Kreinbacher sikerek a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon

Kreinbacher pezsgő

A Kreinbacher Birtok Brut Classic Magnum 2018 aranyérmet, míg a Brut Classic NV és a Prestige Brut NV ezüstérmet vihetett haza a rangos versenyről.

 

2023. szeptember 18-án, hétfőn tették közzé az idei Champagne & Sparkling Wine World Championships (CSWWC), a champagne-ok és pezsgők legnagyobb nemzetközi versenyének eredményeit. A megmérettetésen a Kreinbacher Birtok lett a legeredményesebb magyar termelő, induló tételeivel egy arany- és két ezüstérmet szerzett.

Az idei évben a jubileumi, 10.  alkalommal rendezték meg a rangos világbajnokságot, melyre kifejezetten csak champagne-ok és pezsgők nevezhetnek. A világ 19 országából indultak pezsgőkészítő műhelyek a megmérettetésen, ahol háromzsűritag, Tom Stevenson, Essi Avellan MW és Márkus György tizenegy napon keresztül bírálták a beérkezett csaknem 1000 tételt.

A Kreinbacher Birtok Brut Classic Magnum 2018 tételének aranyérme mellett sikeresen szerepeltek a Brut Classic NV és a Prestige Brut NV pezsgők is.

„A Brut Classic Magnum 2018 aranyérme megerősít bennünket abban a hitünkben, hogy jó úton járunk, amikor a magnum-hatás fontosságáról és különlegességéről beszélünk. Ahogy a zsűri is fogalmazott friss, elegáns és rendkívül komplex pezsgő, amelynek illatában megjelenő virágos jegyeket ízében fűszeres-gyümölcsös aromák egészítik ki” ─ fogalmazott Prisztavok Zoltán, a Kreinbacher Birtok kereskedelmi és marketingvezetője.

 

A birtok további eredményei

Nemrég rendezték meg a régió legnagyobb borversenyét is, a Winelovers Wine Awards-ot, ahol a Kreinbacher Prestige Brut Magnum 2018 a legjobb pezsgő címet hozta el, még a díjátadón is ezzel a tétellel koccintottak a versenyen sikeresen szereplő borászok.

Intenzív a szeptember a Kreinbacher háza táján, hiszen a 32. Budapest Borfesztiválon bemutatták legújabb pezsgőjüket, mely az ÉGOÏSTE nevet kapta. A birtokon több mint egy évtizede folyik a pezsgőkészítés, de már a kezdetektől terveik között szerepelt, hogy bemutathassák prestige cuvée-jüket, csakúgy, mint a jelentős champagne házak. Minden ház „koronaékszere” a prestige cuvée, melyet a legkiválóbb évjáratokból származó, válogatott alapborokból házasítanak, az alaptételekhez képest jóval hosszabban érlelik, hogy komplexitás és kifinomultság tekintetében mindennél szebb eredményt nyújtson.  

Az ÉGOÏSTE különleges házasítás, mely kizárólag a kimagasló években készül, amikor az alapborok a legkiválóbbnak bizonyulnak, biztosítva ezzel azt, hogy a legmagasabb minőségű prestige cuvée kerülhessen a fogyasztók elé. Ennek okán most elsőként a 2017-es évjárat mutatkozik be, több, mint 5 év finomseprőn tartás után.

 

 

***

A Kreinbacher Birtokról

Kreinbacher József 2002-ben vásárolta első dűlőit a Somló hegyen és alapította meg a Kreinbacher Birtokot, mely mára mintegy 60 hektárra nőtt, pezsgő alapboraihoz pedig további 20-30 hektárról szüretel. A Kreinbacher-féle borok és pezsgők egyedi sajátossága, hogy a helyi fajtákra és a terroir több millió éves vulkáni örökségére építenek. Tradicionális pezsgőik elkészítésekor évről évre a furmint, a chardonnay és pinot noir optimális házasítását keresik, az eredményt palackos erjesztés és minimum 22-24 hónap érlelés formálja teljessé.

Az első itt készített pezsgők 2014-ben mutatkoztak be, melyek rögtön az évben díjakat nyertek. Az elkövetkező esztendőkben sem volt hiány sikerekből: a DWWA-n az arany- és ezüstérmeken túl 2017-ben és 2018-ban is platinát kaptak, míg a CSWWC Champagne és Pezsgő Világbajnokságon négyszer érdemelték ki a legjobb hazai pezsgőnek járó National Champion – Best Hungarian Sparkling Wine trófeát.

 

 

***

Kreinbacher Birtok:

https://www.kreinbacher.hu/

 

Írjon véleményt