el Asador de Pata Negra és a víz

el Asador de Pata Negra 2021

Egy étterem életében nagy jelentősége van a víznek, hiszen szinte minden munkafázis elengedhetetlen része. Ezzel főznek, a gőzsütőben használják, mosogatnak, kávét készítenek és nem utolsó sorban, ez kerül az asztalokra, akár saját palackokban. Az éttermi vízszűrés a 21. században már minden vendéglátóhelytől elvárható lenne, hiszen a fenntarthatóságot szolgálja. A BWT és az el Asador de Pata Negra együttműködésében Budapesten elsőként, egy példaértékű, egyedülálló, komplex vízkezelő megoldás rendszer valósult meg.

 

Szűrt víz az étterem konyhájának minden szegletében

Az étteremben a híres spanyol faszenes kemence, az Asador áll a középpontban, ez a gasztronómiai koncepciónk alapja: természetes tűzön készülnek el az ételek. Emellett azonban nagyon fontos számunkra a fenntarthatóság is, így merészen arra gondoltunk, hogy helyben szűrt, saját palackozású vizet szeretnénk az ételeink mellé kínálni ill. a konyhán is ezzel a szűrt vízzel dolgozunk majd. Két célunk van ezzel: meghosszabbítani a gépek élettartamát, hiszen elkerülhető a felesleges vízkövesedés, valamint az ételek ízét sem viszi el a víz esetleges klóros mellékíze. A BWT-technológiákkal értük el azt, hogy az étteremben ez a komplexvízkezelés megvalósuljon. meséli Mókusz Szilveszter, az el Asador de Pata Negra egyik tulajdonosa.

Az el Asador de Pata Negra konyhájában a levesek, mártások szűrt vízzel készülnek, ezzel tisztább ízviláguk van, de például egy házi kenyér esetében sem mindegy, milyen vizet használnak. Sem a túl lágy, sem a túl kemény víz nem jó, a csapvíz klórtartama is hatással lehet az élesztőgombákra.

 

Fenntartható megoldás: meghosszabbítani a konyhai gépek élettartamát

Az ipari konyhákban a szűrt víz megakadályozza, hogy vízkő rakódjon le a drága készülékekben vagy hogy eltömődjenek az érzékeny mikrofúvókák. A kombi gőzpárolókat és a sütőket szintén megóvhatjuk a vízkőtől és egyéb lerakódásoktól.

A mosogatásnál sem mindegy, hogy milyen a víz. A vezetékes víz könnyen hagyhat vízkő és egyéb foltokat, csíkokat az edényeken. A BWT vízkezelő megoldásával azonban nem csupán lágy, hanem sótalanított vizet is nyerhetünk, amely segít abban, hogy a tányérok, poharak és evőeszközök megfelelőképpen csillogjanak, a vendégnek ezáltal is tökéletesebb élményt nyújtva.

 

 

Mi az a BWT AquaBar koncepció?

A BWT AquaBar koncepció csomagolásmentes víz kínálása az étteremben, melyek szénsavas és szénsavmentes változatban is kérhetők és gyönyörű formatervezett üvegben kerülnek az asztalokra. A vezetékes vizet a BWTpult alá építhető víztisztítója kiváló minőségű Magnesium Minaralizered szűrt vízzé alakítja, amelyhez szűrés során magnéziumot is ad a vízszűrő, emellett csökkenti az olyan nem kívánatos íz és illatrontó anyagokat, mint a klór. Az étterem Budapesten első ízben valósította meg ezt a koncepciót immáron 5 éve, amellyel a tulajdonosok egy spanyol étteremben találkoztak először a 2010-es évek közepén.

„Ezzel a megoldással jelentősen csökkentettük ökológiai lábnyomunkat, nincs szállítás és rengeteg hulladéktól kíméljük meg a Földet, ami számunkra nagyon fontos tényező. A vendégeink pedig kifejezetten kedvelik a vizünket” meséli Mókus Szilveszter tulajdonos. -„Büszkék vagyunk rá, hogy mára már az összes vízkezelő megoldásunk hasonló rendszerben működik, így még a jéggéphez is tisztított vizet használunk, amely aktívszenes vízszűrőjével eltávolítja a rossz ízeket és szagokat, így áttetszőbb jeget kapunk, amely az italok ízét nem befolyásolja.”

 

 

Egy éttermi étkezés végén pedig fontos kérdés, hogy milyen kávét szolgálnak fel a vendégeknek. A maximális kávéélményhez ma már nem csak a speciality kávézókban, hanem egyre több étteremben is szűrt vizet használnak. Ebben is élenjár a BWT technológiája, a Water+More Best Max Premium vízszűrő patronnal, amely segít megóvni a kávégépet a vízkőlerakódásoktól, ezáltal csökkenti a vízkő okozta meghibásodási lehetőséget, de leginkább elmélyíti, kiemeli, hangsúlyozza a benne készülő kávé igazi aromáját és zamatát. Nem véletlenül használnak barista-versenyeken is ilyen vizet a kávé-különlegességekhez.

A BWT fenntartható és környezetbarát AquaBar koncepciója és a többi komplex vízkezelő megoldás nem csupán új, hanem már meglévő éttermek számára is elérhető, választható, tökéletesen alkalmazható.

 

Írjon véleményt