Winestone Korona

Winestone étterem belváros

Megnyílt az új Winestone Korona Étterem a Kálvin téren, aminek a kistesója már működik a Váci utcában.

A megnyitásának apropójából ültem le beszélgetni az étterem igazgatójával, Erdei Dániellel, akivel a Winestone étteremről és a koncepcióról beszélgettünk!

Hogy indult el a Winestone éttermi láncolat?

A Winestone konepció 2013-ban indult el Lengyelországban, Pável Anders indította, aki ennek az atyja is. A Winestone Korona arra büszke, hogy így a 16. étterem lett a sorban. Fontos még, hogy ez lett Kelet Európában az éttermek között az új zászlóshajó, és a legnagyobb befogadóképességű étterem is egyben. 200 fő egyidejű leültetésére képesek, egy száz fős terasszal, és ez még az ötödik kerületben is egyedülálló. Még plusz szerencse, hogy Anders úr támogatás adott abban is, hogy ne azt a koncepciót vegyük át, amivel a lánc indult 2013-ban, hanem egy teljesen új koncepciót alakíthattunk ki magunknak. Amikor megnyitottunk június 3-án akkor ez a koncepció láthatóan eltér az eddigi Winestone éttermektől. A Winestone elemei, a rózsaszín fal, nálunk ez burgundi lett, a zöld színek, a fa asztalok, sem tipikusWinestone elemek, de mi kísérletezhettünk ebben is. Úgy néz ki egy hónap után, hogy eddig ez bevált. A vendégek kiszolgálása is eltér a megszokottól:mi nem odamegyünk a vendéghez és csak odaadjuk az étlapot, mint egy biorobot. Azért, hogy egy vendégeknek valódi élményt tudjunk adni, mi mesélünk nekik, hiszen minden ételnek, italnak egy külön sztorija van. Így ők is egy picit át tudják élni a Winestone életérzést, és ezzel mélyen elültetjük ennek a márkának a magját a tudatában, és később is emlékezni fog ránk. 
 

Miben mások az ételek, miben egyediek?

Az ételeket és az étlapot Budapest válogatott séfjei állították össze az alapján,  hogy mire is van a vendégeknek igénye. A boroknál sincs ez másként, 256 féle borból válogattuk össze a legjobb borokat, ezt a válogatást is sok szakember és borász segítette. A Haraszthy pincészet pedig dedikált Winestone borokat alkotott meg. Kiemelném az Irsai Olivért, ami egy könnyed gyümölcsös bor, és a Sauvignon Blancot a fehérek közül. Illetve meg kell említenem a Haraszthy Rosét, és a Pinot Noire-t, ami egy szintén könnyed vörös bor. 

A személyzet mennyiben más, mint általában az éttermekben?

Eltérünk a többi étteremtől. A felszolgálókat például úgy válogatjuk és „tanítjuk be”, hogy merjenek beszélgetni a vendégekkel, merjenek odamenni hozzájuk, ne féljenek attól, ha megszólítják, ha belekérdeznek valamibe. Erősítjük bennük azt is, hogy ne féljenek, ha hibáznak, hiszen emberek vagyunk, és legyenek nyitottak és barátságosak. Vagyis ők is érezzék jól magukat, könnyeden.Ez jól működik a vendégvisszajelzések alapján. Arra pedig külön büszke vagyok, a google Winestone Korona oldala például 100%-os, amiért a csapat keményen dolgozik
 
 

Mennyire nehéz vagy könnyű az utca népét beinvitálni az étterembe?

Nehéz volt megszoktatni az V. Kerületi utca népével, hogy itt egy új étterem nyílt. Mi egy lekerítéssel próbálkoztunk, és ez furcsa volt nekik az elején. Afelszolgálók próbáltak beszédbe elegyedni az emberekkel, és mesélni arról, hogy milyen étterem is a Winestone nagy vonalakban. Ez azt eredményezte, hogy voltak olyan emberek, akik visszatértek a családdal, hogy megkóstolnák az ételeket. Az első időszakban nagyon meleg volt 38 fok, mi ekkor hideg frissítő limonádét adtunk az erre haladóknak, hogy így emlékezzenek ránk, hogy figyelmesek vagyunk, ezekből a kapcsolatokból is lettek vendégek. 
 

Kicsit bemutatnátok az ételeket is?

Gral József séf úr támogatásával, egy olyan étlapot hoztunk létre, amiben autentikus Winestone elemek vannak, ez elvárás is volt. Itt van például akár a ducca , vagy a gyökérkenyér, ami a lengyelországi útjaink során egy mindig vissza köszönő elem volt. Ez egy vendégváró, étvágygerjesztő falat, snack, ameddig a vendég vár. Nagy hangsúlyt kaptak azok a stonok az előételekben, ezek mindenhol megjelennek. Séf Úr ötlete volt, hogy a Budapestet, mint szót szétszedtük és összekapcsoltuk a legjobb magyar stonokkal: ilyen a Buda stone, ami magyar kacsa máj, magyar alapanyagokkal készül mint az egres chatny, vagy a Pest Stone édes tatár, amivel szeretnénk megfogni a közönséget, vagy a River Stone pácolt lazaccal. Amikre pedig büszkék vagyunk, hogy magyar alapanyagokból tudunk dolgozni, 80%-ban ez meg is valósult. Büszkék vagyunk a tanyasi rántott csirkére, amit az egyszerű ételeket szerető ember is szívesen megeszik. Továbbá vannak az autentikus elemek, mint például a gulyásleves, de nagyon közkedvelt a papardelle tészta. A desszertek között is fellelhetőek a hagyományos édességek is, mint a házi rétes és a házi sajttorta. Érdemes akár egy sütire is betérni. Adagokban arany középutat vállaltuk fel, ami pont elég egy felnőtt embernek. Kiemelném viszont még itt a sertés szűz lecsóval és lángossal, amiben senki sem csalódott eddig, és ez az abszolút favoritunk is.

A két Winestone mennyiben egyezik meg? 

Van párhuzam közöttük, de teljes mértékben nem egyezik meg. Most haza beszélek, vannak ételek, amik mások, és az adagok is másmilyenek. A séf ajánlat sem egyezik meg a két étterem között, az is eltér mindig

Cím: Budapest, Kálvin tér

 

 

Írjon véleményt