztult grafikai elemekkel és új színvilággal rendelkező címkéket ismét Ipacs Géza tervezte meg a pincészet részére. A pincészet 2011. után ismét Ipacs Géza grafikust bízta meg a címkék egységes, letisztultabb arculatának megtervezésével. Az alapkoncepció,

Globalistakonyha a Séfpláza Kitchen-ben

A Globalistakonyha csapata rendszeresen szervez popup főzéseket a világ minden pontjától hazánkba invitált séfekkel. Ezúttal Santiago Lastra Rodriguez mexikói nomád séfen volt a sor, hogy megmutassa mit hozott magával. Nem mindegy ki és az sem, hogy hol A Klauzál téri Vásárcsarnok első emeletén nyílt Séfpláza Kitchen pedig rendesen felnőtt a feladathoz és tökéletes közeget biztosított

Novemberben nyit Jamie Oliver budapesti pizzériája

A Gozsdu Udvarban kap helyet Jamie Oliver első kontinentális európai pizzériája. A Jamie’s Italian Budapest franchise jogait jegyző Zsidai Group a várban lévő étteremhez képest némileg alacsonyabb árakat ígér és házhozszállításra is készülnek. Jamie úgy, mint még soha Bár Nagy-Britanniában és Indiában már működnek hasonló Jamie’s pizzériák, az új budapesti egység a Jamie rendszeren belül

A mogyoróallergia nem játék

Anno, amikor a pincér volt az úr (a vendég meg a finnyás, ha valamit másként szeretett volna, mint ahogy az adott helyen mindig készítették), jobban jártunk, ha hazudtunk. Például, hogy életveszélyes fokhagyma allergiánk van, és ha a főúr állításával ellentétben mégis lenne fokhagyma abban a vagdaltban, akkor akár már hívhatja is a mentőket. Ma már

Így még nem láttad Pest első gasztrosétányát

Pest gasztronómiai közepe úgy mozog a nagykörúton belül, mint olajcsepp egy pohár víz tetején. A Ráday azonban mindig is megmarad az eredő gasztrosétánynak, ahol végre nem a turistákra utaztak a vendéglátósok, hanem minket akartak etetni. Itt a fehér kesztyűs pincér csak pár méterre veszi fel a műszakot a kétkezes hamburgert készítő szakácstól, és csak egy

Mire jó egy midnight Tarlós?

Egy hagyományos polgármester, valamint a városvezetés ügyeinek megoldásával foglalkozó apparátusa, reggel nyolctól fél ötig munkálkodik. Az éjszakai városi élet problémáinak megoldásában segíthet nekik este hattól hajnalig egy night mayor és a csapata. Az Éjszaka Cárja Amszterdamból indult a Night Mayor mozgalom és immár közel 30 világvárosban működik hasonló intézmény. Jellemzően alulról szerveződő civilek töltik be

Csupacsoki – InternationalChocolate Awards Budapesten

Harmadik alkalommal rendezik meg az InternationalChocolate Awards kelet-európai előválogató versenyét Budapesten. Szeptember 8-10 között a Tour De Zsokolat-val karöltve díjazzák a térség legjobb csokikészítőit, akik aztán részt vehetnek a londoni World Final-on, ami jelenleg a világ egyik legnagyobb csokoládéversenyének számít. A minőségi csokoládé  A verseny szakmailag támogatja a térségben tevékenykedő csokoládékészítőket, igényt teremtve a minőségi csokoládékészítés

Jön a Rév! És hozza a halakat is – Budapesten a halászlélegenda

Szeptember 3-án, vasárnap különleges gasztronómiai esemény helyszíne lesz a Dunapest Kortárs művészeti és urbanisztikai fesztivál, melynek minden helyszíne és eseménye valamilyen formában kötődik a Dunához. És ha Duna és gasztronómia a hívószavak, akkor nem kerülhet más a tányérokba, mint halászlé. Ráadásul nem is akármilyen, hiszen egyedülálló esemény részesei lehetnek, akik regisztrálnak a 120 kóstolóadag egyikére.

Ott a helyünk: Dunapest Fesztivál

Szeptember első hétvégéjén rendezik meg a Dunapest Fesztivált, mely nem csak földrajzilag, de tematikailag is a főváros folyója köré szerveződött. Egyszerre célja, eszköze és témája a fesztiválnak a Duna: szeretné felfedezni azt természeti és kulturális oldalról egyaránt, egyúttal nyilvános művészeti és szakmai fórumot is teremt a Duna körül, újraértelmezi folyónk közösségi szerepét. Szeptember 1-3. között

Mit hoz majd a Séfek Séfe? – Újabb főzős vetélkedő indul

Szinte minden csatorna lovagol valamennyit a gasztrohullámon, sőt komplett adókon zubog a víz és serceg a hagyma, az utóbbi évek leglátványosabb tematikus fölívelése a főzésé. Többek között itt vagyunk mi is a gastroguide.hu-val. A TV2 új műsora nemzetközi formátum, többek között Németországban, Izraelben és Romániában már végigizgulták a nézők a Game of Chefs adásait, és

