ArcSéfCsarnok sorozat 1. – Kónya Géza séf

Amikor az ember meghallja a Kempinski Hotel nevét, nyomban a fényűzés, a minőség, a hihetetlen elegancia és luxus jut eszébe. Az, hogy valaki itt lehet head chef, az egy olyan hatalmas megtiszteltetés, ami talán sok szakács álma. Kónya Gézával, az ÉS Bisztró head chefjével beszélgetek. Átlagemberként el sem tudom képzelni, hogyan lehet bekerülni a Kempinskibe

Legjobb pizzák Budapesten

Pizza fronton nagyon erősödik a gasztronómia, egyre jobb és egyre több pizzázó nyílik Budapesten. Nagyon erős lett a mezőny, és egyben a választás is, hiszen annyira jó pizzák vannak, hogy nagyon nehéz eldönteni melyik a legjobb. Ez egy felsorolás, és nem egy rangsor, aki itt szerepel azok mind nagyon jók, ha valaki betéved bármelyikbe, biztosan

Márkát építeni, divatot teremteni! Crudo

A Nádor utca és környéke irodai dolgozóinak igazi áldás, a népszerű belvárosi nevezetességeket bejáró turistáknak pedig ajándék a Crudo bakery&cafe, ahol pompás levesek, tartalmas szendvicsek és mosolygó pékárú várja a betérőket. A már jól ismert Zing hamburgerezők tulajdonosai gondoltak egy merészet és előbb az Allee–nál, majd nemrég a Nádor utcában nyitottak Crudo névre elkeresztelt pékséget

A legjobb olasz éttermek

Az olasz mindig  jó választás. Akkor is ha ruháról, design cuccokról, foci csapatról, csajokról vagy éppen étteremről van szó. Mi most az utóbbival kapcsolatban szeretnénk tippeket adni, főleg mert a olasz csajokkal ellentétben, ezek az éttermek garantáltan nem hagynak minket cserben. Jöjjön hát a GastroGuide e pillanatban 13 kedvenc olasz étterme!   Al Dente Picit

18 évesen a szakma csúcsára, Magyar Barbara

18 év, több, mint 100.000 követő YouTube-on, saját nevével jegyzett desszertek és a Costes DownTown cukrásza is volt. A meglepő, hogy a 18 év, nem a szakmájában eltöltött évek száma, hanem az életkora. Magyar Barbi a fiatalok példaképe is lehet, hiszen pimasz kora ellenére olyan karriert futott be, amiről sok kollégája csak álmodik, és amikor

Zeya a fine BBQ hazai üttörôje

Fine dining és BBQ együtt? Elsőre talán egyszerűnek tűnik ez az irány, hiszen csak egy kis húst kell tenni a tányérra és szépen elrendezni. Ám mégsem az. A fine BBQ egy új stílus, a Zeya étterem igazi úttörő ebben. Olyannyira, hogy szinte tanítani kell a vendégeket erről az irányról, stílusról. Sokan nem értik mi is

Reggelizz úgy, mint egy dzsentri!

Házi ételek, saját töltésű kolbász, látványkonyha, speciality kávé, pezsgő, kézműves italok, kézzel készített edények, kismarosi kidőlt fából készült pult, vidéki, mégis modern hangulat. Ez a Gentry Coffe & Brunch. Valentin Ádám tulajdonossal beszélgettem.   Pár hónapja nyitottak, belépve mégis nagy a nyüzsgés. Ádámot a kezdetekről, a névválasztásról kérdeztem. – Miért lettetek Gentry? Mi volt a

A Vegazzi sztori

Nem ismerte a nápolyi pizzát, nem tudta, hogyan működik a fatüzelésű kemence, mégis belevágott egy pizzázóba – mindezt teljesen növényi alapon! A Vegazzi speciality pizzéria tulajdonosával, Preyer Györggyel beszélgettünk. Miért pont pizzázót nyitottatok? Mindig is laikus rajongója voltam az olasz konyhának, de az, hogy pizzázó született, csak a véletlen műve volt, a mostani szerelem pedig a

