Arany Kaviár már 30 éve

Arany Kaviár

A harmincadik születésnapját ünneplő Arany Kaviár az Év Éttermi Szervíze díjat kapta a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán!

 

Hogy milyen ma egy harmincas? Ereje teljében van, pezseg, teli van élettel, már sok mindent letett az asztalra, de még fényes jövő áll előtte! Az idén a fennállásának harmincadik születésnapját ünneplő Arany Kaviár pontosan ilyen. Egy étterem életében harminc év rengeteg. Gondoljunk csak bele, hány olyan éttermet ismerünk (és szeretünk is), amely három évtizede a porondon van! Nem sok ilyen van. A Budai Vár lábánál található modern orosz étterem ezért is kivételes.

Az Arany Kaviárnak lelke van. És a lelke elsősorban a két tulajdonos, Molnár Attila és Nyíri Szása. Egy éttermet a lélek teszi hosszútávon sikeressé, mert ettől válnak a vendégek törzsvendégekké, és tartanak ki kedvenc helyük mellett akkor is, amikor az egész országban egyre pezsgőbb gasztronómiai élet folyik, és sorra nyílnak az izgalmasabbnál izgalmasabb helyek. És ez a szakma számára sem maradt észrevétlen. Ennek ékes bizonyítéka, hogy február 24-én a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán az Arany Kaviár nem „csak” a Top10+2 éttermek közé került, tehát ismét az ország legjobb éttermei között van számon tartva, de egy fantasztikus elismerést, az Év Éttermi Szervíze díjat is átvehette.

Az Arany Kaviár Magyarország legrégebbi fine dining étterme. Harminc éve, 1990-ben nyitotta meg kapuit az Ostrom utcában, először csak a mai étterem töredéke tartozott hozzá. Néhány évvel később a korábbi Vörös Kaviár Étterem üzemeltetését vette át keresztszüleitől Molnár Attila. Fiatalos lendülete, a szakma iránti elkötelezettsége és szűnni nem akaró folyamatos fejlődési vágya helyezte fel az éttermet a magyar gasztronómia térképére. 1997-ben csatlakozott hozzá Nyíri Szása, aki az orosz kulináris irányt még hitelesebbé, szerethetőbbé tette a konyhán. Közös munkájuk, fáradhatatlan szenvedélyük eredménye a mai Arany Kaviár Étterem. Az elmúlt 30 évben nem csak tulajdonosként, a háttérből vettek részt az étterem életében.

„A vendéglátás egy élő, lüktető szakma, amit belülről értesz meg igazán. Mi a saját bőrünkön tapasztaltuk meg, hogy mire vágyik a vendég, hogyan változnak a trendek.Ez az oka annak, hogy folyamatosan fejlődni tudtunk, nem csak fennmaradni, de irányt is mutatni.”

 

Attila és Szása mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy olyan szakemberekkel, fiatal, lelkes kollégákkal vegye magát körül, akik előremutató gondolatokkal, külföldről hazahozott tapasztalatokkal működtetik az Arany Kaviárt. Ma büszkén mondhatják el, hogy nem egy megfáradt 30-ast, hanem egy pezsgő, modern orosz éttermet üzemeltetnek Budán.

 

Sikerük abban is megmutatkozik, hogy vendégeik bőven több, mint fele törzsvendég, akik közül néhányan a kezdetektől látogatják az éttermet. Vannak olyan vendégek is, akik ma már nagyszülők, és gyerekeik, sőt unokáik ma már a családtól függetlenül, új társaságokkal járnak az Arany Kaviárba. A generációkon átívelő vendégkörnek, és a sok-sok fiatal vendégnek köszönhetően tud az Arany Kaviár is fiatalos maradni.

 

A siker másik kulcsa pedig az, hogy a személyzet szívvel-lélekkel tagja az Arany Kaviár „családnak”, és most, amikor a legjobb éttermek is munkaerőhiányban szenvednek és mindennaposak a felmondások az éttermi konyhákban, az Arany Kaviárban nagyon stabil a stáb. Kanász László séf már tíz éve erősíti a csapatot, míg a szemtelenül fiatal Lendvai Levente sous chef is már négy éve elkötelezett csapattag.Barta Judit és Kovacsik Dániel, a két étteremvezető Angliában megszerzett tapasztalatával erősíti a csapatot, míg a szintén nagyon fiatal Varga Ákos sommelierként tesz hozzá a fiatalos lendülethez.

 

Az Arany Kaviár büszke az elért eredményekre, és egész évben ünnepel. Hamarosan   elérhető lesz a jubileumi séf menü, amely a modern orosz konyhát hivatott bemutatni. Az étterem február 28-án különleges születésnapi vacsorával készül, és a törzsvendégek lelkesedését és bizalmát mi sem bizonyítja jobban, hogy a vacsora már a hivatalos meghirdetés előtt betelt, pedig a vendégek azt sem tudták, mi lesz a menü.

 

Fotó: Schumy Csaba

Írjon véleményt