Új hely Szentendrén: Ristorante LaPasta

Ristorante La Pasta

Az olasz tészta a kulinaritás egyik legnagyszerűbb találmánya, köszönhetően az összetevők egyszerűségének és az ízek utánozhatatlan változatosságának. Az Ristorantee La  Pasta egy nagyon különleges étterem: szuper enteriőrrel és látvány konyhával várja az ide érkezőket. Mindenképp érdemes kipróbálni, utána garantáltan vissza fogsz térni. Végh Attilával, az  egyik  tulajdonossal beszélgettünk.

 

Hogyan vágtatok bele ebbe? Már volt éttermetek, vagy ez egy teljesen új elgondolás?

Éttermünk nem volt még, saját étteremből ez az első. Én lassan harminc éve dolgozom vendéglátás közeli környezetben, valamikor a 90-es években kerültem ki Kanadába, ahol az Ogilvy reklámügynökségnek voltam az egyik torontói igazgatója, és ott a Sheraton Hotels észak-amerikai arculatváltása volt az első nagy feladat, amibe belekezdtem. Ennek kapcsán az egyik torontói Sheraton Hotelben futottam bele egy olasz étterembe. Itt kértek tanácsot, hogy hogyan lehetne azt jobbá tenni. Gyakorlatilag innen ered a szerelem az olasz gasztronómiával.

 

Érdekes, hogy nem is Olaszországból.

Nem, ez Torontóból indult, de azóta voltam körülbelül negyvenszer Olaszországban, körbejártam keresztül-kasul a vidéket, recepteket gyűjtöttem, mániákus tészta szerető ember vagyok. Azt hiszem kevés olyan ember van, aki annyi féle tésztát megkóstolt volna, – mindenféle helyi specialitásokat – mint én. Vagy 300 félét kóstoltam már. Régiónként eltérnek egyébként a tészták: Egy mezei spagettinek is attól függ az íze, hogy milyen a tészta vastagsága, hossza vagy a bordázata. Így tehát vagy 1000 vagy 3000 tésztát tartanak számon Olaszországban, nem is lehet pontosan megmondani. Innen jön tehát a gasztronómia szeretete, és azóta is sok vendéglátóhelynek és étteremnek segítettünk, alapvetően külföldön. Most pedig meglátjuk, hogy mit tudunk csinálni a saját éttermünkkel, amit megnyitottunk.

 

A név az onnan jött, hogy nagyon szeretitek a tésztát?

Nemcsak hogy szeretjük, itt az étteremben van közel 90 féle tészta, amiből majdnem 60 száraztészta, (többsége Nápoly és környékéről érkezik) illetve van saját tészta gépünk, amivel minőségi friss tésztákat tudunk készíteni olasz lisztből. Ez a közel 90 féle tészta elég unikális, nemcsak Magyarországon, de még Olaszországban is az lenne egy étteremben.

 

A lokációnak miért Szentendrét választottátok?

Ez tulajdonképpen véletlen. Egyrészt nagyon szeretjük a párommal Szentendrét, akivel együtt csináljuk az éttermet. Teljesen véletlenül jöttünk el a 11-es út mellett, mikor megláttuk a volt “gazdabolt” épületét. Azonnal éreztük, hogy ez egy ideális hely lehetne a megálmodott éttermünknek, mind parkolásilag, mind beláthatóságila. Beleszerettünk, egy belsőépítész ismerősünk segítségével megterveztük, és ez lett belőle.

Azt láttam, hogy látványkonyha van.

Igen, igyekszünk a környezetet otthonossá, barátságossá és kicsit olaszossá tenni. Van a helynek egy adott eleganciája, amiben létrejött. Ebbe az eleganciába próbáljuk ezt az olaszos mentalitást belecsempészni és összekapcsolni vele.

 

Nagyon jók ezek a nagy üvegfelületek is.

Igen, az nagyon szép, de egy kicsit zajos, nem véletlenül raktuk kívülre azt a borostyán falat, hogy a külső teraszt elszeparálja a 11-es úttól. Hamarosan lesz kint egy nagy barbecue is, úgyhogy picit szélesedik az étlap a jelenlegi induló étlaphoz képest.

 

A tésztákon kívül mi az ami még jellemző az étteremben?

Alapvetően kétféle étlappal indultunk el: külön déli és külön esti. A déli étlapunkon főként a klasszikus, autentikus olasz konyha található. Az estit úgy hívjuk, hogy egy avantgarde fine bisztró: fiatal séfek – akik különböző michelin csillagos éttermekből érkeztek – a fantáziájuk teljes kihasználásával újraértelmeznek ételeket. Épp a napokban volt itt egy hölgy a barátnőjével este, 10 óra körül mentek el és negyedóra múlva felhívott, hogy pénteken jönne vissza a férjének is megmutatni, mert annyira ízlettek neki az ételek. Nálunk itt az a cél, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a különleges (gourmet) ételek  és a klasszikus olasz konyha kombinációjában; fontos, hogy mindenki megtalálhassa azt, amit szeret. Jelenleg nem alapozhatunk a turistákra, nekünk olyan vendégkört kell kialakítanunk, akik mondjuk havonta visszajönnek hozzánk. Ehhez kell egy nagyobb választék, és olyan klasszikus tészták/ételek, amiket ha megkíván valaki, akkor azokat megkaphassa nálunk.