5 különleges nyári ebéd Budapesten

Van az úgy, hogy nyáron a városban ragadunk és ebben az esetben sem szeretnénk lemondani a kellemes kertben elkötött ebéd élményéről. Választhatunk vízpartot, árnyas fákkal, vagy a város kellős közepén egy romantikus kis udvart, a lényeg, hogy zajmentes, madárcsicsergős finom ebédben legyen részünk.    Fruska Bisztró Két nyaralás között is kell valamit csinálni, mikor épp

Így kell rántott húst és gulyáslevest tenni egy ázsiai étlapra

Az időzítés tökéletes volt, mert a belvárosi tigris – amely akkorát akart ugrani, mint a dél-kelet ázsiai kistigrisek a gazdasági boom idején – éppen leszállt a földkörüli pályájáról és visszatért a Földre. A keményvonalas ázsiainak indult konyha autentikusságát tapasztalt ázsiai utazók is dicsérték, mégis elmaradt az átütő siker, Berényi András nagy műgonddal összerakott étlapja nem

Előjáték a Should I stay or should I go dallamára

Zenghetnék múltba szánkázó könnyes ódát a Kalefről, de nem teszem, mert már oly sokan, nálam avatottabbak ezt megtették. Kalefnek mondták a Széll Kálmán teret azok, akik még ezen a néven ismerték, rajtuk kívül így csak a galeri tagok, a beavatottak, vagy esetleg 56-os hősök leszármazottai hívták. Volt ebben egy csipetnyi ellenállás a Moszkva tér elnevezést

Pierre a Fény utcai pacon

Nemzetközi trendek a magyar piacon Manapság már nincs piac kínai és török büfé nélkül, itt is van, semmiben nem különböznek a város más pontjain találhatóaktól, ők csak egyszerűen odamennek, ahol várhatóan sok ember megfordul, a nagy számok törvénye szerint mindig akad majd fogyasztójuk. Beépültek a budapesti fogyasztói kultúrába, a kínai kifőzdék áraival nehéz felvenni a

A 4 legelegánsabb ürügy, hogy étterembe menjünk

Sokan még mindig úgy vannak vele, hogy különleges alkalom, kell, hogy étterembe menjenek. Születésnap, lánykérés, évforduló vagy diplomaosztó, ezek a különleges események ráadásul megkívánják, a különleges ruházatot és helyszínt, ételeket is. Segítünk a döntésben: 4 igazán elegáns éttermet mutatunk, ahol az enteriőrön túl, a tálalás is megkomponált. Pierrot A Budai Vár gyönyörű díszlet tud lenni

Milyen borokat isznak a vizes VB vendégei?

A szervezők sem tudták, hogy az egri borász, akit a VB borbeszállítójának választottak, egy egykori junior válogatott kerettag, aki ma is aktívan vízipólózik. Demeter Csaba otthon érzi magát a vízben, két évtizede otthonosan mozog a borkészítésben, ha elmegy otthonról, mégis sört iszik. Milyen borokat ittak a budapesti világbajnokság megnyitójának díszvendégei? A 2012-es Egri csillagnak már

Laza Pala – Mit keres Bíró Lajos a strandon?

  Mindenkinek vannak olyan gyengéi, melyekről nem szívesen beszél idegenek előtt, és most kivételesen nem bizarr szexuális fantáziákra gondolok, hanem egyszerűen csak olyan ételekre, melyeket az utóbbi évek trendjei perifériára szorítottak – vagy mindig is ott voltak – így ha szóba kerülnek, rendszeresek a fanyalgó arckifejezések. Akadnak olyanok, akik titkon a gyorséttermekért rajonganak, számomra ez

Teraszozz Pesten! A 6 legkedvesebb helyünk a flaszteren

Nyáron, kiülni, teraszon fröccsözni-aperolozni, vagy ebédelni, fenséges! Tudják ezt jól a pesti aszfalton is, nincs az a zsebkendőnyi, fél autóra elegendő felület, amelyből a tulaj ne próbálna teraszkát varázsolni.  A cél, hogy a nyüzsgő, városi forgatag részei maradjunk, úgy hogy közben két lépéssel hátrábbról szemléljük mindazt. Opera Café Hogy megjöjjön a békebeli kiülős, kávézgatós hangulat,

