„Kimagasló dolgokat szeretnék véghez vinni” – interjú Földi László séffel

Földi László és Sárközi Ákos séfek

Óriási siker volt az a jótékonysági vacsora a Pavillon de Paris francia étteremben, amelyet Földi László szervezett november 28-án Sárközi Ákos és a Konyhafőnök korábbi versenyzőinek segítségével. A teltházas esemény teljes bevételét egy autistákat támogató alapítványnak, az AUTISTIC ART Alapítványnak ajánlották fel, és a sikeren felbuzdulva biztosan lesz még folytatás. Az estről, a jövőről és a tervekről kérdeztük Földi László séfet.

Földi László

GG: Kinek a fejéből pattant ki az ötlet?

FL: Abszolút az én ötletem volt. Elsőként megkerestem Sárközi Ákost, aki azonnal jó ötletnek találta, és örömmel segített, amiért végtelenül hálás vagyok neki. Annak idején megígérte, hogy segíti a karrieremet, és ezt azóta is maximálisan tartja, ez az este is bizonyítja. A Pavillon de Paris teljes vállszéleséggel mellettem állt, habozás nélkül igent mondtak az ötletre. Elég ijesztő volt ez a hatalmas feladat, de Palovecz Szandra, a Pavillon menedzsere rengeteget segített a szervezésben, hálás vagyok érte. Ahogyan természetesen az étterem séfjének, Vásárhelyi Balázsnak és a felkért szakácsoknak, Kettel-Fülöp Flórának és Nagy Dánielnek is hatalmas köszönettel tartozom. Ha már köszönetnyilvánítás, szeretném megköszönni a szponzorációt a chefs.hu-nak és nektek, a GastroGuide-nak és Melhem Saadnak, a Pizza King Express tulajdonosának, aki rendszeresen jótékonykodik.

GG: Mennyi ideig szervezted?

FL: Az ötlettől a vacsoráig mindössze 20 napom volt mindent lebonyolítani. A menüt megírtam, az volt az első lépés, utána kezdődött a számomra ismeretlen terepen való kalandozás.

GG: Hogy érezted magad a vacsorán és az azt megelőző szervezés alatt?

FL: Hatalmas kihívás volt, az elején komoly teherként éltem meg. Főleg azt a részét, amikor aznap este az étterembe érkezve Sárközi Ákos azt mondta, én vagyok a házigazda, a főnök, minden rajtam múlik. Ez azért erősen presszionált, de egyúttal inspirált is, óriási dolognak tartom, hogy egy Michelin-csillagos séf ilyet mond. A végén gratulált is, azt mondta, nagyon menő este volt és elégedett. Rendkívül jólesett. De a non plus ultra, hogy a szakmánk által tudtunk adni egy élményt a jelenlévőknek, és ezt segítség formájában tovább is tudtuk adni. Amikor a főzés találkozik a segítségnyújtással, az egy mese. Próbálom azóta is szavakba önteni, hogy ez mit jelent nekem, vagy mit éreztem, de ez tipikusan az a szituáció, amikor elfogynak a szavak.

GG: Mi volt a visszajelzés a vendégek részéről?

FL: Nem számítottunk teltházra, meglepődtem, de örültem neki persze. Át is kellett kicsit rendezni az éttermet, hogy mindenki elférjen. Az első tervhez képest kicsit exkluzívabb lett a menü, amely ár-érték arányban megfelelő egy jótékonysági esthez. Az öt fogásból mindegyikünk egyet készített. Én szarvasgerincet csicsókával és gombával, és nagyon jók voltak a visszajelzések, ízlett mindenkinek. Sok ismerős eljött, a Konyhafőnök 2021 győztese, étteremtulajdonosok, Rácz Jenő étterméből is érkeztek, mindenki gratulált, és elismerősen nyilatkozott, ami szintén jólesett.

BB: Mit gondolsz, hogyan tud ez a szakmai karriereden lendíteni?

Mindenképpen szeretnék kitűnni a szakmában, kimagasló dolgokat véghez vinni, és ezt nem csak a jótékonysággal elérni. De jó apropó volt arra, hogy felfigyeljenek rám, mit is csinálok.

GG: Magánemberként is jótékonykodsz?

FL: Igen. Szeretek adni, számos alapítványban segítek, ahol tudok, a jelenlétemmel, tettekkel, például járok állatmenhelyekhez is. Ez egyrészt személyesen jó érzés, és amikor ez a vacsora is összeállt, és tudtam, hogy segítettem, ráadásul a gasztronómia és a jótékonyság találkozik, az felemelő.

GG: Mik a jövőbeli terveid?

FL: Januárban újra lesz jótékonysági vacsora, sokkal nagyobb volumenben. Azon kívül később szeretnék majd beteg gyerekekhez kimenni és ott főzni nekik, viszont ez már csak a jövő évre marad, mivel előtte a szilveszteri menün ügyködünk gőzerővel Vásárhelyi Balázzsal és a teljes konyhai személyzettel. Műszakvezetőként van vele bőven dolgom, és elég nagy durranásnak szánjuk, olyannak, amilyen itt még nem volt. Remélem, sikerül, mert a szívem-lelkem benne van. Emellett Sárközi Ákos útmutatásával készülök a Czifray szakácsversenyre, amiért ugyancsak nem győzök elégszer hálát mondani neki. Tervezem azt is, hogy a későbbiekben kicsit más oldaláról közelítsem meg a gasztronómiát. Szeretnék gasztroblogot, éttermekről véleményt írni. Rengeteg ötlet van a fejemben, a 15 év tapasztalata most más formákat kezd ölteni, de írni mindenképpen szeretnék majd. Egyébként vicces volt, mert a jótékonysági est szervezése annyira lekötött, viszont szerencsésen megtaláltam mindenkivel a közös hangot, gördülékeny volt az együttműködés, hogy egy pillanatra elgondolkodtam rajta, talán ezzel kéne foglalkoznom. De nekem a konyha a második otthonom. Idővel szeretnék majd kiszakadni ebből, és a gasztronómia más aspektusaival foglalkozni, például a rendezvényszervezést is szívesen csinálnám. Akár ez is lehet a távoli jövő, de most elsősorban az a célom, hogy kimagasló legyek a szakmában, meg tudjam mutatni, milyen sokrétű a gasztronómia. Ehhez pedig mindent megteszek.

A szilveszteri menü

Írjon véleményt