Napsütötte Villány – Bővült a Gere Pincészet kóstolótere

Már régóta az egyik leghangulatosabb borkóstolók helyszíne Gere Attila villányi Pincészete és a hozzá kapcsolódó Crocus Gere Bor Hotel. Nemrég pedig az egész egy átalakításon, bővítésen ment át, ami új távlatokat nyitott meg a borszerető emberek előtt.  Kóstolni hangulatosan A kóstolóteret és a rendezvényhelyszínt is a családias hangulat határozza meg, valamint azok a mediterrán jegyek,

III. Kenyérlelke fesztivál -Az év legnagyobb szénhidrátbulija

Augusztus 20-án reggel 10-18 óráig harmadik alkalommal rendezik meg, a kovászos kenyeret készítők találkozóját Budapesten, a MOM Kulturális Központban. Az igazi kenyérsütésben jártas emberek és az egész pékszakma legjavát vonultatja fel a találkozó. A kenyér ősidők óta a legfontosabb alapélelmiszerünk, ezért is tartják a fesztivált az államalapítás és az új kenyér ünnepén augusztus 20-án, ami a legrégibb

Sziget 2017 – Két evőbajnok beszámolója

A 25. Sziget igazi világsztárokkal, hatalmas bulikkal és elképesztő hangulattal várja a látogatókat egy teljes héten át. Azonban Pink két slágere közt az evés-ivásra is gondolnunk kell, hogy kellő energiával töltsük fel magunkat a hajnalig tartó bulizásra. Lássuk két szerzőnk, Laczó Lilla És Csapody Bence személyes kedvenceit! Lilla Ugyan a fesztiválok inkább a “junk foodok”

Amit nem lehet megunni: itt a következő Bocuse d’Or!

Épphogy kiünnepeltük magunkat, illetve Széll Tamásék csodálatos 4. helyezését, a szakács világbajnokságnak is nevezett Bocuse d’Or Lyonban megrendezett versenyén, máris belecsúszunk a következő előkészületeibe. Irány Torino 2018! Ciao Torino! Lyonban legközelebb 2019-ben lesz Bocuse d’Or világdöntő. Az itten részvétel feltétele számunkra, az európai döntőn való sikeres szereplés, melyet 2018-ban rendeznek Torinóban. Egyet biztosan állíthatunk Széll

“Marijuana illegal”? – Amikor kannabisz kerül az étlapra

Marihuánához jutni Kaliforniában sosem volt annyira egyszerű, mint most és ilyen kifinomult kulináris élményt sem nyújtott még. Kannabisz bárhol bárkinek A kannabisz tavaly óta legálisan használható orvosi okokból. Ma már gyakorlatilag el sem kell érte hagyni a házat, hogy hozzá jusson az ember: tizenöt perc alatt diagnosztizálhatnak valakit Skype-on keresztül, és olyan telefonos appok is

A szivárványon túl – Megnyílt a St. Andrea Wine & Skybar

A St. Andrea név régóta ismert azok körében, akik szeretik a jó ételeket és italokat, az egerszalóki borászaton túl, jó ideje működik Barna Ádám séf vezetésével Budapesten az azonos nevet viselő éttermük is, amely az idei Michelin-kalauz térképére is felkerült. Legújabb dobásuk keretében pedig arra vállalkoztak, hogy a város egyik legmenőbb épületének tetején nyissanak bárt.

Világraszóló kávébravúrok Budapesten – Mi történt a World of Coffee-n?

Júniusban több mint 100 országból közel 2500 kiállító és 7000 látogató vett részt a Budapesten megrendezett World of Coffee-n. Budapest az első főváros a térségben, ahová az Európa legrangosabb kávés rendezvénye ellátogatott. A kiemelt vendég Mexikó, a világ egyik legnagyobb kávégyártója volt. Baristák versenyben A három napos rendezvény programjai között voltak kávéval kapcsolatos szimpóziumok, szemináriumok,

Budapesti mámor – Menő borbár-túrák szakszerű vezetéssel

Az összes magyar borrégió egy városba sűrítve – nem is kell ennél több a kíváncsi borturistának. Július 6-án, másodszorra rendezik meg a Budapest Borbár Túrát: száz pincészet vendégeskedik, közel harminc budapesti borbárnál, hogy megmutassák, mit tud a magyar bor. A hegy megy Mohamedhez Na igen, ha nem szeretnénk felmenni az összes hegyre, akkor elég csak

Kinek lesz jó a kötelező borravaló?

