Madridi séták – Vesd bele magad a piaci rengetegbe!

Madridi túránk alatt nem a fine dining játszotta a főszerepet, hanem a street food és a piacok. A spanyol főváros ugyanis tömve van piacokkal, amik közül mindegyik picit más koncepcióra épül, hogy ne und meg őket a második után. Van, amelyik hasonló a mi Hold utcánkhoz, alul friss áru a konyhádba, felül street food. Olyan is akad, amelyik csak street food-os, illetve gourmet “ajándékbolt” és street food kombináció is. Az egyik alapvető különbség  az, hogy a spanyolok a sales részét kicsit rámenősebben csinálják, ami nem volt túl pozitív számomra, de lehet, hogy ez csak a kulturális eltérés miatt van. Ellenben a pörgős, nyüzsgő hangulat mindent visz.

Mercado de San Miguel

Ez a piac a leghíresebb és legkedveltebb, legalábbis a turisták körében biztosan. Itt a hűtőbe való árut nem igen találsz, talán egy kis gyümölcsöt, de inkább minden a hasba megy azonnal. Remek hangulata van a piacnak, dugig emberekkel nyitástól zárásig, akik nagy része turista. Ennek a hatása meg is látszik a kínálaton, ugyanis szinte csak az van, amire egy turista vágyhat. Sangria mindenhol, paella, chorizo és churros. Emiatt nálunk nem ez a piac volt a favorit, de ide is mindenképp ki kell látogatni, mert vannak standok, amik megérnek egy kóstolást és máshol nem bukkanhatsz rájuk. A hátsó sarokban eldugott mozzarellás és burratás például nagy kedvenc volt, az olivás nyársai is rendben vannak, valamint egy adag chorizóra is érdemes benevezni.

LL_Madrid_piac_SanMiguel_1

Mercado San Antón

Ennek a piacnak a koncepciója tetszett a legjobban. Alul friss áru, csakis a legjobb minőség, az első emeleten street food, legfelül pedig egy rooftop bár és étterem. A street food standok is kiválóak, de ide leginkább az alsó- illetve a tetőtéri rész miatt érdemes ellátogatni. Egy nyaralás keretein beül nem kell ugyan dugig tömni a hűtőt, de a bóklászásra, illetve gasztroajándékok beszerzésére a piac alsó része kitűnő. Ezen kívül a lenti halasnál enni is tudsz, mégpedig a friss áruból általad kiválasztott példányt fogják neked elkészíteni. A tengeri sünt itt érdemes kipróbálni, én is itt ettem először. Miután pedig bejártátok a piac alsó két szintjét, a rooftop bár kihagyhatan. Gyönyörű design, szép kilátás, kellemes hangulat, ja, és mindeközben Madridban vagy.

LL_Madrid_piac_SanAnton_2

Mercado de San Ildefonson

Maga a street food része ennek a piacnak a legjobb, hiszen itt az áll a figyelem középpontjában. Megkóstolhatod ugyan a spanyol jellegzetes ételeket, de nem a turistás vonalon, majd leöblítheted őket hagyományos, vagy egy kicsit szokatlanabb italokkal is. A piac földszinti része picit kihaltabb, mindössze pár standdal, amik inkább külföldi ízekre épülnek. Senki ne riadjon tehát vissza a lenti csendtől, fent nyüzsgés van. Az iberico sonka tálat feltétlenül kóstoljátok meg, ezen kívül pedig a polip carpaccio is kötelező a menün. Ha pedig már unjátok a sok sangriát, cavát és vermutot, a picike italos standnál különleges cidert lehet kapni. Sőt, maga a kiszolgálás is kész ceremónia.

LL_Madrid_piac_SanIldefonso_2

The Gourmet Experience

Gourmet experience-ből kettő is található a spanyol fővárosban, az egyik a híres Gran Vía mellett. A különlegessége az, hogy a 9. emeleten van amiből kifolyólag egy gyönyörű kilátást is kapsz a gasztroélmény mellé. Ezen kívül pedig az otthoniakra is könnyedén gondolhatsz, mivel egy hatalmas gasztroajándékbolttal vannak összeépítve a kis street food standok, ahol csúcsminőségű ajándékokat szerezhetsz be. A street food részen puccosabb standokra számíts, mint egy átlag piacon, de az árak még mindig a földön járnak. Kösd tehát össze a kellemest a hasznossal, vásárolj egy-két ajándékot, egyél, igyál egy jót és csodáld meg a gyönyörű Madridot az egekből.

LL_Madrid_piac_GourmetExperience_1

(A képek a szerző felvételei)

Írjon véleményt