A pult őrzői – Dez és Niki, Budapest bartender csillagai

Folytatjuk kutatómunkánkat a bárpult másik oldalán, hogy rájöjjünk, mitől lesz igazán jó egy bártender. Ezúttal egy hölgyet is beválogattunk a csapatba, hogy megmutassuk, itt nincs diszkrimináció: a tehetség és a kreativitás a koktélbárokban is utat tör magának. Dez O’Connell Dez csaknem tíz éve él Budapesten és a Brody Studios párlat-, és koktélszakértője. Nem mellesleg rendhagyó

Nekünk a Duna-part a riviéra – A 4+1 kedvenc dunai helyünk Budapesten

Magyarországon nincs tenger, Budapesten pedig nincs Balaton, így az ittenieknek marad a Duna és annak partja. Persze a budapestiek, ha lenne más, sem választanának egyebet, csakis a Dunát egy kis hétvégi ejtőzésre. Fellini Római Kultúrbisztró A “Római” Budapesten fogalom, a Fellini pedig új korszakot indított évekkel ezelőtt a Duna-part ezen szakaszán: a klasszik sütödei feeling

5 húsos hely a városban, ahol simán függővé válhatunk

A vegák most nagyon ne figyeljenek ide, ez itt a szép nagy steak-ek, kolbászok és grillhúsok szekciója. És ha már hús, akkor legyen minőségi az alapanyag és tökéletes a készültségi fok, most olyan éttermeket gyűjtöttünk össze, ahol a húsimádók garantáltan a mennyben érezhetik magukat. ÉS Bisztró Belvárosi menő bisztró, ami konyhájában a hagyományos ízek mellett,

Hamburger késsel-villával – megnyitott a Beef Heaven, ahol nem kötnek kompromisszumot

Erdélyi Róbert az ételben és az életben is a harmóniát keresi. Nem akart franchise-t csinálni a Tuning Bar & Burgerből, inkább nyitott egy ,,húsmennyországot”, ahol három műfajt próbálhatunk ki: szmókerben sült húsok, steakek, és amiben már bizonyítottak: burgerek.  A Tuning Bar & Burger az elmúlt két évben díjjal tért haza a Hamburger Days elnevezésű mustráról,

“Reszketeg, olvadós velő” – Pierre a St. Andrea Borbárban

Van az, amikor látszólag minden összejön, de egy váratlan apróságon mégis elcsúszni látszik a dolog. Ez történt velem is a St. Andrea bisztróban járva. Szokták mondani, hogy egy egyszeri, véletlenszerű éttermi látogatás alapján nem lehet megbízható véleményt alkotni az adott étterem teljesítményéről. Egyetértek, bár az az egyszeri alkalom mégis megtörténtnek tekinthető, és amennyire efemernek minősül

“Erőtlen, lomha lé” – Pierre az Urbán Betyárban

Volna egy ötletem a városi betyároknak: mi lett volna, ha mondjuk a töméntelen pénzből, amit belsőépítészetre és parádés néprajzi gyűjteményre költöttek, az összeg töredékét, mondjuk 10%- át hozzáértő kulináris menedzsmentre fordították volna, teszem azt, egy betyáros, ámbátor szakmailag kifogástalan séfre. Megérné, mert mi végre egy látványos városiba öltöztetett csárda, ha az alagsori pompás néprajzi gyűjtemény

Legyünk egy napra turisták! – Utazás a Bazilikánk körül

Ha külföldi ismerősök jönnek kis hazánkba, biztosan felteszik a kérdést: mit érdemes megnézni, hol érdemes megszállni, vagy hová érdemes elmenni? Budapest nevezetességeit bárki kikeresheti az útikönyvekből vagy az internetről, de az éttermek, bisztrók világában, értő segítség nélkül már sokkal nehezebb eligazodni. Íme a mi listánk: Top 5 hely, amit meg kell kóstolnod Budapesten: látnivaló, innivaló,

Csodás reggelik a Duna mindkét oldalán

  Tarts velünk körképünkben, amelyben reggel fél nyolctól délig teszünk néhány kanyart a Zsidai Csoport éttermeiben: Pesten és Budán. Márciustól ugyanis immáron az Opera Caféban is nekiugorhatunk a délelőtti örömöknek. Szalonna és pezsgő Nem is olyan vad párosítás, ha egy laza rántottát képzelünk el egy pohár csilingelő buborék társaságában. De éppúgy találunk szuperfood-okat is az

