Szatmári Feri – a srác, aki visszaadta nekünk a főzeléket

Fotó: Puskás Nóra

Ferinek a kormányban lenne a helye. Vagy legalábbis egy olyan pozícióban, ahol a mintamenza menüjét állítják össze. Akárhogy is hívják azt, amit manapság (nagy általánosságban) az óvodák és iskolák menzáján adnak, köze nincs a követendő mintához. Nálunk az etalon jó ideje Feri, legalábbis, ami a zöldségeket és azon belül is a főzeléket illeti. Az általa kreált zöldséges egytálételek már ránézésre is pont olyan élettel teliek és vidámak, mint ő maga. A minden szempontból friss, roppanós, és egészségtudatos receptek már jó ideje könyv formában is hozzáférhetőek. A “42 zöldségétel feltéttel és feltétlenül” után Feri azt is megmutatta mennyire nem csak a zöldségekhez ért: “A zöldségeken innen és túl” következett. Zöldségekről, hétköznapokról, tervekről kérdeztük. Interjú.

Jönnek a borongós, őszi napok. Milyen alapanyagokkal dolgozol szíves ilyenkor?

Fozelekes_Feri_Kedvenc_zoldsegeiUtálom az elcsépelt dolgokat és az unalomig lerágott kliséket. Most mégis beállok a sorba és én is csak azt tudom mondani, hogy az ősz színeinél szebbet és vibrálóbbat el sem tudok képzelni. Lehet, hogy odakint az idő komor és szürke, de a vágódeszka céklától vöröslő, sütőtöktől narancsló, gránátalmától pirosló, padlizsántól liluló, kelbimbótól zöldellő. Aki ebben nem látja meg a szépet, azzal én biztos, hogy nem találom meg a közös nevezőt sem szakmailag, sem a magánéletben.
Szerencsésnek tartom magamat, hiszen különleges viszonyom van a zöldségekkel. Nem véletlen, hogy az elmúlt pár évemet jócskán ezeknek szenteltem. Főzve, sütve, egészben vagy aprítva? Nekem tök mindegy! A lényeg az, hogy egy kis csavarral, de mégis egyszerűen legyen elkészítve és meggyőzzem velük azokat is, akik eddig nem hittek bennük.

Piacon vásárolsz? Milyen hasznos tanácsot adnál a még rutintalanoknak?

Fozelekes_Feri_Piac

Piacra járni lehet kedvtelésből, hétvégi programként és a munkánk részeként is. Nekem sikerült úgy alakítanom, hogy a hármat összegyúrva járjam reggelenként ezt a különleges miliőjű terepet. Rutinos öregként tudom már, hogy mit, kitől és honnan, és azt is, hogy mi az, amit hétfőn még véletlenül se. Bizalmi dolog ez, mert hibázni itt is lehet, de nálam az a szabály, hogy csak egyszer.
Ha tehetjük, menjünk kora reggel, fantasztikus látni ahogy éled a piac, kicsit beleshetünk abba a világba, ami csak a koránkelőknek adatik meg. Tömeg és lökdösődés nélkül. Ilyenkor persze számolni kell azzal, hogy még nem csili-villi a pult, de a vibráló hangulat engem mindig kárpótol érte.Írjunk listát! A tervezett vásárlás itt sem haszontalan, ami nem jelenti azt, hogy egy-két extra fincsiség ne kerülne “feleslegesen” a szatyorba. Apropó szatyor! Én az ikea kék táskáit használom, mert annál jobbat még nem sikerült találnom. Oké, a banyatank a legpraktikusabb, de én imádom a kéket. Szóval erős, tartós táskával menjünk, bár nekem az is szexi, ha a női táskából kikandikál egy szál kolbász vagy egy kettéhajtott póréhagyma. És végül, de nem utolsó sorban: az idő. Nekem ez az egyik legfontosabb. Én azzal spórolok, hogy míg a hentes szeletel vagy darál, közben megveszem a zöldségeket vagy a savanyút, halat, magokat vagy a sarki ázsiaboltban a kókusztejet. Persze az így megspórolt perceket a pletykálással elveszítem, de nem sajnálom ezt a kis luxust. Így kerek az életem.

Nem csak abban hoztál újat, hogy elhagytad a rántást a főzelékekből, hanem hogy a zöldségeket olyan állapotukban is felhasználod, amit más már rég kidobott volna. 

Fotó: Főzelékes Feri / Instagram

Fotó: Főzelékes Feri / Instagram

Huh! Fonnyadt a zöldség? Dobjuk ki! Tennék ezt sokan, de minek? Nem vagyok álszent, én is dobok ki ezt-azt, de ha tehetem, megmentem mindazt, amit még meglehet. Répát, petrezselymet, céklát, csicsókát áztassuk vízbe, ha fonnyadt. Pár óra alatt újra gusztusos és nedvességgel teli lesz. Tele a hűtő diribdarabokkal? A megoldás egyszerű! Főzzünk belőlük alaplevet, a főtt zöldségeket pedig pürésítsük le mondjuk egy krémlevesnek vagy köretnek. Dúsítsuk vajjal, friss fűszerekkel, nagyot nem hibázhatunk vele. Vagy kockázzuk fel, keverjük össze némi sóval, olajjal és fűszerrel és sütőben süssük meg. Remek nassolnivaló készül belőle. Ha tehetném, én mindent megsütnék, mert ha egyszer ettünk ilyet, semmi más nem kell.

Lesz következő főzelékes könyv?

FőzelékesFeri manapság Szatmári Feri néven teszi a dolgát. Építgeti saját kis vállalkozását, ami jelenleg még csak egyszemélyes. Emellett recepteket írok több magazinnak, ha úgy alakul, gyerekfőzőműsort is készítek. Keresem az új kihívásokat, az új lehetőségeket. Az év hátralévő részét pedig Amerikában töltöm, feltérképezve az ottani lehetőségeket.

Írjon véleményt