Most Budapest van a Palettán

Paletta Bisztró, mely Budapestre hozta a Balaton kincseit. A Paletta, és ami mögötte van!

Bezerics Dániel álmodta meg ezt a szép történetet, mely családi alapokon nyugodva a gasztronómia szeretetéből táplálkozik. Ez az álom a mai napig tart, és megannyi mérföldkő és siker után Budapesten is megvetette a lábát. 2017 novembere óta üzemelnek, és képviselik Magyarország egyik legkiemeltebb régiójának, a Balatonnak tradícióit. Bezerics Dániel már hétévesen csokornyakkendőbe öltözve kijelentette, hogy szállodaigazgató lesz, ami meg is valósult, ugyanakkor a szállodaiparon belül mindig is a vendéglátás volt az, ami felé a szíve húzott. Egy olyan családban nőtt fel, ahol a szőlő és a bor határozta meg a mindennapokat, ennek köszönhetően mondhatni, ars poeticája is lett a vendéglátás és a bor szimbiózisának gyönyörű melódiája. Hite szerint a vendéglátásnak nem feltétlenül a profitorientációról, mindinkább a vendégek gasztronómiai élményhez való juttatásáról kell szólnia. Saját szavaival: Próbáljunk meg előállítani egy jó tartalmat, és higgyünk abban, hogy az elhozza a sikert. Igazából ő abból tud vendéglátást csinálni, ami a saját komfortzónáján belül van – legyen az lokáció, személyzet, enteriőr, szerviz, és természetesen az ételek. Ez a hozzáállás óhatatlanul beleitta magát a Paletta világába, és hozta létre azt a szerethető vendéglátást, mely a mai napig jellemzi őket.

Összesen négy egységet működtetnek, a legelső Paletta Balatonbogláron indult. Az ottani regionális, és egyedi szezonalitáson alapuló vendéglátásnak részeként egységeik áprilistól októberig üzemelnek. Új hírként a Paletta keszthelyi egysége Siófokra költözött, április 29-ei nyitással. Fonyódon pedig a Paletta tematikáján alapuló strandbüfét visznek, mely június 10-től várja vendégeit. A Paletta kínálatában a budapesti és a balatoni egységek tekintetében erős az átfedés, így nyílván a vendégkör is hasonló, mint a fővárosban. A Balatonon lazább interpretációjú környezet igényeihez igazodnak, melyhez fő motívumként az idegenforgalomból adódó, a gasztronómia iránt fogékony turisták és a helyben lakó vendégkör kívánalmai és igényei is iránymutatók.

A Paletta budapesti egysége, mint egy kedves kis bistrocsábítja a nagyérdeműt, nem titkoltan a balatoni ételek egyediségét kínálva. Cél volt, hogy dedikáltan Balaton Követség legyen a hely: az alapanyagok, az enteriőr és a hangulat mind a tájegység vendéglátását képviselje. A Paletta Bisztró budapesti lokációja nagyszerű, talán kicsit párizsi hangulattal ajándékozza meg a betérőket. Maga az üzlethelyiség óriási üvegtábláin keresztül rálátást biztosít a Páva utca és a Tompa utca övezte sétáló utcára; természetesen színvilágában és anyaghasználatában frissességet, laza eleganciát sugall, a balatoni gyökerek megjelenítésével. Mindenhol felbukkan a Paletta brendet képviselő hullám motívum, mely egyértelműsíti, hova is érkeztünk: a Balaton atmoszférájának megjelenítése lágyan körbeölel, és mintha vízfodrok kékségén ringatóznánk, otthonos hangulatot áraszt.

A budapesti egység Harsány Dávid vezetése alatt reggelivel, ebéddel, és vacsorával is kiszolgálja az igényeket. Hétköznap délben komfort food-ot szolgál fel a vendégek számára, annál az egyszerű oknál fogva, hogy az emberek igényeihez igazodva, az étkezés individuumát kielégítő, tartalmas és minőségi étel kerüljön az asztalra. A vacsoránál az eseményszerűségre élezik ki az étlapot, a vendégek azon lelki igényéhez igazodva, melyet az étel nem mint fizikai szükséglet jelenít meg, hanem mint élményszerű hangulat. Két séf keze munkáját dicsérik az ételek: Molnár Dávid, a budapesti Paletta konyhafőnökének, és Erdélyi András, a Paletta csoport executive séfjének együttműködése a Paletta impulzusát még inkább tovább tudja növelni.

Az új étlap a mi érkezésünkre kelt életre, így azt is büszkén kijelenthetjük, hogy mi tesztelhettük elsőnek. Az előétel egy nagyon érdekes étel képében érkezett, és bevallható, ez lett a személyes kedvencem is – egy utazás volt, az ízek kalandorának érezheti magát az, aki megkóstolja. A balatoni kör tagjaként dolgozták ki ezt az ételt, mint bech food, mely frissen készített, helyi alapanyagokból készült – ez az étel a nemzetközi trendek ötvözése a hagyományokkal. Azt is mondhatnánk: Balatoniasított remeke a Paletta konyhájának. Pulled Ponty Lángos (házilag füstölt boglári ponty hasaalja, tejföl, konfitált tojás, snidling 1950 Ft) Meg kell kóstolni! A következő fogás a Paletta saláta, Paletta sajt fedőnevű betéttel, mely magában is egyedi – Jersey és magyar tarka marha tejéből készült házasított sajt, érett ízekkel, friss üdeségével remek bevezetője volt a fő ételnek. Érkezett aztán a sertésszűzis gombákkal, és kápia krémmel, mely ínycsiklandozó illattal és megannyi ízélménnyel örvendeztetett meg.

A Paletta tehát egy kellemes színfoltja Budapest vendéglátásának, mely elhozta a városba a Balaton kincseit. Érdemes kipróbálni és kalandozni étlapjuk és hangulatuk hullámain!

Paletta Budapest: 1094 Budapest, Tompa utca  28.

FB: @palettabudapest

Fotók Paletta Budapest 

AirChef 

Írjon véleményt