Könnyen felvettem tempót, amikor Amerikában vendéglátóztam, mert határainkon kívül talán csak az Államokban várják el ilyen szinten a borravalót. Kerek szemekkel hallgattam, amikor újoncként kioktattak: „aprót nem fogadunk el, a fémpénzt nyugodtan add vissza!” Ha pedig nem akart valaki borravalót adni, meg kellett kérdezni, hogy volt-e kifogása a munkánkkal. Láttam leeresztett kerekekkel elinduló vendégeket, akit

A séf, akiért odavan a fél világ – Massimo Botturával reggeltől estig

Massimo Bottura modenai éttermét a Restaurant magazin nemrég a világ legjobbjának választotta, de akkor is hallhattunk róla, amikor az olimpiai faluban megmaradt alapanyagokból a riói rászorulók számára készített vacsorát. A sztárséf a 1843-nek elmesélte milyen számára egy tökéletes nap.   A post shared by Massimo Bottura (@massimobottura) on May 9, 2017 at 5:40am PDT Reggeli

Michelin-csillagosoktól lesz hangos az idei Gourmet fesztivál

A tavasz egyik legmenőbb hosszú hétvégéje, mikor a Millenárisra beköltözik az egész magyar gasztronómia élvonala. Négy nap, amikor szó szerint is elérhető közelségbe kerülnek a legjobb éttermek. Idén annyira csavar lesz a kínálatban, hogy a szervezők túlléptek a határokon és a környező országokból is hívtak nemzetközi hírű séfeket. Fókuszban: mangalica és eper Idén ezt a

Vendégséf, gasztro-reality Vajda Pierre-rel

Milyen jó lenne, ha a vasárnapi ebéd elkészítéséhez hívhatnánk egy szakavatott séfet, aki szépen megfőzi nekünk az ebédet, mi meg csak elegánsan hátradőlnénk, és kényelmesen, kipihenten megennénk a minden bizonnyal fenséges ebédet. Ez mától fogva nem lehetetlen, az RTL vasárnap 10:50-kor sugározza Vajda Pierre új műsorát, Vendégséf címmel, ahol ez az álom valóra válik. Egy

Irány a Hú!SVÉT Palkonyán! – Menő reggelik, csodás sütik és persze mindenmás

A hétvégén április 22-23-án, Hú!SVÉT+SWEET néven bukkannak fel újra a legjobb vidéki éttermek. A Stílusos Vidéki Éttermiség az egyik legszerethetőbb gasztrorendezvény Magyarországon, Palkonyán vendégeskedik minden évben húsvét táján a PalKonyha lakásétterem és gasztroműhely meghívására. A minifesztivál tematikája idén nem alapanyagok köré épül: szombat a vidéki éttermek napja, vasárnap pedig a vidéki cukrászműhelyeké lesz a főszerep. Hú!SVÉT menetrend

4 napos szülinapi buli az Élesztőházban

Akár esik, akár fúj, születésnapot tart az Élesztőház, mégpedig a negyediket, ez a mai rohanó gasztrovilágban mindenképpen ünneplésre okot adó alkalom. Főleg, hogy igazi kézműves közösségi találkozóhely lett, a sörválasztékáról elhíresült egység.  Az első hazai multitap bar, olyan kiegészítőkkel bővült az elműlt négy évben, mint a VinoPiano-Borbár/Wine Bar, a Butcher’s Kitchen – A Hentes konyhája, a Hopstel

Az ötödik íz: utazás az umami körül

Mindannyian felismerjük az édes, a sós, a keserű és a savanyú ízt, de az umami még mindig olyan újdonságnak számít, amit nem könnyű megemészteni. Pedig hosszabb ideje velünk van, mint azt gondolnánk. A tudósok csak a kétezres években fedezték fel a szánkban található umami-receptorokat: olyan sejteket, amelyek érzékenyek a glutamátra. De nem egyszerű megérteni ezek

Londonból igazolt séfet a Spíler Shanghai

Meghraj szerint egy konyhafőnöknek jó szakácsnak kell lennie, de legalább ennyire fontos, hogy jó szervező és vezető is legyen. Célja, hogy a Spílert még energikusabb és frissebb hellyé tegye mind a vendégek, mind a munkatársak részére. Meghraj Indiában, Mumbai mellett született 32 éve, és ott tanult vendéglátói menedzsmentet. Nem szakácsnak készült, de miközben mesterfokozatú nemzetközi

Gyere cipó, hamm, bekaplak, avagy a 300 ezer dolláros hamburger

A tudósok abban régen egyetértenek, hogy az állattenyésztésben alkalmazott táplálási módszerek nem elég hatékonyak, nem lehet a folyamatosan növekvő húsigényeket kielégíteni, szóval fenntarthatatlan. Előbb vagy utóbb nem lesz elég hús, és az állattenyésztésből fakadó környezetrombolás miatt is célszerű lenne más megoldást találni. Mondják, hogy az egyik megoldás az lehetne, hogy együnk kevesebb húst, de a bátrabbak

