Mediterrán hangulat, akkor Riso

Riso 2019

Kicsit mindig ünnep a Várnegyedbe felsétálni, különös méltósága és hangulata van, nem beszélve az évszázados fák árnyékos nyugalmáról. Még föl sem érünk a Bécsi kapuhoz és máris belebotlunk egy különleges atmoszférájú étterembe, amelyik ráadásul mediterrán hangulatot varázsol a Várhegy tövébe. Takács László a Riso Ristorante&Terrace tulajdonosa ugyanolyan élvezettel beszél az étteremről, mint amilyen öröm itt lenni és egy különleges ételt elfogyasztani.

Miért éppen mediterrán éttermet álmodtak ide Budára?
 
Mindig másnak dolgoztam, mígnem 2011-ben jött az ötlet, hogy valami egészen különlegeset kellene csinálni. Mediterránt, családiast, ahol mindenki jól érzi magát. Nem terveztük, hogy éppen ide a vár tövébe jövünk, de a csillagok szerencsés állásának, meg pár segítőnek köszönhetően sikerült megtalálnunk és megszereznünk a helyet.
 
 
Budán, egy történelmi városrészben, miért éppen a mediterrán konyha mellett döntöttek?
 
Ennek több oka is van. Egyrészt nagyon populáris akár olasz, akár spanyol vagy görög éttermet nyitni. Mi az olasz konyha mellett döntöttünk, mert ez állt hozzánk legközelebb. A pizza, a mindenféle más tészták, a rizottók a húsok és a halak között mindenki talál a kedvére valót.
 
 
Mennyire álltak készen a nyitásra, akár az olaszos, mediterrán koncepcióval, akár az étlappal?
 
Azt tudtam, hogy mindenképpen szeretnénk pizzát, volt egy tuti receptünk és egy emberünk, aki jött velünk és meg tudta valósítani, amit elképzeltünk. Mivel a név kötelez, azzal is tisztában voltunk, hogy a rizottóra fogunk alapozni, amihez jöttek még a tészták, vagyis a koncepció nagyjából összeállt. Az étlap már rázósabb volt, tényleg egy nappal a nyitás előtt ültünk le a séffel és az utolsó pillanatban raktuk össze az étlapot. Hajtott az idő, nem viccelek, egy napunk volt az átvétel és az indulás között.
 
 
Az indulástól szerepeltek az étlapon magyaros életek, vagy ez csak később jött?
 
A kezdetektől kínáltunk magyaros ételeket, hogy még színesebb legyen a paletta, ráadásul itt vagyunk a vár tövében. De nem az volt az elsődleges cél, hogy becsalogassuk a külföldi turistákat, inkább hosszú távban gondolkodunk,  a fővárosiakat, a magyarokat, a belső turizmust akarjuk elérni. Ha jönnek máshonnét is, annak nagyon örülünk, s szerencsére már eljutott sok helyre, hogy van itt egy kis sziget, ahová érdemes benézni.
 
 
A magyarok közül kik számítanak az igazi célközönségnek?
 
Az a’la carte kiszorította a csoportos dolgokat, de nem zárkózunk el az olyan rendezvények elől, mint születésnap, esküvő, céges karácsony. Vagyis most is elfogadunk hasonlókat, de már nem ez a fő jellegzetessége az étteremnek.
Jellemzően melyik napszak a legerősebb az étterem szempontjából?
Hétvégeken egyértelműen az ebéd időszak, főként a családi ebédek, amelyek előfordul, hogy késő délutánig is eltartanak. Viszont a hétköznapokon főként vacsorázni jönnek a vendégeink.
 
 
Nagy előnye a Risonak a csodálatos terasz. Mennyire igyekeznek kihasználni ezt a lehetőséget?
 
Természetesen a terasz az egyik legfőbb szívügyünk, mindig igyekszünk szebbé és kényelmesebbé varázsolni, az árnyékolással is sokat tettünk ezért és az esőt is ki tudjuk védeni. Talán minden elfogultság nélkül tudom mondani, hogy a miénk most a város legszebb terasza.
 
 
A hangulatos környezethez milyen konyha társul. Gyakori, hogy változtatnak az étlapon és mik számítanak az igazi húzó ételeknek?
 
Az étlap kétszer változik, van egy tavaszi-nyári és egy őszi-téli ajánlatunk, de a séf ajánlónkat általában 7-10 naponta változtatjuk meg, igaz csak visszafogottan, ugyanis a törzsvendégeink miatt nem igazán tudunk változtatni, azonnal reklamálnak, ha valamilyen kedvencüket lecseréljük. Van egy nagyon finom töltött tésztánk, a kacsahúsos, vargányás. töltött tészta libamáj szósszal, ami bármely olasz étteremmel fölveszi a versenyt, ezt az ételt például tudjuk, hogy tilos levenni az étlapról, mert annyira népszerű. Vannak persze szezonális dolgok, mint a medvehagyma, vagy húsvét után a spárga. Ami a húzóételeket illeti, a kezdetektől mozdíthatatlan a bácska rizseshús és a chilis, gyömbéres rák rizottó, de nyitás óta nagy sikere van a gyöngytyúklevesnek, vagy a citromfüves ragulevesnek. A tészták közül nagyon szeretik a strossapetrit, ami egy paradicsomos, bazsalikomos tészta mozzarellával és rukkolával, az édességek királya pedig nálunk a mascarpone krém lágy csokoládéval és házi cantuccinivel.
 
 
Az új vendégek általában hogy találják meg az éttermet?
 
A külföldi vendégek a Tripadvisor által, viszont a magyaroknak nagyon sokat számít még mindig a szájhagyomány, hogy milyen híre van egy helynek. Csatlakoztunk egy nagyon hatékony foglalási rendszerhez és a vendégeink 70-75 százaléka már előre lefoglalt helyre érkezik.
 
 
Vannak újabb tervek a közeljövőben?
 
Nagyon szeretnénk egy téli kertet, úgy, hogy a belső részünket kicsit meghosszabbítjuk. Ez most az egyik nagy álmunk. Amit edddig elterveztünk megvalósítottuk, igaz, mindig lépésről lépésre haladunk és a nehezebb utat választjuk, mivel a saját fejünk után megyünk. A legfőbb szempontunk, hogy ami a vendégeinknek jó, az nekünk is jó, és akkor már érdemes megvalósítani.

Írjon véleményt