Zeya a fine BBQ hazai üttörôje

Fine dining és BBQ együtt?

Elsőre talán egyszerűnek tűnik ez az irány, hiszen csak egy kis húst kell tenni a tányérra és szépen elrendezni. Ám mégsem az.

A fine BBQ egy új stílus, a Zeya étterem igazi úttörő ebben. Olyannyira, hogy szinte tanítani kell a vendégeket erről az irányról, stílusról.

Sokan nem értik mi is ez, ami nem is csoda hazánkban, hiszen még az igazi smoker-es BBQ-val sincsen mindenki tisztában, nem olyan nagy divat még nálunk.

Fine BBQ

Azonban aki betér a Zeyába, az elégedetten távozik, nagyon  jót “kajált” egy elegáns környezetben, hiszen a BBQ arról szól, hogy a vendég lakjon jól, érezze jól magát. 

A fine BBQ egyáltalán nem egyszerű, bármennyire is ezt gondolnánk. Nagyon nehéz olyan ételt adni a vendégnek, ami a barbecue-ra jellemző, zsíros, szaftos nagy adag étel, és mégis a tálalás már fine dining stílusban, vagyis különösen szép tányérokon történik. Néha nagyon nehéz e kettőt jó minőségben ötvözni.”– mondja Szabó Ferenc a Zeya chef-je.


Szív és lélek az ételekben

A Zeya, mint induló étterem, követi a fine BBQ irányvonalat, de tart olyan termékeket is,amely inkább a Fine Dining-hez tartozik. Igyekeznek – amennyire lehet – minden ételbe beilleszteni a BBQ érzést. Ezt úgy teszik, hogy a füstös íz ne legyen tolakodó, de ahol lehet, ott  jelenjen meg.

Saját maguk érlelik a húsokat, melyet szintén maguk füstölnek- sok minden más is „homemade”, erről később. Sokféle füstölő fával dolgoznak. Az alapok az alma, cseresznye, bükk, de bátran kísérleteznek új füstölő fákkal is.
Vallják, hogy a BBQ-ba
n az a szép, hogy nincsen séma: hiába pácolják, sütik ugyanúgy az alapanyagot, az mindig más lesz, emiatt mindig figyelni kell, mindig törődni kell az alapanyaggal. A Zeyában fontos, hogy mindig lélekkel főzzenek, hiába jó egy étel, ha nincs benne a chef szíve, akkor azt megérzi a vendég. Csak olyan munkatárs dolgozik ott, aki valóban szereti ezt csinálni, aki szívvel-lélekkel törődik az étellel és a vendéggel.

A nagy csapat

Három chef vezeti a helyet: van, aki a bisztró vonalban nagyon erős, szeret a zöldségekkel foglalkozni, kertészkedni. Van, aki a fine diningben, a molekuláris gasztronómiában mozog otthon, és van, aki a BBQ részért felelős. Így tökéletesen kiegészítik egymást. A nagy csapat előnye, hogy az ételek nem szűkülnek be, nem válnak sablonossá. A fogások frissítése, újítása sosem áll meg, folyamatosan fejlesztik őket. Folyamatos a tanulás még a chefek számára is, ne felejtsük, hogy a BBQ a hazánkban, Amerikához képest, szinte csak most készül az első lépést megtenni. 

A változatosság gyönyörködtet

Van egy alap étlap, ami folyamatosan változik a szezonális és a minőségi alapanyagok kínálata alapján. Akár napi szinten is változhat a köret, vagy egy adott étel lekerülhet az étlapról.

A tányérok nem óriási adagok, hanem az a pont jó méretűek, de van pár olyan étel, amiből nem lehet pici adagot adni, mint például a mangalica oldalas, vagy éppen a hamburger. A vendégek nagy kedvence a kacsa májával és zöldségekkel. Ezt a fogást az első étlap óta kínálják változatlanul, egyszerűen kihagyhatatlan.

A desszertekben is törekszenek a füstös irányra, de igazi nemzetközi a kínálatuk, mert ezen a területen kevésbé nyitottak a vendégek. Az édességekből nem mindig akarnak különlegességet kipróbálni az emberek, emiatt szerepet kaptak azt étlapon a populárisabb desszertek is. 

Ami lehet, az „homemade”

A kiváló alapanyagok nagyon fontosak, tulajdonképpen a minőségre épül minden. Így, amit lehet, a Zeyában maguk készítenek el, dolgoznak fel. A csirke, kacsa egészben kerül az étterembe, a szürkemarhát is ők bontják fel. Minden tésztát, hamburger zsömlét, kalácsot és kenyeret is ők készítenek el, sütnek meg.

Így tudják garantálni azt, hogy az étel valóban minőségi alapanyagokból, és szívvel-lélekkel készüljenek el. 

Fontos, hogy megismerjék őket a hazai vendégek, de sok turista is betér hozzájuk. Céljuk, hogy különlegeset, minőséget adjanak a hozzájuk betérőknek, hogy megmutassák milyen is a valódi BBQ és hogy átadják azt, hogy igenis érezhető az, ha egy étel igazi szeretettel van elkészítve.

Zeya Restaurant címe: 1051 Budapest, Sas utca 4.

Írjon véleményt