Egész évben San Sabastian – 10 téma, amiről a séfek beszélnek

Márciusban rendezték meg tízedik alkalommal a Diálogos de Cocina (Beszélgetések a konyhában) elnevezésű szimpóziumot San Sebastianban. A kétévente megtartott rendezvény során séfek, írók, filozófusok és vállalkozók osztják meg a gondolataikat a különböző gasztronómiai kérdésekkel kapcsolatban, barátságos hangulatú beszélgetések keretében. A San Sebastian-i Mugaritz étterem és a Baszk Kulináris Centrum együttműködésével létrejött esemény idén a technológiák

Menő tanfolyamok – Tálalás Design a MOME-n

A többféle tanfolyam, kurzus, képzés közül, amelyek a gasztronómiát járják körül és az abbéli ismereteket mélyítik, ezúttal egy különleges területtel foglalkozót ajánlunk, a MOME Tálalás Design tanfolyamát. Az egyetem több olyan különleges gasztronómiai képzést is tervez indítani, amelyek komplex módon mélyítik az iparági ismereteket és új összefüggéseket világítanak meg. Az alábbiakban jöjjön az egyetem hamarosan

A Globalista Konyha nagy dobása: Michelin-csillagos francia séf Budapesten

Azt, hogy mi is a Globalista Konyha, már a legtöbben tudjuk: egy szenzációs gasztrokezdeményezés, nem mellékesen két szupertehetséges csaj fejéből pattant ki, aminek köszönhetően a világ minden pontjáról séfek érkeznek 2-3 napra Budapestre, hogy az itteni közönség is megismerhesse kreativitásukat. Eddig főleg Nagy-Britanniából érkeztek nem csak angol vendégséfek, hiszen a Globalista Konyha egyik létrehozója, Laufer

Március 20-án újra Macaron Nap – egy csomó újdonsággal!

Új koncepcióval jön a Macaron Nap március 20-án – a szervezők még fontosabbnak tartják a jótékonysági vonalat és ezúttal közvetlenül a cukrászdákba mehetünk a zsákmányért. Hatodik alkalommal rendezik meg Macaron Napot Magyarországon, a nemzetközi macaron napon, marcius 20-án. Az új koncepció lényege, hogy a nap eredeti, francia és New York-i megoldásaihoz hasonlóan: délelőtt 11 órától

Játssz velünk és nyerj reggelit a Baltazár Budapestben!

Elindítottuk nyereményjátékunkat az Instagramon! Mit kell tenned? Mutasd meg nekünk, mit főzöl, mit eszel, merre jársz! Töltsd fel az Instagramra az erről készült fotót, Pierre pedig minden hónapban kiválaszt egyet. Ha a tied jön be neki a legjobban, 2 fős reggelivel jutalmazzuk a Baltazár Budapest étteremben. Bár az eredményhirdetés március 20-án lesz, már most nagyon

Mit esznek a gyerekek a menzán?

Az iskolai menzának sosem volt túl pozitív híre, mindenkit értek itt kisebb-nagyobb traumák, de azért aki igazán éhes volt, megette azt, amit elé raktak, és az is igaz, hogy időnként voltak kifejezetten finom ételek is. Ki ne vállalna be bármikor egy jó kis menzás babgulyást? Ööö, vagy mégsem? Körbenéztünk. Krumplis tészta, csontleves, tökfőzelék Sokunknak kapásból ezek

Tepertős pogácsát sütne? Csak óvatosan! – Receptekkel évszázadokon át

A tepertős pogácsa minden évszakban igen ízletes bor- és sörkorcsolya vagy uzsonnasütemény, amit egész nap csipegethetünk. Persze csak óvatosan, mert hamar eltelít és megüli a kényes gyomrot. Pogácsatörvény Aztán egy szmogos napon arra ébredtünk, hogy eddig tartott a pogácsa fanok kánaánja! A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje megelégelte, hogy a magyar polgár békés otthonát elárasztották a

Az amerikai éttermek aranykorának vége?

Az utóbbi években gasztronómiai forradalom zajlott le Amerikában, nyilván picit máshogy, mint amit itthon emlegetnek. A legtöbben már nem elégednek meg a gyorséttermek kínálatával vagy a fagyasztott ételekkel. Megjelent az igény a minőségi étkezésre, gombamód szaporodtak az olyan helyek, ahol gondosan válogatott hozzávalókból készült, színvonalas fogásokat szolgálnak fel. Ám ennek a jelenségnek is megvannak a

Csúcstámadásra készül a magyar csapat – Bocuse d’Or 2017

Amikor ehhez a cikkhez hozzákezd az olvasó, akkor Széll Tamás már talán a csicsókát pürésíti, hiszen a magyar csapat a versenysorozat első napján, kedden 10 előtt rajtol el a Bocuse d’Oron. Az ezt megelőző, amolyan nulladik napon a csapatokat technikai eligazítások sora, séfkabát-próba és a látványos piacozás várja. Kétszer harminc perc alatt kell összeválogatniuk az

Fél lábbal Lyonban – Végső visszaszámlálás a Bocuse d’Or döntője előtt

Nincs olyan, hogy egy csapat azt mondja, mindennel elkészültek a versenyre. A magyarok sem tartottak túl sok pihenőt, éppen csak egy sajtótájékoztató erejéig álltak meg a döntő előtt. Tegnap hivatalosan is megkezdődött a visszaszámlálás az idén 30. születésnapját ünneplő Bocuse d’Or verseny lyoni világdöntőjére. A budapesti sajtótájékoztatón szemtanúi voltunk, amint a magyar csapat befordul a célegyenesbe.

