A Pizzeria Nella Valle az egyik legjobb dolog, ami mostanában Hűvösvölggyel történt 

Pizzeria Nella Valle

Bevallom őszintén mivel számomra Hűvösvölgy semmilyen szinten nem esik útba, így mindig bajban voltam, ha valaki azon a környéken kért tőlem ajánlást – mostanáig! Egy régi kollégámtól kaptam a fülest, hogy ha olyan nápolyi stílusú pizzát keresek, amitől a szék mellé ülök, akkor bizony a 2. kerületi Stop Shop-ba kell menni. Több se kellett, amint lehetett kocsiba pattantam, hogy teszteljem a Pizzera nella valle-t és nem bántam meg!  

 

Pomázi Péter társtulajdonos, akinek személyében az első magyar pizzaiolót is tisztelhetjük, a Svájcban és az Oroszország különböző területein töltött évek alatt esett szerelembe a pizzával és a parázs szerencsére azóta sem szunnyad. Tudását már közel 3 évtizede csiszolja, mely egészen a világbajnokságig repítette. Először 2010-ben mérettette meg magát, majd 2023-ban 55 ország 2000 versenyzőjéből lett 21. helyezett a nápolyi kategóriában, a minőség tehát garantált. Saját receptúra alapján készült tésztáját is évek óta tökéletesíti, nyújtási technikája szintén egyedülálló, ami a végeredményen is érződik. 

 

 

Two man show 

 

Peti egyszemélyben viszi a konyhát, az előkészületektől a tálalásig, ami sokszor nem egyszerű, de mint mondja nagyon nehéz olyan kollégát találni, aki hozzá hasonlóan szívét-lelkét belegyúrja a tésztába. Állandó kolléganője Zsuzsi, aki pedig a felszolgálásról és a vendégek jó hangulatáról gondoskodik, emellett pedig a háttérmunkához tartozó adminisztratív feladatokat végzi, de a legfárasztóbb nap után is széles mosollyal int búcsút az utolsó vendégnek. A dinamit duó mindenkit szeretettel vár, az épület konditermét látogató vendégektől a romantikus vacsorára érkező párokig. Ez pedig az étlapon is meglátszik, ugyanis a konyha méretéhez képest, mindenki számára tartogatnak valamit. A pizza mellett kapható náluk többféle saláta, grill – és tésztaételek, és természetesen az édesszájúakra is gondoltak. Hazavinnéték az ország legjavát? Simán lehetséges, ugyanis az ételekhez használt többféle alapanyag a deli sarokban várja, hogy a kosarakba kerüljenek. Nem fogok nektek hazudni én bizony a limonchellóra mentem rá (amit egyébként kimérve is élvezhettek), de nem hiányozhatnak a polcokról a különféle olajok, kekszek, száraz tészták, krémek és persze a borok sem. Ezekből kifejezetten ajánlom a primitivót és a pinot grigio-t, mindkettő fantasztikus kísérője lehet az ételeknek (vagy egy nehéz munkanap lezárásának…). Akinek a sör felé húz a szíve, az a Messina és a Inchusa hullámzó habjait élvezhetik, a sofőrök pedig a San Pellegrino termékei közül válogathatnak.  

 

 

A pizza, amiről egy hét múlva is mesélsz 

 

