Lengyel invázió Budapesten

Még mielőtt katonai offenzívát kiáltanának egyesek, mindenkit megnyugtatunk, hogy gasztronómiai megszállás várható a héten lengyel barátaink részéről. Ami innentől kezdve már sokkal rokonszenvesebben hangzik: a Gellért Sörözőben megrendezendő, Lengyel-Magyar Reflexió pedig a kulinária világában is realizálja a két nemzet barátságát.

Zsurek, pirog, mazurek

A Gellért Söröző, a szeptember 16-18. között megrendezendő Eleven Ősz, Lengyelországot bemutató programsorozatát meglovagolva, egy lengyel-magyar “szakácspárbajt” szervez. A két nemzet séfjei megmutathatják, mihez kezdenek egymás olyan emblematikus nemzeti alapanyagaival, mint a hering vagy a mangalica.  Az ígéretek szerint lesz zsurek, lengyel pirog, pomerániai csuka, mazurek az egyik oldalon, aminek elkészítésével a magyar séfek próbálkoznak meg, a lengyelek pedig ennek fordítottját teszik: magyar alapanyagokból, magyar ételeket kreálnak. Három kiváló hazai étterem, a Vár: A Speiz, a Márga Budapest és a Gellért Söröző három kiváló séfje, valamint két szenzációs, Michelin Bib Gourmand kategóriás lengyel étterem, illetve Varsó egyik legjobb borbár-éttermének konyhafőnökei különleges „kulináris crossover” akcióra készülnek.
Kíváncsian várjuk, mi sül (vagy fő) ki belőle! szeptember 16-17-én a Gellért Sörözőben, szeptember 18-án pedig a Gellért Panoráma Étteremben a sunday brunch-on.LengyelMagyar_Zsurek

Káposztás és húsos

Szeptember 16. és 18. között a lengyel pirog káposztás és húsos változatait a 11. kerületi Dolce Vita Cafe, Wine & Deli-ben is kóstolhatjuk, majd küldhetünk utána jófajta lengyel sört is, hiszen Vrábel Krisztáék üzlete is csatlakozik az Eleven Ősz lengyel gasztrós programjaihoz.

És ha a pirogból még mindig nem elég, mindenképpen menjünk el Budapest lengyel szívébe, a Gdansk Bookstore-ba, ahol garantáltan autentikus pirogot kóstolhatunk, hiszen hol máshol készíthetnék el legjobban a pirogot, mint egy könyvesboltban?
LengyelMagyar_Pirog

Írjon véleményt