A mediterrán konyha legjava egyesül az V. kerületi DiVin Porcellóban

Divin Porcello

A 11. szülinapját ünneplő belvárosi sonkabár régóta biztos pont, ha melegebb éghajlatra vágynánk repjegy nélkül. Megújult étlapjuknak hála pedig ősszel sem kell lemondanunk a kirobbanóan színes tányérokról és izgalmas ízekről!

Ha rátok férne egy kis gasztronómiai kikapcsolódás a város szívében, akkor ne keressetek tovább. A budapesti DiVin Porcello étterem az a hely, ahová mindenképpen el kell látogatni, ha valami újszerű mégis stabilan jó élményre vágytok. Amint belép az ember, megérzi a magyar vendégszeretetet és a mediterrán konyha lazaságát. A hely stílusa a minimál, mediterrán vonalon mozog, jó sok, meleg fafelület, barnás és bézs színek, valamint kényelmes székek várják a vendégeket.

A koncepció a régi, az ízek viszont újak

Bár a szeptemberrel szinte mindenhol új időszámítás kezdődik, a bevált struktúrán nem változtatnak, vagyis maradnak a spanyol-olasz-magyar ízek. Ahol ez a leginkább tetten érhető, az a sonka-, felvágott – és sajtválogatás. Mindhárom ország konyhájának adózva készítenek hidegtálakat, de vegyesen is összeállítottak egyet, amin mind három nemzet képviseli magát. Ezek mindegyikén 3-3 féle sonka/sajt vagy felvágott található, így, ha nem vagytok túl éhesek, de azért ennétek valamit, ezekkel képtelenség hibázni. Ugyanezt az igényt kiszolgálva, a már közkedveltté vált spanyol tapas tál után, készítettek egy új, kétszemélyes olasz antipasti tálat is, amelyen hideg és meleg finomságok egyaránt megtalálhatóak lesznek.

A nyári étlap klasszikus leveseit felváltja egy toszkán vaddisznóraguleves és az ősz nagy kedvence, a sütőtökkrémleves, amit pirított tökmaggal tálalnak. A jelenleg kapható argentin steaket felváltja majd egy uruguay-i Rib Eye, ami minden bizonnyal hamar a húsimádó vendégek első számú favoritja lesz. A közkedvelt, klasszikus olasz ételnek számító porchetta is visszakerül az étlapra szalonnával és gyöngyhagymával forgatott burgonyával és kakukkfüves jus-vel. Aki kevésbé steakes, annak már most a figyelmébe ajánlom a szintén újdonságnak számító, az eddigi formájától eltérő sertésszüzet, mely kap egy kakukkfüves, tejszínes vargányagomba mártást, köretnek pedig egy édesburgonya nudli érkezik a tányérra, melyet sonkamorzsával tesznek felejthetetlenné. Máris összefutott a nyál a szádban? Hidd el, nem véletlenül!

Örök kedvencek

Ha az olasz konyha felé húz a szívetek szuper hírünk van, ugyanis a tésztaételek 80%-a helyben készült, házi termék, ami érződik is a végeredményen. A húsos fogások mellett többféle vegetáriánus verzió is fut, ilyen például a sütőtökös rizottó kecskesajttal vagy kihagyhatatlan például a gorgonzolás-diós gnocchi, a húsos vonalon pedig a mediterrán bárányraguval készült pasztát ajánljuk.

Ha mélyebb vizekre eveznénk a chilis rákkal nem lőhetünk mellé, arról nem is beszélve, hogy a mellé kínált kenyér a Jacques Liszt Bakery terméke, ahonnan kizárólag prémium minőségű kenyérfélék és péksütemények kerülnek ki hagyományos receptúra alapján, adalékanyagok nélkül, minőségi alapanyagokból, saját készítésű kovásszal. (Aki esetleg nem ismeri őket, de olyan szerencsés, hogy a közelben él és/vagy dolgozik, a következő reggelijét mindenképp innen szerezze be, mert zseniális jó dolgaik vannak!) A szintén megunhatatlan lazac steak is új köntöst kap, ezúttal a tészták sorát fogja erősíteni és parajos pappardellével kínálják. A mandulával sült vajhalfilé, amit chilis-korianderes batátapürével és bazsalikomos citrommártással tálalnak, szintén egy újdonság az étlapon, és garantálhatjuk, hogy egy álom!

A boroknál pedig álljunk is meg egy szóra, mert aki borkedvelőnek tartja magát, annak tényleg kötelező állomás a DiVin Porcello. A hidegtálas koncepciót követve a borlapot szintén felosztották a 3 nemzet között, melyen belül kivétel nélkül akadnak fehér, rosé, valamint vörös tételek, de még új-zélandi és argentin kincsek is helyett kaptak. Nekem utóbbi két régió nagy kedvencem, de borlapot elnézve nincs esély a hibázásra, csodálatos szortimenttel készültek a srácok.

Mindig van ok a koccintásra

A jól átgondolt kialakításnak köszönhetően ez egy tipikusan olyan hely, ami tökéletesen alkalmas kisebb-nagyobb családi és céges rendezvények lebonyolítására, így már csak ezért is ajánljuk őket figyelmetekbe. Az egészen kis létszámú, meghitt ünnepléstől az akár 50-60 fős eseményekig mindenkit szívesen látnak, legyen az születésnap, osztálytalálkozó, legény- vagy lánybúcsú, vagy egy elegáns céges karácsony. Emellett alkalmakkor rendeznek borvacsorákat és tematikus esteket, de főzött már náluk Anger Zsolt és Sváby András is, tehát érdemes követni a Facebook és Instagram oldalukat.

Aki valamilyen hihetetlen oknál fogva még hezitálna a foglalást illetően, halkan jegyzem meg, hogy 4. alkalommal vesznek részt a Dining City Étterem Héten, mely idén október 5-től 15-ig tart, így ebben az időszakban kedvezményes áron tudjátok végig kóstolni az újdonságokat.

Cím: 1051 Budapest, Apáczai Csere János utca 7.
Telefonszám: +36 30 665 1004

Instagram: @divinporcello, @jacques_liszt_bakery
Facebook: https://www.facebook.com/DivinPorcelloBudapest/
https://www.facebook.com/jacquesliszt

Írjon véleményt