Egy kis Olaszország Budapest szívében

Különlegesség, hagyomány, és bájos hangulat, amivel pár szóban jellemezni lehet az éttermet. Az is érdekes, hogy immáron 20 éves vendéglátóhelyről beszélünk, mivel a Krizia nyitása 1997 decemberében történt. Az, hogy egy étterem ennyi ideje nyitva van már, magában ritkaságszámba megy, és biztosak lehetünk abban, hogy ez nem véletlen. A tulajdonos furcsamód nem is akart éttermet, de miután négy hónapig dolgozott Magyarországon, és megismerte a feleségét, minden szinte magától jött. Nyolc év után megszűnt a hely, ahol dolgozott, és két lehetőség között választhatott: vagy visszamegy Olaszországba, vagy nyit egy éttermet Magyarországon. A költözés családilag nem volt opció, viszont ennek köszönhetően immáron húsz éve fogyaszthatjuk konyhájának gyümölcseit.

 


Az éttermet igazi mediterrán hangulat itatja át: a kis asztalok, az egyszerűség, és házias érzés minden szegletében megtalálható. A laza, életvidám légkörhöz a csizma népének életigenlése is átjárja az éttermet. Nyitva tartásukat is amolyan olaszosan oldják meg: az ebéd és a vacsora között ők is pihennek.
Vannak ételek, melyek ugyan Olaszországban hagyományosak, nálunk viszont különlegességnek számítanak. Ilyen a puha rák, ami csak egy hétig kapható, mivel akkor fogják, mikor páncélt vált; vagy például a treviso-i articsóka is. Ugyanakkor igazából szezonális konyhát visznek. Természetesen van séfajánlat, de ez náluk teljesen ad hoc változik, mivel a séf-tulajdonos kedve szerint, élményfőzéssel alkotja meg ezeket az ételeket.

 

Megkérdeztük, hogy a speciális ételekhez honnan szerzik be az alapanyagot, és elég vicces választ kaptunk: Ez a kaland része! Azokat az ominózus, hagyományos tételeket, melyekkel elő szoktak rukkolni, pont emiatt nehéz elkészíteni, mert néha rengeteg utánajárás és szemfülesség kell a beszerzésükhöz. Mikor ott voltunk, pont egy speciális gyümölcsmustáron dolgoztak, amit libamáj terrine-hez adnak, de ehhez kell egy mustáresszencia, ami csak Olaszországban érhető el, és épp arra vártak, ki tudja leszállítani. Egy érdekes történet miatt alakult ki az egyik slágerételük, mikor is egy vendég szeretett volna tortellinit fogyasztani, és kérdezte mivel van töltve. Mivel náluk még a tészta is kézzel, és akkor készül, mikor a rendelést leadják, mondták neki, bármivel lehet, ami a konyhán van. A felsorolásnál a libamájra esett a választás, így tehát elkészült az első libamájas tortellini, ami a mai napig az egyik legkeresettebb ételük.

 


A Krizia húsz év alatt rengeteg különleges étellel ajándékozta már meg a vendégeket, de a séf elmondása szerint az olasz konyha talán még 1%-át sem sikerült felvonultatniuk az étlapon. Nem csoda, hogy a magyarországi olaszok körében közkedvelt étteremről beszélünk, mert ha valaki otthoni ízekre vágyik, őket fogja választani.
A lokációból adódik, hogy a vendégek 50-50% arányban oszlanak meg külföldi és magyar vonatkozásban, de konyhájuk miatt rengeteg a törzsvendég. Ha valaki tényleg igazi, autentikus ételre vágyik, a legjobb választás lehetnek.


Fontos megemlíteni, hogy a Chinotto olasz üdítőt – mely bergamot-ból készül – ajánljuk megkóstolni! Nagyon kevés helyen lehet hozzájutni, még Olaszországban is ritkán találkozhatunk vele: igazi kuriózum!

Fotók: Ristorante Krizia 

Még több gasztró hír : GastroGuide 

Írjon véleményt