Tihanyi séf fesztivál

Tihanyi séf fesztivál 2020

Egy gasztrofesztivál, amit nem a nagy márkák, hanem a hazai alapanyagtermelők támogatnak

Az első Séf Fesztivál Tihanyban debütál, és a szervezők szándéka szerint minden évben megvalósul

A koronavírus árnyékában a magyar csúcsgasztronómia szereplőinek közreműködésével gasztrofesztivált szervezni merészség. A Séf Fesztivál alapítói azonban még egy csavart visznek a programba, hiszen nem a megszokott szabadtéri rendezvényes, food truckos, street foodos, bódés, hangulat fogadja majd a látogatókat. A tihanyi Belső-tó partján a Képzőművészeti Egyetem művésztelepén, az egykori tihanyi apátsági majorban a levendula szárító árnyékában egy pajta alatt várják majd a vendégeket a terített asztalok. A nem mindennapi élmény augusztus 20. és 23. között garantált. A Séf Fesztivál egy elegáns kerti party hangulatát idézi majd, ahol összefuthatunk, jót ehetünk és jót ihatunk, miközben velünk tart négy sztárséf, Széll Tamás, Segal Viktor, Wolf András és Varju Viktor, és ott lesz velünk az ország legjobb cukrászdájának alapítója, Mihályi László is.

A fesztivál egyik alapítója és igazgatója Pongrácz Péter oszt még meg részleteket.

 

Az alapanyagokat illetően magasan a mérce, ez a koncepció szerves része volt, enélkül a séfek nem is vállalták volna a felkérést. Kiket emelnél ki?

Először is magát a tényt: minket nem a multik támogatnak, hanem a hazai alapanyagtermelők. Friss vágásból érkezik a mangalica a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének köszönhetően, beregi csirkéből készül a pörkölt, partnerünk a Hússzabóság és a Mészársteak, a meggyfán füstölt balatoniangolnáért a fesztivál BBQ és grillmestere, Stoller Márton felel. Helyi a paraszt sajt, lesz Mayer szörp,ők családi vállalkozás, gyümölcsleveket kapunk a Dér Juice-tól, a Bortársaság válogatott balatoni borokból állította össze a borsort, a Francois nyerspezsgői pedig már a reggelit is remekül kiegészíti majd. Ők mind-mind hazai termelők, hazai vállalkozások és márkák, akiket unszolni sem kellett, hogy álljanak mellénk, amikor merész ötletünkkel megkerestük őket.

 

Tényleg meg tudjátok oldani, hogy minden alapanyag hazai legyen?

Sokszor panaszkodnak arra séfek, hogy használnának ők hazait, ha olyan lenne a minőség vagy lenne elegendő mennyiség.

Természetesen kizárólag minőségi hazai alapanyagokból készülnek el az ételeink. Fontos szempont volt a kínálat összeállításánál, hogy ennek a szempontnak 100%-ban meg tudjunk felelni. Támogatóink segítségével tudjuk az alapanyag ellátást megoldani, ahol már 1 hónappal ezelőtt jeleztük mennyiségi igényünket, így biztosítva a magas minőségű és nagy mennyiségű igényünk kielégítését.

 

A négy séf – Széll Tamás, Segal Viktor, Wolf András és Varju Viktor – felé mi volt a kérés, amikor a kínálatot összeállították?

Egyszerű, mindenki által könnyen beazonosítható ételeket szeretnénk kínálni, ahol nem újraértelmezni szeretnénk a magyar konyha kiváló fogásait, hanem a legmagasabb minőségben, kizárólag hazai alapanyagok felhasználásával szeretnénk csúcsminőségben előállítani azokat. Az is fontos szempont volt, hogy ezek a nyári vízparti időtöltéshez, a baráti összejövetelek hangulatához illeszkedjenek. Az ételeink közös és többszörösen kipróbált értékmérője, hogy felolvasva őket tíz 35+-os emberből kilencnek megindul a nyálelválasztása, mert eszébe jutnak az otthon ízei, a közös grillezések, bográcsozások, amik általában beszélgetésbe, közös asztali élményszerzésbe torkollnak.  Mindezt a hangulatot, ezt a szándékot a négy séfnek tökéletesen sikerült leképeznie és kínálattá formálnia, melyhez értő és érző szakemberként csatlakozott Mihályi László a váci Mihalyi Pattiseriecukrászmestere és tulajdonosa és a fesztivál BBQ- és grillmestere Stoller Márton. Ezúton is köszönjük mindannyiuk munkáját!

Stoller Márton

Mi okozza a legnagyobb kihívást a kínálatot tekintve?

A séfek által elvárt és megkövetelt színvonal folyamatos biztosítása minden étkezés esetében. Aminek ugyanúgy részét képezi a magas minőségű alapanyagok, mint a konyhai háttér és a magasan képzett személyzet biztosítása. Azt ígértük nekik, hogy lesz egy komoly budapesti csapat is, aki segíti a munkájukat.