Menjünk hotelbe ebédelni! 5 remek budapesti választás

Már rég vége azoknak az időknek, amikor a hotelekben csak megúszni szerették volna a vendégek étkeztetését. Ma már olyan boutique hotelek nőnek ki szinte a semmiből, ahonnan biztosan nem mennek majd el a turisták egy finedining ebéd miatt, hiszen minden helyben van. Ha pedig budapestiek vagyunk, ne keressünk tovább, menjünk hotelbe akár vacsorázni is. Baltazár

Micsoda idők! – De tényleg, miért kezdett el Pierre egyáltalán étterembe járni?

Van, amikor ráhagyjuk, hadd dohogjon, máskor jókedvű, mert jót evett. Két mozdulatból tudjuk, hogy milyen lehetett az előző napi éttermi élménye, rá van írva az arcára. Nekünk sem mindig könnyű vele, tudjuk, az éttermeknek sem:) Ezért megkértük, mesélje már el, hogy kezdődött ez az egész. Portások, beengedés, félhomály és szerelmi búvóhelyek: Vajda Pierre éttermi kalandjainak

Amikor hangulat kell: kedvencünk az élőzene – 5 budapesti zenés hely

Akár zongorista, akár dj, akár jazzduó – az élőzene egyszerűen szintekkel tudja megdobni a hangulatot. Valami kis élő lüktetés, hozzáadott érték, persze nyilván legyen jó úgy a vacsora, mint az élőzene. Live music kategóriában nekünk is van kedvenc éttermünk, rögtön mindjárt hét is. Pierrot Igazi romantikázós, beülős éterem a Várban halk zongorakísérettel. Fókuszban a szezonalitás,

Szimplára kattanva – piaci séta Budai Zsanival

A piacra járásnál kevés jobb programot tudok elképzelni, akár barátokkal, akár családdal, sőt, még egyedül is! Minden évszakban megvan a maga szépsége, azonban nyár végén, ősz elején van néhány hónap, amikor a legtöbb, és leggyakrabban fogyasztott zöldségek szezonja tetőzik. Hajlamos vagyok ilyenkor csak a piacról élni: és az ott beszerzett zöldségekből összeállítani a teljes menüt. Hangulattól

Sokat kávézunk, sőt rengeteget – 4 budapesti hely, amit sose hagynánk ki

Hívhatjuk őket újhullámos, speciality, vagy hipszter kávézóknak, annyi biztos, hogy ellepték a várost. Lehet nem szeretni őket, fanyalogni, hogy savanyú a kávéjuk, hogy túlságosan réteghelyek, de azok számára, akiknek nem a sötét pörkölésű „hagyományos” a mindene, ezek elszaporodásával kávé-kalandparkká vált város. Tény, hogy a kávé, mint alapanyag sokszínűsége nem merül ki a keserű ízben, és erre

Lazulás vasárnap délben, de hol? – A 9 legjobb sunday brunch Budapesten

A reggeli (breakfast) és az ebéd (lunch) közötti légüres térben lebegve találta ki valaki a brunch-ot. És milyen jól tette! Mostanra az egész világon nagy népszerűségnek örvend ez a hibrid étkezés, ami nagyjából 11 órakor indul és tart, ameddig tart. A késői kezdés miatt értelemszerűen a hétvégékre, főleg vasárnapra korlátozódik, hiszen ilyenkor tehetjük meg, hogy

Szex & Budapest – A legmenőbb bárok a fővárosban

Ha úgy érezzük, hogy a szilveszteri buli után túl hamar ránk szakadt az új év minden unalmával együtt, folytassuk jókedvűen, bátran! Adunk pár tippet, merre induljunk el barátainkkal az éjszakába, vagy akár a délutánba, hol érdemes kezdeni, vagy akár maradni hajnalig. Bárban lenni sajátos állapot, meghitt vagy éppen extravagáns, csendes, vagy éppen frivol, pultnál elmélkedős,

Az én 2016-om – Gasztronómia vagy marketing?

