Sokat kávézunk, sőt rengeteget – 4 budapesti hely, amit sose hagynánk ki

Hívhatjuk őket újhullámos, speciality, vagy hipszter kávézóknak, annyi biztos, hogy ellepték a várost. Lehet nem szeretni őket, fanyalogni, hogy savanyú a kávéjuk, hogy túlságosan réteghelyek, de azok számára, akiknek nem a sötét pörkölésű „hagyományos” a mindene, ezek elszaporodásával kávé-kalandparkká vált város. Tény, hogy a kávé, mint alapanyag sokszínűsége nem merül ki a keserű ízben, és erre egyre többen kattannak rá. Egészen más élményt jelent egy csokoládés, esetleg citrusos jegyeket (oké, egyszer hadd használjuk ezt a kifejezést:) megvillantó ital, mint egy olyan, aminek az egyedi karakterét elnyomja a túl erős pörkölés. Jó kávé nem kizárólag kávégépben készülhet, az aeropress, a french press, a V60, a clever dripper vagy a kalita – és sokáig lehetne folytatni a felsorolást – mind-mind olyan eljárások, amelyek során elektromos áram nélkül készül kávé: vagy kézzel fejtünk ki nyomást vagy pedig a gravitáció oldja meg helyettünk a feladatot. Ennek egyik speciális változata a cold brew, amely során hideg vízzel készül az ital. Ha nem szeretnénk súlyos összegeket költeni, ezek a módszerek alkalmasak egyébként a leginkább az otthoni kávékészítésre, csupán néhány ezer forintos beruházással már igazán minőségi végeredmény érhetünk el.  Új helyek pedig sorra bukkannak fel nemcsak Budapesten, hanem a vidéki nagyvárosokban is, így számos igazán jó kávézó létezik már országszerte. Toplista helyett inkább maradjunk a kedvenceknél. Célszerű próbálgatni és kísérletezni nemcsak a kávézókkal, hanem a különféle kávékkal és elkészítési módokkal is.

Espresso Embassy

Régóta viszonylag fix pont a budapesti kávézók körében, akár a többszörösen megénekelt szentesti nyitvatartás okán is. Minden részlet a helyén van: szuper minőségű kávé, rendkívül képzett és jófej csapat, és különlegességnek számító kávégép várja itt a minőségi kávéra vágyókat, aminek érkezésére másfél évvel ezelőtt külön bulit csaptak. Nyáron is izgalmas a kínálat, rendszeresen kerül fel a táblára az espresso tonik és shakerato, ez utóbbi esetén, egy jégen átszűrt, kevés cukorral készülő ital kerül a pohárba. Ha választani kellene egyetlen helyet, ahová szívesen elviszek bárkit, ez lenne a befutó.

Espresso Embassy (Fotó: Budai Zsanett)

Espresso Embassy
(Fotó: Budai Zsanett)

Lumen Kávézó

A hely különleges vonzerejét – a laza atmoszférája mellett – a saját pörkölésű kávéja adja Ez esetben szintén erős párhozamot lehet vonni a borkészítéssel: ugyan a laikus is meg tudja csinálni, ha nagyon akarja, de igazán jól kávét pörkölni csak idővel és tapasztalattal lehet. A Lumenben pedig  minden adott ahhoz, hogy izgalmas pörkölésű kávé-élményben lehessen részünk. Utolsó látogatásomkor egy világos pörkölésű etióp kávéból kértem egy sima espressót, ami a legkevésbé sem volt hétköznapi élmény. Kicsit karcos, de ismerve az eredetét ez inkább hozzáadott az élményhez, mint elvett, cserébe viszont izgalmas, erősen ribizlis, bogyós gyümölcsös ízeket hozott. Aki pedig a klasszikusabb vonalat kedveli inkább, annak sem kell csalódnia, ebben a kategóriában is akad mindig választék.

Lumen Kávézó (Fotó: Budai Zsanett)

Lumen Kávézó
(Fotó: Budai Zsanett)

Kávétársaság

Az otthoni kávéfelszerelések csodaországa, rengeteg kávéval, eszközökkel és segítséggel a vásárláshoz. És ha már beugrottunk vásárolni, célszerű kihasználni, hogy a hely tágas és fényes kávézóként is üzemel. Mostanában már véletlenül se Budán keressük, hiszen a pesti Nádor utcába tette át a székhelyét. A lényegen, az eddig megszokott minőségen ez azonban nem változtat, ráadásul külön előnye, hogy a legdöntésképtelenebb reggeleken menükkel könnyítik meg az életünket: csak azt kell kitalálnunk, hogy espressót, cappucinót vagy lattét szeretnénk, a friss narancslé és a croissant automatikusan érkezik vele együtt.

Kávétársaság (Fotó: Budai Zsanett)

Kávétársaság
(Fotó: Budai Zsanett)

9BAR

A tökéletes kávé receptjéhez itt is minden tényező adott, azonban a körülbelül egy éve üzemelő hely alapkoncepciója, hogy itt egy helyen megkaphatjuk mind a klasszikus olasz espresso, mint az újhullámos kávéélményt. Be kell vallani, hogy speciality kávézók általában desing és enteriőr terén nem túl változatosak, viszont ez a hely a szokásosnál egy fokkal otthonosabb, amit csak erősített az ajándék házi mandulás keksz és az ablakban napozó kávécserjék látványa. Egyszerűen nem lehet nem szeretni.

9BAR (Fotó: Budai Zsanett)

9BAR
(Fotó: Budai Zsanett)

És amiket még mindenképpen érdemes kipróbálni – a teljesség igénye nélkül persze, úgyis jövünk még vissza a kávé témával:)

Budapest Baristas, Cirkusz, fekete, Kelet kávézó és Galéria, És DeliKontakt, Madal Cafe – Espresso & Brew Bar, My Little Melbourne Coffee és This is Melbourne Too, Tamp & Pull, WARMCUP, Addicted2Caffeine

Írjon véleményt