Nem néztem utána, mi volt azelőtt az az épület, amelyben a Fióka étterem működik, lehetett volna a villamossínváltó épülete, ahol meghúzta magát, vagy a villamos végállomáshoz tartozó melegedő akár. Mindenesetre úgy áll ott a Városmajor utca és a Szilágyi Erzsébet fasor sarkán, mint egy mára feledésbe merült világ üde pavilonja, szinte körbetujázzák a villamosok.
Az első szárnycsapások
Fiókák a fészekben, egy fészekalja, a fészek melege, kóstolgatom, vajon milyen képzetek ébrednek bennem a fióka hallatán, aztán addig fészkelődöm, míg nem krétával írt palatábla kerül az asztalomra egy fürge fiatal hölgy jóvoltából, aki így adja tudtomra, hogy a napi ajánlatokból is választhatok.
Étlapot is nézek mellé. Napfényes terasz is kapcsolódik az épülethez, de én odabent a csirkehálós bortároló szekrényekkel szemben foglalok helyet. A napos csibe is fióka – eszmélek fel, de már nem fontos, kezdem egy céklacarpaccióval, tökmagpesztóval, wasabihabbal. Rákészülök a friss, ropogós céklára, előre érzem a wasabi orrfacsaró zamatát, a tökmagpesztó sűrű, mély töménységét.
Nem kell álmodozni, mert annál nagyobb a csalódás: öreg, íztelen, túlfőtt, vagy sült, de inkább főtt cékla, elfáradt, kifújt, erejét vesztette. A tökmagpesztó nyomokban rajta hellyel-közzel elfogadható, de nem képes felvidítani a szomorú céklát, ami a sóhiánytól is szenved, és a furfangosnak gondolt wasabihab, vagy mousse csak nyomokban tartalmaz wasabit, és ezzel az összes remények kihunynak, hogy egyáltalán létrejöhet valami, ami a jelenlevő összetevők alapján elvárható lenne.
Közepes! Üljön le!
Sötét árnyalatú, jóízű marhahúslevest kanalazok, nyeles kerámiából. Milyen kár, hogy a dobókocka formára vagdalt sárgarépa mennyisége minden józan megfontolást túlszárnyal, a gyökérzöldség túltengés a korábban megtapasztalt mély ízt is átfesti, már-már annullálja. A húskockák egyenetlenül főttek, némelyik szétszálasodik, forog a szájban, egyik-másik aránylag jól készült, és ezek így váltakoznak folyvást a legnagyobb bánatomra.
Szomorkodok, hogy miközben csupa napfényes, mosolygós jó szándékot érzékelek ezen a helyen, az édes kevés, a konyha nem jó szándékkal van kikövezve, nem elég a fiatalos lendület, kell a szaktudás, a szigorú, hajthatatlan elszántság is. Céklán, levesen nem illene elbotlani.
Főételben majdnem jó
Sütőtökös ravioli, kókusztejes rukkolával a következő. Megmozgatta a fantáziámat a sütőtök – kókusz párosítás. Tetszetős tányér, kissé túlzsúfolt, de talán megéri. A ravioli áttetsző pillekönnyű tésztája biztató, a sütőtök egyirányú édessége kevésbé, fűszer jelenléte szinte alig érezhető. A kókuszos rukkola mártás izgalmas lehetne, ha kapott volna egy kis chilit, mondjuk, vagy valami kontrasztot a szintén édesbe hajló íze mellé. Így a sütőtökkel redundáns. Pedig még így is ez a legizgalmasabb fogás, amit eddig a Fiókában próbáltam.
Nem állhatom meg, hogy az ajánlatban szereplő brassóit ki ne próbáljam. A zöldborsóhajtás mára olyan lett, mint a Kádárkori gasztróérában a paradicsomcikkely visszahajtott héja: minden ételre, ha illik, ha nem, oda van téve, kvázi a modern kifinomult konyha egyezményes jeleként. Hát jelenthetem, hogy szükségtelen, ha nem muszáj, minek, a borsóhajtással kompatibilis ételekre érdemes, funkcionálisan, hogy úgy mondjam. Van ebben a brassóiban valami, ami azt mutatja, hogy a készítője barátságban van a brassóival, csak még nem ismerik egymást elég jól. A szabályos kockákra vágott burgonyák megpirultak, pörkölődtek, csak aztán keveredtek össze valami beazonosíthatatlan paprikás krumplira hajazó pépes-paprikás ragaccsal. Pedig, ha csak a borjú pecsenyeleve kellően fűszerezve, fokhagymásan lenne az öntet, máris közelebb kerülnénk a brassóihoz. Az érzéketlenül összesarabolt sertésszűz nem pirult, csak szimplán túlkészült, és ezzel befellegzett a brassóinak. Itt is sóhiány van, mint minden kóstolt ételben.
Majd küldök még egy kis péksüteményt is, amelyet egyszer sem ajánlottak fel az egész étkezés során.
11 ezret fizettem egy pohár borral.
Írjon véleményt
Vélemény írásához be kell jelentkezned az oldalra