Mire jó egy midnight Tarlós?

Egy hagyományos polgármester, valamint a városvezetés ügyeinek megoldásával foglalkozó apparátusa, reggel nyolctól fél ötig munkálkodik. Az éjszakai városi élet problémáinak megoldásában segíthet nekik este hattól hajnalig egy night mayor és a csapata.

Az Éjszaka Cárja

Amszterdamból indult a Night Mayor mozgalom és immár közel 30 világvárosban működik hasonló intézmény. Jellemzően alulról szerveződő civilek töltik be az „éjszakai polgármesteri” posztot, de a pakisztáni származású londoni főpolgármester, Sadiq Khan, külön felkért az ott Éjszaka Cárjának nevezett titulus betöltésére egy személyt: történetesen Londonban jelenleg az éjjeli élet Cárja egy nő. Budapest is nyitott erre a kezdeményezésre. Hisz a helyi lakosok és az éjjel mulató külhoniak és belföldiek, valamint a vendéglátóhelyek üzemeltetői közötti konfliktusok kezelésére, a minőségi szórakoztatás és vendéglátás fejlesztésére a rohamtempóban elbarcelonásodó fővárosunkban is egyre nagyobb az igény.

Német G. Dániel

Beszélgetőtársunk Német G. Dániel, a Night Mayor Bud Egyesület egyik alapítója

Teljesen civil kezdeményezés a tiétek?

Alulról szerveződő kezdeményezésként indultunk, de az elmúlt tíz hónapban Erzsébetváros, Ferencváros és a Józsefváros vezetésével is elindultak az együttműködésről szóló beszélgetések, a fogadtatás mindenhol pozitív. Ezt igyekszünk megerősíteni konkrét eredményekkel.

Kizárólag bulisabb belvárosi kerületekre terjedne ki, vagy fővárosi hatáskörről lenne szó?

Mind a 23 kerületben gondolkodunk. Ha a helyi lakókat, teszem azt, Soroksáron, vagy Budán, a Kamaraerdő szélén zavarják a hangoskodó bulizók, avagy éppen fordítva: a turisták érzik magukat egy külső kerületi szórakozóhelyen átvágva, netán a reptéren áll elő a valaki azzal, hogy a taxióra nem forintban, hanem euróban mér, ezekkel az ügyekkel is szeretnénk hosszútávon segíteni a városvezetést és a lakókat. Eleinte azonban kis lépésekkel, a belvárosi kerületekre koncentrálunk a munkánk során, ha ott el tudjuk érni, hogy minden érintett boldogabb legyen akkor jó úton indultunk el.

Ki lehet Night Mayor és hogyan bonyolítjátok le a választásokat?

Bárki jelentkezhet. Online szavazás lesz, majd a legtöbb szavazatot begyűjtő jelöltek közül egy szakmai kuratórium választja ki a legalkalmasabbat a pozíció betöltésére jövő nyáron.
Szeretnénk kiszűrni, hogy ne brahiból válasszanak meg valakit, hisz lehet, hogy ő maga sem gondolta komolyan az egészet. Nem viccpozícióban gondolkodunk, hanem olyan személyben, aki valóban kellő komolysággal, igazi diplomata attitűddel fog dolgozni a minőségi budapesti éjszakai élet érdekében. Viszont a kollektív, demokratikus választás azért fontos, mert egyrészt növeli a jövendőbeli Night Mayor legitimitását, másrészt mivel a szavazók számára is tiszta ügy, hogy ezt a választást komolyan lehet venni. A legtöbb szavazatot begyűjtő jelöltek közül a legakalmasabbról végül egy szakmai zsűri dönt, így vélhetően arra adják le a választók – lakosok, szórakozó fiatalok és mindenki akit érdelek a város éjszakai élete, – a voksát, akinek a korábbi munkásságát hitelesnek érzik, valamint akinek a programja meggyőző.

A végső döntést meghozó kuratóriumi tagok kivétel nélkül az Egyesület alapítói?

Mindenképpen a jelenleginél tágabb kuratóriumot szeretnénk, ahol minden érdekelt képviselteti magát. A terv az, hogy minél több különböző szakmabelit vonjunk be, akik értik, érzik a pesti éjszakát és szívesen részt vállalnának mindennek a jobbá tételén. Akár kreatív szakembereket, színészeket, zenészeket, DJ-ket vagy civileket.

Pro Bono vagy fizetésért dolgozna a Night Mayor?