Ez itt a kérdés. Szokás szerint összefoglaljuk az elmúlt évet kimondottan szubjektív szempontból, ezért előfordulhat, hogy valakit kihagyunk, másokat esetleg túlhangsúlyosan említünk. Máskor meg fordítva. A leglátványosabb gasztronómiai esemény, hogy Széll Tamás megnyerte a Budapesten megrendezett Bocuse d’Or európai döntőjét. Világraszóló győzelem, kétségtelen, az általános hazai gasztronómiára vonatkoztatható következményeit nem ismerjük pontosan, csak reménykedhetünk, hogy

A legjobb budapesti ebédek – 4+1 kedvenc bisztró

Az idei év a magyar gasztronómiában mindenféle túlzás nélkül elképesztő volt: a Costes Downtownnal márciusban kipipáltuk az ötödik hazai Michelin-csillagot, ezzel Magyarország tudhatja magáénak a legtöbbet a régióban, majd Széll Tamás hozta el az első helyet a Bocuse d’Or európai döntőjén, és a Hungexpón a hazai szurkolók teli torokból üvöltve, vagy éppen sírva ünnepeltek. Voltak persze óriási

Adventi gasztroforgatagban Budapesten

Ahogy közeledik a karácsony, úgy kezd lassulni az egész éves munkahelyi mókuskerék. Ilyenkor már kicsit több időnk jut az ünnepi ráhangolódásra, amihez elég néhány órát a fővárosban fellelhető adventi-karácsonyi vásárok forgatagában eltölteni. Vörösmarty tér Idén is kihagyhatatlan a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár, amelyet Európa tíz legszebb vására között jegyeznek. A Vörösmarty téren felállított finomságok

5 bombabiztos megoldás az ünnepi rendelésre

Van egy jó hírünk: nem kell a karácsonyi repertoárt teljesen egyedül legyártanunk! Bejgli, töltött káposzta, kocsonya, flódni, halászlé, töltött pulyka, zserbó, mind a gyerekkorunk finom ízeit hozza vissza. De mi van ha a munka, az ajándékvásárlás, a téli szünet programdús megszervezése mellett már nem jut időnk, s valljuk be őszintén, kedvünk se nagyon, a sok

5 izgalmas cukrászda Budapesten – A GastroGuide aktuális kedvencei

Jó, van az a helyzet és pillanat, amikor szinte a társaság is mindegy, mert ott van előttünk egy szelet boldogság. Nem túlzunk, hiszen a szervezetünkben a cukor találkozásával dopamin szabadul föl, amitől átmeneti boldogságérzetünk támadhat. Ezért futottunk neki első körben Budapest öt jó kis cukijának, és kóstolgatva, hümmögve, elüldögélve javasoljuk ezt a kedves olvasóknak is.

Pierre cifrázza a Beszállóban

Nem fogom cifrázni, mert persze, hogy jó a kókuszos burgonyapüré, meg az angus tatár lazán odacsapva a tányérba, meg a zöld mangó, chili sóval. A mentás zöldborsófőzelék gombákkal, aztán már tényleg a csúcsokat közelíti, és ha már muszáj, akkor a rántott fledermaus zsemlében, ironikus retro fricskaként is helytáll. A békacomb a már említett kókuszos burgonyapürével,

Beleettünk Wolf András leveses tányérjába – Salon Étterem, New York Palota

Hogy mi volt a levesben? Hagyma, nyúl, fermentált fokhagyma és 30 éves balzsamecet. Wolf konyhája két okból is figyelemreméltó: a szemkápráztató aranyos-márványos múltat idéző környezetben, mintha annak ellenében, de azt teljes mértékben respektálva, a házias ízeket hangsúlyozza az ételeiben. Azonban ezek az alapvetően lázadó kompozíciók formailag, és a nyersanyagok minőségét, gazdagságát illetően mégis belesimulnak a

Pancsolj te is az Élesztőházban!

Kinek ne hiányoznának a gyerekkorát megidéző zöldségek és gyümölcsök? De sokáig hiába kerestük a rég elfeledettnek hitt ízeket, illatokat a multik polcain. Persze én is tisztában vagyok azzal, hogy télen nem lehet elvárás a nap érlelte paradicsom, vagy tavasszal a zamatos szőlő, de a termelői piacok felfedezéséig sok ilyen ízt akkor sem találtam, amikor szezonja volt.