Történelem a konyhában – Megvan a három legizgalmasabb közel-keleti étterem Budapesten

A menekültek ügye az egyik legmegosztóbb és legnagyobb indulatokat kiváltó aktuálpolitikai téma. Telítődtem az egésszel, és úgy gondolom, nem vagyok egyedül ezzel. Az elmúlt években a szabadidőm tetemes részét egy olyan hobbinak szenteltem, aminek nem titkolt célja az, hogy minél több emberrel ismertessük és szerettessük meg a sajátosan átértelmezett cigány konyhát. Lehet, hogy klisének tűnik,

Az én 2016-om – Gasztronómia vagy marketing?

Ez itt a kérdés. Szokás szerint összefoglaljuk az elmúlt évet kimondottan szubjektív szempontból, ezért előfordulhat, hogy valakit kihagyunk, másokat esetleg túlhangsúlyosan említünk. Máskor meg fordítva. A leglátványosabb gasztronómiai esemény, hogy Széll Tamás megnyerte a Budapesten megrendezett Bocuse d’Or európai döntőjét. Világraszóló győzelem, kétségtelen, az általános hazai gasztronómiára vonatkoztatható következményeit nem ismerjük pontosan, csak reménykedhetünk, hogy

Mit kattint a világ idén? – Főzős videók mindenhol

A főzős videók hatalmas nézettséget generálnak a Facebookon. A BuzzFeed Tasty nevű oldalát több, mint 77 millióan követik, és most a Bon Appetit is elindítja saját csatornáit – egyszerre hármat is. Egyre többen főznek a világhálón A Facebook-videókra épülő oldalak közül tavaly a  Tasty volt a legnépszerűbb, de a BuzzFeed Food is jól teljesített, ezek

Pezsgő mindenhol – magyar sikerekkel

Idén immáron pezsgőfronton sem maradtunk sikerek nélkül: a londoni Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC) a somlói Kreinbacher Birtok idén két aranyérmet is kapott, sőt, a díjátadón átvehette a 11 National Champions nagydíj egyikét. A Brut Classic 2011 Magnumért kapták meg a Best Hungarian Sparkling Wine trófeát, ugyanez a tétel két kategóriában Best in Class díjat

Így főz egy punk séf otthon – Anthony Bourdain sokszínű élete

Anthony Bourdain már budapesti látogatása előtt is eléggé népszerű volt az itthoni gasztrománok körében, hiszen népszerű szakácskönyvszerző, aki izgalmas televíziós filmsorozatokat is készít (Nem séfnek való vidék, Fenntartások nélkül).  A konyhafőnök vallomásaiból kezdett el derengeni, hogy milyen is az élet a konyhán, kendőzetlenül bemutatva a stresszt, a megcsúszást, és az öröm pillanatait is. Bourdain egy igazi

A szír konyha – Egy gasztrokultúra (meg)menekülése

Amikor mindent hátrahagyunk, a gasztronómiánkat magunkkal visszük Egy viszonylag kisméretű országhoz képest Szíria gasztronómiája nagyon is sokszínű. Az étel mindig is fontos szerepet töltött be a szír identitásban – és most, hogy közel egymillió menekült hagyta el a háború sújtotta országot, a jelentősége nagyobb, mint eddig bármikor. Az ételed a kultúrád – mondja Joseph Awarji.

Adventi gasztroforgatagban Budapesten

Ahogy közeledik a karácsony, úgy kezd lassulni az egész éves munkahelyi mókuskerék. Ilyenkor már kicsit több időnk jut az ünnepi ráhangolódásra, amihez elég néhány órát a fővárosban fellelhető adventi-karácsonyi vásárok forgatagában eltölteni. Vörösmarty tér Idén is kihagyhatatlan a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár, amelyet Európa tíz legszebb vására között jegyeznek. A Vörösmarty téren felállított finomságok

A film vacsorája – Párosított élmények a Larus-ban

Szuperhold volt, fényesebb s nagyobb a teliholdas állapotoknál, ám ez semmilyen módon nem befolyásolta a Larus Étteremben elkezdett „Filmvacsora” sorozatot. Azt a kezdeményt, amely „ízekre kelti a filmeket”, ahol „a filmeket kreatív módon és játékosan lefordítjuk az ízek nyelvére”, s ahol „arra is lehetőséged nyílik, hogy megértsd a filmkészítés titkos receptjét”. A meghívó szövegéből idézek,

