Bodza, Balaton, boldogság – Tihany fagyizója, ahol az ízek mesélnek

Bodza Fagylaltozó Tihany

Ha nyáron vagy az átmeneti szezonokban a Balaton felé vesszük az irányt, Tihany minden bizonnyal dobogós helyen van a legizgalmasabb desztinációk között. De nem csak a végtelen levendulamezőkért és a Kolodko szoborért érdemes odalátogatni. A Bencés apátságtől egy kőhajtásnyira bukkantunk rá a magyar tenger egyik legjobb fagyizójára – ismerjétek meg a Bodza történetét.

 

Ha van egy dolog, ami az emberiséget egyesíti, az kétségtelenül a fagylalt iránti szeretet. A forró nyári napokon egy kézzel készített fagylaltgombóc nemcsak lehűti a testet, de az élet kisebb boldogságainak megünneplésére is alkalmas, hisz önmagában is egy kisebb boldogság. Mindössze tej, tejszín, cukor és a kívánt ízű alapanyag kell hozzá, a variációk száma végtelen és szinte minden országnak megvan a maga különlegessége. Az olasz gelato-tól a japán mochig, az indiai kulfi-tól az amerikai sundae-ig, a fagylalt univerzális, mégis kultúrákra szabott. A fagylalt nem csak egy desszert, hanem egy életérzés. Fogyasztása közben valódi boldogság hormonok szabadulnak fel, amelyek azonnali elégedettséget és nyugalmat hoznak. Ahol pedig mindezt kimaxolhatjátok, az Bodza fagylaltozó.

 

 

 

A tűzhelytől a fagyasztóig

A tulajdonost, Németh Kornél -t világéletében vonzotta a vendéglátás. Mivel kezdetben nem tudta, hogy mi lesz az útja kipróbálta magát cukrászként, felszolgálóként, de szakácsként is dolgozott Szárszón. Miután ezt az éttermet eladták, visszatért diákmunkájának színhelyére, a templom lábánál lévő fagylaltozóba, 4 évvel ezelőtt pedig az üzemeltetését is átvette. „Mindig is imádtam ezt a miliőt, minden annyira nyugis, itt vannak a virágok, lehet gyönyörködni a templomban, hűsölni a fák alatt, megpihenni egy kávéra – és persze fagyira. Ennek a helynek egyszerűen lelke van.” Lokáció szempontjából egyébként nem is lehetnének szerencsésebbek, hiszen a templom közelsége miatt a helyiek és a turisták is keresztezik útjukat. Rengeteg a biciklis és a motoros vendég, vasárnap a miséről távozó család, míg az őszi szezonban az osztrák átutazó. A hely egyébként arról kapta a nevét, hogy a környéken elsőként kezdtek általuk szedett bodzából fagylaltot készíteni, amivel azonnal kitűntek a konkurencia kínálatából.

 

 

Minőség és frissesség egy tölcsérben

Hitvallásuk, hogy minden a lehető legfrissebb és legjobb alapanyagból készüljön. Hírből sem ismerik a színezék, adalékanyag vagy tartósítószer fogalmát, és mint mondja szerencsére itt van is piaca a valóban minőségi fagylaltnak. Folyamatosan kísérleteznek az új ízekkel, Kornél folyamatosan képzi magát, rengeteget olvas a témában és figyelemmel kíséri az olasz, valamint a hazai fagylaltkészítők élvonalát. Jelenleg közel 60-70-féle receptjük van, a főszezonban pedig 20-féle íz fér el a pultban. Mivel nemcsak mondják, hanem valóban adnak is a frissességre, az elő és az utószezonban akár 8-ra is lecsökkenti az elérhető ízek számát, mert az az a mennyiség, amiről tudja, hogy el is fog fogyni. Emellett arra is figyel, hogy a kínálat kövesse a szezont, így bodza fagyi csak 1-1,5 hónapig kapható a nyár elején, hamarosan viszont a vilmoskörtének örülhetnek az idelátogatók.

 

Sós tökmag és facsart citrom

Amiben biztosak lehettek, hogy itt aztán nem spórolják ki sem az anyagot, sem a munkát abból, ami a tölcsérbe kerül. A citromot például maguk facsarják a citromfagylalthoz, amitől olyan kirobbanóan intenzív és mégis üdítően fanyar lesz, amilyet még egész biztosan nem nyaltatok, kötelező kipróbálni! A tökmag fagylaltot sósan készítik, a hozzá szükséges pasztához pedig kizárólag egy kevés olívaolajat használnak, szintén kihagyhatatlan. A különlegességek közül a mák az, ami töretlen népszerűségnek örvend és természetesen nem lenne tihanyi fagyizó levendula íz nélkül. Aki kevésbé édesszájú, ellenben szeretne egy jó kávét, frissítő limonádét vagy egy jó zserbót, annak sem kell majd csalódnia!

 

 

Cím: 8237 Tihany, Kossuth Lajos utca 18.

Facebook: Bodza Fagylaltozó 

szerző: Bercely Judit 

Írjon véleményt