Latin életérzés a belvárosban

Havana Restaurant

Budapest legautentikusabb kubai étterme tuti, hogy téged is megtáncoltat! Szeretnél elmerülni a latin életérzésben, anélkül, hogy elhagynád Budapestet? Akkor nincs más teendőd, mint felkeresni a Budapest szívében található Havana éttermet, ahol a forró kubai hangulat és a gasztronómiai élmény is garantált.

 

A tulajdonososok a Havana esetében valódi piaci résre bukkantak, ugyanis bár több dél-amerikai konyhával működő klassz étterem is akad a városban, olyan, ami egyben salsa klubként is funkcionál nincs másik. Itt azonban tető alá hozták azt a két dolgot, amihez a kubaiak talán a legjobban értenek: az evést és a bulizást.

 

 

Good vibes only

Az étterem keddtől szombatig tart nyitva, a nyitás minden esetben délután 5-kor történik, pénteken és szombaton hajnali 3-ig szabad a tánc, a többi napon éjfélig üzemelnek. Annak ellenére, hogy a 230 embert tudnak leültetni, érdemes legalább két hétre előre foglalni hozzájuk, mert népszerűségüknek hála nagyon hamar megtelik a foglalási naptárjuk. Cserébe viszont sok más étteremmel szemben nem kötik időkorláthoz a jelenlétet, vagyis senki nem fog felállítani titeket 2- 2 és fél óra múlva, hogy ideje átadni az asztalt. És ha már a belső térnél tartunk ezt a helyet egyszerűen látni kell! A rengeteg lampionnak és színes, csillogó ruhákba öltözött táncosoknak köszönhetően olyan magával ragadó a hangulat, hogy a legintroveltáltabb irodakukac is se perc alatt parketten találja magát egy vadidegen társaság gyűrűjében ropva. Főleg, mert minden nap élőzenével kényeztetik a nagyérdeműt. A visszafogott hétindítás jegyében kedden piano esteket tartanak, szerdán a szóló énekeseké a színpad. Az azt következő napokon komplett zenekar szolgáltatja a talp alá valót, pénteken és szombaton pedig az élőzene után hajnali 3-ig  után a dj-ké a terep.

 

 

Tradicionális fogások nemzetközi csavarral

Az étlap nem végtelen, de ez teljesen tudatos döntés eredménye. Inkább arra koncentrálnak, hogy minden frissen kerüljön a konyhájukra és maguk dolgozzák fel, mint hogy fagyasztott vagy félkész alapanyagokkal dolgozzanak. Az ételekért Homicskó György felel, aki két éve csatlakozott az egyébként nemzetközi konyha csapatához, mint head chef. Bár a hamburgerek és a saláták is nagyon csalogatóak, ha rám hallgattok a fahitas, a kubai specialitások vagy a josperről kínált ételek közül válogattok. Aki esetleg kevésbé lenne képben, annak súgom, hogy a josper a grill és a sütő faszenes kombinációja, mely a hagyományos grillel ellentétben zárt, így a füstös aromák és a fűszerek sokkal koncentráltabban hatnak a benne készülő ételekre, melynek eredménye ez igazán komplex ízélmény. Hatalmas előnye továbbá, hogy nagyon változatosan használható, itt is egyszerre sül benne tökéletesre az olasz porchetta, az uruguay-i hátszín és az argentín rib eye. A fahitasok esetében, csirkés, marhás és vegetáriánus opcióból lehet válogatni, de nekünk a marhás a nagy kedvencünk. Ebben pácolt steaket csíkoznak fel, mellé tesznek még egy jó adag grillezett zöldséget, guacamolét, jégsalátát és fokhagymás tejfölt, majd az egészet egy különleges szósszal bolondítják meg, végül a szokásos módon feltekerik. Ha nem a könyökötökön folyik a szósz, akkor nem jól csináljátok. Aki a dél-amerikai konyha kevésbé ismert fogásai között kalandozna, annak van csípős tigrisrák, rostjaira szaggatott marhahús fekete babbal és egy izgalmas fűszervajjal készült, kemencében sült csirkefilé. Bármelyikre is esik a választásotok, egyikben sem fogtok csalódni, ezt megígérjük.

 

 

Idd, idd, idd!

Amit az étlap megalkotáskor „megspóroltak” azt behozták az itallapon. Annyiféle limonádé, gin, whiskey és még sok más található náluk, hogy nincs az finnyás vendég, minden órás kismama, vagy edzett partiarc, aki ne találna magának kedvére valót. Aztán mit érne egy salsa klub bivalyerős koktélok nélkül? Biztosan sokkal kevesebbet, így inkább meg sem kockáztatják, hogy bárki szomjas maradjon. Olyannyira, hogy esténként nem kevesebb mint 5(!) bartender gondoskodik róla, hogy a poharak mindig tele legyenek. Talán mondanom sem kell, hogy rumban kifejezetten széles a választék, így aki a műfaj kedvelőjének tartja magát, annak itt a helye! A nagy klasszikusok mellett 8-féle kubai recept alapján készült koktél is van és ugyan a mojitó vagy a daiquiri bizonyára senki számára nem ismeretlen, érdemes kipróbálni, hogy készítik itt, mert lesznek meglepetések. Aki ennyire nem vadulna, annak szíves figyelmébe ajánlom a borlapot, melyben szintén a „kevesebb több”-szemlélet érvényesül. Hazai és külföldi tételek egyaránt kaphatóak, a buborék fanoknak pedig prosecco vagy champagne is jut!

 

 

A Havana tehát nem csupán egy étterem, hanem sokkal több annál. Egy olyan hely, ahol bepillantást nyerhetünk egy távoli kultúrába, megkóstolhatjuk annak ízeit, élvezhetjük a zene vibráló hangjait és megtapasztalhatjuk a latin vendégszeretetet. Mindez pedig pedig a belváros mértani közepén. Ha kipróbálnátok valami újat, irány a Dob utca – de arra figyeljetek, hogy kényelmes cipő legyen rajtatok, mert itt bizony szabad a tánc és szabad a szerelem.

Cím: 1074 Budapest, Dob utca 57.

Facebook: Havana Restaurant

fotók: Juhász Gitta / Gastroguide 

Írjon véleményt