Ferrán Adriá, a legelfoglaltabb munkanélküli séf

Ha valaki, hát Ferran Adrià igazi gasztronómiai úttörőnek számít. A molekuláris gasztronómia apostola 2011-ig éttermében, az El Bulliban kápráztatta el a vendégeket különleges ételcsodáival, de azóta sem ül a babérjain: egyik projektje követi a másikat. Séfkabát helyett rajzpapír Az étterem egyáltalán nem hiányzik a sztárséfnek. Azért zárta be az El Bulli-t, mert nem találta már kihívásnak

Világraszóló magyar siker San Sebastianban – Gastronomika 2016

Van abban valami könnyfakasztóan szép, ha idegen környezetben mutathatja meg magát a magyar szellem. Ennek a szellemnek egyik megjelenési formája a progresszív magyar gasztronómia. Hálás téma, főleg olyan közegben, ahol mindenki hozzáértő, hiszen egy nemzetközi szakmai fórumon történt ez, egy olyan városban, ahol mindenki ért a gasztronómiához, és ha nem lenne foci, akkor gyakorlatilag nem

Zsebemben sok kicsi alma van – Kiemelt vendégországok a Gastronomikán

A címben szereplő mondat, törökül pontosan ugyanúgy hangzik (Cebemde çok küçük elma var) és a jelentése is ugyanaz, mint magyarul. Miért érdekes ez éppen most? Nem is lehetne aktuálisabb, mikor egy színpadra kerültünk a Gastronomikán a törökökkel, érdemes hát felidézni néhány kulináris epizódot a gazdag török-magyar múltból. Minden, ami török Nem is gondolnánk, hogy néhány szívbéli

Szabadság és Gastronomika – San Sebastian és az 5 kontinens

Miközben San Sebastian utcáit lassanként ellepi a töltött káposzta, a gulyás és a somlói, aközben muszáj még egy kanyart elidőznünk azon, miként is került oda szinte mindenki az 5 földrészről. Meggyőződésem, bár aligha tudnám tudományos érvekkel alátámasztani, hogy a kisebbségek, mint a baszkok is, akiket még üldöznek is, olyan erőteljes gasztronómiai kultúrával rendelkeznek, amely képes

Boldog kávé világnapot!

A kávé világnapja alkalmából kérdeztük Nezvál Mátét, a 42 Coffee kávépörkölő mesterét specialty coffee-król, trendekről és hogy miért is olyan nehéz egy csésze jó kávét elkészíteni. Mátét hallgati mindig öröm, órákig tud mesélni, sztorizgatni, ezért ígérjük hallani fogtok még róla és a kávéiról. Az interjú első részét olvashatjátok most.   GastroGuide: Sok emberben zavar van még itthon

Őrületes street food show Angliában

Még egy olyan kis városkában is, mint Bath, indőnként felpörög az élet, például amikor izgalmas gasztro programokra látogathatunk el. Szeptember harmadik hétvégéjén egy szuper mini-street food fesztivál várta a helyieket és a turistákat egyaránt. Még az időjárás is, rendkívül szokatlan módon, nekünk kedvezett a gyönyörű, cider-kortyolgatásra tökéletes napos idővel. Felpörög a város Maga a rendezvény,

A legfiatalabb magyar Michelin-csillagos – Rácz Jenő, Taian Table

Erre aztán nem számítottunk: szeptember 21-én a Michelin kalauz kihirdette Sanghaji díjazottjainak névsorát, köztük a Taian Table-t, melynek magyar konyhafőnökével, Rácz Jenővel beszélgettünk. Csillagokról, ázsiai kultúráról, tervekről. A fiatal séf csupán 7 hónapja érkezett Kínába, és Stefan Stiller séffel közösen máris a Michelin-csillagig juttatták az éttermet.  Fél évvel ezelőtt, mikor az étterem megnyitott, cél volt a

Ahol a csapból is sör folyik – Az Oktoberfest

Már javában zajlik az Oktoberfest, amit a nevével ellentétben nagyrészt szeptemberben rendeznek meg. A világ legnagyobb sörfesztiváljára idén 183. alkalommal kerül sor, összesen hatmillió látogatót várnak a helyszínre, a müncheni Theresienwiesére. A belépés, mint mindig ingyenes, de aki fogyasztani is szeretne, annak idén igen mélyen a pénztárcájába, vagy inkább a lederhosen zsebébe, kell nyúlnia. A

Lengyel invázió Budapesten

Még mielőtt katonai offenzívát kiáltanának egyesek, mindenkit megnyugtatunk, hogy gasztronómiai megszállás várható a héten lengyel barátaink részéről. Ami innentől kezdve már sokkal rokonszenvesebben hangzik: a Gellért Sörözőben megrendezendő, Lengyel-Magyar Reflexió pedig a kulinária világában is realizálja a két nemzet barátságát. Zsurek, pirog, mazurek A Gellért Söröző, a szeptember 16-18. között megrendezendő Eleven Ősz, Lengyelországot bemutató programsorozatát meglovagolva, egy

