Red Dot díjas menükártyákat tervezett a Costesnek a Studio Nur

Red Dot díjas menükártya

A Laki Eszter vezetésével működő grafikai műhely, a Studio Nur idén elnyerte a világ legrangosabb designdíjaként számon tartott Red Dot elismerést Brands & Communication kategóriában. A designvilág Oscar-díjaként emlegett Red Dot ebben az esetben inkább egy grafikai Michelin-csillaggal egyenértékű, a díjnyertes munka ugyanis az első magyar Michelin-csillagos étteremnek, a Costesnek készült különleges formátumú étlap. 

A nagy presztízsű díj egy olyan együttműködés eredménye, amiben három perfekcionista szereplő kereste az egyedi megoldásokat: a Costes akkori séfje, Palágyi Eszter ötlete adta az alapot a menükártyákhoz, amit a Studio Nur tervezett meg, a csúcsminőségű nyomdatechnológiáért pedig az Inkredible Letterpress felelt.  

A Costes 2018-ban ünnepelte 10 éves fennállását. Ebből az alkalomból az étterem úgy döntött, hogy egy különleges étlappal hívja játékba vendégeit, akik egy speciális kártyapakli lapjai közül választhatják ki az elfogyasztani kívánt ételeket. A kiinduló ötlet, a kártya alapú menüsor Palágyi Esztertől, az étterem Michelin-csillagos séfjétől származik, aki újító, játékos alkotói munkájáról ismert. A bővíthető pakli lapjai kétrétegű, felületében finoman strukturált papírból készültek, melyek a kártyajátékoknak megfelelő grafikai elrendezéseket követik. A valódi kártyapapírt idéző lapok nagyobbak a sztenderdnél, de így is kényelmesen illeszkednek a tenyérbe. A kártyalapok frontján az adott fogás fő alkotóeleme szerepel, amit sematikus vonalrajzokkal, virtuóz egyszerűséggel jelenítenek meg. A hátoldalon magyar és angol nyelven olvasható egy rövid leírás a fogásról és annak meghatározó alapanyagáról. A kártyák használatát az teszi igazán interaktívvá, hogy találunk köztük egy joker lapot, aminek üresen hagyott hátoldalán a séfnek üzenhetünk.    

A lapok manufakturális jelleggel, egy feledésbe merült nyomdai eljárással készültek, ami napjainkban reneszánszát éli. A magasnyomtatás (idegen szóval letterpress) prémiumminőségű, egyedi nyomatok létrehozását teszi lehetővé, amihez az Inkredible Letterpress csapata egy 1967-es, klasszikus Heidelberg nyomógépet használ. 

 

Fotók: octogon.hu

Írjon véleményt