A kenyér jövője – top tíz trend a kemence mellől

A kenyérben rejlő lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen. Annyiféle forma, textúra és ízesítés létezik, erre pedig kezdenek rájönni a vendéglátósegységek is – legyen szó akár egy drága étteremről vagy egy egyszerű szendvicsezőről – és egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy minőségi kenyeret szolgáljanak fel, illetve, hogy bővítsék a választékukat, amiben különlegességek is helyet kapnak. A US Foods összegyűjtötte a tíz legmeghatározóbb trendet, ami az éttermekben és büfékben kapható kenyérféléket illeti.

Kézműves kenyerek

Senki sem tudja igazán definiálni, mit takar pontosan a „kézműves” szó, de mindenki sejti, hogy nagyjából miről is beszélünk. Legyen az akár briós, croissant vagy ciabatta, a kézműves kenyerek szerkezete könnyed, nagy lyukakkal, a kérgük vastag, az állaguk kissé ragacsos, az ízük pedig intenzív. Minden vekni külön egyéniség, nincs belőlük két egyforma.

Helyben sült saját kenyerek

Ha valahová belépve egyből megérezzük a frissen sült kenyér illatát, egyből egyfajta kellemess, otthonos érzés fog el, és ha tudjuk, hogy egy étterem maga készíti a felszolgált kenyeret, a fogyasztó tudja, hogy minőségi élményre számíthat majd ott. Nem csoda, hogy egyre több vendéglátó-egység próbálja így növelni a presztízsét. Bár sokszor előfordul, hogy az éttermek egy kicsit „csalnak”, és elősütött fagyasztott kenyeret vásárolnak, amit helyben fejeznek ugyan be, de a tésztáját nem ők keverték és dagasztották. Mindenesetre ez is jobb annál, amikor kétnapos száraz kenyeret tesznek le elénk az asztalra.

Laposkenyerek

Egyre több étteremben kínálnak valamilyen laposkenyeret. Ezekben kevés a levegő, a tésztájuk tömör, a legnagyobb előnyük, hogy a végtelenségig variálhatóak a különböző fajták és ízkombinációk. A T.G.I. Friday’s-ban nem rég jelentek meg az előételek között, de még a McDonald’s kísérletezget egy csirkés laposkenyérrel.

Focaccia

Az olasz focaccia egy kicsivel magasabb a legtöbb laposkenyérnél, szerkezete egyenetlen, nagyobb és kisebb lyukak váltakoznak benne. Sokféleképpen lehet ízesíteni, például fokhagymával, hagymával, sajttal vagy egyszerűen csak olívaolajjal és sóval (esetleg egy kis rozmaringgal megtűzdelve), de édes verziója is létezik.

Teljes kiőrlésű kenyerek

A teljes kiőrlésű és a sokmagvas kenyerek nem csak egészségesebbek az egyszerű fehérkenyérnél, de erőteljesebb ízük és jellegzetes textúrájuk is okot ad rá, hogy egyre inkább közkedveltté váljanak. Ennél a kategóriánál nem csak veknikben gondolkodhatunk: léteznek teljeskiőrlésű quesadillák, burritók és tortillák is.

kenyer_01

Gluténmentes kenyerek

A 2016-os év egyik slágere a gluténmentes pizzatészta, de a szendvicsek és burgerek terén is kezdenek megjelenni az ilyen kenyérfélék.

Ciabatta

Az olasz ciabatta szó papucsot jelent, ami valóban találó elnevezés ennek a széles vekninek, amelynek puha belseje kellemes kontrasztot alkot vékony, de ropogós héjával. A ciabatta bármilyen egyszerű szendvicset képes magasabb szintre emelni, leginkább a panini sütőben készülő finomságok alkotóelemeként szokták bevetni.

Keleties kenyerek

A legnépszerűbb laposkenyerek között több olyat is találunk, amely a Közel- vagy Távol-Keletről származik. Ilyen például az itthon jól ismert pita, a ránézésre krékerre emlékeztető lavosh vagy a Kelet-indiai naan vagy chapati.

Latin-amerikai ízek

A különböző Latin-amerikai eredetű szendvicsekkel egyre gyakrabban találkozhatunk az étlapokon. Ilyen például a grillezett kubai szendvics, amelyhez sonka, sertéshús, sajt, savanyú uborka és mustár kerül egy ciabatta-stílusú buciba. Vagy az arepa, amely egy kisméretű, kukoricalisztből készült laposkenyér, ehhez a kolumbiaiak és venezuelaiak többféle tölteléket fogyasztanak, tojást, húst, halat vagy akár gyümölcslekvárt is. Az ezekhez hasonló, kukoricakenyérből készülő szendvicsek is egyre ismertebbé válnak világszerte.

Szezonális kenyerek

Kenyerekkel jól lehet variálni, és így érdekesebbé tenni az étlapot, ezért sok étterem kezdi felfedezni a különböző évszakhoz vagy egy adott ünnephez kapcsolódó kenyérkülönlegességeket. A lehetőségeknek csak a séfek fantáziája szab határt.

Keresőszavak:
  1. […] hogy jót tesz a szívnek és az emésztőrendszernek, a teljes kiőrlésű gabonának nyugtató hatása is van. Fogyasztása elősegíti a szerotonin termelését, ami szerepet […]

Írjon véleményt