A hal, amelynek száz neve van – Dokk halbisztró, Budaörs

A halak hallgatagok, nem is igen hazudnak, de a készítőik annál inkább, amikor frissnek mondják a fagyasztottat, vagy szétsütik-főzik, mert még hallomásból sem ismerik a haladó bánásmódokat. Halvány fogalmuk sincs a halkészítés rejtelmeiről. De van remény, mert egy halk szavú, ámbátor igen határozott leány, Tischler Petra és Áman Attila séf, haldoktor megmutatta a budaörsi Dokkban,

Belvárosi csodaország – Budai Zsani a Hold utcában

Több mint hat éve élek a fővárosban, ebből ötöt töltöttem úgy, hogy nap, mint nap az ötödik kerületi hivatalnokdzsungelben csengettek be számomra munkavégzési céllal. Budapesti viszonylatban pedig ez azt jelenti, hogy a kapcsolatom a környékkel történelmi léptékű: össze sem tudnám számolni, hány reggelit és ebédet ettem már itt. Az itt található Belvárosi Piacra, avagy leánykori nevén

Este jó, este jó – Budapest Első Esti Piaca

A munka utáni gyors bevásárlások helyszíne – jobb híján – általában a szupermarket vagy a sarki kisbolt. Nem feltétlenül kell ennek így lennie, hiszen a belváros szívében akad egy feltörekvő alternatíva is. 2014 októberében nyitotta meg kapuit az Esti Piac a bulinegyed közepén, a Central Passage-on, ahova a Király utca forgatagáról befordulva tudunk eljutni. Aki

Lengyel invázió Budapesten

Még mielőtt katonai offenzívát kiáltanának egyesek, mindenkit megnyugtatunk, hogy gasztronómiai megszállás várható a héten lengyel barátaink részéről. Ami innentől kezdve már sokkal rokonszenvesebben hangzik: a Gellért Sörözőben megrendezendő, Lengyel-Magyar Reflexió pedig a kulinária világában is realizálja a két nemzet barátságát. Zsurek, pirog, mazurek A Gellért Söröző, a szeptember 16-18. között megrendezendő Eleven Ősz, Lengyelországot bemutató programsorozatát meglovagolva, egy

Csillag előtt és után – Séfek új utakon

Írtam már – nem egyszer – a magyar Michelin-csillagosokról, általában méltató hangnemben, mert miért is másképpen, bár nem mindig értettem egyet a kiemeléssel, de hát nem én posztom, legfeljebb fanyaloghatok, annak meg semmi értelme. Óriási presztízse van a csillagnak, nem csak a nemzetközi kontextus miatt, hanem ténylegesen komoly értékmérője a konyhai teljesítménynek. Az a legenda

Virtuóz a Babel konyháján

Nem gyártunk ebből ideológiát, de megjegyezzük: lehetséges, hogy a határon túli magyar létben rejtőzik valami transzcendens, meg akarom hódítani a világot-akarat. Nem a hódítás militarista értelmében, hanem a szorongatott létből, mint egy nagynyomású tartályból, ha kinyitják, az elemi erővel kitörő tehetség, az, ami hódító útjára indulhat. Ilyen a citera- és hegedűvirtuóz Lajkó Félix a Vajdaságból,

Kávéház és bodega a Kálvin téren

Ma bárki lehet étterem- és kávéháztulajdonos – ki tudja, mit hoz a sors –, csak pénz kell hozzá. Abból viszont sok. A szakértelmet és a vendégekkel való bánásmódot se kéri számon senki. De hogy sikeres lesz-e az üzlet, azt majd a vendégek eldöntik. Régen is majdnem ugyanígy volt. A mai Kálvin téri szálloda helyén állt

Nagycsarnok – a kulisszák mögött

Van, aki nap mint nap elsétál mellette, van, aki itt intézi a hétvégi bevásárlást, mások számára szinte kötelező látnivaló, ha Budapesten járnak. A Fővám téri Nagyvásárcsarnok a főváros egyik legnagyobb turistalátványosságává vált, ahol kapható minden, mi szem-szájnak ingere. Mi a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány által szervezett sétán oda is bejuthattunk, ahová a látogatók nem, ez pedig

