Pierre a Fény utcai pacon

Nemzetközi trendek a magyar piacon Manapság már nincs piac kínai és török büfé nélkül, itt is van, semmiben nem különböznek a város más pontjain találhatóaktól, ők csak egyszerűen odamennek, ahol várhatóan sok ember megfordul, a nagy számok törvénye szerint mindig akad majd fogyasztójuk. Beépültek a budapesti fogyasztói kultúrába, a kínai kifőzdék áraival nehéz felvenni a

4 friss és ropogós tavaszi kedvenc

Elnézve a piaci standok kínálatát, nem nehéz rájönni, hogy megérkezett a tavasz, vele pedig a primőrök sora. Nézzük, mit ropogtatunk a következő hetekben! Retek Szégyen vagy nem, városi lány lévén én csak nemrég tudtam meg, hogy a hónapos retket miért hívják hónapos reteknek. Nos, azért, mert a tenyészideje nagyon rövid, azaz egy hónapos. A tavasz

Rakott krumpli for president – Széll Tamás a piacon is tarol

Tartozom egy vallomással. Nem mindig csak az ételek körül forgott az életem, tiniként sokkal inkább lekötött a divat világa. A jó ételt akkor is szerettem, de hamarabb villanyozott fel egy szép cipő, mint a 2000-es évek Csongrád megyéjének potenciális gasztronómiai kalandjai. A világ persze sokat változott azóta (aminek legnagyobb kárát a ruhatáram látta), mostanság gyakran

Szimplára kattanva – piaci séta Budai Zsanival

A piacra járásnál kevés jobb programot tudok elképzelni, akár barátokkal, akár családdal, sőt, még egyedül is! Minden évszakban megvan a maga szépsége, azonban nyár végén, ősz elején van néhány hónap, amikor a legtöbb, és leggyakrabban fogyasztott zöldségek szezonja tetőzik. Hajlamos vagyok ilyenkor csak a piacról élni: és az ott beszerzett zöldségekből összeállítani a teljes menüt. Hangulattól

Pancsolj te is az Élesztőházban!

Kinek ne hiányoznának a gyerekkorát megidéző zöldségek és gyümölcsök? De sokáig hiába kerestük a rég elfeledettnek hitt ízeket, illatokat a multik polcain. Persze én is tisztában vagyok azzal, hogy télen nem lehet elvárás a nap érlelte paradicsom, vagy tavasszal a zamatos szőlő, de a termelői piacok felfedezéséig sok ilyen ízt akkor sem találtam, amikor szezonja volt.

Belvárosi csodaország – Budai Zsani a Hold utcában

Több mint hat éve élek a fővárosban, ebből ötöt töltöttem úgy, hogy nap, mint nap az ötödik kerületi hivatalnokdzsungelben csengettek be számomra munkavégzési céllal. Budapesti viszonylatban pedig ez azt jelenti, hogy a kapcsolatom a környékkel történelmi léptékű: össze sem tudnám számolni, hány reggelit és ebédet ettem már itt. Az itt található Belvárosi Piacra, avagy leánykori nevén

Nagycsarnok – a kulisszák mögött

Van, aki nap mint nap elsétál mellette, van, aki itt intézi a hétvégi bevásárlást, mások számára szinte kötelező látnivaló, ha Budapesten járnak. A Fővám téri Nagyvásárcsarnok a főváros egyik legnagyobb turistalátványosságává vált, ahol kapható minden, mi szem-szájnak ingere. Mi a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány által szervezett sétán oda is bejuthattunk, ahová a látogatók nem, ez pedig

Piac és valami más – a Fény utcáról több szólamban

A tér már két éve viselte a Moszkva nevet, amikor 1953-ban a „szovjet kolhozpiacok tapasztalatai alapján” megépült a Fény utcai piac, a földalatti vasút munkálatai is akkor indultak, emiatt elbontották a tér szélén álló piaci bódékat, aki jót akart, bement az új piacra. Ahova nem csak az élelmiszerek miatt térünk be, nem csak a táplálkozáshoz

Húsos ámokfutás Londonban

London nagyszerű terep a különlegességre vadászóknak, és nincs ez másként az ételekkel sem. Gyakorta hangoztatott vélemény az angol konyha kapcsán, hogy mindent belepréseltek, amit csak a gyarmati múlt lehetővé tett. Kétségtelen tény, hogy a volt gyarmatbirodalom régmúlt csillogása még mindig beragyogja az angol hétköznapokat, legyen szó akár az otthoni főzésről, akár az éttermek étlapjáról, ugyanakkor