Újhullámot hozott Székesfehérvárba a Pady’s Bistro

Pady’s Bistro Székesfehérvár

Két séf és két sommelier egy bisztróban, két testvér a színfalak mögött – nyerő felállásnak tűnik a székesfehérvári családi vállalkozás, hiszen jó néhány szempontból úttörőként vonulnak be a város gasztronómiai életébe. A nehéz idők ellenére nem alkusznak: a magas minőséggel és az eddig szokatlan nyitvatartással nem titkolt szándékuk a szemléletformálás. A legtöbb hely ugyanis délben nyit, ők azonban a 10 órás nyitással azt szeretnék elérni, hogy akár egy kávéra is betérjenek a vendégek, ismerjék meg őket, és élvezzék a hangulatot, hétvégén pedig már 8 órától lehet jönni. Régóta hiányzott már Székesfehérvár belvárosából egy ilyen fancy kis bisztró, amely bármelyik nagyvárosban, sőt, a fővárosban is megállná a helyét. A helyiek eddig azt szokták Mottójuk az „Érezd, élvezd”, és ehhez bizony minden rendelkezésre áll a kétszintes étteremben.

 

Fiatalos bisztró, modern konyhával

A tulajdonos testvérpár egyik tagja eredetileg építőiparral és ingatlannal foglalkozik, míg a másik fivér felszolgálónak tanult. Bár eleinte nem volt tervben a vendéglátás, az étterem ötlete végül mégis megszületett, a név pedig az ő családnevükből, a Padosból jött. Szerettek volna egy kis újhullámot hozni a város gasztronómiai életébe, ezért lett a Pady’s egy laza, fiatalos bisztró nemzetközi, modern konyhával, ahová nemcsak a fiatalok térnek be szívesen, hanem az idősebbek is. Az ételeikkel ugyancsak azt a célt tűzték ki, hogy mindenki találhasson kedvére valót.

 

 

A két séf, Attila és Tomi együtt dolgozta ki a Pady’s étlapját. Noha sokan óva intették őket, hogy ebből nem sok jó szokott kisülni, mert két dudás nem fér meg egy csárdában (micsoda szerencse, hogy ez egy bisztró, nem igaz? :D), ők nagyszerűen tudnak együtt dolgozni. Sok szakács túlvállalja magát, nem tud odafigyelni mindenre és hibázik, ketten viszont egy kicsit könnyebb. Persze van nehezebb része is, például végigvinni a saját elképzeléseket, de mindent meg tudnak beszélni és kompromisszumot kötni, ezáltal gördülékenyen megy a közös munka.

 

 

Az étlapkészítésnél az volt a tulajdonosok kérése, hogy 1-2 ételhez ők ragaszkodnak a többi ételt pedig készítsék el a saját étlaptervükkel, főzzék le, ők pedig kóstolással választank. Érdekes, mégis előremutató és biztató volt, hogy elég sok hasonló étel szerepelt a két séf listáján. ennek az egyik oka, hogy Attila és Tomi is dolgozott külföldön, és megmaradtak a múltbéli berögződések. Szerettek volna egy olyan étlapot összeállítani, amivel a legelején bevonzzák a közönséget. Nemzetközi, változatos fogásokkal készültek, melyekből mindenki tud magának választani, első hallásra inkább standardnak tűnnek, de aztán kiderül, hogy mindegyiket egy kicsit a saját képükre formálták, van bennük egy kis különlegesség. Ami azonban mindkettőjüknek alapvetés, az a minőség, egyszerűen nem hajlandóak egy bizonyos szint alá menni, semmilyen tekintetben. Olyan egyedülálló ételeik, alapanyagaik is vannak, amelyek sehol máshol nem találhatóak meg a városban, eben is úttörőnek mondhatók.

 

 

Szokványos gerinc, gourmet ajánlatokkal

Ha már egyedülálló fogásokról esett szó, az egyik ilyen a sertés tomahawk, amely úgy általában elég ritka, nálunk viszont nagyon szeretik a vendégek. De ilyen a hideg kacsamáj, a tőkehalfilé is. A hal egészen friss, egy hazai halfeldolgozóból érkezik, ez pedig ugyancsak egy nagyon fontos alappillére a Pady’s konyhájának. A frissesség már fél siker, mondják. Ugyanez a helyzet a csokilávával is, amit mindannyian kiemeltek. Sajnos sokszor találkozunk azzal, hogy jó helyeken is mirelitet adnak, de a fehérvári bisztróban helyben készül ez a fincsi desszert is. Kiemelték még a Pados család kedvencét, a Pady’s császármorzsát, a szintén népszerű fogást. Mint mondják, volt verseny a desszertek között, de a kimaradt ötleteket eltették, és később a séf ajánlatban fognak felbukkanni. A jövőre vonatkozóan ugyanis a terv az, hogy a debütálást követő étlap gerince marad szokványos, nemzetközibb, a közkedvelt és ismert fogásokkal, mellette pedig a séf ajánlatokkal kalandoznak el a gourmet gasztronómia irányába. Terveik szerint 2-3 hetente lesz váltás, szezontól és ünnepektől függően, ebbe belerakják majd rendesen a csavarokat. Nincs kiemelve, de természetesen a mentes étrendeket követő vendégekre is gondoltak, elérhetőek a vega, vegán opciók, gluténmentes változatok. Ez manapság már alap, véleményük szerint egy étterem nem teheti meg, hogy nem tartja ezt szem előtt, olyan általános lett ez az elvárás, mint a kakaós csiga a pékségben.

 

 

Az italok frontján is tudnak olyat mutatni, ami nemcsak Székesfehérváron, de az országban is ritkaság számba megy: a nagy, javarészt magyar, illetve új-zélandi, argentin és egyéb külföldi borok kínálatában két sommelier segít eligazodni.

Aki tehát egy magas színvonalú, de nem feszengős, bisztrós, laza, mégis elegáns helyre vágyik, az akár a Balatonról hazafelé is beugorhat egy kellemes ebédre a Pady’sbe. Szerintünk érdemes!

 

cím: Fő utca 1, Székesfehérvár

Facebook: Pady’s Bistro 

instagram: Pady’s Bistro 

fotók: Hartmann Henriett

Írjon véleményt