Újra jön a Mitiszol! Egy nap a természethűség jegyében

Novemberben pezseg a boros élet újbortól Márton-napig. Ebben a folyamban egy üdítő állomás a Mitiszol. Az egynapos sétáló kóstoló a termésuethűséget tűzte zászlajára, legyen szó borokról, gyümölcslevekről, kávékról – mindenben a az autentikus forrásokat keresik. November 18-án újra alá lehet merülni a remek kiállítókat fölvonultató kóstolón.

Miért pont a Mitiszol?

Ez a fesztivál állást foglal a természethűség mellett. Képzelj el egy olyan sétáló kóstolót, ahol a jegyed áráért több, mint százféle organikus és biodinamikus bort, és megannyi egyéb természetes italt kóstolhatsz. Mindezeket olyan termelők készítik, akik egytől egyig őszintén oda tudnak állni a termékeik mellé. Miért? Mert odafigyelnek azok tiszta eredetére, elkészítési módjára, technológiájára. Személyesen tőlük lehet kóstolni és érdemes velük sokat beszélgetni.

Milyen a felhozatal?

Ami a borokat illeti, a Kárpát-medence természethű borászait tömörítő Terra Hungarica tagjainak, közel 30 bortermelőnek legújabb tételeit lehet majd végigkóstolni, továbbá a Terroir Club jóvoltából ott lesz számos hasonló értékrendet képviselő borász Európa több kiemelkedő borvidékéről is.

És a többi ital?

Az esemény célja többek között, hogy feltörekvő és innovatív vállalkozók termékeit is bemutassa. Ezek közé tartozik például a Shrubbie, amely tokaji borecet alapú üdítőket gyárt, a Gyömbír, friss gyömbérből készülő kreatív üdítőivel, a 42 Coffee fair trade kávéival és a Zhao Zhou is, amely prémium minőségű vad teáit mutatja be. Az alkoholos szekcióban lesznek kézműves sörök az Etyeki Sörmanufaktúra jóvoltából, de pálinkázni is lehet, erről a Bükkaranyosi Pálinka gondoskodik.

Miteszek?

Nem kell kiugrani ebédelni vagy vacsorázni sem, hiszen bőséges kínálat lesz organikus hideg és meleg ételekből, amelyekről a zebegényi Natura Hill, a Házikó, a Borganika, és a Pipacs PékségÉlő BolygóZsámboki Biokert trió gondoskodik. Egyedül ezekért kell majd külön fizetni.

Lesznek programok is?

Természetesen igen. A 42 Coffee a helyszínen rendezi meg Magyarország első Barista Liga versenysorozatának következő fordulóját. A Házikó pedig legújabb, Miteszel névre keresztelt projektjével mutatkozik be a fesztiválon. Fő üzenetük, hogy létezik lekövethetőség és vegyszermentesség a farmon elültetett első palántától a feldolgozáson és a tányéron át egészen az utolsó morzsáig. A gazdákkal lehet majd erről jókat beszélgetni, és persze lesz nyereményjáték is.

Ok, hogy én fesztiválozom, de mi lesz a gyerekkel?

Otthon ne hagyd, hiszen a 14 év alatti látogatóknak a fesztivál ingyenes, így a szörpök, üdítők, gyümölcslevek és teák kóstolása kiváló lehetőség a gyerekek ízlésének csiszolására. Ha pedig elfáradt a család, akkor mindenki megpihenhet az erre kialakított kényelmes hencsergőben.

Írjon véleményt