A gasztronómiában, a rebarbara a tavasz egyik első hírnöke. Pikánsan fanyar ízével, félelmetesen sokoldalúan lehet kombinálni, számos alapanyaggal a konyhában.
Készíthetünk belőle lekvárt, kompótot, szörpöt, vagy akár mártást, de tehetjük süteményekbe is. Arra viszont ügyelni kell, hogy ugyan savanykás az íze, de azért ne cukrozzuk meg túlságosan, mert pont ellenkező hatást érhetünk el, mint amit szerettünk volna. Remekül párosíthatjuk gyümölcsökkel, illetve jól passzol hozzá a vanília, a fahéj és a gyömbér is. Mi a családban a rebarbarás-epres pitét szeretjük a legjobban. Különösen finom egy kis vanília, vagy eperfagyi társaságában. Legutóbb az AM Tokaj Pince Tokaji Accipite nevű borát kortyolgattuk hozzá, ami egy Furmint & Hárslevelű házasítás. Édes, krémes felszínű bor, ami fantasztikus kísérőnek bizonyult a pitéhez!
Hozzávalók:
500 g rebarbara
250 g eper
200 g finomliszt
50 g vaj + egy kis darabnyi a tepsi kikenéséhez
2 db tojás (M méretű)
50 ml félzsíros tej
1 tasak sütőpor
80 g kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
Csipetnyi só
Rétesliszt a tepsi kiszórásához
Az édes morzsához:
100 g rétesliszt
100-150 g kristálycukor vagy nádcukor
50 g olvasztott vaj
Első lépésként előkészítjük a rebarbarát. Alaposan megmossuk, meghámozzuk, 4 centis darabokra vágjuk. 3 evőkanál cukrot karamellizálunk egy teflon edényben. Amikor enyhén barna, rádobjuk a rebarbara darabokat. 2-3 percig óvatosan kevergetjük, majd elzárjuk a lángot. Félretesszük hűlni. Az epret megmossuk a csumáját eltávolítjuk. Tetszés szerint felekre vagy negyedekre vágjuk. Hozzákeverjük a már majdnem kihűlt rebarbarához. Félretesszük és nekikezdünk a tészta elkészítésének.
A finomlisztet keverőtálba öntjük. Kézi habverővel folyamatosan keverve hozzáadjuk az olvasztott vajat, a két tojást, a tejet, a sütőport, a vaníliás cukrot és a kristálycukrot. Addig keverjük, míg egy lágy állagú tésztát kapunk. Megsózzuk, majd a tésztát beleöntjük a kivajazott, liszttel megszórt tepsibe. Félretesszük pihenni egy kis időre. Nekilátunk az édes morzsának.
A réteslisztet, a cukrot és a vajat egy kisebb tálba öntjük és kézzel szép lassan összegyúrjuk. Akkor jó, ha nem homogén állagú, hanem darabos – morzsás. Félretesszük. A rebarbara – eper keveréket kanállal a tészta tetejére adagoljuk. Ügyeljünk rá, hogy a tészta felszínén egységesen legyen elosztva. A morzsát a süteményre szórjuk. Itt is ügyeljünk az egyenletes elosztásra. 160 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Amikor elkészült hagyjuk kihűlni, s csak utána vágjunk belőle! Jó étvágyat!
Borpár: AM Tokaj
instagram: Agáta Konyhája
fotó: Kovács Anti
Írjon véleményt
Vélemény írásához be kell jelentkezned az oldalra