A Mayor a jelenlegi tervek szerint társadalmi pozícióban látná el a feladatát, ellenben az őt támogató testület tagjai – akik jellemzően projektmenedzseri szintű feladatokat látnak el – díjazást kapnak, hiszen profi szakmai munkára van szükség. Az anyagi forrásokat a kezdeményezés támogatói biztosítják. Elsősorban magánvállalkozások de a Magyar Turisztikai Ügynökség is partnerünk.

Mennyire kiforrottak a Mayor, valamint az Egyesület feladatai?

Még az út elején járunk, zajlanak az ötletelések, viszont a csak épp megalakult Egyesület már most fel tud mutatni konkrét problémák orvoslása során elért eredményeket. Például egy belső-erzsébetvárosi lakos keresett meg minket azzal a problémával, hogy a házuk előtti járdán és a kapualjuk körül nem kevés szemetet halmoznak fel maguk után a hostelek vendégei. A bérházuk békebeli, elbulinegyedesedett időszaka előttire méretezett takarítás immár nem bizonyult elegendőnek. A tiszta és csendes utcai kép viszont minden szereplőnek ugyanúgy érdeke, ezért a helyzetet úgy orvosoljuk, hogy a közeli szórakozóhelyek összedobják a pénzt a többlettakarításra, így a probléma mindenki számára megnyugtatóan oldódhat meg.

0-24 órás segélyhívó számon fordulhatnak hozzátok a helyi lakosok, vagy a turisták?

Való igaz, hogy az első Night Mayort adó városban, Amszterdamban akár hajnalban is fel lehet hívni az éjjeli polgármestert és tényleg az lenne a cél, hogy egyes konkrét, éjjeli szórakozáshoz kötött problémát a lehető leghamarabb tudjunk orvosolni, amivel reményeink szerint a jövőben tehermentesíthetjük a helyi hatóságokat, akikhez már csak a panaszok egy szűrt része jut el, ahol valóban szükséges hatósági vagy rendészeti intézkedés. Első körben máshol bevált modellek alapján mobiltelefonos applikációkban gondolkodunk, azonban ez inkább középtávú terv, hiszen sok részlet vár még kidolgozásra a kerületi önkormányzatokkal közösen. Ez egy korszerű, előremutató és költséghatékony megoldás mindenki számára. Egy másik projekt keretében olyan, mesterséges intelligencián alapuló zajszintmérő eszközön is dolgozunk majd, amely a hangminta alapján a hangforrást is be tudja azonosítani. Például, hogy egy hajnalban felsíró kisbaba, a járművek, avagy egy közeli szórakozóhely a panaszra okot adó zaj forrása.

Szeptember 16-án este, péntekről szombatra virradóra lesz egy rendezvényetek

Ez egy olyan rendezvény lesz, ahol szeretnénk kicsiben bemutatni hogyan képzeljük el a szalonképes pesti éjszakát. Nem pusztán az éjszakára korlátozódik az esemény. Napközben rengeteg családi program és témához köthető beszélgetés is lesz,illetve a lakosok bevonásával írunk közösen éjjeli utcai házirendet. Az viszont való igaz, hogy az éjjeli része lesz igazán izgalmas a projektben. Éles helyzetekben tesztelhetjük, hogy mire is van lehetősége utcai mediátoroknak és azt, hogyan tudunk hatni a fiatalokra illemtáblákkal.

Emberkísérlet?

Mondhatjuk így is. Az biztos, hogy a mi jelenlétünktől függetlenül is bulizni fognak egy szeptember közepi hétvége éjszakáján az emberek. Húsz fő körüli mediátor csapatunk önkéntesek segítségével rója majd az utcát és a szórakozóhelyeket és beszélget majd lakókkal, turistákkal és szórakozó csapatokkal. A tapasztalatok kielemzését követően arról is többet fogunk majd tudni, hogy mire is van inkább szükség: minél több, angolul jól kommunikáló, empatikus lányra, vagy inkább erős testalkatú férfiakra bizonyos gócpontokon. Az is kiderülhet, hogy az utcán nincs igazi lehetőség a civilek mediációjára. Éles helyzetben elképzelhető, hogy a rendfenntartó szervek hatékony fellépése az egyetlen járható út. Nem kizárt, hogy a leghasznosabb, amit tehetünk, ha felkérjük egy-egy túlságosan ittas vendég esetén a szórakozóhelyek személyzetét arra, hogy már ne szolgálják ki alkohollal az illetőt, vagy hogy milyen jó tanáccsal engedjék az utcára a biztonságiak a turistákat. Olyan megoldásokat keresünk, amelyek hosszútávon működhetnek, de ehhez hasonló éles helyzetekben kell tapasztalatokat szereznünk. 

Írjon véleményt