Még nem késő, hogy részt vegyél az év legjobb és legizgalmasabb gasztronómiai workshopján!

Tereza Budapest

Október közepén startolt a Tereza Oysters & Bubbles elnevezésű, interaktív bemutatója, ahol az osztrigák és a pezsgők világába nyerhettek bepillantást úgy, hogy közben ti is aktív részesei vagytok az eseménynek. Hogy mennyire jó egy tízes skálán? Én már kétszer voltam és harmadszor is mennék!

Na, de kezdjünk az elején, vagyis azzal, hogy Tereza, meg azzal, hogy Kelemen Áron. A Tereza Budapest egyik legautentikusabb mexikói étterme, ahol nemcsak a dél-amerikai gasztronómiai legjavával kényeztetik a vendégeket, de olyan brutális mezcal és tequila választékkal büszkélkedhetnek, hogy ember legyen a talpán, aki nullát tud fújni távozás után. Az étterem executive séfje (és egyben a bbq mennyország, a Petrol tulajdonosa) Kelemen Áron, több mint 15 éves tapasztalattal a háta mögött álmodja meg csapatával a szezonálisan változó étlapot. Ételeit a merész fűszerezés, a mindig harmonikus ízek és a nyálelválasztást azonnal beindító tálalás jellemzik, így bárhol is pillantjátok meg a nevét, onnan csalódottan távozni nem fogtok.

 

 

Két világ, ha találkozik…

Bár a pezsgő és az osztriga nem éppen Mexikó sajátja, a szervezőknek zseniálisan sikerült megtalálnia közös nevezőt. Először is a Tereza felső szintje tökéletes helyszínéül szolgál bármilyen típusú workshopnak, vagy céges rendezvénynek, ahol a többi vendégtől szeparáltan vethetitek bele magatokat a pezsgőbe mókába. Az asztalok két sorban várják a kísérletező kedvű résztvevőket, aki a teljesen kezdő szinttől a gyakorlott szakácsig bárki lehet. Ezt mi sem támasztja alá jobban, mint kedves nővérem részvétele, aki gyakorlatilag szökő évente készít bármit a konyhában, ami bonyolultabb, mint egy kávé, ehhez képest bizonyos feladatokban sokkal jobban remekelt, mint én, aki hetente többször és szívesen is főzök. Szóval a tapasztalat hiánya tényleg senkit ne riasszon vissza, mert mindketten egyformán őrült jól szórakoztunk. A részvevőkkel szemben Áron és kollégája, Gaál Máté konyhafőnök szintén egy asztalnál prezentálja, hogy minek kell történnie.

 

 

Hogy legyen egy kis laza gasztropetting és ne egyből az osztrigának essünk neki, mindenki készít magának egy meglepetés előételt, amit nem lövök le, mert menjetek el, de annyit elárulhatok, hogy az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. Ez tehát a kellő önbizalommal vértez fel mindenkit a fő attrakcióhoz, az osztriganyitáshoz. Miközben kiosztják a kagylókat, Áron és Máté felváltva mesélnek ennek a csodálatos tengeri alapanyagnak a tenyésztéséről, lelőhelyéről, fogyasztási kultúrájáról és minden olyan dologról, amivel menőzni lehet a következő baráti vacsin.

 

 

Nekem a munkámból adódóan volt némi háttérinfóm a témában, de még én is kisiskolásokat megszégyenítő kíváncsisággal hallgattam azt a rengeteg érdekes infót, amivel a srácok érkeztek. Miután kiosztásra kerültek az első osztrigák és az instrukcióknak megfelelően elkezdődik a nyitás, színpadra lép a cégcsoport sommeliérje Grezsu Dániel. Tőle az este második ajándékát kapjuk, vagyis fantasztikusan finom pezsgőket és sok-sok infót azt illetően, hogy hogyan alkot kerek egészet az osztrigával. Aki attól tartana, hogy a nyitáshoz kapott éles bökőszerszám közepesen jó párosítás az alkohollal, az egy percig se aggódjon, a fiúk mindenben segítenek! Azt viszont leszögezném, hogy osztrigát nyitni (számomra) egyáltalán nem volt könnyű. Először is meg kell találni azt a bizonyos pontot, ahol neki lehet kezdeni az egésznek, majd meglepően sok erőt igényel, hogy onnan aztán célt is érjünk, de ha egyszer ráérzel, onnan viszonylag könnyű a pálya.

 

 

Erre lehet számítani

Az este alatt összesen 3 különböző osztrigát kapunk, amihez 2 különböző topping is készül, mindezek mellé pedig 4-féle pezsgőt kóstolunk, így folyamatosan van mit csinálni, hallgatni, miközben az asztalszomszédok között is megkezdődik az ismerkedés és a koccintás. Az egésznek szuper hangulata van rengeteg nevetéssel, izgalmas fun fact-tel, aminek tetejében még jót is eszel. Gasztrorajongóknak ennél jobb téli programot elképzelni sem tudok, de egyébként ajándéknak sem utolsó, szóval érdemes követni a Tereza Facebook oldalát, ahol már jelentkezhettek a harmadik, december 11-ei időpontra. Én pedig csak remélem, hogy jövőre is folytatódik ez a programsorozat, mert bármikor újra elmennék!  

Cím: 1065 Budapest, Nagymező utca 3. 

Szerző: Bercely Judit 

Írjon véleményt