A KNRDY titkos fegyvere

Ha nemes és prémium húsokról van szó, akkor nagyjából az elsők között emlegetik a KNRDY-t, egyébként joggal. Ha pedig prémium vörösborokat szeretnénk látni legalább nyomtatásban, és elképzelni, hogy ezek itt vannak kézközelben, akkor szintén érdemes betérni. Ennyi vörös nagyágyú világnagyság egy helyen nincs máshol Magyarországon, az biztos, ami persze szoros összefüggésben van az itt felkínált húsokkal. Jennifer Lawrence tudna mesélni, de sok más híresség is, akik megfordultak itt.

A fúzió jó

Én is betértem, Jennifer sajnos már nem volt ott. Ebédmenüre jöttem, szerényen, délben még sem nyittathatok ki egy milliót érő palack Petrust. Van mostanában ebben a városban némi ízpezsgés, ami többnyire az újra felfedezett ázsiai zamatok, fűszerek bátor használatából fakad. És nem a kimondottan ázsiai ételekre szakosodott, váltakozó minőségű, a gagyitól a minőségiig tartó skálán elhelyezkedő éttermekről, falodákra, büfékre gondolok, hanem az igencsak kreatív, kvázi fúziós, magyar konyhára. Néhol ez csak mechanikus divat megoldásként kerül elő, de szerencsére néhány helyen ez egyszerre átgondolt és ösztönös felismerésből fakad.
Rájöttek, hogy például a fermentáció, a különböző karakteres pácok, a fűszerek változatos felismerhető jelenléte, a többnyire tompa, buta ipari ízek ellenében, micsoda frissességet, izgalmat képes létrehozni egy ilyen fuzionált tányéron. Az ellustult szájpadlások megélénkülnek, gyorsabban ver a pulzus, megmozdul a vér, szinkópás ritmusokat dobolnak az ujjak. A város ínyencei kiéheztek az új ízekre, amelyek persze, ahogy az lenni szokott, lényegben a régi alap ízek, csak a városi civilizáció elfeledtette velünk, érzékeink eltompultak. Nem véletlen, hogy akik gasztronómiájukban sikerrel megőrizték a természet közelségét, azoknak magától értetődő a szenzáció közeli ízek életben tartása. Hadd szóljon.

Ebéd a KNRDY-ban

Hamar kiderült, hogy a KNRDY-ban ott rejtegetik a titkos fegyvert, amit most óvatosan bevetettek egy varázslatos ebéd menü formájában.
Sertéscsülök, kacsamáj, cékla, füge, de szépen hangzik ez így, hát még a tányéron. Kipréselt, formázott csülökhús kacsamájjal bolondítva, cékla variációk, savak, borsok, végre határozott ízek, háromféle ropogós lencse miniatűr zöldség kockákkal, némi thai áthallással, vibráló harmónia, cuppantás az egész. És, ami fontos a könnyedség mögött ott a precizitás, a természet közeli tapasztalat.

Sertéscsülök, kacsamáj, cékla, füge
(Fotó: Vajda Pierre)

Hokkaido velouté, tintahal, édeskömény. Kövér tökmagropogós egészíti ki a kompozíciót. A sütőtök zsenge édeskéje, egy kis finom savval árnyalódik, az ánizs úgy jelentkezik be, mint a breaking news izgatott tudósítója. A nyersen marinált, könnyed, vékony csíkokra szelt és kevés hővel odapörkölt tintahal, tökön szúrta magát. Minden a helyén van.

Hokkaido velouté, tintahal, édeskömény
(Fotó: Vajda Pierre)

Pad kra pao rib eye, dim sum. Dalra is fakadhatnék, minden okom meg van rá. Szent bazsalikomos pirítás, ez az eljárás neve: thai illetőségű. A bazsalikomhoz semmi köze, „tulasi” a leveles fűszer neve, többek között az indiai ayurvédikus gyógyítás egyik eszköze. Életelixír, csak így egyszerűn, annyi bizonyos, hogy rendkívül aromás és olajban gazdag jószág. Két kövér gőzölt puffancs köretként, az egyik rizsporral megszórva, a másikban egy fürjtojás rejtőzik. Foszlós, kellően odapirított tételek. A halszószos uborkacsíkok hozzák a mélyített savakat, van valami pszichedelikus áthallása. A hús szaftos, itt-ott chili csilingel, a mártás nem csak gyógyerejű, hanem végre kellően savas, nem fáradt pecsenyelé, ellenkezőleg: friss.

Pad kra pao rib eye, dim sum
(Fotó: Vajda Pierre)

Mindez 4200 Ft, vízzel, és ajándék kávéval. Bőven megéri.    

Írjon véleményt