Most már nem csigázlak titeket tovább, jöjjön a lényeg, vagyis A PIZZA, így, nagybetűvel. Az étlapon kétfelé osztották a klasszikusokat és a gourmet verziókat, de előre szólok, bármelyikre is esik a választásotok folyamatos sóhajok és örömtől párás tekintetek kísérik majd a falatokat. Mondom miért. Egyrészt a tésztában itt tényleg van valami extra turpisság, ugyanis a nápolyitól megszokott, párnás, tigrismintás széles “perem” elmarad, viszont van cserébe extra ruganyosság és végtelenül könnyű állag. Erre érkezik maximum 5-féle feltét, mert itt bizony a kevesebb több elvében hisznek. “Szerintem a tökéletes pizza tésztája légiesen könnyű, kevés, de jó minőségű feltétekkel megpakolt és könnyen emészthető. Ami az utóbbiakat illeti, én mindent szeretek, a lényeg, hogy ne legyen túltolva és alkosson szó szerint kerek egészet, ízben, színben és textúrában egyaránt. Míg régen csak a paradicsomos alapú pizza számított “igazinak”, ma már bármit rá lehet pakolni, a lehetőségek száma végtelen, lehet az polip, kacsa vagy tokaszalonna. Részben ezért is szeretem ezt a műfajt, mert ki tudok benne teljesedni. Sokszor előfordul, hogy a kocsival állok félre, hogy leírjak valamit, mert mindig jönnek az új és új ötletek” – meséli lelkesen Peti. Én pedig ugyanezzel a lelkesedéssel estem neki az általam legjobban várt, Pesto e Pistachio fantázianevű pizzának. Erre zöld pesztós ricottakrém, extra szűz olívaolaj, fiori di latte (olasz, tehéntejből készült sajt), mortadella, friss bazsalikom és ami a lényeg, pisztácia, valamint burrata kerül. Ha egy szóval kellene jellemeznem, stílusosan csak annyit mondanék, hogy “perfetto!” A feltétek hibátlan harmóniában vívnak küzdelmet az ízlelőbimbók figyelméért, a burrata olyan krémes, hogy elájulsz, az apróra vágott pisztáciadarabok pedig ennek tartanak ellent. Egy mámor az egész, én túlzás nélkül még egy hét múlva is emlegettem, száz százalékig ‘must have’-kategória.  

 

 

A közönség kedvenc szintén a gourmet pizzák körül ki, ez pedig figyelembe véve a magyar közönséget, mi más is lehetne, mint a Pizza Mangalica. Ez esetben a mascarponés alapra kerül a színhús, füstölt mangalicasonka, a szintén füstölt sajttal, ami már így önmagában egy ízbomba, de erre még rákerül a házi, saját füszerezésű édesburgonya-csipsz, valamint szárított paradicsom, ami viszont kicsit lágyít ezen az orgián. Húsimádóknak kötelező, mindenki másnak erősen ajánlott. 

A klasszikusok közül a paradicsomos alapú Piccante viszi a pálmát, ami azért is különleges, mert a csípős szalámira nem utólag, hanem egyből rákerül a parmezán. Ezáltal rásül a tetejére, ettől pedig extra ropogós állagot kap és teljesen mást ízt ad. Ezek mellé kerül még szintén házi csípős chutney, maldon só, a lágyságért pedig ezúttal is a fiori di latte felel. Amúgy, ha úgy érzitek, hogy bennetek is munkál a felszínt kereső kreatív erő, nem kevesebb, mint 25-féle feltéttel variálhatjátok a pizzákat, kényetek-kedvetek szerint, így törzsvendégek se unhatnak rá a kínálatra.  

 

 

Végül, de semmiképp sem utolsó sorban… 

 

Annak ellenére, hogy én aztán minden vagyok, csak édesszájú nem, annyira jókat hallottam a tiramisuról, hogy egyszerűen nem hagyhattam ki. A sztori ott indul, hogy magától értetődő módon olasz kávéval, egészen konkrétan egy presszó Mauróval, olasz mascarponéval készül és… nem hiszem, hogy ezek után bármit is kéne még mondanom, mert már rég a naptárotokat nézitek, hogy mikorra foglaljatok asztalt, amit nagyon-nagyon jól tesztek, mert ezért tényleg érdemes kocsiba ülni. A közelben laktok? Akkor azt se kell, mert a két legnagyobb futárszolgálat az ajtódig viszi Itáliát!  

 

rendelés: (30) 427 0203 / pizzerianellavalle@gmail.com

Cím: 1028 Budapest, Hűvösvölgyi út 138.  

Facebook: www.facebook.com/pizzerianellavalle 

szerző: Bercely Judit 

Írjon véleményt