„A pizzasütés művészet” – egy falatnyi Olaszország Budapesten

Kemencés Pizza

A jó pizzát mindenki szereti. Van, aki a ropogós tészta, mások az illatos fűszerek, de a legtöbben talán a finom, nyúlós olvasztott sajt miatt kattannunk rá az olasz finomságra. Jó hír a hazai pizza rajongóknak, hogy nem kell Nápolyig menniük, ha finomat akarnak enni, elég, ha betérnek a Kemencés Pizzába, ahová egyenesen Olaszországból érkeznek a minőségi alapanyagok. – Kovács Ferenccel, a Kemencés Pizza tulajdonosával beszélgettünk.

 

Miért lett a nevetek Kemencés Pizza?

A Kemencés Pizzát három csillag együtt állása hozta létre. Az öcsém korábban építtetett egy kis pizzériát, ami az akkori tudásunkhoz viszonyítva nagyon jó lett. A másik dolog, hogy abban az időben sok szabadidőnk volt, és egy adott ponton szégyellni kezdtem, hogy nem vagyok minden nap produktív. Ráadásul ott volt még az is, hogy akkoriban sokat voltam kórházban, és bárhonnan rendeltem pizzát, annyira rosszat hoztak, hogy szinte mindegyiket szétosztogattam a szobatársaim között.

Ekkor döntöttél úgy, hogy inkább nem bízod másra a pizzasütést?

 

Tetszett a pizza művészete, és feldühített, hogy a környékemen nem lehet jót kapni. Éppen egy baráti összejövetelről jöttem hazafele, amikor eldöntöttem, hogy belevágok. Kikértem a volt feleségem véleményét, elmondtam neki, hogyha megvalósítjuk a terveket, az nagyon kemény lesz, és nem marad sok szabadidőnk. Biztatott, hogy csináljuk meg. Úgyhogy elmentem felderíteni a környéket, és megtaláltam az üzlethelyiséget. Felszedtem a hely felépítéséhez szükséges tudást, és a volt nejemet már egy kemencével vártam haza. Összeraktunk mindent, kinyitottunk, majd nyolc hónappal később mi lettünk a legjobb streetfood hely a Magyar Kalauzban.

Milyen alapanyagokat használtok?

 

Az alapanyagok nagy része olasz. Vannak persze olyan hozzávalók, amelyeket beszállítóktól is meg lehet szerezni, de kéthavonta járok Olaszországba a kényesebb dolgokért, amiket nem lehet itthon kapni.

 

A tészta saját recept?

A tésztarecept alapját eredetileg az öcsém találta ki. Aztán azt lecseréltem egy
általános, olasz receptre, amit eddig úgy tízszer dolgoztam át. Most is dolgozom egy új, dagasztási metóduson, éppen a visszajelzéseket várom. A jelen receptet évente 3-4szer van az időjáráshoz igazítva.  

A laikusok nem is gondolnák, hogy ilyen bonyolult minőségi pizzatésztát gyúrni…

 

Olyan szinten egyedi a pizzatészta, hogy az azonos végeredmény érdekében más receptet használunk az állatkertben, mint a XVI. kerületben. Talán a több fa, oxigén vagy nem tudom…

 

Szerinted mi a jó pizza titka?

 

Én amondó vagyok, hogy érteni kell a pizzához, nem pedig összelapátolni egy darab keltésztára mindent, amit találunk.  Mi nem azzal akarjuk elkápráztatni a vendéget, hogy minden héten előállunk valami újjal. Azt szeretnénk, hogy ha valaki nálunk eszik, azt érezze, hogy itt a minőség állandó, a hely, a CSAPAT megbízható, a pizza pedig az egyik legjobb, amit valaha kóstolt.

Korábban említetted, hogy próbálkoztok egy új szolgáltatással, ami kezdetben kicsit megrémített…

Igen, régi nagy álmom volt a kávé. Három év fél év alatt egyik üzletünkben sem tartottunk, holott egy olasz stílusú helyen illene kávét is kínálni. Amikor elkezdtem foglalkozni ezzel a témával, azzal szembesültem, hogy horror, milyen mély ennek a nyúlnak is az ürege. Egy évvel ezelőtt vettem egy karos gépet otthonra, hogy gyakoroljak. Mindent ugyanúgy csináltam, de hol jobb, hol rosszabb lett a kávé, én pedig csak vertem a fejem a falba. Aztán lassan kezdett összeállni a kép. Nyilván nem verseny szint még, de eljutottam odáig, hogy míg másfél éve az olaszoknál a kávék 90 százaléka ízlett, ma már csak kb.10 százaléka.

Tehát jön a reggeli nyitás?
Igen, a XVI. kerületi üzletünkben építettünk egy kis sarkot, hétköznapokon 6:30 kor fogunk nyitni és gourmet reggelit, saját készítésű házi rétest, valamint kávét és teát fogunk kínálni. Bízom benne, hogy napokon belül beáll a rendszer. A Facebook oldalunkra minden információt felteszünk, gyönyörű, új képekkel. 

Írjon véleményt