Merre tovább, vidéki éttermek? SVÉT után

Ha van a hazai fesztiváldömpingben olyan esemény, amelyik lépésről lépésre haladva, apránként fejlődve ugyan, de mégis szeretne ugyanolyan maradni, mint a legelején, akkor a Stílusos Vidéki Éttermiség bizonyosan ebbe a kicsi klubba tartozik. Mert elsőre azért nem hangzik logikusnak az a kijelentés, hogy nem szeretnének tömegeseménnyé válni és inkább ingyenes regisztrációhoz kötik a belépést, semminthogy

Szatmári Feri – a srác, aki visszaadta nekünk a főzeléket

Ferinek a kormányban lenne a helye. Vagy legalábbis egy olyan pozícióban, ahol a mintamenza menüjét állítják össze. Akárhogy is hívják azt, amit manapság (nagy általánosságban) az óvodák és iskolák menzáján adnak, köze nincs a követendő mintához. Nálunk az etalon jó ideje Feri, legalábbis, ami a zöldségeket és azon belül is a főzeléket illeti. Az általa

Andalgás és kavalkád a Várban – kezdődik a Borfesztivál

Hiába van egész évben borfesztivál, borkóstoló, borvacsora elérhető közelségben, mégis kimondva vagy kimondatlanul, de erre készülünk tavaly szeptember óta. És nem csak a borrajongó közönség, de a szakmának is fontos dátum: szeptember 8-11. Mielőtt nekiindulnánk, a legfontosabb, hogy csekkoljunk milyen időjárásra is számíthatunk, míg a macskaköveken lépdelünk: szerencsére úgy tűnik ezzel a továbbiakban nem kell majd

Csillag előtt és után – Séfek új utakon

Írtam már – nem egyszer – a magyar Michelin-csillagosokról, általában méltató hangnemben, mert miért is másképpen, bár nem mindig értettem egyet a kiemeléssel, de hát nem én posztom, legfeljebb fanyaloghatok, annak meg semmi értelme. Óriási presztízse van a csillagnak, nem csak a nemzetközi kontextus miatt, hanem ténylegesen komoly értékmérője a konyhai teljesítménynek. Az a legenda

Ezt idd a Főzdefeszten!

Ilyenkor, szeptember elején a sörösök és a borosok ténylegesen két táborra bontják a fővárost: egy időben tartják ugyanis az év legnagyobb italos megmozdulásait. Mi most a sörösökkel tartunk és megnézzük mit érdemes a Főzdefeszten a korsóba tölteni. Igyunk! A Városliget díszletei között sétálgatva, logózott poharunkat hasunkon megtámasztva szemléljük végig a nem csekély, kínálatot és hagyjuk

Virtuóz a Babel konyháján

Nem gyártunk ebből ideológiát, de megjegyezzük: lehetséges, hogy a határon túli magyar létben rejtőzik valami transzcendens, meg akarom hódítani a világot-akarat. Nem a hódítás militarista értelmében, hanem a szorongatott létből, mint egy nagynyomású tartályból, ha kinyitják, az elemi erővel kitörő tehetség, az, ami hódító útjára indulhat. Ilyen a citera- és hegedűvirtuóz Lajkó Félix a Vajdaságból,

Az olimpia konyhai bajnokai – Sztárséfek főznek hajléktalanoknak

250 tonna – ekkora mennyiségű alapanyagból készül a riói olimpia 18 000 résztvevőjének (a sportolóknak, az edzőiknek és a különböző tisztviselőknek) egyetlen étkezése az olimpiai faluban. Ezt szorozzuk meg hárommal, hiszen mindennap kapnak reggelit, ebédet és vacsorát. 750 tonna élelmiszer naponta – de vajon mi lesz a maradékkal? Az olasz sztárséf Massimo Bottura előállt egy ötlettel, ami

Mondd szépen: kisüzemi!

Furi meg vicces nevek, meglepő címkék, izgalmas történetek. Vadiúj kortyérzet, karakteres ízélmény, ritka aroma. Trendi, mégis szubkulturális, fiatalos, mégis hagyományos. Nagyjából ezek jutnának eszünkbe, ha szavakban össze lehetne foglalni a kisüzemi vagy (korábbi népszerű nevén) kézműves sört. Már csak azért is, mert a most zajló craft beer-boom sem indulhatott volna el addig, amíg valaki elő nem vett egy sört, amelyre

Körbeettük a Szigetet (is)

  Az ottalvosóknak, vagy a súlyosabb afterbe keveredőknek nemcsak az ebédre és a vacsorára, de talán reggelire is szükségük lehet, bár azért van az a pont, amikor picit már egybecsúsznak az étkezések, és nincs nekik hagyományos – napszakhoz köthető – nevük. A rend kedvéért azonban megpróbáljuk a reggeltől másnap reggelig tartó szakaszt átenni. Virradat Akár

Világelső lett a budapesti Jamie’s Italian!