 

Egy olyan helyszínen vagytok, ahol még folyóvíz sincs. Hogy tudtok itt főzni?

Van folyóvíz, de a magas minőségi elvárásoknak konyha tekintetében csak Budapesten találtunk megfelelő partnert. Az ország egyik legmodernebb, csaknem 1500 nm-es konyháján kerülnek előkészítésre és elkészítésre ételeink, alapanyagaink. Az előkészítő munkát, melyet 6 nap alatt egy 8 fős team valósít meg, két remek szakember a Bocuse D’Or csapat coachaként tevékenykedő Volenter István és a Pasztell séfje Erdei János felügyeli supervisorként az Albatros Party Service jóvoltából.

 

10.000 Ft a reggeli, 25.000 Ft az ebéd, ill. a vacsora. Mit kap ennyi pénzért a fesztivál vendége?

Korlátlan fogyasztást biztosítunk vendégeinknek a séfek által kizárólag erre az alkalomra megálmodott menüből, a hozzá válogatott borokból, egyéb italokból. Mindezt egy kényelmes, vendégbarát, ugyanakkor gyönyörű természeti környezetben, a tihanyi Belsőtó partján található régi apátsági major levendula szárítójában és annak közvetlen környezetében valósítjuk meg. A modern, minimalista, 4-6 fős bútoroknál, kellemes árnyékban helyet foglaló vendégeinknek 2-3 órányi rendkívüli gasztronómiai élményt biztosítunk, garantáltan tülekedésmentesen! Nehéz lenne összehasonlítani a 16 féle ételből és 12 féle italból álló kínálatunkat egy hagyományos, vagy akár osztályon felüli vendéglátóhely kínálatával, hiszen az általunk kalkulált étel- és italmennyiségek többkörös kóstolást, fogyasztást biztosítanak a résztvevőknek.

 

Az értő közönség tudja, hogy milyen egy street foodesemény, tudja, hogy milyen egy Gourmet Fesztivál. Itt mivel fog találkozni? A Séf Fesztivál miben más?

A koncepciónk abban különbözik minden más eddigi gasztrofesztiváltól, nagyobb létszámú eseménytől, hogy egyszerű, könnyen megérthető ajánlattal fordul a vásárlók felé. Szeretnénk egy előre befizetett konkrét összegért kiváló séfek által összeállított, magas minőségű alapanyagokból, könnyen beazonosítható, érthető elnevezésű és közkedvelt, erre az alkalomra készített hagyományos ételeket kínálni. Más fesztiválon van egy belépőjegy, ami a bejutást garantálja, ezt követően pedig sorban állva, tülekedve, az esetek többségében ülőhely nélkül, a belépő többszörösét költik el fabódékban, vagy foodtruckoknál. Mi azt a verziót szeretjük, és magunk is azt választjuk, amit mi kínálunk most. Ahol a koncepció lefektetésének az volt az alapja, hogy a vendég jól járjon, mind a fogyasztás korlátlanságát, mind a kényelmi szempontokat illetően.

 

Szokatlan értékesítési stratégiát követtek. 10 nappal a rendezvény előtt lezárjátok a jegyeladást. Miért?

Ahhoz, hogy az elképzelt ételek a legmagasabb színvonalon kerüljenek vendégeink elé, a kapunyitást megelőző 1 héttel el kell kezdődnie a konyhai munkának, előkészítésnek, alapanyagok beszállításának, a felhasznált élőállatok frissvágásának. Természetesen, kevesen gondolnak bele, de több tízezer adag étel elkészítése 4 napra nem kis mutatvány még egy ilyen felkészült, kiváló szakemberek által irányított és felügyelt csapat számára sem. Hiszünk a minőségben, hiszünk a minőségbiztosításban, mint ahogy hiszünk abban is, hogy a jó munkához idő kell! Persze lehet, hogy mindebből a vendégeink csak annyit éreznek majd, hogy nagyon régen ettek már ilyen finom ételeket, de ebből a szempontból sem különbözik a lebonyolításunk rendszere és módszere egy a világ bármely pontján található csúcsgasztronómiai élményközponttól. Tányérjainkon nagyon sok ember szakmai tudása és rengeteg munkaórája végeredményeként születik meg az élményt adó végtermék! Ehhez viszont nagyon konkrét ütemterveken át vezet az út, aminek része az is, hogy ennyivel előre kell megmondanunk, hogy hány emberre készítünk el bármit. Az sem sokadlagos szempont, hogy nem szeretnénk ezeket a remekműveket pocsékba készíteni, kidobni. Az okozná a legnagyobb boldogságot, ha maradéktalanul elfogyna minden!

Bővebb információk: www.seffesztival.hu

Írjon véleményt