A hely elnevezése elgondolkoztat. A pirog szó ismerősen cseng, töltött tésztaféleség, sós és édes változatban is készül. A név pedig akár szójáték is lehetne: Pirog-Da: hely, ahol pirogot sütnek, vagy Pirog-Da: Pirogot? Igen, kérek.
Kicsi, színes, önkiszolgáló büfé az érdi üzletsoron-két másik hasonló nevű üzlettel Budapesten-mely itt szépen belesimul a környezetébe. Néhány műanyag asztal és szék kint, falak mentén sorakozó magas étkező pultok és székek bent. A konyha egybeolvad az étkezőtérrel, mindent látni a bent folyó munkáról, a két teret csak egy átadópult választja el. A konyhában két srác csendben, magabiztos mozdulatokkal készíti az ételeket.
Az étlap a sokféle pirog mellett balkáni eredetű ételeket kínál, burgereket, frissen sült csevapot, roston sült csirkét, többféle kiegészítőt, köretet, menüs összeállításokat is.
Az ételek környezetbarát tálalóeszközökön érkeznek, a leveses pohár, és főételek tálalására használt papírtálcák a szemetesben végzik.
Az orosz ”falusi húslevesként” aposztrofált Szoljánka leves az egyetlen leves az étlapon, de csak ezért is érdemes ide eljönni. A Szoljánka felveszi a versenyt a legfinomabb magyar húsos levesekkel, sőt a fantasztikus ízvilágú ázsiai levesekkel is. Igaz ugyan, hogy ahány ház, annyiféle Szoljánka, de van
egy–két olyan összetevő (pld. olajbogyó, ecetes uborka, kapribogyó, füstölt hús)ami nélkül nem igazi a Szoljánka leves.
A Pirog-Da-ban egészen kiváló ez az étel. Tűzforró, sűrű, tartalmas, savanykás leves, zöldségekkel, rengeteg hússal, kolbásszal, virslivel és minden olyan hozzávalóval, ami autentikussá teszi: ecetes uborka, kapribogyó és fekete olajbogyó sem hiányzik belőle. A mellé tálalt kapros tejföl szépen kikerekíti az ízét.
A pirogok frissen, forrón érkeznek, a szemünk előtt a la minute készülnek. Nagyon sokféle változat van, főleg sós, de van egy pár édes is. Az olajban sütött tészta teli van töltelékkel, (választásunk sonkás-juhtúrós és a húsos-gombás) a mellé pakolt sajt, paradicsom, hagyma, tejföl szinte alig fér a batyuba.Ízletes,laktató fogás, levessel együtt nagyszerű, bőséges ebéd.
Italokból itt palackos üdítőket kínálnak, de van „szok” és „kvasz”, sőt nyírfalé is.
Egyszerűségében remek hely az Érdi Pirog-Da, frissen készülő, tipikus balkáni fogások, autentikus ízek jellemzik a konyhát. Megéri eljönni enni vagy házhoz rendelni az ételeket. Persze az az igazi, amikor a konyhából egyenesen a tányérunkra kerül a friss, gazdagon töltött, forró pirog.
Pirogot? Igen, kérek!
cím: Diósdi út 2, Érd,
fotók: Pirog-Da
Facebook: Pirog-Da
Szerző: A Falánk nő
Írjon véleményt
Vélemény írásához be kell jelentkezned az oldalra