A Jamie Oliver Group-on belül kiosztották az Év Éttermi Nyitása díjat, amelyet idén a Budavári Jamie’s Italian nyert el. Az elismerést egyértelműen a magyar egység kapta, hiszen a nyitás előtti és az azt követő közvetlen időszakban kimagaslóan teljesített, megelőzve a csoport indiai, szingapúri, hongkongi, holland, ciprusi, kanadai és brazil éttermeit. A díj odaítélésekor olyan szempontokat vettek figyelembe, mint

Miről beszélnek a női séfek?

Perszehogy a fenntartható konyhákról! A Kitchen Porch vezetője, Jan Buhrman a női séfek Los Angeles-i találkozóján a fenntartható konyhákról tartott előadást. Olyan szókimondó futamok is voltak a macerásabb ügyeket érintő kérdésekben, hogy “akkor most trendik legyünk, vagy megoldást akarunk keresni egy problémára“. Buhrman szerint ugyanis a konyhánkban érvényesített fenntartható elvek óriási hatással vannak környezetünkre. Ezekkel

Magyar sushi Londonból

Fúziós japán ételekkel ünnepelte tizedik vacsoraestjét a Globalista Konyha.  A két magyar séf, Kemény Róbert és Dlusztus Dénes, pedig Angliából és Norvégiából repült haza, hogy két estén át csak nekünk főzzenek. Megnéztük az előkészületeket, és kérdeztünk is. Globalizált konyhavilág Az egész két vagány magyar csajjal kezdődött, valahol London és Budapest között félúton.  A manapság nem

Olia Hercules, a kelet-európai Nigella

Az már rég nem kérdés, hogy a séf szakma egyáltalán nem csak a férfiaké – az öt budapesti csillagos étteremből kettőben dolgozik női séf – de tény, hogy ez a fajta munka hihetetlen önfeláldozással, és idő feláldozással jár. Nemrég egy interjúban Szulló Szabina (Onyx) és Palágyi Eszter (Costes), Magyarország két legmenőbb női konyhafőnöke is kifejtette,

A kubaiak is megirigyelnék a fiatal magyar szépség rumkoktélját

  Az első magyarországi Bacardi Legacy mixerverseny döntőjének egyik legfigyelemreméltóbb itala, az akkor még kezdő bártender, Bednárik Nikoletta újragondolt daiquirije lett. Lássuk, miből áll a La Musa! A daiquiri egy klasszikus rum koktél, amely lime-mal és cukorral készül fehér rumból. Ezt keverte újra Nikoletta, aki a nyolcvanas évek koktéljainak népszerű összetevőjét, a banánt csempészte vissza az

Ahol eldőlnek a gasztronómiai trendek – csúcskonferencia Párizsból

Idén tavasszal Párizsban tizenegyedik alkalommal rendezték meg az Omnivore gasztronómiai fesztivált a Palais de la Mutualité art deco épületében. A fesztivál mottója idén is a 100% jeunes cuisine volt, azaz elsősorban a fiatal és innovatív séfek mutatkoztak be. Az eredetileg színháznak épült palotában, öt tematikus színpadon (sós, édes, folyékony, kézműves és avantgárd) zajlott a rendezvény egész nap, ahol 35

Vieira: megnyerheti Magyarország az európai döntőt!

A franciák korábbi világbajnoka, Serge Vieira szerint a magyar csapatnak nem elég a továbbjutásra pályázni, a végső győzelmet kell megcélozni a sikeres szereplés érdekében. Serge Vieira tartott már továbbképzést Bocuse d’Or indulóknak Szingapúrban, Ausztráliában, Észtországban, Spanyolországban és Svájcban is. A METRO Gasztroakadémia meghívására azért jött Budapestre februárban, hogy a hazai döntő hat indulóját a kihíváshoz

Fűszerkert – Kultúrhistóriák receptekkel fűszerezve

  Bár szám szerint hatvan receptet is találunk benne, mégsem nevezhető klasszikus szakácskönyvnek a Fűszerkert című kötet. Első pillantásra világos, hogy erős, átgondolt koncepció mentén született meg a Fűszerkert ‒ 22 fűszer, 60 recept című kötet. Az alapot 22 fűszer ismertetése adja, ehhez illeszkednek a receptek, a receptekhez pedig a borok, így alkotva teljes gasztronómiai

Jamie otthonos ízei

Ha meg kéne határozni a gasztronómiai marketing három legnépszerűbb és legelcsépeltebb szavát, akkor jó eséllyel indulhatnának versenyben a friss, a finom és a házias jelzők. Pedig még az a helyzet is előállhat, hogy van értelme ezen szavak használatának, akár egyszerre is. Mitől friss? A friss szó értelmezése nem kíván különleges erőfeszítést, ahogy annak belátása sem,