Ahol a csapból is sör folyik – Az Oktoberfest

Már javában zajlik az Oktoberfest, amit a nevével ellentétben nagyrészt szeptemberben rendeznek meg. A világ legnagyobb sörfesztiváljára idén 183. alkalommal kerül sor, összesen hatmillió látogatót várnak a helyszínre, a müncheni Theresienwiesére. A belépés, mint mindig ingyenes, de aki fogyasztani is szeretne, annak idén igen mélyen a pénztárcájába, vagy inkább a lederhosen zsebébe, kell nyúlnia.

A folyékony arany

Bár a látogatók száma az utóbbi években csak kis mértékben növekedett (meg sem közelítette az 1985-ös rekordot, amikor 7.1 millióan vettek részt a fesztiválon), az egy főre eső elfogyasztott sör mennyisége folyamatos növekedést mutat. – írja a Guardian. A tavalyi évben összesen 7,5 millió liter sört fogyasztott el az Oktoberfest közönsége, ami személyenként 1,3 litert jelent. Ez pedig 70%-kal több, mint 1980-ban. De nem csak ez a szám mutat gyors növekedést: egy korsó sör – ami az Oktoberfesten egy litert jelent – ára ez alatt az idő alatt több, mint négyszeresére nőtt. Idén egy „Maß” (vagyis egy literes korsó) ára 10.40-10.70 euró, azaz 3200-3300 Ft körül mozog.

Azt viszont el kell ismerni, hogy az itt kapható sörök nem akármilyen minőséget képviselnek. Nem véletlen, hogy Bajorország világszerte erről az italról ismert, a sörfőzést itt már a tizenhatodik század óta szigorúan szabályozzák. Egészen pontosan 1516 óta, ekkor adták ki ugyanis a Reinheitsgebot-ot (a bajor sörtisztasági törvényt), ami a világon az egyik legrégebbi az ételekre és italokra vonatkozó törvények között. A dokumentum kimondja, hogy a sör mindössze négy alapanyag felhasználásával készülhet: ezek a maláta, a komló, az élesztő és a víz. Az Oktoberfesten természetesen csak müncheni söröket lehet kapni. De addig egy kortyot sem ihat belőle senki, amíg a város polgármestere meg nem csapolta a fesztivál első söröshordóját – így nyitják meg minden évben az eseményt.

34 különböző méretű sátor várja a látogatókat, ezek közül a legnagyobb a Hofbräuhaus, ahol közel 10 000 ember fér el. Ez talán soknak hangzik, az épületek befogadóképessége azonban sokszor nem bizonyul elég nagynak, ülőhelyet találni igazi kihívást jelent az Oktoberfesten.

oktoberfest_4

Csak sör – és más semmi?

Bár az Oktoberfestről – vagy, ahogy a helyiek nevezik, Wiesenről – mindenkinek a sör jut először eszébe, azért lehet itt mást is fogyasztani. Borsátor is van a fesztiválon, és persze lehet kapni alkoholmentes italokat is. Nem kell, hogy mindenképpen az alkoholról szóljon ez az esemény, van itt bőven mit csinálni. Gyönyörködni a bajor népviseletet magukra öltő csoportok felvonulásában vagy részt venni valamilyen versenyben – amik leginkább evéssel vagy ivással kapcsolatosak. És ne feledkezzünk meg a vidámparkról sem, amit a fesztivál területén minden évben felépítenek. A szervezők célja, hogy családok számára is ideálissá tegyék a rendezvényt, ezért például az utóbbi években új szabályokat vezettek be, például a napközben szóló zene hangerejére vonatkozóan.

És persze, ha már ellátogatunk az Oktoberfestre, érdemes némi időt szánni a városra is. München bőven tartogat látnivalókat a turisták számára: a történelmi városközpont és az angolkert nagyon is megér egy sétát. Rengeteg múzeum található a városban, és nem is kell sokat fizetni a belépőért. Sőt: a Museum Brandhorst-ot és a Természettudományi Múzeumot is megnézhetjük mindössze egy-egy euró ellenében. Aki megéhezik napközben, az pedig ellátogathat a Viktualienmarktra, ahol hagyományos bajor ételeket árulnak. Az Oktoberfestből tehát sokkal többet ki lehet hozni az egyszerű sörözésnél, ami azt illeti, régen az ünnep középpontjában egészen más állt.

oktoberfest_nyito1

Nem is sörfesztivál?

Elsőre megdöbbentőnek hangzik, de valóban így van. Az első Oktoberfest a bajor trónörökös, Lajos herceg és Terézia Sarolta szász hercegnő esküvője volt, amelyre München város egész lakosságát meghívták. A lagzi olyan jól sikerült, hogy később évről-évre megismételték az ünnepséget. Gyakorlatilag tehát az Oktoberfest nem más, mint egy gigantikus házassági évforduló.
Eleinte a különböző sportesemények – leginkább lóversenyek – jelentették a fesztivál lényegét, de egyre több libikókát és tekepályát állítottak fel a területen, idővel pedig, ahogy a rendezvény egyre népszerűbb lett, megjelentek a sorsjegyárusok és a körhinták is, így az egész család számára hívogatóvá vált a rendezvény.
Azóta hírneve az egész világra kiterjedt, minden évben szép számmal érkeznek ide külföldi vendégek, de a helyiekhez képest még így is meglepően kicsi, 19%, az arányuk.

Források: oktoberfest.de és telegraph.co.uk

 

Írjon véleményt