Piac és valami más – a Fény utcáról több szólamban

A tér már két éve viselte a Moszkva nevet, amikor 1953-ban a „szovjet kolhozpiacok tapasztalatai alapján” megépült a Fény utcai piac, a földalatti vasút munkálatai is akkor indultak, emiatt elbontották a tér szélén álló piaci bódékat, aki jót akart, bement az új piacra. Ahova nem csak az élelmiszerek miatt térünk be, nem csak a táplálkozáshoz

Neki sikerült összehoznia a világot egy tányérra – Ádám Csaba az Alabárdosban

Ádám Csaba az Olimpia étterem tulajdonos séfje még nincs negyven, és már több, mint húsz éve van a szakmában. Ahogy elvégezte az iskolát hamar egy komoly étterem konyháján találta magát, konkrétan az Alabárdosban. Bicsár Attila keze alatt dolgozott. Most nem meséljük el az egész életét, legyen annyi elég, hogy majdnem húsz éve után újból az

Az Erzsébet körút farkasa – A Salonban jártunk

Wolf András, a Salon étterem séfje nem kezdő, és csak amióta ismerem – mintegy tíz éve -, rendíthetetlen kísérletező kedv és józan ízérzék jellemzi. Erre a séfre mondják szakmai zsargonban, hogy „jó a szája”. Hát, az biztos, nyelvcsettintős ízekkel operál, nála abszolút igaz, hogy a családi konyha hagyományai és korábbi bisztrókonyha tapasztalatai adják az alapot,

Világelső lett a budapesti Jamie’s Italian!

A Jamie Oliver Group-on belül kiosztották az Év Éttermi Nyitása díjat, amelyet idén a Budavári Jamie’s Italian nyert el. Az elismerést egyértelműen a magyar egység kapta, hiszen a nyitás előtti és az azt követő közvetlen időszakban kimagaslóan teljesített, megelőzve a csoport indiai, szingapúri, hongkongi, holland, ciprusi, kanadai és brazil éttermeit. A díj odaítélésekor olyan szempontokat vettek figyelembe, mint

Vári séták – Új korszak a Pierrot-ban

Időről időre visszatérek a Pierrot-ba, ez az étterem azok közé a helyek közé tartozik, amely iránt tagadhatatlan nosztalgikus érzéseket táplálok. Talán azért is, mert a kora nyolcvanas években elég gyakori vendég voltam itt, nem egyszer távoztam innen kótyagos fejjel, éjnek idején régi mozikuplékat dúdolgatva. Manapság erről már szó sem lehet, bár a kertje, az ódon falak

Az oroszok már Pesten vannak – Matrjoska

Ha nem ismerném ezt a várost, és céltalanul bolyonganék benne, mint egy magára maradt turista és lődörgéseim közepette rátalálnék a Lőrinc-pap térre, azt hinném, hogy egy jótékony varázsló édesgetett ide. Szokták volt mondani, amikor valami nagyon tetszik, amikor valami nagyon a helyén van egy városban, hogy olyan, mintha Párizsban lenne. Innentől érdemes ezen változtatni és

Jamie a Várban

Egy dolgot nem lehet elvitatni tőle: ez a csávó komolyan gondolja és tesz is érte. Minden mozdulata – hiába a rutin, meg a tévé, producerek, stylistok, okosok, bárkik – mindig eredeti, őszinte, hiteles. Nem tud téveszteni. Beszélhetnek, írhatnak bármit, mert persze teszik, hiszen egy 200 millió fontos biznisz már nem jár gyalog, ott már van

Mióta használunk étlapot?

Az étlap használata Európában csak a szállodák, fogadók és éttermek gyors elterjedése idején, a 18. század vége felé vált mindennapossá. Egyes források, a bécsi Piros Alma tulajdonosának, adják az elsőséget, vagyis neki jutott eszébe 1784-ben, hogy vendégeit konyhacédulával tájékoztassa a kapható ételekről és azok árairól. Akkoriban az étkek ismertetése verbálisan hangzott el, amikor is vendéglős uram tiszta