 

Ki a séf?

A séfet Jánosi Zsoltnak hívják, ő legutóbb Ausztriában dolgozott, de előtte Japánban hozta létre az ottani Gerbeaut Bisztrot. A többiek is széleskörű tapasztalataik vannak és közösen hozzák létre a valóban feledhetetlen fogásokat.. Az eredetileg megálmodott fine bisztro vonalat próbáljuk ötvözni azokkal a gondolatokkal, amiket visszajelzésként kaptunk: picit nagyobb ételválasztékkal, nagyobb adagokkal, hiszen Szentendre más, mint amikor az ember elmegy egy belvárosi fine dining étterembe. Itt mást várnak el az vendégeink, más az elképzelésük és a hozzáállásuk. Ha mi valakit nem csak évente egyszer szeretnénk vendégül látni, akkor eszerint kell működnünk.

 

Láttam, hogy lesz terasz is, igaz?

Igen, van egy teraszunk már a 11-es út felé, és lesz egy másik is a belső udvar felé. Nagyon sok család jön hozzánk, tervezzük, hogy a belső terasz oldalán egy pici gyerek játszó sarkot alakítsunk ki. Igyekszünk mindenkinek a kedvében járni. Ez talán az egyetlen olyan hely Szentendrén, ami igazán mozgássérült-barát étterem.

 

A hétvégén sokan jönnek?

Jelenleg nehéz lenne egy hónap után megmondani a számokat, de nem csak foglalással lehet hozzánk jönni, vannak akik csak beesnek. Két hetente vannak zenés estéink, ezeken mindig teltház van. Ott sajnos kénytelenek vagyunk a beesőket elengedni, mert 6-tól 10-ig tele vagyunk. Egy-egy normális, zene nélküli napon tudunk az utcáról fogadni embereket. Itt bent az étteremben most nem tudnak negyvennél többen egyszerre leülni, hiszen mi is figyelünk a távolságtartásra. A teraszokon plusz 20-20 fő tud leülni, jelenleg ez a maximális kihasználtság.

Különleges igényeket is ki tudtok szolgálni?

Természetesen Igyekszünk figyelni a különleges igényekre is: tésztáinkat és ételeinket el tudjuk készíteni gluténmentes (pl. rizsből, sárgaborsólisztből) vagy teljes kiőrlésű változatban is. Figyelünk arra is, hogy legyen lehetőségük a vegetáriánusoknak és a vegánoknak is választaniuk az ételeink közül. Ahol nem előre elkészítettek az összetevők, figyelünk a laktózérzékenyekre, illetve az allergiás problémákkal hozzánk látogatókra is.

 

Milyen kávét használtok?

Hosszas keresés és kóstolás után jutott a választásunk a Don Cortez kávéra. Szeretnénk a kávéba is olyat adni majd, ami különlegességet hordoz és egyedi. Ugyanakkor nem akarunk nagyon elmenni ebbe a mai művészi kávé világba. Alapvetően amit lehet, azt mi Olaszországból hozzuk be, nemcsak a tésztákat, hanem az előételekhez a sonkát, a gorgonzolát vagy a mozzarellát. Van, amit viszont mi csinálunk, ilyen például a szárított paradicsom. Minden ételünkél az egyedi ízvilágra törekszünk. Ha valaki nálunk megkóstol valamit, akkor szeretnénk, hogy azt az ízt a La Pasta-hoz kösse és tudja, hogy ide vissza szeretne jönni majd.

 

A borok nagy része magyar?

A magyar borok döntő része  Kovács Anti féle kézműves bor, melyek csak szőlőből készülnek. Vannak persze olasz boraink is, melyek Suhajda Lászlóéktól jönnek. Itt is próbáljuk Olaszország összes régióját lefedni, mind fehér, vörös és rosé borokkal. Összességében közel 60 féle bort kínálunk, melyek nagy részét ki,mérve is tudjuk adni. Van nagyon sok féle prosecconk és igazán jó minőségű grappáink is, melyekkel a magyar közönség nem nagyon találkozhatott még itthon. Bármiről is legyen szó, igyekszünk követni a kiválasztott jelmondatunkat: Facciamo cose buone – Jó dolgokat csinálunk. Azt szeretnénk, ha éttermünkkel Szentendre egy újabb olyan gyöngyszemmel gazdagodna mely miatt önmagában is érdemes ide látogatni.

 

Cím: 2000 Szentendre, Pannónia u. 1-3.

Facebook: @RistoranteLaPastaSzentendre

 

Írjon véleményt