Szabolcsi Töltött Káposzta – Agáta konyhája

Agáta Konyhája

A mi családunk a Szabolcsi Töltött Káposztát készítette mindig is. Nagyon szeretjük. Különösen finom tavasszal, amikor már kapható újkáposzta. Háztartásonként változik, hogy tesznek-e rá tejfölt. Mi azok közé tartozunk, akik rengeteg tejföllel eszik. De bort is szoktunk kortyolgatni hozzá. Testesebb rozéval az igazi. A dél-balatoni Rubin Pince Guerilla Rozéja fantasztikusan illik hozzá!

 

 

Hozzávalók 4-6 személyre –  

5 kis fej új káposzta

800 g sertéscomb

500 g főtt-füstölt tarja

140 g sűrített paradicsom

125 g rizs

2 nagy fej vöröshagyma

1 ek édesnemes fűszerpaprika

2 db TV paprika

1 db csípős paprik

5 gerezd fokhagyma

Ízlés szerint pirosarany

fekete bors

 

 

Elkészítés –

 

Egy nagyobb fazékban vizet forralunk egy marék sóval. Amíg felforr a víz, óvatosan távolítsuk el a káposzták torzsáját, A cél, hogy a levelek ne sérüljenek és később könnyedén leválaszthatóak legyenek egymásról. Amikor felforrt a víz, az immáron torzsa nélküli káposztafejeket, fejjel lefelé beletesszük. 8-10 percig főzzük, majd a leveleket egy konyhai csipesszel elkezdjük leszedegetni a fejről. Amikor megvagyunk, jöhet a vízbe a következő fej. És így tovább. A kisebb leveleket – amelyek annyira kicsik, hogy lehetetlen lenne megtölteni – félretesszük. Ezeket apró káposztának fogjuk felvágni. Amíg a levelek hűlnek, elkészítjük a tölteléket. A sertéscombot és a tarját együtt ledaráljuk, majd kézzel összedolgozzuk egy kicsit. Olajon üvegesre dinszteljük az apróra vágott  vöröshagymát. Ügyeljünk rá, hogy ne barnuljon meg! Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát. Belesegítjük egy keverőtálba és hozzáadjuk a darált húsokat. Kézzel alaposan összedolgozzuk. Beletesszük a megzúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Jöhet az alaposan megmosott, megszáradt rizs. Ismét összedolgozzuk. ha túl száraznak találnák, dúsíthatjuk némi étolajjal. A káposzta levelekről óvatosan levágjuk egy éles késsel a középen végigfutó levélnyél végét. A leveleket megtöltjük a töltelékkel. Az megmaradt kisebb leveleket vékony csíkokra vágjuk és egy részét a lábas aljára terítjük. Jöhet egy réteg töltelék, majd ismét apróra vágott káposzta. És így tovább. A lényeg, hogy a legfelső réteg aprókáposzta legyen. A paprikákat vékony karikákra vágjuk és a káposzta tetejére szórjuk. Esetleg egy kis pirosaranyat is cseppenthetünk rá. A paradicsompürét elkeverjük egy liter langyos vízzel és felöntjük vele a káposztát. A tetejét lepje el. Lassú tűzön főzzük kb. 2 órán át. Jó étvágyat!

 

Bor : Guerilla Rosé 

 

instagram: Agáta Konyhája 

szerző : Agáta 

 

Írjon véleményt